Négy góllal nyitottak az oroszok

Vágólapra másolva!
2012.06.08. 20:40
null
A csehek (középen a rejtői figura is) bizakodtak a győzelemben (Fotó: Action Images)
Címkék
A lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság nyitó napjának második mérkőzésén Oroszország és Csehország csapott össze. Dick Advocaat, az oroszok kapitánya támadófocit várt együttesétől, és a mérkőzés elején és végén meg is kapta ezt. A csehek kétgólos hátrányban még szépíteni tudtak, de a hajrá az oroszoké volt. Ezzel a három ponttal hatalmas előnybe kerültek az oroszok, hiszen a lengyelek nem bírtak a görögökkel.


A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉNEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE!

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

A két csapat legutóbb éppen Európa-bajnokságon csapott össze, az 1996-os fellépésen a csehek gyorsan kétgólos előnybe kerültek, majd az oroszok a második félidőben fordítottak, végül Vladimír Smícer hajrábeli találatával alakult ki a 3–3-as végeredmény. Ez a pontmentés akkor továbbjutást ért a cseheknek, és végül egészen a döntőig meneteltek – amelyben a németekkel szemben alulmaradtak.

Nos, azóta a cseh válogatott jóval gyengébb, az orosz pedig sokkal erősebb lett, és utóbbi esélyesebbnek számított a találkozó előtt. Mivel a lengyel-görög nyitó mérkőzés döntetlenre végződött, nyilvánvaló volt: aki besöpri a három pontot, hatalmas előnyre tesz szert vetélytársaival szemben.

Az még nem ennek volt köszönhető, hogy Dick Advocaat, az oroszok szövetségi kapitánya egy igencsak támadó szellemű, három csatárral operáló orosz gárdát küldött pályára, a megszokott 4–2–3–1-es hadrend helyett a hollandos 4–3–3-at alkalmazva.

A cseheknél a kezdőben kapott helyet a kisebb sérüléséből felépülő Tomás Rosicky, és bizony a magyarok elleni felkészülési mérkőzés is megmutatta, hogy nélküle félkarú munkásember válogatottja. Az egy szem előretolt csatár ezúttal is a rutinos Milan Baros lett.

Ne feledjük, ő volt a 2004-es kontinenstorna gólkirálya, de bizony fölötte sem múltak el nyom nélkül az évek.

Frissebb állapotban van nála a wroclawi stadionba Felsőpakonyból szállított, a mérkőzésre előírásszerűen 23 milliméteres magasságra vágott gyep, és megbízhatóbban csillog az esti világításban az aréna teflonbevonatú külső borítása, amelyik szintén kis hazánkból származik.

Egyébként sokak szerint a kor a szbornaja gyenge pontja, hiszen övék az Eb legmagasabb átlagéletkorú kerete, de kapitányuk szerint ez nem jelent semmit. „Itt nem az a lényeg, ki hány éves, hanem az, hogy mennyire játszik jól – és van néhány nagyon jó játékosunk” – így Advocaat.

Az oroszok is készültek, ha katyusa nincs is, muzsik akad (Fotó: Action Images)
Az oroszok is készültek, ha katyusa nincs is, muzsik akad (Fotó: Action Images)

A MÉRKŐZÉS

A találkozó néhány tekintélyteremtő belépővel (szláv testvériség ide vagy oda) és pontatlan labdával kezdődött. Az első izgalmas pillanatokat az oroszok védője, Alekszandr Anjukov okozta, aki kis híján kezezett ötösén egy szöglet után. A tizedik percben harsant fel az orosz szurkolók uralta lelátókról az első füttyhullám (előtte volt az még mexikói is), ugyanis a csehek sokkal többet birtokolták a labdát, és folyamatosan nyomás alatt tartották ellenfelük kapuját – még ha helyzetet nem is tudtak kialakítani.

Talán ettől pörögtek fel a vörös mezes oroszok, de Jurij Zsirkov szokásos bal oldali vágtája után a visszagurítást Alekszandr Kerzsakov kapu mellé vágta.

A 15. percben ugyanő fejelte kapufára Konsztantyin Zirjanov jobb oldali beadását, és a kipattanóra Alan Dzagojev érkezett a legjobban, aki hét méterről három védő között a kapu közepébe lőtt. 1–0

Dzagojev higgadtan használta ki a lehetőséget
Dzagojev higgadtan használta ki a lehetőséget
ALAN DZAGOJEV TALÁLATA


A cseh védők nem álltak éppen a helyzet magaslatán, összevissza helyezkedtek a kontra során. Nehezen találtak magukra, mert tőlük ugyan Dzagojev nem sokkal később duplázhatott volna (a passzoló Kerzsakovra négy fehér mezes jutott, rá egyetlen egy sem), de ordító helyzetben, nyolc méterről csúnyán a kapu mellé durrantott.

A 24. percben már Petr Cech sem állt a helyzet magaslatán: Andrej Arsavin parádés keresztlabdája után a középpályáról fellépő Roman Sirokovot Michal Kadlec magára hagyta, de bátrabban is kivetődhetett volna a kapus, mert így az orosz finoman a hálóba csippenthette a labdát fölötte az ötös jobb sarkáról. 2–0

ROMAN SIROKOV TALÁLATA

Sirokov higgadt volt a második gól előtt
Sirokov higgadt volt a második gól előtt

Így mulat egy orosz szűrő, klasszismegoldás volt, Roberto Baggiónak is dicséretére vált volna.

A harmincadik percben Kerzsakov befejezetté nyilváníthatta volna a mérkőzés érdemi részét, de a 11-es pontról a kapu mellé bombázott.

Ezt követően visszavettek a tempóból a vörös mezesek, de a fegyelmezett védelem mellett a csehek nem jutottak el Vjacseszlav Malafejev kapujáig, labdástól legalábbis nem.

A félidő hajrájára Roman Hubník vezényletével hatásosan fülelték le az orosz kontrákat a csehek, és Petr Jirácek vitt egy kis életet, lendületet a középpályára, de ez is csak arra volt elég, hogy teljesen kiegyenlítetté váljon a mérkőzés. A legvégén még Cechnek kellett lábbal tisztáznia két támadó elől az ötösön, majd Jirácek bombázott 16-ról nem sokkal a jobb felső fölé.

A csehek nem adták fel
A csehek nem adták fel
LÖVÉSBŐL LESZ A GÓL – NO DE MENNYIBŐL?
Az első félidőben érdekes módon alig két százalékkal birtokolták többet az oroszok a labdát, a csehek többet lőttek kapura és a kapu felületére is – a „vörös hadsereg” pedig olyan eredményes volt, mint Csapájev elvtárs, mert két lövésből két gólt szerzett!
A szünet után a csehek mestere, Michal Bílek beküldte a középpályára Jan Rezek helyére az Ukrajnában acélosodó erőembert, Tomás Hübschmant, de ő sem tudta megakadályozni Kerzsakovot abban, hogy újra helyzetbe kerüljön, ám az ék ismét célt tévesztett.

Igaz, egy mozgékony futballista mindenkinek gondot okoz, ezt az 52. percben Václav Pilar is bizonyította, aki négy védő közül remekül mozgott el Jaroslav Plasil zseniális labdájával, majd higgadtan gólra váltotta egy csel után a ziccert: 2–1.

VÁCLAV PILAR TALÁLATA

Némi fogcsikorgató mezőnyjáték után ismét Kerzsakov került helyzetbe, de képes volt hat méterről is mellédurrantani, majd 70. percben ismét ziccert rontott. Fel is váltotta őt nem sokra rá Roman Pavljucsenko...

Pilar higgadtan fejezte be helyzetét
Pilar higgadtan fejezte be helyzetét

A hajrára fordulva kevésen múlt, hogy orosz helyzetpazarlásnak meglegyen a böjtje, mert Rosicky 18 méteres lövésénél igencsak kapaszkodnia Malafejevnek, hogy odaérjen a labdára a jobb alsó előtt.

A 79. percben aztán Dzagojev eldöntötte: hosszas-hosszas összjáték után 15 méterről elemi erővel a léc alá bombázott. Cech nem védhette: 3–1

A HARMADIK OROSZ CSAPÁS


Kiderült azonban, egy ennél is nagyobb gólt látunk még ma este: a cserecsatár Pavljucsenko három csel után 16-ról kipókhálózta a jobb felsőt. 4–1

ROMAN PAVLJUCSENKO TALÁLATA


A végén Advocaat mestert éltette a közönség vörös része, akiknek teljes boldogságát a cserecsatár Alekszandr Kokorin hozhatta volna el, de helyzetét „elkerzsakolta”.

A sokak által öregnek tartott szbornaja kiválóan kezdte a kontinenstornát, győzelme teljes mértékben megérdemelt, a cseheknek csak felvillanásaik voltak. A három pont rengeteget ér az oroszoknak, hiszen a nyitó mérkőzésen a lengyelek és a görögök döntetlent játszottak egymással.

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉNEK MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE!

EURÓPA-BAJNOKSÁG
A-CSOPORT, 1. FORDULÓ
OROSZORSZÁG–CSEHORSZÁG 4–1
Wroclaw, Városi Stadion, 40 803 néző. Vezette: Webb (angol)
Oroszország: Malafejev – Anjukov, A. Berezuckij, Ignasevics, Zsirkov – Sirokov, Gyenyiszov, Zirjanov – Dzagojev (Kokorin, 84.), Kerzsakov (Pavljucsenko, 73.), Arsavin. Szövetségi kapitány: Dick Advocaat
Kispad: Akinfejev, Sunyin (kapusok), Saronov, Granat, Nababkin, Izmajlov, Kombarov, Glusakov, Szemsov, Pogrebnjak
Csehország: Cech – Gebre Selassie, Hubník, Sivok, Kadlec – Plasil, Jirácek (Petrzela, 76.) – Pilar, Rosicky, Rezek (Hübschman, a szünetben) – Baros (Lafata, 85.). Szövetségi kapitány: Michal Bílek

Kispad: Lastuvka, Drobny (kapusok), Suchy, Limbersky, Rajtoral, Kolár, Darida, Necid, Pekhart

Gólszerző: Dzagojev (15., 79.), Sirokov (24.), Pavljucsenko (82.), ill. Pilar (52.)
AZ ÁLLÁS
1. Oroszország 1 1 4–1 +3 3
2. Görögország 1 1 1–1 0 1
Lengyelország 1 1 1–1 0 1
4. Csehország 1 1 1–4 –3 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik