Ekl: „A DAC kapusa egy csoda”; „Az Eszék túlélte a Pogont” – lapszemle

B. O. M., T. J., P. L.B. O. M., T. J., P. L.
Vágólapra másolva!
2021.07.23. 10:42
null
Martin Jedlicka nagyszerűen védett Belgrádban (Fotó: Lelkes Ernő)
Külhoni klubcsapataink közül a Sepsi OSK a szlovák Spartak Trnava, az NK Osijek a lengyel Pogon Szczecin otthonában ért el gól nélküli döntetlent, míg a DAC 1–0-s vereséget szenvedett Belgrádban a Holender Filipet is soraiban tudó Partizan vendégeként az Európa-konferencialiga második selejtezőkörének első mérkőzésén. Lássuk, hogyan látták a meccseket a helyi lapok!

 

SPARTAK TRNAVA–SEPSI OSK 0–0

A Gazeta Sporturilor pénteki címlapja
A Gazeta Sporturilor pénteki címlapja

A román sportsajtó többnyire csak röviden, tényszerűen számol be a Sepsi OSK nagyszombati döntetlenjéről, az Európa-konferencialiga kapcsán a FCSB minimális sikere (1–0) a Sahtyor Karagandi ellen, az Universitatea Craiova albániai veresége (0–1 a Laci otthonában), illetve az olimpia válogatott kapura lövés nélkül elért tokiói sikere Honduras ellen jóval nagyobb figyelmet kapott.

Az egyetlen országos sportlap, a Gazeta Sporturilor „Egy gól, egy piros, egy szégyen” címmel foglalja össze a romániai klubok bemutatkozását az UEFA új sorozatában, a Sepsi mérkőzéséről írt rövid cikkben pedig Bogdan Mitrea kiállítása mellett azt emelik ki, hogy a székelyföldi csapat kétszer is hiába reklamált büntetőt a mérkőzés során.

A mérkőzést közvetítő Digisport televízió értékelése szerint a Sepsi tisztességes teljesítményt nyújtott első nemzetközi mérkőzésén és biztató eredményt ért el a hazai visszavágóra nézve. A mérkőzés után Diószegi László klubelnököt szólaltatták meg, aki szerint csapata megérdemelt és igazságos eredményt ért el a Spartak ellen. „Elszállnunk azonban nem szabad, ódákat sem zenghetünk most a csapatról. Még mindig kis- vagy legjobb esetben középcsapat vagyunk, de tovább akarunk jutni” – mondta Diószegi.

Az erdélyi magyar lapok és híroldalak jóval részletesebben írnak a Sepsi történelmi mérkőzéséről. A sepsiszentgyörgyi Háromszék tudósítása a rengeteg kimaradt helyzetet és szabálytalanságot emeli ki, a Székelyhon szerint pedig a döntetlen igen, a rengeteg helyzet miatt azonban a gólnélküliség nem volt igazságos a mérkőzésen, amely teljesen nyílt visszavágót vetít előre.

A Transindex portál értékesnek nevezi a Sepsi döntetlenjét, értékelve, hogy a csapat „elsőbálozóként” is kezdeményező futballt játszott a Spartak ellen, míg a Főtér úgy látja, hogy az eredmény nem rossz szentgyörgyi szempontból, de mindkét csapat be volt oltva a gólszerzés ellen.

PARTIZAN BEOGRAD–DAC 1–0

„A Partizan tízezer néző előtt bedarálta a szlovákokat, de semmi sem dőlt el” – írta a Blic portál a DAC 1–0-s belgrádi veresége után, s kiemelte, hogy egy játékos érdemel tízes osztályzatot, ő pedig nem más, mint a vendégek kapusa, ugyanis Martin Jedlicka védéseivel életben tartotta a DAC továbbjutási esélyeit, így a felvidéki együttes esélyt kapott arra, hogy a visszavágón megmutassa, mire is képes. A Blic a tudósítás címében is jelezte, hogy Jedlicka remekül védett, ugyanis azt írta, hogy „a DAC kapusa egy csoda”. A lap idézi Alekszandar Sztanojevics edzőt, aki a találkozó után elmondta, öt-hat helyzetet dolgoztak ki, de csak egyet sikerült gólra váltani, és emiatt lehet csak hibáztatni a csapatot. „Előnnyel utazunk Szlovákiába, s már a soron következő mérkőzésünkkel foglalkozunk” – mondta a Partizan edzője.

„Jó játék, minimális előny” – ezzel címmel jelent meg a Politika napilap tudósítása, amely kiemelte, hogy a Partizan remek játéka ezúttal csak egygólos győzelmet eredményezett, ugyanis a belgrádiak több százszázalékos helyzetet is kihagytak. A DAC a mérkőzés nagyobb részében mellékszereplő volt, azonban a találkozó vége felé érződött, hogy frissebb, és megmutatta a foga fehérjét. Csak Markovics mattolta Jedlickát, aki több ízben is góltól mentette meg csapatát – olvasható a Politika beszámolójában.

„Markovics remek lövése döntötte el a mérkőzést” – írta az N1, amely tudósításában arról is beszámolt, hogy az első félidőben több gólt is szerezhetett volna a Partizan, ám Ricardo négy nagy helyzetet is kihagyott. A portál arról is ír, hogy az első félidőben a keleti lelátón helyet foglaló szurkolók követelték a vezetőség távozását és sértegették a köztársasági elnököt, amire a déli lelátó úgy reagált, hogy igyekeztek túlkiabálni őket, s emellett a 15. percben néhányan át is mentek a déli lelátóról a nyugatira, hogy néhány jól irányzott ütéssel elhallgattassák a hangoskodókat. Ennek a csetepaténak a csendőrség vetett véget, a déli lelátóról érkezők pedig átugrották a kerítést és az atlétikapályán keresztül visszasétáltak a helyükre.

POGON SZCZECIN–NK OSIJEK 0–0

„Bjelica tett ugyan a váratlanért, de az Eszék játékából két fontos dolog hiányzott. Láthatóan mindkét csapat tisztelte a másikat” – indított a Sportske novosti napilap honlapja. A szélekről Mierez játékát nem tudták nagyon támogatni, s emellett inkább az volt érzékelhető, hogy rizikót inkább nem vállalna a horvát együttes. Az Eb-t megjáró két játékos közül Mile Skoric hátul elfogadhatóan teljesített, míg Kleinheisler László ötvennyolc perces játékán látszott, még nincs igazán formában.

„A döntés Eszékre maradt. Ugyan az NK Osijek nem szerzett előnyt a visszavágóra, továbbra is minden a saját kezében van” – így szól a Glas Slavonije napilap címe. A Pogon és az Eszék is kevés rizikót vállalt, nem csoda, hogy gól nélkül ért véget a találkozó.

„Az Eszék »túlélte« a Pogont és az európai útja folytatásához nyernie kell a Városi kertben (Gradski vrt), vagyis hazai pályáján” – állapította meg a Vecernji list portálja. A lap nem vitatja a kevés rizikó felvállalását eszéki oldalról, hiszen mégiscsak a lengyel bajnokság harmadikja fogadta Nenad Bjelica legénységét.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK

Spartak Trnava (szlovák)–Sepsi OSK (romániai) 0–0
Partizan Beograd (szerb)–DAC (Dunaszerdahely, szlovákiai) 1–0 (Markovics 19.)
Pogon Szczecin (lengyel)–NK Osijek (horvát) 0–0

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik