Gól nélküli döntetlennel kezdett a Sepsi OSK Nagyszombatban

BOROS MIKLÓS (összefoglaló), SZABÓ RÓBERT, DUDUCZ TIBOR (percről percre)BOROS MIKLÓS (összefoglaló), SZABÓ RÓBERT, DUDUCZ TIBOR (percről percre)
Vágólapra másolva!
2021.07.22. 18:50
null
Kiegyenlített játékot hozott a Spartak Trnava–Sepsi OSK mérkőzés első félideje (Fotó: Fekete Lehel/Sepsi OSK)
Az Európa-konferencialiga selejtezőjének 2. fordulójában gól nélküli döntetlennel kezdte meg nemzetközi kupaidényét a Sepsi OSK a szlovák Spartak Trnava otthonában.

 

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Spartak Trnava (szlovák)–Sepsi OSK (romániai) 0–0
Nagyszombat, Anton Malatinsky Stadion, 1000 néző. Vezette: Sztojanov (Kolev, Makszimov) – bolgárok
Spartak: Takác – Curma, Kósa, Twardzik, Mikovics – Bukata (Vlasko, 80.), Szavvidisz, Gric (Prochazka, 88.) – Cabral, Risztovszki (K. Boateng, 75.), Juszuf (Ivan, 88.). Vezetőedző: Michal Gasparík
Sepsi: Niczuly – Dimitrov, Tincu, Mitrea, Stefanescu – Fofana, Paun (Vasvári, 84.) – Aszkovszki (González, 60.), Rep (Achahbar, 71.), Aganovic (Damascan, a szünetben) – Csuncsukov (Bojics, 84.). Vezetőedző: Leontin Grozav
Kiállítva: Mitrea (86.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Nagy küzdelem és borzalmas helyzetkihasználás mindkét oldalon: történelmi első európai kupamérkőzésén a Sepsi OSK gól nélküli döntetlent játszott Nagyszombatban, a Spartak Trnava ellen.

A néhány dunaszerdahelyi szurkoló által is biztatott Sepsi egy pillanatra sem tűnt megszeppent újoncnak az Anton Malatinsky Stadionban, az első pillanattól kezdve letámadta ellenfelét, és belement a Spartak fizikai futballjába. A középpályán gyakran túlzottan kemény párharcokból többnyire a vendégek jöttek jól, így többet volt a nagyszombati térfélen a labda, bár a tizenhatosba már ritkán jutottak be a szentgyörgyiek. Az átlövéseik viszont veszélyesek voltak, főleg Rajko Rep és Marius Stefanescu próbálkozott: előbbi jobb felsőre küldött labdáját nagy bravúrral tolta ki Dominik Takác, a hazaiak kapusa, utóbbi lapos lövését már könnyebben tudta védeni.

A Spartak főleg Milan Risztovszkira fellőtt hosszú labdákkal próbálta áttörni a szentgyörgyi védelmet, de helyzetbe csupán Martin Bukata került, akinek első kapáslövése után még a szögletzászlónál kötött ki a labda, a másodiknál viszont alig ment fölé. Fél óra elteltével Cvetelin Csuncsukov kapott remek indítást Reptől, de kissé balról a rövid sarok fölé lőtt, majd a félidő végén Stefanescu lőtt kapásból, keményen a jobb alsó sarokra, de Takác is ott volt, és fogta a labdát.

A második félidőben a Spartak megpróbálta átvenni a kezdeményezést, ennek következtében mindkét oldalon enyhült a középpályás-védekezés szigora, és két-három percenként jöttek a helyzetek. Előbb Nicolae Paun szerelte a lövés pillanatában Risztovszkit, majd az Európa-bajnokságon is szereplő északmacedón csatár fejelt mellé, miközben a hazai kaput is alig kerülte el a szünetben beálló Vitalie Damascan lövése. Bamidele Yusuf egyedül törhetett a Sepsi kapujára, de Niczuly Roland kapus remekül zárta a szöget, és elakadt benne a labda, a visszatámadásból pedig Csuncsukov lemaradt az ötösön belül Stefanescu beadásáról, és hiába reklamált büntetőt.

Bár az utolsó fél órára kissé megnyugodtak a csapatok, helyzetekben ekkor sem volt hiány. De míg nagyszombati oldalon sem Saymon Cabral, sem Kósa Sebestyén nem tudott lőni a kapu közeléből, Takácnak ismét akadt védenivalója, bár sem Rep átlövése, sem Csuncsukov ollózása nem okozott gondot neki.

A meccslabdát Kirjakosz Szavvidisz kihagyta, a felezővonaltól egyedül törve a Sepsi kapujára, ám a jobb alsó sarok mellé tekerte a labdát. Négy perccel a vége előtt Boateng is kiugrott, de Bogdan Mitrea piros lap árán is megakadályozta az újabb ziccert – a Sepsi kapitánya így nem játszhat a jövő heti visszavágón. 0–0

 

PERCRŐL PERCRE

Köszönjük a figyelmet, hamarosan érkezünk az összefoglalóval!

90+4. perc: Nagy lehetőséget szalasztott el az utolsó percben a csereként beállt Boateng, de másra már nincs idő, itt a vége.

90+2. perc: A Sepsi végezhetett el egy szögletet a pálya bal oldaláról: Stefanescu ívelt középre azonban a veszélytelennek tűnő helyzetből majdnem gól született. A röviden álló nagyszombati védő megzavarta a kapust, aki csak nehezen tudta megfogni a labdát.

Négy perc a ráadás!

89. perc: Vlasko volt bátor: jól vette észre, hogy Niczuly nem áll teljesen a kapujában a szabadrúgásnál, megpróbálta a rövid, jobb alsó sarokba lőni a labdát. A Sepsi kapusa bravúrral szögletre mentett, de a sarokrúgás után a védők kivágták a labdát.

88. perc: Gric helyére érkezik Prochazka, míg Juszuf helyett a dunaszerdahelyi születésű Ivan a pályán.

86. perc:PIROS LAP. A Sepsi középhátvédje mehet zuhanyozni. Nagyon rossz hátrapassz Vasvaritól, Mitreán pattant meg a labda, a kiugró Boateng egyedül vihette volna Niczulyra a labdát, de a második sárga lap árán Mitrea megállította a támadást.

 

84. perc: Újabb csere a Sepsinál: Paun hagyja el a pályát, Vasvári a helyén, míg Csuncsukov helyére Bojics érkezett a pályára.

83. perc: Sárga lap itt is, és ott is: Mitrea volt szabálytalan Kósával szemben, majd a fiatal középhátvéd fellökte ellenfelét, így a bíró mindkettőjüknek sárga lapot osztott ki. Szabadrúgással jöhet a saját tizenhatosától a nagyszombati Spartak.

82. perc: Twardzik kezezett, ami után a játékvezető felmutatta neki a sárga lapot.

81. perc: A hátra húzódó Csuncsukov volt a szabálytalan Griccel szemben, ígéretes helyről adhatta be a szabadrúgást Vlacko, azonban a labda mindenki feje felett elment, Niczuly így könnyedén fogni tudta.

80. perc: Bukata helyére érkezik Vlasko a Trnavánál.

77. perc: Egy nagy védelmi hiba után a nagyszombatiaknál csereként beállt Boateng és Szavvidisz indulhatott meg kettő az egyben a Sepsi OSK kapusára, azonban a görög középpályás elrontotta a lehetőséget, Niczulynak nem kellett védenie. Akár a mérkőzést is eldönthette volna.

74. perc: Paun lőtt messze a kapu fölé. A játékmegszakítást kihasználja a nagyszombati Spartak, így Risztovszki helyére érkezik Boateng.

72. perc: Újabb vendég csere: ezúttal Rep hagyja el a pályát és Achahbar érkezik a helyére.

70. perc: Risztovszki megkapta jól megérdemelt sárga lapját, miután Stefanescut buktatta. A szabadrúgás szépen szállt a tizenhatoson belülre, a kapu bal oldala felől Csuncsukov mutatott be akrobatikus lövést, de Takac védeni tudott.

68. perc: Twardzik beívelése jól sikerült, Fofana lába alatt elment a labda, de Kósa már nem tudta a kapuba juttatni azt.

67. perc: Rep szereti a távoli lövéseket, ismét bemutatott egyet, de ez erőtlenre sikerült, Takac kezében kötött ki.

63. perc: Fofana nagyszerű lélekjelenlétről tett tanúbizonyságot: Cabral kapta üresen a labdát a tizenhatoson belül, azonban a guineai középpályás szögletre mentett. A sarokrúgásnál aztán ismét jókor volt jó helyen, és az ötösről rúgta ki a labdát a mezőnybe.

60. perc: Újabb csere a Sepsinél: Aszkovszki hagyta el a pályát, a helyén González.

59. perc: Csuncsukov várta a kapu előterében a labdát, azonban a földre került, de a játékvezető nem fújt a sípjába.

58. perc: Csak úgy záporoznak a helyzetek. Juszufot ugratták ki nagyszerűen, nem volt les, azonban Niczuly jól mozdult ki a kapujából és védeni tudott.

54. perc: A mérkőzés talán eddigi legnagyobb helyzete maradt ki: Csuncsukov lőtt balról, azonban a labda elcsorgott a jobb kapufa mellett.

52. perc: Az első hazai sárga: Dimitrovval szemben volt szabálytalan Juszuf.

48.perc: Damascan volt szabálytalan, a Trnava szabadrúgása nagyszerűen szállt a tizenhatoson belülre, de a védők kifejelték a labdát, Risztovszki lövését pedig védeni tudta Niczuly.

46. perc: Csere a Sepsinél: Aganovic hagyta el a pályát, a helyén Damaszcan folytatja.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

Három lövés hazai, öt a vendég oldalon, de pontosabb a Sepsi volt.. A labda is hasonlóan többet volt a vendégeknél: a Sepsi 64 százalékban, míg a Trnava 36-ban birtokolta.

Magyar nemzetiségű játékos a hazaiaknál. Kósa Sebastian utánpótlás válogatottként igaz a szlovákokat erősítette, de a felnőtt csapatban még nem mutatkozhatott be. A mindössze 17 esztendős futballista az első félidőben nagyszerű teljesítményt nyújtott a nagyszombati Spartakban.

45. perc: A játékvezető véget vet az első félidőnek, 0–0-s állásnál vonulhatnak szünetre a csapatok.

44. perc: Az első sárga lap. Aganovic volt szabálytalan Szivvadisszal szemben, a játékvezető pedig felmutatta a srága lapot a Sepsi játékosának.

42. perc: Rep nagyszerű labdát tett ki a bal szélre a felfutó Stefanescunak, aki üresen lőhetett a kapura, de Takac védeni tudott. Joggal fogta a fejét Csuncsukov és Aszkovszki is.

40. perc: Az első félidő utolsó öt percére fordulva a Sepsi OSK támadhat. Nagyobb helyzetet csak a vendégek tudtak kialakítani: a 15. percben Rep lőtt távolról, de Takac bravúrral védeni tudott. A játék leginkább a mezőnyben zajlik, kisebb Sepsi fölénnyel.

35. perc: Aszkovszki lő a tizenhatos jobb sarkáról, de Takac védeni tudja a lapos lövést. A kaput eltaláló lövések száma: 1–3

34. perc: Rep végzett el ismét egy szögletet, de Takac kezében már a labda.

33. perc: Veszélyes Sepsi támadás, de a végén Rep hibázik, messze a kapu fölé lő.

Tapasztalatlan a tapasztalt ellen. A Sepsi OSK történelme során először játszik nemzetközi kupában, míg a Spartak Trnava 153. európai találkozóját játssza.

31. perc: Az első Sepsi szöglet. A beadás nem volt a legjobb, de aztán Aszkovszki még elérte a labdát, de a Spartak Trnava védői felszabadítottak.

(Fotó: Fekete Lehel/Sepsi OSK)
(Fotó: Fekete Lehel/Sepsi OSK)

29. perc: Bukata lőtt a kapu fölé. Cabral nagyszerűen tette középre a labdát, Risztovszki valahogy a védője mellett még estében beleért, az érkező Bukata pedig lőtt, de a kapu fölé.

28. perc: Ígéretes támadás a Sepsinél. Dimitrov nagyszerűen látta meg Aszkovszkit, az északmacedón át is verte Gricet, de hosszan szöktette magát és a védők tisztázni tudtak.

26. perc: Az első hazai kapuralövés. Juszuf lépett meg Dimitrov mellett, azonban nagyon kisodródott a tizenhatos bal oldalán belül, így lövése gyengére sikerült, Niczuly pedig védeni tudott.

25. perc: Dimitrov mérgelődik, a csapattársai nem segítették ki. A bedobást követően Cabral ívelt középre, de Niczuly könnyedén húzta le a labdát.

24. perc: Bukatát buktatták, Twardzik szabadrúgása azonban elhagyta a játékteret, így Niczuly következhet kirúgással. A nagyszombati Spartak továbbra sem tud nagy helyzetet kialakítani.

22. perc: Újabb szabálytalanság: Bukata sodorta el Paunt, majd Repnek lépett oda Szavvidisz. Nagyon érik az első nagyszombati sárga.

20. perc: Stefanescu lőtt távolról, de Takac könnyedén fogta a lapos, kissé erőtlen lövést. Közben Aszkovszki fájlalta a kezét.

18. perc: Cabral előtt adódott veszélyes lehetőség. A hazaiak támadója nagyszerű kiugratást kapott a tizenhatoson belül, azonban Mitrea közbelépett és szögletre mentett. A sarokrúgásból aztán nem lett semmi, ismét a nagyszombatiak támadhatnak.

16. perc: Risztovszkit figyelmezteti a játékvezető. Az északmacedón játékos ismét Reppel szemben szabálytalankodott.

15. perc: Hatalmas lövés, nagyszerű védés. Rep kapta meg a labdát Fofanától, gondolt egyet, majd közel 25 méterről ellőtte a labdát, azonban Takac bravúrral védeni tudott.

„Szabadságot a szurkolóknak!" – hallható a lelátóról a nagyszombati drukkerektől, amivel szintén az ellen tiltakoznak, hogy a 18 ezer fős stadionban csupán ezren lehetnek ott.

11. perc: Risztovszki ismét a szabálytalan. Ezúttal Paun maradt a földön, azonban már el is végezte a Sepsi a szabadrúgást.

Dunaszerdahely szurkolók is kilátogathattak a mérkőzésre, hiszen néha fel-fel hangzik egy „Mindent bele" kiáltás.

10. perc: Nagy helyzet a Nagyszombat előtt, de Stefanescu tisztáz.

8. perc: Aganovic előtt adódott nagy lehetőség, azonban a labda túl nagyot pattant, így bedobással jöhetett a Sepsi. A tizenhatoson belül többen tömörültek, kezezés gyanús szituációt láthattunk, azonban a játékvezető nem fújt a sípjába.

5. perc: És a másik oldalon is. Szavvidisz igaz szabálytalan volt Paunnal szemben, de a játékvezető nem fújt, ellenben Rep már lesen tartózkodott, jöhet a Trnava.

4. perc: Risztovszki maradt lesen. Nagyszerű passzt kapott a nagyszombatiak északmacedón játékosa, de belógott a védelem mögé.

3. perc: Ismét szól a bíró sípja, szabálytalanság a hazaiaknál. Risztovszki követett el támadó szabálytalanságot.

2. perc: Apró taktikai szabálytalanság a Trnavánál, a szabadrúgás után a szentgyörgyiek vezethetnek támadást.

1. perc: A Sepsi OSK végezte el a középkezdést.

Feldobták a pénzt. A csapatok összeborultak, a játékvezetők is kezetfogtak, a szurkolók gondoskodnak a hangulatról, kezdődhet a mérkőzés.

Fekete-piros felsőben és piros nadrágban a nagyszombati Spartak, míg a Sepsi OSK tiszta fehérben lép pályára.

Első európai mérkőzésén a lép pályára a Sepsi OSK(Fotó: Fekete Lehel/Sepsi OSK)
Első európai mérkőzésén a lép pályára a Sepsi OSK(Fotó: Fekete Lehel/Sepsi OSK)

Győzelem a bajnokságban. A Sepsi OSK az Európa-konferencialiga selejtezőjének első fordulójában még nem volt érdekelt, de a román bajnokságot egy Academica Clinceni elleni 2–0-s győzelemmel kezdte.

Közös vonulás. A szurkolók több százan vonultak a mérkőzés előtt Nagyszombaton azért, hogy szűnjön meg azok a korlátozások Szlovákiában, amely szerint csak ezer néző vehet részt a futballmérkőzéseken.

Üdvözöljük kedves olvasóinkat a Spartak Trnava–Sepsi OSK Európa-konferencialiga-selejtező online közvetítésében!

ELŐZMÉNYEK

A szentgyörgyiek jó hangulatban keltek útra, hiszen az első forduló után vezetik a Liga 1 táblázatát, lévén az övék az egyetlen csapat, amely két góllal tudott nyerni. Pedig az Academica Clinceni ellen az előző szezon több meghatározó játékosa, mint a hosszú sérülésből éppen csak felépülő Fülöp István, a felkészülés végén kieső Branislav Ninaj és Catalin Golofca sem lépett pályára – közülük most is csupán utóbbi játékára van esély. Ioan Andrei Dumitert pedig éppen szerdán adta el az FCSB-nek a Sepsi, a 22 éves támadóért román sajtóhírek szerint 350 ezer eurót fizet a bukaresti klub.

Amit viszont nagyon bánnak a Székelyföldön, hogy az UEFA egyelőre nem engedi a vendégszurkolók utazását, pedig szentgyörgyi szempontból egy felvidéki kiruccanásnál kedvezőbb sorsolás nehezen jöhetett volna össze. Igaz, a szlovákiai járványügyi szabályok is legfeljebb ezer nézőt engedélyeznek egy mérkőzésre, így a 19 200 férőhelyes Anton Malatinsky Stadionban a székek java üresen marad.

A két csapatot Bogdan Mitrea személye köti össze, a Sepsi csapatkapitánya ugyanis tavaly nyáron éppen a Spartaknál játszott szezon (28 mérkőzés, 8 gól) után igazolt a székelyföldiekhez. A 33 éves középhátvéd szép emléket őriz előző klubjáról, és mint a szerdai sajtótájékoztatón elmondta: a sorsolás előtt meg is érezte, hogy ők lesznek a Sepsi első ellenfelei. „A Spartak nagyon jó csapat Szlovákiában, csak jót tudtam mondani róla a jelenlegi társaimnak is. Követtem az eredményeit, a fiatalok fejlődését, a fél csapattal játszottam együtt, és még Michal Gasparík edzővel is dolgoztam együtt néhány napot” – monda Mitrea.

Leo Grozavu, a Sepsi edzője kiegyensúlyozott találkozóra számít, amelyen egyik vagy másik játékos pillanatnyi ihlete jelentheti majd a különbséget. „Vesztettünk pár játékost a nyáron, és az újaknak még össze kell szokniuk a régiekkel. Hiába voltak sikeresek a felkészülési mérkőzések, elég tapasztalt vagyok ahhoz, hogy tudjam, ez semmit sem fog jelenteni” – mondta a szentgyörgyi szakvezető.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik