A pályán döntetlenre végződött a lengyel-orosz rangadó

Vágólapra másolva!
2012.06.12. 20:37
null
A Nagyurat is felvonultatták a lengyel szurkolók, és el is kélt számukra az erő... (Fotó: Action Images)
A labdarúgó Európa-bajnokság A-csoportjában a társházigazda Lengyelország döntetlent játszott a tornán villámrajtot vett Oroszországgal. A szbornaja ezzel az egy ponttal a csoport éllovasa maradt, és a lengyel továbbjutási álmok is megmaradtak.

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

Ha meg akarjuk érteni, miért is nézett ki a Lengyelország–Oroszország Európa-bajnoki csoportmérkőzés előtt Varsó egy tekintélyes része úgy, mintha polgárháború dúlta volna fel, vagy egy közelgő kisbolygót ezúttal nem tudott volna Bruce Willis megállítani, és pár ezren nekiláttak, hogy kiéljék az utcán titkos vágyaikat a hátralévő kis időben, annak eláruljuk, hogy a két ország viszonya a történelmi múltban ellenséges volt, a politikai jelenben pedig feszült.

Mi, magyarok tudjuk, hogy milyen két nagy birodalom (aztán az őrület, végül türelmünk) határán élni, Trianon kapcsán is el-elmerengünk a história furcsaságain, de higgyék el, a lengyelek is tudnának mesélni ezt-azt: hol a Habsburgok, hol a poroszok, hol az oroszok, majd a németek és a szovjetek szedték szét országukat; ráadásul hol egymás elől, hol egymással mély egyetértésben. A lengyel-orosz kapcsolatoknak a II. világháború utáni határmódosítás, majd a nagy szovjet testvériség és a rendszerváltás utáni politikai ellenségeskedés sem tett jót éppen, amelyet a lengyel elnöki küldöttség katasztrófája körüli mizéria is jól mutat.

KATTINTSON, GALÉRIA A MECCSRŐL!
KATTINTSON, GALÉRIA A MECCSRŐL!

Ezért is özönlött a nagy mérkőzésnek helyt adó Varsóba több ezer orosz, főleg moszkvai futballhuligán, akik már napokkal ezelőtt rohamokat intéztek lengyel kollégáik, de többször a békés járókelők, üzletek ellen is, ezért kellett szinte forradalmi készültséggel, csaknem tízezer fővel kivonulniuk a (labdarúgó) találkozóra a rendfenntartó erőknek. Akiket bővebben érdekelnek a rangadó előtti, gyakran véres, hurkás jelenetek, ezen a linken tekintheti meg a képeket, mi pedig térjünk át magára a kilencven percre!

A lengyelek gyengén kezdtek a görögök ellen, az egy pontnak is örülhettek végül, de szövetségi kapitányuk, Franciszek Smuda szerint már nem lesznek akkora lelki nyomás alatt legényei, mint a nyitó mérkőzésen. Az oroszok ellenben villámrajtot vettek a csehek ellen, és a fölényes győzelmet követően sokan máris kikiáltották Dick Advocaat csapatát az Eb egyik esélyesének, a szakember nem is győzte visszarángatni nyilatkozataival a földre játékosait.

A kezdők nem rejtettek nagy meglepetéseket: a lengyeleknél az eltiltott kezdőkapust, Wojciech Szczesnyt most is Przemyslaw Tyton helyettesítette, az amúgy Oroszországban légióskodó Maciej Rybus helyett pedig a rutinos Dariusz Dudka lett a szűrő; a másik oldalon Roman Pavljucsenko ezúttal is a kispadon kezdett.

A MÉRKŐZÉS

Hogy, hogyan nem, mindenféle méricskélés nélkül egymásnak ugrott a két csapat (na, éppen ilyen jelenetek zajlottak a stadionon kívül is), a 7. percben pedig kis híján felrobbant az aréna, amikor Ludovic Obraniak beívelését két méterről kapura sodorta Sebastian Boenisch, de Vjacseszlav Malafejev fantasztikus lábreflexszel kirúgta a labdát a gólvonal előtt.

Lendületbe jöttek a házigazdák, nem sokra rá Robert Lewandowski lőtte ki 17-ről kevés híján a jobb felsőt, de majdnem meglett a nagy rohamoknak a böjtje, mert Damien Perquis csak a szabályosság határán tudta egy gyors orosz kontra során szerelni Alekszandr Kerzsakovot– jóval a tizenhatoson belül.

Láthattunk még egy hazai lesgólt és számtalan kőkemény belemenést az első húsz percben, amelyben bár a szbornaja birtokolta többet a labdát, ellenfele sokkal veszélyesebben futballozott (különösen akkor, amikor a szélekről záporoztak a labdák Lewandowski felé).

Malafejev nem „Titony tanár úr″, de levarázsolja a levegőből a labdát (Fotó: Action Images)
Malafejev nem „Titony tanár úr″, de levarázsolja a levegőből a labdát (Fotó: Action Images)

Az első fél órához közeledve a „vörösök" is belejöttek: előbb Andrej Arsavin lába előtt suhant el centiméterekkel a jobbról érkező labda az ötösön, majd Kerzsakov bombázott fölé a tizenhatosról.

„Kezd körvonalazódni, hogy az első meccsen inkább a csehek voltak nagyon gyengék, mint az oroszok kiemelkedően jók...″ – sóhajtott fel az első játékrész hajrája előtt egyik fórumozónk (ovis09), és ez sokat elárul arról a színvonalról, ahová egyenletes ütemben lesüllyedt a találkozó. A lengyel rohamok elhaltak, az orosz középpálya pedig eldugta a labdát rivális kollégái, de saját támadói elől is.

A 37. percben váratlanul előnyhöz jutott a szbornaja: Arsavin bal oldali szabadrúgására az ötösön Alan Dzagojev érkezett a legjobb ütemben (és teljesen egyedül) az ötösön, és fejjel a hosszú sarokba csúsztatott. 0–1. A fehér mezes hazaiak egy gyors helyzettel válaszoltak, de ezzel el is fogyott a puskaporuk.

Az orosz vezető gól: a belopakodó Dzagojev megelőzi a lengyel védőket
Az orosz vezető gól: a belopakodó Dzagojev megelőzi a lengyel védőket

A fordulás után ismét a lengyelek kerültek először helyzetbe, de Lewandowski elől Vjacseszlav Malafejev önfeláldozóan mentett, a másik oldalon pedig Arsavin került lövőhelyzetbe, de hozta londoni formáját és eltörte a labdát. Az akarattal egy pillanatig nem volt gond, Damien Perquis utolsó védőként mentett bevetődve Jurij Zsirkov elől, amoda Lewandowski akkorát rántott Alekszandr Anjukovon, hogy helyzetbe kerüljön, mint melák Szergej a Stihl-fűrészen.

STATISZTIKÁK, ÉRDEKESSÉGEK
Oroszország (vagy a Szovjetunió) továbbra sem győzött Eb-n vagy vb-n házigazda csapat ellen (a mérleg 0–3–5).
Az egyenes kieséses rendszer bevezetése óta már kilencszer előfordult az Eb-ken, hogy egy csapat annak ellenére nem tudott továbbjutni a csoportból, hogy megnyerte az első meccsét.
Jakub Blaszczykowszki a legutóbbi lengyel–orosz összecsapáson is betalált 2007 augusztusában Moszkvában.
Az Eb eddigi 25 góljából mindössze kettő született a 16-oson kívülről (Samir Nasri, Petr Jirácek). A 25-ből kilenc volt fejes!
Az 57. percben aztán lecsapott egy Jakub Blaszczykowski-bomba a varsói éjszakába: a Dortmund szélsője magára maradt támadás közben, így nem igazán vették őt komolyan az orosz védők, és a lengyel ballal büntetésként 16-ról irgalmatlan erővel kilőtte a jobb felsőt. 1–1

A Kuba becenevű szélső élete egyik legnagyobb gólját lőtte, éppen a legjobbkor. Az oroszok pedig 50 évvel az eredeti után ismét átélték a „kubai rakétaválságot″…

Felpörögtek a csapatok és az események is, Kerzsakov veszélyeztetett az egyik, Obraniak a másik oldalon, de a kapusokon nem tudtak kifogni. Kerzsakov nem sokra rá elhagyta a pályát, Roman Pavljucsenko váltotta, majd Dzagojevet Marat Izmajlov, a hazaiaknál pedig a szűrő Dudka helyére jött be az összjátékhoz jobban értő Adrian Mierzejewski.

Mindhiába, mert az eredmény nem változott: ezzel a döntetlennel egyik csapat sem lehet elégedetlen, sem a mutatott játék, sem a tabella aktuális állása alapján.


A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

LENGYELORSZÁG–OROSZORSZÁG 1–1


(A Magyar Televízió felvétele)
EURO 2012
A-CSOPORT, 2. FORDULÓ
LENGYELORSZÁG–OROSZORSZÁG 1–1
Varsó, Nemzeti Stadion, 55 920 néző. Vezette: Stark (német)
Lengyelország: Tyton – Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch – Dudka (Mierzejewski, 73.), Polanski (Matuszczyk, 85.) – Blaszczykowski, Murawski, Obraniak (P. Brozek, 93.) – Lewandowski. Szövetségi kapitány: Franciszek Smuda
A kispad: Sandomierski (kapus), Wojtkowiak, Kaminski, Wawrzyniak, Rybus, Wolski, Grosicki, Sobiech
Oroszország: Malafejev – Anjukov, Ignasevics, A. Berezuckij, Zsirkov – Sirokov, Gyenyiszov, Zirjanov – Dzagojev (Izmajlov, 79.), Kerzsakov (Pavljucsenko, 70.), Arsavin. Szövetségi kapitány: Dick Advocaat
A kispad: Akinfejev, Sunyin (kapusok), Saronov, Granat, Nababkin, D. Kombarov, Kokorin, Glusakov, Szemsov, Pogrebnjak
Gólszerző: Blaszczykowski (57.), ill. Dzagojev (37.)
AZ ÁLLÁS
1. Oroszország 2 1 1 5–2 +3 4
2. Csehország 2 1 1 3–5 –2 3
3. Lengyelország 2 2 2–2 0 2
4. Görögország 2 1 1 2–3 –1 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik