Atlaszi teher nehezedett a lengyelekre

Vágólapra másolva!
2012.06.12. 13:29
null
A lengyelekre nemcsak a hazai pálya által gyakorolt nyomás nehezedett... (Fotó: Reuters – archív)
Címkék
Oroszország ma kiharcolhatja a továbbjutást Lengyelország ellen a labdarúgó Európa-bajnokságon. Győzelmével ugyanis a szbornaja bebiztosíthatja a helyét a legjobb nyolc között, míg a társházigazda együttes nagyon nehéz helyzetbe kerülhet esetleges vereségével. Franciszek Smuda, a lengyel válogatott szövetségi kapitánya – az égboltot a vállán megtartó görög óriás nyomán – a rájuk nehezedő atlaszi teherről beszélt a kedd esti találkozó előtt, míg kollégája, Dick Advocaat az offenzív futballról.

 

 

Lengyelország a 2004-es Európa-bajnok Görögország elleni 1–1-es döntetlennel kezdte meg az Eb-szereplését. A hazai környezet és a szurkolói elvárások megnehezítették a társrendezők dolgát, ám szövetségi kapitányuk szerint a rájuk nehezedő nyomás már a múlté.

„A pszichológiai terhet már nem viselik a játékosaim, a második meccsen már nem leszünk akkora nyomás alatt – kezdte az Oroszország elleni találkozót felvezető nyilatkozatát Franciszek Smuda. – Természetesen én is éreztem a nyomást, olyan volt, mintha harminc- vagy negyvenmillió embert cipelnék a hátamon. Nem volt könnyű, de az edzéseken éreztem a szurkolóink szeretetét is."

Az oroszok számára nem kisebb lesz a tét, mint a továbbjutás bebiztosítása. Győzelmével ugyanis a szbornaja az első csapat lehet, amely bejut a legjobb nyolc közé. A lengyel kapitány szerint ennek ellenére ez az összecsapás – melyen Vad II István lesz a negyedik játékvezető – is ugyanolyan lesz, mint a többi.

„Soha sem gondoltam úgy erre a meccsre, mint egy különleges találkozóra, még akkor sem, ha nagyszerű mérkőzésre van kilátás, amelyen a szurkolók is jól szórakozhatnak. A legfontosabb, hogy ne veszítsünk. 1996 óta nem kaptunk ki az oroszoktól, remélem, ez így marad a mai nap végére is" – tette hozzá a 63 esztendős Smuda.

Minden Smuda arcára volt írva a Görögország elleni mérkőzésen
Minden Smuda arcára volt írva a Görögország elleni mérkőzésen

Kapusposzton biztosan változtatnia kell majd a lengyel mesternek. A házigazda gárda kapuját minden bizonnyal Przemyslaw Tyton őrzi majd, aki kiváló cserének bizonyult a görögök ellen: a Wojciech Szczesny kiállítása miatt szóhoz jutó játékos büntetőt hárított, így pontot mentett csapatának. Várhatóan még egy változtatást eszközöl majd a tréner: Maciej Rybus helyett Dariusz Dudka kerülhet a kezdőbe.

20.25-től az m1-en
20.25-től az m1-en

„Ha Wojciech jó formában van, sokat lendíthet a csapat teljesítményén – utalt az egymeccses eltiltással sújtott Arsenal-kapuvédőre Smuda. – Tyton jó kapus, úgy vélem, Oroszország ellen is jól fog védeni. Már többször említettem, hogy az oroszok a csoport favoritjai. Nagyszerű együttesük van, ráadásul a játékosaik rutinosabbak, mint a mieink."

SZAVAZÁS

Ön szerint ki nyeri a Lengyelország–Oroszország mérkőzést?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Az orosz szakvezetője, Dick Advocaat csapata kiváló kezdése és a mutatott attraktív futballja ellenére sem akar beszélni az Eb-győzelemről, sőt még a továbbjutásról sem: előbb szeretné megnyerni a hátralévő két csoportmeccset.

„Hogy beszéljek az Eb-győzelem esélyeiről? Az igen nagy optimizmusra vallana. Még csak egy találkozót játszottunk és kettő hátravan a csoportból. Az első mérkőzés sikere nagyon fontos lehet, de a folytatásról ráérünk azután diskurálni, hogy a másik két csoportmeccsünket is megnyertük" – reagált az újságírói felvetésre az orosz válogatott szövetségi kapitánya, Dick Advocaat.

„A keretünket remek futballisták alkotják, és az az igazi erőssége a csapatnak, hogy a játékosok átsegítik egymást a nehézségeken" – emelte ki az erős csapategységet mint az orosz gárda egyik legfőbb erényét a szakember, aki a mai összecsapáson is nyílt és offenzív futballt vár együttesétől (mint ismeretes, az 1. fordulóban az oroszok 4–1-re győztek Csehország ellen).

„Mi minden meccsen ugyanazt a stílust képviseljük, szeretnénk támadófocit játszani. Lengyelország nehéz ellenfél és a hazai pálya előnye is mellette szól, de az első fellépésünkön megmutattuk, hogy nagyon jó csapatot alkotunk és minden ellenfelünknek képesek vagyunk problémát okozni" – fogalmazott Advocaat.

A RENDFENNTARTÓK FELKÉSZÜLTEK

A varsói rendőrség egyik legnagyobb kihívásának tartja a rend fenntartását a Lengyelország–Oroszország mérkőzésen. A két ország közötti ellentét (mely történelmi szálakra vezethető vissza) miatt szinte tapintható lesz a feszültség már a találkozó előtt, szurkolói összecsapásokra számítanak – a lengyel fanatikusok 29300-an lesznek, míg az oroszok 9800-an.

6000 rendőr lesz készenlétben a mai nap a lengyel fővárosban, ám ez a szám növekedhet a későbbiekben, ha zavargások lesznek.

Hétfőn a lengyel és az orosz szurkolók is koszorúkat helyeztek el a második világháborúban elesett lengyel és orosz katonák emlékművénél.

EURO 2012
A-CSOPORT, 2. FORDULÓ
LENGYELORSZÁG–OROSZORSZÁG – a találkozóról élő, szöveges tudósítást olvashatnak az NSO-n!
Varsó, Nemzeti Stadion, 20.45 (Tv: m1). Vezeti: Stark (német)
AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Oroszország114–1+33
2. Görögország111–101
2. Lengyelország111–101
4. Csehország111–4–30
LENGYELORSZÁG
Kapusok: 1Wojciech Szczesny (Arsenal), 22Przemyslaw Tyton (PSV), 12Grzegorz Sandomierski (Jagellonia)
Védők: 2Sebastian Boenisch (Werder Bremen), 15Marcin Kaminski (Lech), 4Damien Perquis (Sochaux), 20Lukasz Piszczek (Dortmund), 13Marcin Wasilewski (Anderlecht), 14 Jakub Wawrzyniak (Legia), 3Grzegorz Wojtkowiak (1860 München)
Középpályások: 16 Jakub Blaszczykowski (Dortmund), 5Dariusz Dudka (Auxerre), 21Kamil Grosicki (Sivasspor), 6Adam Matuszczyk (Düsseldorf), 18Adrian Mierzejewski (Trabzonspor), 11Rafal Murawski (Lech), 7Eugen Polanski (Mainz), 10Ludovic Obraniak (Bordeaux), 8Maciej Rybus (Tyerek), 17Rafal Wolski (Legia)
Támadók: 23Pawel Brozek (Celtic), 9Robert Lewandowski (Dortmund), 19Artur Sobiech (Hannover)
OROSZORSZÁG
Kapusok:1Igor Akinfejev (CSZKA Moszkva), 16Vjacseszlav Malafejev (Zenit), 13Anton Sunyin (D. Moszkva)
Védők:2 Alekszandr Anjukov (Zenit), 12Alekszej Berezuckij (CSZKA Moszkva), 4Szergej Ignasevics (CSZKA Moszkva), 3Roman Saronov (Rubin), 19Vlagyimir Granat (D. Moszkva), 21 Kirill Nababkin (CSZKA Moszkva)
Középpályások: 7 Igor Gyenyiszov (Zenit), 6Roman Sirokov (Zenit), 8Konsztantyin Zirjanov (Zenit), 5Jurij Zsirkov (Anzsi), 17 Alan Dzagojev (CSZKA Moszkva), 23Igor Szemsov (D. Moszkva), 22Gyenyisz Glusakov (Lokomotiv Moszkva), 9Marat Izmajlov (Sporting), 15Dmitrij Kombarov (Szpartak Moszkva)
Támadók: 10 Andrej Arsavin (Arsenal – kölcsönben a Zenitnél), 11Alekszandr Kerzsakov (Zenit), 14Roman Pavljucsenko (Lokomotiv Moszkva), 18Alekszandr Kokorin (D. Moszkva), 20Pavel Pogrebnyak (Fulham).
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik