Franciszek Smuda – edzőportré

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2012.06.07. 13:20
null
Franciszek Smuda (Forrás: Action Images)
Címkék
Az 1948-ban, Lubomiában napvilágot látott Franciszek Smuda igazi világvándor, hiszen miután futballistának állt, a Stal Mielecet és a Piast Gliwicét követően az észak-amerikai Connecticut Bicentennials, Oakland Stompers, Los Angeles Aztecs és San José Earthquakes színeiben is megfordult, közben tett odahaza egy kétidényes kitérőt a Legia Warszawa színeiben is. Innen Nyugat-Németországba tette tát székhelyét, a Greuther Fürthbe. 1983-ban a VfR Coburgból vonult vissza, és ott is csapott fel edzőnek az egykori középső védő, majd a következő 21 esztendőben például a Herzogenaurachot, a Konyasport, első profi klubját, a Stal Mielecet, a Widzew Lódzot, a Wisla Krakówot, a Legia Warszawát, a ciprusi Omoniát, a Lech Poznant és a Zaglebie Lubint is edzette. A kilencvenes években három bajnoki címet is szerzett a Widzewvel és a Wislával, megfordult a Bajnokok Ligájában is, 2009-ben pedig Lengyel Kupát nyert a Lechhel.
Franciszek Smuda
Nemzetisége: lengyel
Születési hely: Lubomia
Születési idő: 1948.06.22.
Pozíció: szövetségi kapitány/védő
Válogatottja: Lengyelország
Magassága: 182 cm
Súlya: 75 kg
Korábbi klubjai játékosként: Unia Racibórz, Odra Wodzislaw Slaski, Stal Mielec, Piast Gliwice, Vistula Garfield, Hartford Bicentennials, Legia Warsawa, Oakland Stompers, Los Angeles Aztecs, San José Earthquakes, Greuther Fürth, Coburg
Korábbi klubaji edzőként: Coburg, Forth, Herzogenaurach, Altay, Konyaspor, Wendelstein, Stal Mielec, Widzew Lódz, Wisla Kraków, Legia Warsawa, Piotrcovia Piotrków Trybunalski, Omonia, Odra Wodzislaw Slaski, Zaglebie Lubin, Lech Poznan
Sikerei edzőként:

lengyel bajnok (1996, 1997, 1999), Lengyel Kupa-győztes (2009), Eb-résztvevő (2012), az év edzője Lengyelországban (1996, 1997, 1999, 2000, 2008)

A német állampolgársággal is rendelkező Smudának (németesül Zmudának) már fénykorában, a kilencvenes évek végén felmerült a neve a nemzeti csapatnál, két alkalommal is, ám akkori kenyéradó klubjai nem engedték el. 2009 októberében, Leo Beenhakker bukása (a holland edzőnek nem sikerült kijutnia az együttessel a dél-afrikai világbajnokságra) és a beugró Stefan Majewski mandátumának lejárta után már nem volt apelláta (eleve olyan szerződést kötött a Zaglebie Lubinnal, hogy ha hívja a szövetség, el kell engedniük), és elvállalta a roppant nehéz feladatot: a nem éppen acélos válogatottal kellene túlélnie az ukránokkal közösen rendezendő Európa-bajnokságon a csoportkört. A posztra 14 külföldi és öt hazai szakember pályázott, de Smudát a megkérdezett szurkolók több mint fele akarta kapitánynak.

Angolul és németül is tökéletesen beszél a hazájában öt alkalommal is (1996, 1997, 1999, 2000, 2008) az év edzőjének megválasztott Smudát külföldön gyakran összekeverik a hetvenes-nyolcvanas évek kiváló védőjével, a négy világbajnokságon is megforduló Wladylsaw Zmudával.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik