Eb 2020: bővebb lesz a válogatottak kerete, 26 játékos nevezhető

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2021.05.04. 13:13
null
Marco Rossi több játékost vihet magával az Eb-re (Fotó: Árvai Károly)
A szokásosnál bővebb lesz a válogatottak kerete a június 11-én kezdődő labdarúgó Európa-bajnokságon, amelynek társházigazdája Budapest.

 

Az európai szövetség (UEFA) vezető testülete keddi ülésén hagyta jóvá a nemzeti csapatokkal foglalkozó bizottságának múlt heti javaslatát, mely szerint 23 helyett 26 játékosból áll majd egy-egy együttes kerete. A közleményben azt viszont kiemelte, hogy a mérkőzésekre ugyanúgy csak 23 futballistát lehet nevezni, mert a sportág szabálya előírja, hogy legfeljebb 12 cserejátékos lehet.


Az UEFA azzal indokolta a döntést, hogy a játékosok esetleges pozitív koronavírustesztje és az azt követő karanténkötelezettség ne okozzon létszámbeli problémát a csapatoknak.

Ha a torna ideje alatt koronavírus-fertőzés, vagy kötelező karantén miatt egy csapat nem tud pályára lépni, legfeljebb 48 órás halasztást kérhet majd, hogy legyen ideje új játékosokat behívni a válogatottba. Ugyanakkor amíg egy csapat legalább 13 futballistát – köztük egy kapust – képes kiállítani az aktuális összecsapására, addig nem kérhet halasztást. Meg nem rendezhető mérkőzés esetén a találkozó elmaradásáért felelős válogatott papíron 3–0-s vereséget szenved, az UEFA pedig fegyelmi eljárást indít az adott ország futballszövetsége ellen.

A június elsejéig leadott kereten csak súlyos sérülés vagy betegség esetén lehet változtatni az adott válogatott első mérkőzése előtt. Az UEFA tájékoztatása szerint ebbe a kategóriába beletartoznak a koronavírussal megfertőződő játékosok és a szoros kontaktszemélynek minősülő – és ezért elkülönített – futballisták is. Aki viszont kikerül a keretből, az már nem térhet vissza.

Arról már korábban határozott az UEFA, hogy három helyett öt cserét engedélyez a mérkőzéseken, mivel a koronavírus-járvány miatt zsúfoltabbá vált a versenynaptár és a játékosok nagyobb igénybevételnek vannak kitéve.

A tavalyról idénre halasztott kontinensviadalt június 11. és július 11. között bonyolítják le. Eredetileg 12 város adott volna otthont a mérkőzéseknek, de mivel Dublin és Bilbao nem tudta garantálni a nézők beengedését a stadionba, a múlt héten változott a helyzet, beugróként jelentkezett Sevilla, Szentpétervár pedig több csoportmeccset rendez, míg London még egy nyolcaddöntőt kapott. A torna rendezője mellettük München, Baki, Róma, Koppenhága, Bukarest, Amszterdam, Glasgow és Budapest. A magyar fővárosban a Puskás Aréna három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek ad otthont.

Marco Rossi, a magyarok olasz szövetségi kapitánya csütörtökön hirdeti ki bő keretét.

EURÓPA-BAJNOKSÁG
AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN) PROGRAMJA
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik