Kékek és kék fények: Benzema-balhék a kiskorú prostituálttól a megzsarolt csapattársig

BODNÁR ZALÁNBODNÁR ZALÁN
Vágólapra másolva!
2022.07.08. 14:05
null
Klubcsapataiban remekelt, a francia válogatottal azonban egyelőre meglehetősen viharos a románca (Fotó: AFP)
A pályafutása legjobb idényét maga mögött tudó, az Aranylabda első számú esélyesének számító Karim Benzema a Real Madriddal mindent megnyert, a Bajnokok Ligáját  ötször is. Hiányérzete csak a válogatottbeli szereplése miatt lehet. Sorozatunk harmadik részében a francia címeres mezben nyújtott teljesítményét idézzük fel – és persze azt, miért kényszerült sok évig távol maradni a nemzeti csapattól.

 

„Algéria a szüleim országa, és a szívemben él, de a futballszempontokat is figyelembe véve a francia válogatottat választom.”

„Ha úgy gondolja, hogy nincs helyem a francia válogatottban, engedjen el, és hagyja, hogy egy másik ország csapatában játsszak, amelyben jogosult vagyok rá.”

Az első mondatot 2006-ban mondta Karim Benzema a Radio Monte Carlónak, a másodikat 2019 novemberében Noël Le Graët-nek, a Francia Labdarúgó-szövetség (FFF) elnökének. A kettő között eltelt 13 év, és sok minden történt – mindenekelőtt a hírhedt szexvideobotrány, amely miatt összesen hat évig nem ölthette magára a címeres mezt a legjobb francia középcsatár, lecsúszva a legnagyobb lehetőségekről.

Bár ami azt illeti, Benzemának a válogatottal sohasem volt igazán szerencséje. Noha győztes góllal mutatkozott be a felnőttek között 2007. március 28-án Ausztria ellen (1–0), miután végigjárta a korosztályos válogatottakat (2004-ben U17-es Európa-bajnok lett), illetve miután 2006-ban nemet mondott Hamid Haddadzs, az Algériai Labdarúgó-szövetség elnöke felkérésére, hogy Franciaország helyett szülei hazájának válogatottját válassza.

Benzema letette a voksát a Le Bleus (kékek) mellett, és Raymond Domenech szövetségi kapitány magával is vitte a 2008-as Európa-bajnokságra. Az osztrák–svájci torna azonban nem sikerült jól sem a franciáknak, sem Benzemának. Az első, románok elleni csoportmeccsen ő kezdett, de a szünetben Samir Nasri váltotta, a Le Point című lap úgy fogalmazott, hogy „észrevehetetlen” volt a pályán, és „ő szimbolizálta Franciaország támadójátékának tehetetlenségét”. A románok elleni 0–0-t a Hollandiától elszenvedett 4–1-es vereség követte (Benzema nélkül), majd az utolsó csoportmeccsre, az olaszok ellen visszakerült a csapatba, de a 2–0-s kudarc a franciák váratlanul korai búcsúját jelentette az Eb-től. A torna után őt és több fiatal csapattársát az a vád érte, hogy nem volt elég alázatos, Claude Makélélé is kikelt ellene, William Gallas pedig az önéletrajzába is beleírta, hogy Benzema kifejezetten arrogánsan viselkedett első felnőtt-tornáján. Azért is támadta a sajtó, mert nem énekelte a Himnuszt a mérkőzések előtt.

A 2021-es Eb-csoportmeccsen láthattuk a Puskás Arénában (Fotó: Szabó Miklós)
A 2021-es Eb-csoportmeccsen láthattuk a Puskás Arénában (Fotó: Szabó Miklós)


Az Eb után azonban jól játszott, sorra szerezte a gólokat. Mégsem került be a 2010-es világbajnokságra utazó keretbe. Domenech kapitány arra hivatkozva hagyta ki, hogy szerinte Benzemának azon a nyáron arra kell koncentrálnia, hogy megvesse a lábát a Real Madridnál, amelynél az első idénye nem sikerült fényesen. Mindenki tudta azonban, hogy a valós indok a szexbotránya volt. Még 2008-ban fiatalkorú, 16 éves prostituált, bizonyos Zahia Dehar szolgálatait vette igénybe válogatottbeli csapattársaival, Franck Ribéryvel, Sidney Govou-val és Hatem Ben Arfával együtt. Csak 2014-ben emeltek ellenük vádat, végül megúszták büntetés nélkül, mert arra nem találtak bizonyítékot, hogy a futballisták tudták volna, hogy a hölgy kiskorú. Mindenesetre a 2010-es vb-je ráment, így az lett az első torna, amelyet viselkedési problémák miatt kellett kihagynia.

A 2012-es Eb-n már ott lehetett, mert a csúfos dél-afrikai bukás után kapitányt váltottak a franciák, és az új szakvezetőt, Laurent Blanc-t nem zavarta a lezáratlan ügy, neki inkább azzal volt baja – mint az előző részben taglaltuk –, hogy szerinte Benzema nem szeret melózni, és van rajta néhány kiló súlyfelesleg. A csatár becsületére legyen mondva, nem megsértődött, hanem tett ellene: az Eb-n a társházigazda Ukrajna 2–0-s legyőzéséből két gólpasszal vette ki a részét. De ez még mindig nem volt világverő francia együttes, a legjobb nyolc között simán alulmaradt a későbbi győztes spanyolokkal szemben (0–2). Mint ahogy a következő világversenyen, a 2014-es brazíliai vb-n szereplő francia válogatott is a negyeddöntőben búcsúzott, újfent a végső győztes Németország ellen (0–1). Ez volt az első vb-je a Real Madriddal friss BL-győztes csatárnak, és végre nem vallott kudarcot. A Honduras ellen 3–0-ra megnyert első csoportmérkőzésen két gólt szerzett, és tulajdonképpen a harmadik is az övé volt, még ha a kapufája után Noel Valladares kapus öngóljának adták is. És betalált a következő meccsen, Svájc 5–2-es legyőzése során is. Az új szövetségi kapitány, Didier Deschamps irányításával szépen fejlődő, ígéretes jövő előtt álló csapat akkor még nem vehette fel a versenyt Joachim Löw csúcsformában lévő német válogatottjával, ám a 2016-os Eb-re már változott a helyzet, a házigazda franciák favoritnak számítottak.

Évekig nem vehette fel a címeres mezt, mert megzsarolta Mathieu Valbuenát
Évekig nem vehette fel a címeres mezt, mert megzsarolta Mathieu Valbuenát


Nem sokkal a rajt előtt azonban eldőlt, hogy Karim Benzema nem lesz a keret tagja. Ugyanis 2015 őszén kirobbant a nagy szexvideós zsarolási botrány, amely a klubfutballban nem okozott törést Benzema pályafutásában, nem kellett meccset kihagynia Madridban, a válogatottbeli karrierje viszont gellert kapott a gyomorforgató ügy miatt. Kiderült, hogy egy börtönből frissen szabadult barátja kérésére megzsarolta válogatottbeli csapattársát, az akkor az Olympique Marseille-ben futballozó Mathieu Valbuenát, hogy fizessen nekik 150 ezer eurót, vagy nyilvánosságra hoznak róla egy mobiltelefonnal rögzített szexvideót. Emiatt Benzemát le is tartóztatták, és bár eleinte tagadott, a harmadik kihallgatáson mindent bevallott. „Ne idegeskedj, nincs választási lehetőséged! Fogd fel és perkálj!” – mondta a hangfelvételen, amely bizonyította, hogy megzsarolta csapattársát. Az elhúzódó perben ugyan csak 2021 novemberében hoztak döntést (Benzemát felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbírságra ítélték), már 2015 végén leszögezte Manuel Valls francia miniszterelnök: „Egy nagyszerű sportolónak példaképnek is kell lennie. Ilyen embernek nincs helye a francia nemzeti csapatban. Azoktól a kisfiúktól, akik a külvárosokból indulva, az ő példáját követve akarják viselni a kék mezt, Benzema elvesz egy álmot.”  2015. december 10-én Noël Le Graët, a Francia Labdarúgó-szövetség elnöke be is jelentette: Benzema nem lehet tagja Deschamps válogatottjának a következő évi, hazai rendezésű Eb-n, és ez 2016. április 13-án vált véglegessé, amikor a csatár nem került be a bő keretbe. A döntésre Benzema a madridi Marcának adott interjújában így reagált: „Deschamps meghajolt a francia rasszisták nyomása alatt.”

Így Benzema lemaradt az Eb-ezüstéremről (talán éppen ő adhatta volna meg a csapatnak a hiányzó pluszt a portugálok ellen hosszabbításban elveszített párizsi döntőben), és ami még fájóbb: a 2018-ban Moszkvában megnyert világbajnoki aranyéremről is. Ezután kérte azt a francia szövetség elnökétől, hogy ha nem számolnak vele, hadd szerepelhessen Algéria nemzeti csapatában, amelyre a szülei révén jogosult lehetne (bár a FIFA aligha engedélyezte volna a váltást).

Ki is zárták a válogatottból, a bíróság pedig 2021-ben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte
Ki is zárták a válogatottból, a bíróság pedig 2021-ben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte


Ám a jelek szerint a bűnök megbocsáttatnak: hat év vezeklés után, még a 2021. novemberi bírósági ítélet előtt Deschamps – a szövetség beleegyezésével – úgy döntött, a 2020-ról 2021-re halasztotta Eb-re magával viszi a Real Madriddal akkorra már négyszeres BL-győztes csatárt. Két csoportmeccsen a Puskás Arénában is pályára lépett, a Magyarország elleni 1–1 és a Portugáliával szembeni 2–2 során, utóbbin mindkét francia gólt ő szerezte. Nagyon érződött rajta a bizonyítási vágy, ő volt a franciák legjobbja a tornán, a csapat hét góljából négyet ő jegyzett. Mégis ellentmondásosan ítélték meg a visszatérését, rivalizálása Olivier Giroud-val megbontotta a csapategységet, elvégre posztriválisáról egy évvel korábban a youtuber Mohamed Hennivel folytatott élő Instagram-beszélgetésben azt találta mondani, hogy míg Giroud egy gokart, ő hozzá képest egy Formula–1-es autó... Talán ez is hozzájárult a franciák váratlanul korai búcsújához már a legjobb tizenhat között, Svájc ellen.

A francia válogatottal tehát egyelőre meglehetősen viharos a románca. Az idei világbajnokságon – amelyen vélhetően már „századosként” vehet részt az eddig 97-szeres válogatott csatár – kaphat még egy esélyt, hogy címeres mezben is valóra váltsa az álmát. A döntő másnapján, december 19-én lesz a 35. születésnapja. Sejthetjük, milyen ajándékra vágyik...

(A következő részben: A tökéletes idény nyomában)

(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. július 2-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik