nemzetisport.hu
2014.12.14 20:58 Frissítve: 2015.03.30 02:39

Autósport: öreg, de nem vén - Coulthard a Bajnokok Bajnoka

David Coulthard lett a Bajnokok Bajnoka az egyéves szünet után az idén Barbadoson megrendezett autós Bajnokok Tornáján. A nemzetek versenyét a dán Tom Kristensen és a norvég Petter Solberg alkotta Észak nyerte meg.

David Coulthard először nyerte meg a Bajnokok Tornáját, itt a 245 lóerős Ariel Atommal száguld

A 2012 végén a versenyszerű autósporttól visszavonult 43 éves Coulthard az egyéni viadal  csoportkörében a tavalyelőtti győztes, azaz címvédő Romain Grosjeannal került egy négyesbe, s legyőzte az idei Bajnokok Tornája egyetlen aktív F1-es pilótáját. A skót mellett két ausztrál volt a csoportban, a szintén visszavonult motorversenyző, Mick Doohan és az ausztrál túraautó-bajnokságot (V8 Supercars) megnyerő Jamie Whincup.

DC hibátlan mérleggel, azaz három győzelemmel ment tovább, a  nyolcaddöntőben Solberggel találkozott, az elődöntőben pedig újra összefutott csoporttársával, a másik továbbjutó Whincuppal, akit újra maga mögé utasított. Érdekesség, hogy a legjobb nyolc közé mindhárom amerikai induló bejutott, de Kurt Busch, Ryan Hunter-Reay és Robby Gordon is kikapott a negyeddöntőben.

A fináléban a Mercedes új F1-es tartalék pilótája, a német túraautó-bajnokságot a 8. helyen záró Pascal Wehrlein volt Coulthard ellenfele, de a skót két futamban elintézte a 20 éves németet. Előbb a RoC Buggyval vert a fiatalra másfél másodpercet, majd az Ariel Atom négykerekűvel 2.7-et.

Coulthard először nyerte meg a Bajnokok Tornáját, 2008-ban – még amikor Londonban rendezték a versenyt – egyszer már volt döntős, akkor Sébastien Loebtől kikapott a fináléban.

Coulthard a nemzetek versenyében Nagy-Britanniát képviselte Susie Wolffal, az F1-es Williams-istálló tartalék pilótájával, és eljutott a döntőig, ahol Solberg és Kristensen következett. Az első futamban az Audi R8 LMS-szel Kristensen legyőzte Wolffot, Coulthard egyenlített, a Volkswagen Polo RX-szel felülkerekedett az idei FIA ralikrossz-világbajnok Solbergen. A versenyzéstől az idén visszavonult Kristensen DC-vel találkozott a mindenről döntő futamban, amelyben a nyitott, kétszemélyes Ariel Atomokkal mentek. DC az egyik kanyarban kisodródott a pályáról, és ez az északiak győzelmét jelentette.

Kristensen 2005-ben a svéd Mattias Ekström oldalán nyert már nemzetek versenyét (akkor Skandinávia néven), most a legutóbbi hat kiírást megnyerő Michael Schumacher, Sebastian Vettel duó távolléte miatt megüresedett trónt foglalhatta el párjával.

 

2023.01.12 15:21:42

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

2022.06.08 10:24:02

Egyéb autó-motor K. D.

2022.03.21 15:45:35

Egyéb autó-motor MTI, V. Á.

A Honda klasszisa Twitter-oldalán azt írta, szerencsére jól van, csak elővigyázatosságból döntöttek úgy, hogy nem indul el az Indonéz Nagydíjon.