Válogatott: eddig keretben sem volt, most képbe kerülhet Rossinál a légiós

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2021.04.28. 15:13
null
Marco Rossinak (szemben) és stábjának még van ideje eldönteni, kik alkossák a magyar válogatott Eb-keretét (Fotó: Árvai Károly, archív)
Mint arról kedden beszámoltunk, egy javaslat szerint a nyári Európa-bajnokságra 23 helyett 26 játékost nevezhetnek majd a csapatok a bő keretükbe. Ez pedig olyan játékosoknak is esélyt adhat a bizonyításra, akik korábban talán maguk sem hitték volna, hogy bekerülhetnek a keretbe.

 

A Nemzeti Sport Online-on a márciusi vb-selejtezőket követően írtunk arról, hogy, ha nem jön közbe sérülés, húsz játékos helye már biztosnak tűnik Marco Rossi szövetségi kapitány Eb-keretében. Azóta Kalmár Zsolt kiesett, viszont húsz szinte biztos kerettagot így is meg tudunk nevezni, mert a korábban még kérdőjelesnek tekintett Varga Kevin folyamatosan játszik a török élvonalban, gólt és gólpasszt is elért a Kasimpasában, tehát őt is vehetjük biztos Eb-résztvevőnek, ha nem sérül meg.

Így alapesetben, ha maradnának a 23-as keretek, még három kiadó hely lenne, de ez hamarosan hatra nőhet. Az európai szövetség (UEFA) nemzeti csapatokkal foglalkozó testületének hétfői javaslata szerint –23 helyett 26 játékosból állhat egy-egy csapat Eb-kerete (igaz, a meccsekre továbbra is 23 játékost lehetne benevezni, tehát nem ülhetne le mindenki a kispadra). Az UEFA végrehajtó bizottságának még jóvá kell hagynia a javaslatot, de ez már csak formaságnak tűnik, tehát az eredetihez képest több játékos előtt nyílhat meg a keretbe kerülés esélye.

Ahhoz, hogy számba vegyük, a magyar válogatott esetében kik lehetnek a döntés nyertesei, illetve kik reménykedhetnek még abban, hogy bekerülhetnek a biztos Eb-résztvevők közé, érdemes posztonként haladnunk.

Háromnál több kapus várhatóan így sem kerül majd be a csapatba (Gulácsi Péter és Dibusz Dénes mellett Tóth Balázs vagy Demjén Patrik lehet a keret tagja), a védelemben viszont több újoncnak is lehet esélye. A Nemzeti Sport Online lengyel kollégáktól úgy értesült, hogy a tavaszi vb-selejtezők előtt például a Slask Wroclawot is tájékoztatta Marco Rossi arról, hogy figyeli a csapat ballábas belső védőjét, Tamás Márkot és elképzelhető, hogy meghívót is küld neki. Ez márciusban elmaradt, de mivel a volt diósgyőri játékos eddig alapembernek számított klubjában, 22 tétmérkőzésen játszott az idényben, az Eb-t megelőző bő keretbe ő is bekerülhet. Meghívása annyiban váratlan lenne, hogy korábban csak az U21-es válogatott keretében szerepelt, a felnőtteknél nem, és már 27 éves, de ballábas belső védőből jelenleg csak egy van a válogatottban, Szalai Attila. Tamás Márk mellett a hatodik belső védő pozíciójára – Botka Endre, Willi Orbán, Fiola Attila, Lang Ádám és Szalai Attila helye biztosnak tűnik – a svájci Luganóban szintén alapembernek számító, Rossinál egyszer játszó, de a keretbe többször bekerülő Kecskés Ákos pályázhat, ám ő jobblábas.

A védelemben, a szélen az újoncként eddig a korosztályos válogatottakban szereplő, de ebben az idényben a Mol Fehérvárban folyamatosan lehetőséghez jutó és jó teljesítményt nyújtó (védőként 35 tétmeccsen egy gólt öt gólpasszt jegyző) Bolla Bendegúznak lehet még reális esélye bekerülni a bő keretbe.

Rajtuk kívül leginkább középpályások, illetve támadók bízhatnak abban, hogy a biztosnak tűnő nevek mellé be tudnak kerülni. Közéjük tartozik az ötszörös válogatott, de 2019 óta a nemzeti csapatban nem szereplő, ellenben a pozsonyi Slovanban 24 tétmeccsen 10 gólt, öt gólpasszt jegyző Holman Dávid (Slovan Bratislava), a tavasszal az MTK-ban remek formába lendülő (az idén 15 bajnokin nyolc gól, négy gólpassz a mérlege) és a válogatottba is visszatérő Varga Roland, az egyszeres válogatott Géresi Krisztián, a háromszoros válogatott Cseri Tamás és a négyszeres válogatott Schäfer András.

Azt már elmondta Marco Rossi, hogy a góllövőlistát 22 góllal vezető paksi Hahn Jánosnak a bő keretben lehetőséget fog adni a bizonyításra, de nem lenne nagy meglepetés, ha a nyáron Dallasba kerülő Schön Szabolcs (MTK) is megkapná az esélyt, miután klubjában 26 bajnokin kilenc gólt és négy gólpasszt ért el.

Említettek esetében, Tamás Márkot leszámítva, nem számítana meglepetésnek, ha legalább a bő keretbe bekerülnének. Ám Marco Rossi múlt héten a Nemzeti Sportnak elmondta, olyan labdarúgókat is figyel, akikről nem is gondolnánk – ebbe a kategóriába tartozhat például a Honvédban tízgólos Balogh Norbert, aki Rossinál még nem játszott, de kerettagságig már eljutott.

Tehát szolgálhat még meglepetésekkel a kapitány – ahogy tavasszal Géresi meghívásakor –, és a fenti névsor is mutatja, nagy harc várható a keretbe kerülésért, főképp, ha 26-ra emelik a létszámot.

BIZTOS EB-RÉSZTVEVŐK LEHETNEK
Kapusok:
Dibusz Dénes (FTC), Gulácsi Péter (RB Leipzig)
Belső védők:
Botka Endre (FTC), Fiola Attila (Mol Fehérvár), Lang Ádám (Omonia), Szalai Attila (Fenerbahce), Willi Orbán (RB Leipzig)
Szélsők: Lovrencsics Gergő (FTC), Loic Nego (Mol Fehérvár), Hangya Szilveszter (Mol Fehérvár), Holender Filip (Partizan Beograd)
Belső középpályások: Gazdag Dániel (Bp. Honvéd), Kleinheisler László (NK Osijek), Nagy Ádám, (Bristol City) Sigér Dávid (FTC), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig)
Támadók: Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár), Sallai Roland (Freiburg), Szalai Ádám (Mainz), Varga Kevin (Kasimpasa)
REMÉNYKEDHETNEK AZ EB-RÉSZVÉTELBEN

Kapusok: Demjén Patrik (ZTE), Tóth Balázs (PAFC)
Belső védők: Tamás Márk (Slask Wroclaw), Kecskés Ákos (Lugano)
Szélső:
Bolla Bendegúz (Mol Fehérvár)
Középpályások:
Cseri Tamás (Mezőkövesd), Holman Dávid (Slovan), Schäfer András (DAC)
Támadók: Balogh Norbert (Bp. Honvéd), Géresi Krisztián (PAFC), Hahn János (Paksi FC), Schön Szabolcs (MTK), Varga Roland (MTK)

EURÓPA-BAJNOKSÁG
AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN) PROGRAMJA
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik