Varázsolt Münchenben a magyar válogatott, de a továbbjutás nem jött össze

Vágólapra másolva!
2021.06.23. 20:40
A magyar labdarúgó-válogatott kétszer is vezetett, végül azonban 2–2-es döntetlent játszott Münchenben a németekkel az Európa-bajnokság F-csoportjának 3. fordulójában. A pontosztozkodás a 2014-es világbajnok számára továbbjutást ért, míg a mieink két ponttal, emelt fővel búcsúznak a tornától.
Varázsolt Münchenben a magyar válogatott, de a továbbjutás nem jött össze (Fotó: Szabó Miklós)
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!
Varázsolt Münchenben a magyar válogatott, de a továbbjutás nem jött össze (Fotó: Szabó Miklós) A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

 

EURÓPA-BAJNOKSÁG
F-CSOPORT, 3. FORDULÓ
NÉMETORSZÁG–MAGYARORSZÁG 2–2 (0–1)
München, Allianz Aréna, 12 413 néző. Vezette: Karaszjov (orosz)
Németország: Neuer – Ginter (Volland, 82.), Hummels, Rüdiger – Kimmich, Gündogan (Goretzka, 58.), Kroos, Gosens (Musiala, 82.) – Havertz (Werner, 67.), Sané – Gnabry (Th. Müller, 67.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Magyarország: Gulácsi – Nego, Botka, Orbán, Szalai A., Fiola (Nikolics, 88.) – Kleinheisler (Lovrencsics G., 88.), Nagy Á., Schäfer – Sallai R. (Schön, 75.), Szalai Á. (Varga K., 82.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Havertz (66.), Goretzka (84.), ill. Szalai Á. (11.), Schäfer (68.)

A MÉRKŐZÉS SZÖVEGES TUDÓSÍTÁSÁT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

A csoport másik mérkőzésén
Portugália–Franciaország 2–2 (C. Ronaldo 31., 60. – mind a kettő 11-esből, ill. Benzema 45+2., 47. – az elsőt 11-esből)

ÖSSZEFOGLALÓ

A magyar labdarúgó-válogatott összesen 50-szer találkozott a Németország, az NSZK vagy az NDK válogatottjával, ebből az ötven meccsből viszont csak egyszer látogatott Münchenbe – 110 évvel ezelőtt, 1911 decemberében 4:1-re győzött. Azt talán túlzás lenne állítani, hogy a mérkőzésen duplázó Schlosser Imre és társai (Sebestyén Béla és Bodnár Sándor talált még a kapuba) példája lebeghetett az Allianz Aréna gyepére futó magyar csapat tagjai előtt, ám az biztos, hogy abban a tudatban léphettek pályára Szalai Ádámék, ha óriási bravúrral nyerni tudnak Münchenben, úgy 110 év múlva is emlegetni fogják a sikert.

A matek ezúttal egyszerűnek ígérkezett – a feladat annál nehezebb volt. Ahhoz, hogy a magyar válogatott a 2016-os Európa-bajnoksághoz hasonlóan ezúttal is a legjobb tizenhat közé kerüljön, meg kell verni a németeket idegenben. Hasonlóra 2004 júniusában volt legutóbb példa – akkor is barátságos meccsen (Torghelle Sándor emlékezetes duplájával). Tétmeccsen pedig akár az egységes Németországról, akár a jogutód- és előd NSZK-ról beszélünk egyszer sem…

Talán tíz perce tartott a bemelegítés, amikor megérkezett a Münchenben napok óta ígért égszakadással felérő esőzés. Az elmúlt hét politikai felhangú hírei miatt azonban nem csak a kisebb zuhatag, hanem kifejezetten ellenséges hangulat is fogadta a mieinket az Allianz Arénában – ami miatt a magyar Himnusz sem mehetett végig zavartalanul.

Az újra és újra felharsanó pfujoló hangokra és füttyszóra a lehető legjobb választ adta a magyar válogatott. Masszív védekezéssel, a német támadókkal, Kimmichkel, Havertzcel vagy épp Sanéval szemben a szabályosság határát súroló, kemény belépőkkel kihúzta az első bő tíz percet. Majd jött a pillanat, amit néhányan csak álmainkban mertünk elképzelni: Sallai Roland a tizenhatos jobb oldalától tökéletes ütemben kanyarította középre a labdát, ahol Hummels és Ginter közül kibújtSzalai Ádámés hét méterről a vetődő Neuer kezei mellett a bal alsó sarokba csúsztatta a labdát!(0–1). A magyar tábor ujjongva ugrott fel, míg az aréna nagyobb része, mintegy 12 ezer német hitetlenkedve halkult el.

Szalai Ádám Ginter és Hummels között fejelt gólt (Fotó: Árvai Károly)
Szalai Ádám Ginter és Hummels között fejelt gólt (Fotó: Árvai Károly)

Az eső lassan alábbhagyott – legalábbis néhány percre –, nem úgy a német rohamok. A 21. percben Hummels fejelt döngő kapufát, egy perccel később Ginter lőtt öt méterről Gulácsi kezei közé – megköszönhetjük neki.

Az négy nappal korábban, a németek portugálok elleni meccsén is jól látszott, ha a németek kitámadnak, a szárnyvédős rendszerben óriási területek maradnak hátul Gosens és Kimmich mögött. Ezeket egy-egy gyors indítással, kontrákból remekül ki lehet használni. A portugáloknak azonban nem sikerült élni az adódó lehetőségekkel és az első félidő derekán szerzett két öngóljuk megpecsételte a sorsukat.

Érdekes ciklikusság alakult ki a játékban, hol akadt öt perc, amikor a németek a tizenhatos elé szögezték a magyar válogatottat, hol jött egy olyan periódus, ahol a mieink hosszabban meg tudták tartani a labdát, és a remélt kontrahelyzetekből még veszélyeztetni is sikerült. A 35. percben például Szalai Attila iramodhatott meg a teljesen üres bal oldalon, a beadása túl erősre sikerült, hiába érkezett a hosszún Kleinheisler László, utóbbinak esélye sem volt elérni a labdát. A 39. percben Sallai bal alsóba tekeredő lövését védte bravúrral Neuer. Ekkor már ismét ömlött az eső, futballhoz kicsit sem ideális körülményeket teremtve a stadionban. A németeknek a játékrész ezen periódusában nem akadt igazán nagy lehetőségük, a félidő végén Havertz próbálkozott egy lövéssel a tizenhatos jobb csücskétől, ám Willi Orbán blokkolni tudott, majd a lecsorgót messze a magyar kapu mellé lőtte a Chelsea középpályása.

Érdekes játékot játszott az időjárás. Mire a második félidő kezdéséhez kikocogtak a futballisták, már nyoma sem maradt a néhány perccel korábban a stadion tetőszerkezetéről Niagaraként beömlő vízzuhatagoknak. Ennél is érdekesebb játékba kezdett a magyar válogatott – a mieink, ahogyan tették azt az első két csoportmeccsen is, sokkal jobban megbecsülték a labdát a második játékrész elején. Többször is európai topklubokat idéző labdakihozatallal építkezve.

Fiola Attila ezúttal is mindent megtett (Fotó: Szabó Miklós)
Fiola Attila ezúttal is mindent megtett (Fotó: Szabó Miklós)

Persze a németek sem felejtettek el futballozni, ebből Havertz adott ízelítőt, 18 méterről, jobbról tesztelve Gulácsit, akiről ki sem pattant a keményen meglőtt labda. Jött két veszélyes pontrúgás, utóbbinál Orbán fejelte ki a kapu torkából Rüdiger gólba tartó, pattintott lövését – utóbb kiderült, a bravúros mentén csak a mieink önbizalma szempontjából volt fontos, ha gól is született volna, les miatt nem ér a találat.

Az 59. percben Fiola Attila szerezhette volna meg a második gólját ezen az Európa-bajnokságon: Kleinheisler szabadrúgása után röviden paskolta ki a labdát Neuer, Loic Nego erőből, laposan azonnal visszalőtte a büntetőterületen belülre, ahol Fiola maradt üresen és lőhetett tíz méterről – ám nem találta jól a labdát. Két perccel később ismét Fiolára jött ki a játék, a Mol Fehérvár védője a bal szélen lódult meg, Sané csak szabálytalanul tudta megállítani – centikre attól, hogy szabadrúgás helyett tizenegyes legyen a magyar válogatott jussa. A szabadrúgásból Sallai találta el az alumíniumot!

A 66. percben egy pillanat alatt tűnt összeomlani mindaz, amit addig felépített a Rossi-csapat: Kimmich szabadrúgásánál Gulácsi alászaladt a beívelésnek, s Kai Havertz két méterről az üresen maradt kapuba bólintott(1–1).

Csakhogy a magyar válogatott nem omlott össze! Sőt! Ismét tökéletes választ tudott adni! A középkezdésből azonnal előreiramodott a csapat, egy pillanatra úgy tűnt, a németek kontrázhatnak, ámSchäfer Andráselcsípte a passzt, Szalai Ádámhoz fejelt, és nem állt meg, így a magyar válogatott csapatkapitányának védők mögé emelt labdáját két védő szorításában, a kirohanó Neuert megelőzve 13 méterről a német kapuba tudta fejelni (1–2)!A lelátón a németek még az egyenlítést ünnepelték, amikor a kapujukba pattogott a labda.

Schäfer András (13) és Kleinheisler László gólöröme (Fotó: Árvai Károly)
Schäfer András (13) és Kleinheisler László gólöröme (Fotó: Árvai Károly)

„Varázsolj nekünk valami szépet”– kérte a Soho Party anno a soha véget nem érő éjjelt. S kérte ezúttal a magyar közönség a válogatottól a müncheni éjszakában. Az óra lassan, de biztosan a 80. percre fordult – továbbra is magyar vezetéssel.

A 81. percben Toni Kroos tört előre, Gosenstől tökéletes ütemben kapta vissza a labdát az ötös bal csücskénél, teli rüszttel meg is küldte, ám jó fél méterrel a bal alsó sarok mellé lőtte.

„Mindent bele! Mindent bele!” – zúgott a lelátó, miközben a német nyomás újfent egyre erősödött. Hogyne nőtt volna, hiszen a vereség a 2014-es világbajnok búcsúját jelentette volna. Ám hiába védekezett – és itt nem klisé – hősiesen a magyar védelem, a 84. percben egy többször megpattanó, kétszer blokkolt labda csak eljutott a csereként beálltLeon Goretzkáig,aki 15 méterről a kapu bal alsó sarkába lőtt(2–2)– Gulácsi beleért ugyan lábbal, de kispárgázni nem tudta.

Az utolsó pillanatokra teljesen szétszakadt a pálya, a rohanásból nem tudtunk jól kijönni, az eredmény már nem változott.

A magyar labdarúgó-válogatott szenzációs teljesítményt nyújtva a 2018-as után a 2014-es világbajnok ellen is döntetlent játszott. Mindez óriási büszkeség, örülni viszont most még nehéz, alig tíz percre voltunk az újabb futballcsodától…

De talán majd a vb-selejtezőkön az angolok ellen.

Az Eb a mieink számára véget ért.

A varázs velünk marad.

AZ F-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Franciaország 3 1 2 4–3 +1 5
2. Németország 3 1 1 1 6–5 +1 4
3. Portugália 3 1 1 1 7–6 +1 4
4. MAGYARORSZÁG 3 2 1 3–6 –3 2
EURÓPA-BAJNOKSÁG, AZ EGYENES KIESÉSES SZAKASZ
NYOLCADDÖNTŐ
Június 26., szombat, 18.00
Amszterdam
Wales–Dánia (38. mérk.)
Június 26., szombat, 21.00
London
Olaszország–Ausztria (37. mérk.)
Június 27., vasárnap, 18.00
Budapest
Hollandia–Csehország (40. mérk.)
Június 27., vasárnap, 21.00
Sevilla
Belgium–Portugália (39. mérk.)
Június 28., hétfő, 18.00
Koppenhága
Horvátország–Spanyolország (42. mérk.)
Június 28., hétfő, 21.00
Bukarest
Franciaország–Svájc (41. mérk.)
Június 29., kedd, 18.00
London
Anglia–Németország (44. mérk.)
Június 29., kedd, 21.00
Glasgow
Svédország–Ukrajna (43. mérk.)
NEGYEDDÖNTŐ
Július 2., péntek, 18.00
Szentpétervár
41. mérk. győztese–42. mérk. győztese (45. mérk.)
Július 2., péntek, 21.00
München
39. mérk. győztese–37. mérk. győztese (46. mérk.)
Július 3., szombat, 18.00
Baki
40. mérk. győztese–38. mérk. győztese (47. mérk.)
Július 3., szombat, 21.00
Róma
43. mérk. győztese–44. mérk. győztese (48. mérk.)
ELŐDÖNTŐ
Július 6., kedd, 21.00
London
46. mérk. győztese–45. mérk. győztese
Július 7., szerda, 21.00
London
48. mérk. győztese–47. mérk. győztese
DÖNTŐ
Július 11., vasárnap, 21.00
London
az elődöntő győztesei

 

A KÉT VÁLOGATOTT KERETE

NÉMETORSZÁG

KAPUSOK: 12 – Bernd Leno (Arsenal – Anglia), 1 – Manuel Neuer (Bayern München), 22 – Kevin Trapp (Eintracht Frankfurt)
VÉDŐK: 4 – Matthias Ginter (Mönchengladbach), 20 – Robin Gosens (Atalanta – Olaszország), 26 – Christian Günter (Freiburg), 3 – Marcel Halstenberg (RB Leipzig), 5 – Mats Hummels (Borussia Dortmund), 16 – Lukas Klostermann (RB Leipzig), 24 – Robin Koch (Leeds United – Anglia), 2 – Antonio Rüdiger (Chelsea – Anglia), 15 – Niklas Süle (Bayern München)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 23 – Emre Can (Borussia Dortmund), 10 – Serge Gnabry (Bayern München), 18 – Leon Goretzka (Bayern München), 21 – Ilkay Gündogan (Manchester City – Anglia), 7 – Kai Havertz (Chelsea – Anglia), 13 – Jonas Hofmann (Mönchengladbach), 6 – Joshua Kimmich (Bayern München), 8 – Toni Kroos (Real Madrid – Spanyolország)
TÁMADÓK: 14 – Jamal Musiala (Bayern München), 25 – Thomas Müller (Bayern München), 17 – Florian Neuhaus (Mönchengladbach), 19 – Leroy Sané (Bayern München), 9 – Kevin Volland (Monaco – Franciaország), 11 – Timo Werner (Chelsea – Anglia)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Joachim Löw

MAGYARORSZÁG
KAPUSOK: 22 – Bogdán Ádám
(Ferencváros), 12 – Dibusz Dénes (Ferencváros), 1 – Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország)
VÉDŐK:
26 – Bolla Bendegúz (Mol Fehérvár), 21 – Botka Endre (Ferencváros), 5 – Fiola Attila (Mol Fehérvár), 3 – Kecskés Ákos (Lugano – Svájc), 2 – Lang Ádám (Omonia – Ciprus), 14 – Lovrencsics Gergő (Ferencváros), 6 – Willi Orbán(RB Leipzig – Németország), 4 – Szalai Attila (Fenerbahce – Törökország)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: 10 – Cseri Tamás (Mezőkövesd), 11 – Holender Filip(Partizan Beograd – Szerbia), 15 – Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), 8 – Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), 7 – Loic Nego(Mol Fehérvár), 13 – Schäfer András (DAC – Szlovákia), 18 – Sigér Dávid (Ferencváros)
TÁMADÓK: 25 – Hahn János (Paksi FC), 23 – Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár), 20 – Sallai Roland (Freiburg – Németország), 24 – Schön Szabolcs (FC Dallas – Egyesült Államok), 9 – Szalai Ádám (Mainz – Németország), 19 – Varga Kevin (Kasimpasa – Törökország), 17 – Varga Roland (MTK Budapest)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi (olasz)

EURÓPA-BAJNOKSÁG
AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN) PROGRAMJA
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália 0–3
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország 1–0
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország 1–1
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország 2–4
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország 2–2
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország2–2
További csoportok, helyszínek, menetrend – EB-ADATBANK!

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Babják Bence, Kocsmár-Tóth István, Pietsch Tibor, Tóth Ádám (szöveg); Árvai Károly, Szabó Miklós (fotó).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik