Az Év Sportolója Gála: Vogel védése? Szoboszlai gólja? – még 4 nap

Vágólapra másolva!
2024.01.04. 10:09
Több kategóriában nem a Magyar Sportújságírók Szövetsége tagsága dönt a győztesről, grémium választja ki az év legjobbját.

Az évtizedek során többször is változó nevű, kilenc éve immár M4 Sport – Az Év Sportolója Gála néven futó eseményt a kezdetektől, 1958 óta a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) szervezi, a legtöbb kategóriában pedig hagyományosan az MSÚSZ tagságának szavazata dönt. Ezúttal a december 28-i határidőig rekordot jelentő 471 sportújságíró adta le a voksát, ezzel is legitimálva a végeredményt. Idén öt kategóriában (az Év férfi sportolója; az Év női sportolója; az Év csapata a hagyományos csapatsportágakban; az Év csapata az egyéni sportágak csapatversenyeiben; az Év edzője) a sportújságírók szavazata dönt, ám a gálán átadnak több olyan díjat is, amelyeknek az odaítéléséről nem ők, hanem egy-egy szakmai testület határoz.Az évtizedek során többször is változó nevű, kilenc éve immár M4 Sport – Az Év Sportolója Gála néven futó eseményt a kezdetektől, 1958 óta a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) szervezi, a legtöbb kategóriában pedig hagyományosan az MSÚSZ tagságának szavazata dönt. Ezúttal a december 28-i határidőig rekordot jelentő 471 sportújságíró adta le a voksát, ezzel is legitimálva a végeredményt. Idén öt kategóriában (az Év férfi sportolója; az Év női sportolója; az Év csapata a hagyományos csapatsportágakban; az Év csapata az egyéni sportágak csapatversenyeiben; az Év edzője) a sportújságírók szavazata dönt, ám a gálán átadnak több olyan díjat is, amelyeknek az odaítéléséről nem ők, hanem egy-egy szakmai testület határoz.

Sőt, az egyiket már át is adták a 2019-ben bevezetett, az Év e-sportolója kategória nyertesének. Az elmúlt években ezt a díjat is a gálán adták át, ezúttal viszont ugyanúgy a gálát felvezető sajtótájékoztatón, mint 2019-ben az elsőt. Mivel a sportújságírók hagyományosan kevésbé tájékozottak – ez az idő múlásával vélhetően változni fog – a számítógépes játékok és az ezeket űző e-sportolók tekintetében, az MSÚSZ a Magyar E-sport Szövetség (HUNESZ) segítségét kérte a helyes szakmai döntéshez. A díjat Csisztu Zsuzsa MSÚSZ-alelnöktől vette át Orbán Dominik („Meshiin”), a Ro­cket League versenyzője, akit Szöllősi György MSÚSZ-elnök méltatott. A fiatal tehetség csapatával, a Budapest Five-val, valamint a magyar e-sportválogatottal lenyűgöző eredményeket ért el. Az év kiemelkedő teljesítménye az Európai Játékok e-sportbajnokságán elért harmadik hely, amely az év legjobb válogatott eredménye. Emellett győzött a Wandercon 2023-on, megnyerte az egész országot megmozgató Gaming Expo versenyét, amelyen veretlenül állt a dobogó tetejére, valamint a magyar e-sportbajnokságban is elsőként végzett csapatával. A Rocket League, az autóversenyzés és a labdarúgás kombinációja, lehetővé teszi a játékosoknak, hogy egyedi járművekkel harcoljanak, miközben a labdát az ellenfél hálójába próbálják juttatni.

„Óriási megtiszteltetés, hogy átvehetem ezt a díjat. Szeretném megköszönni a családomnak, a csapattársaimnak, a klubomnak, a Budapest Five-nak és a HUNESZ-nek ezt a sikerekben gazdag évet!” – fogalmazott a trófea átvételekor Orbán Dominik. A kategória két másik döntős jelöltje Birgány Adrián („Raisy”) és az előző győztes Torzsás Ádám („Torzsi”) volt.

Szintén ötödik alkalommal adnak díjat az Év szabadidős sporteseményének. Erre az elismerésre pályázni lehetett, és ugyancsak az MSÚSZ elnöksége hozza meg a döntést a győztesről. Évről évre egyre többen nyújtják be pályázatukat a szövetséghez, így növelve folyamatosan a díj rangját. Ezúttal az alábbi három sportrendezvény közül kerülhet ki a legjobb: 525 Cup utcai kosárlabda-rendezvény; Hátsó Füves futballmentő túra és Jégpályák éjszakája. A díjat a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága Sportoló Nemzet-programja támogatja.

Az Év szabadidős sporteseménye címre az 525 Cup utcai kosárlabda-rendezvény...
Az Év szabadidős sporteseménye címre az 525 Cup utcai kosárlabda-rendezvény...
... a Jégpályák Éjszakája...
... a Jégpályák Éjszakája...
...és a Hátsó Füves Futballmentő Túra pályázik
...és a Hátsó Füves Futballmentő Túra pályázik

 

A korábbi években a fogyatékos sportolókat és edzőket felvonultató kategóriákban is a sportújságírók szavazhattak, ám tavaly óta a hármas jelöltek és a győztesek kiválasztásáról a parasportban jártas szakemberek és szakújságírók testülete dönt.

Négy éve bevezetett új kategória az Év sportpillanata-díj is, amelynek odaítélése részben a szurkolóktól is függ: a legjobb háromba ugyanis azok a momentumok kerültek be, amelyekre a legtöbben szavaztak a gála névadó szponzora, az M4 Sport honlapján, az m4sport.hu-n. Ebből a háromból aztán egy szakmai zsűri választja ki a végső győztest, a zsűri elnöke Novotny Zoltán rádióriporter, a közmédia legendája, az MSÚSZ tiszteletbeli elnöke.

Az Év Sportpillanatának jelöltjei: Kákosy Olívia világbajnoki aranyérme...
Az Év Sportpillanatának jelöltjei: Kákosy Olívia világbajnoki aranyérme...
... Szoboszlai Dominik Montenegró ellen szerzett gólja...
... Szoboszlai Dominik Montenegró ellen szerzett gólja...
... valamint Vogel Soma aranyat érő védése a görögökkel szembeni világbajnoki döntőben
... valamint Vogel Soma aranyat érő védése a görögökkel szembeni világbajnoki döntőben

A jelöltek egyike az a pillanat, amikor Kákosy Olívia parakarate-világbajnoki aranyérmet nyer Budapesten. Olívia a fantasztikus közönség buzdítása közepette csodálatos formagyakorlatot mutatott be a döntőben, és magabiztosan győzte le spanyol ellenfelét.

Az eddigi győztesek
Az Év e-sportolója
2019: Kiss Tamás League of Legends-játékos
2020:  Bereznay Dániel virtuális Formula–1 pilóta
2021:  Blazsán Patrik virtuális autóversenyző
2022: Torzsás Ádám CS:GO-versenyző
Az Év szabadidős sportrendezvénye
2019:  Budapesti Sportszövetségek Uniója családi sportnapja
2020:  Streetball Challenge Hungary
2021:  Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa, Debrecen
2022:  Balaton-átúszás
Az Év sportpillanata
2020:  Szoboszlai Dominik gólja Izland ellen
2021:  Fiola Attila Eb-gólja Franciaország ellen
2022:  Kristoffer Zachariassen gólja a Monaco ellen

„Hatalmas megtiszteltetés ez a parakaratésoknak, fantasztikus érzés a top háromba bekerülni, szívből gratulálok a többi jelöltnek. Én sem számítottam rá, de ott vagyok a legjobb háromban, köszönöm a szavazatokat. Nagyon kemény munka van a világbajnoki cím mögött, kétszer tudtam megvédeni hazai közönség előtt, ennél szebb pillanat nem is létezhetne” – fogalmazott Kákosy Olívia lapunk megkeresésére.

A díjért versenyben van a labdarúgó Szoboszlai Dominik is, akinek idei sok emlékezetes momentuma közül is kiemelkedik az utolsó Eb-selejtezőn Montenegró ellen szerzett zseniális szólógólja.

„Magam is nagy mosollyal gondolok vissza arra a gólra, hiszen nemcsak szép, hanem a válogatott számára fontos találat is volt  – mondta lapunknak Szoboszlai Dominik. – Sokkal fontosabb azonban, hogy nagyon büszke vagyok és elégedett a csapat teljesítményével, hiszen csoportelsőként jutottunk ki az Eb-re, továbbá idén nem találtunk legyőzőre, amivel az Év csapata kategóriában is ott vagyunk a végső jelöltek között. Bízom benne, hogy 2024-ben ott folytatjuk, ahol 2023-ban abbahagytuk, és újabb feledhetetlen pillanatokat élhetünk majd át együtt.”

Vogel Soma „aranyat érő” utolsó ötösvédése a Magyarország–Görögország vízilabda-világbajnoki döntőn. A kapus a szétlövésnél négy ötméterest is hárított, köztük sorsdöntő pillanatban, 10–10 után 4–3-nál Alexandrosz Papanasztasziuét is.

„Sokszor visszanéztem már az ötméterespárbajt, és mindig libabőrös leszek, amikor látom az ünneplés pillanatait – idézi fel lapunknak Vogel Soma. – Tudom, hogy az én védésemmel dőlt el a döntő, de a többiek támogatása nélkül biztosan nem sikerült volna. Láttam, hogy mennyire bíznak bennem, ez pedig erőt és nyugalmat adott a kiélezett helyzetben. Ha elnyerem a díjat, a csapatnak ajánlom.”

 

Tudta?
A gála kategóriagyőzteseinek járó trófeákat immár hetedik éve a száz százalékban magyar tulajdonú pálházi Zema Porcelán- és Ékszerház készíti. A sportolók körében nagy népszerűségnek örvendő, egyedi tervezésű és kézi készítésű, 21 karátos arannyal bevont trófea három hangsúlyos részegysége a kategóriánkénti három döntős kimagasló munkája előtt óhajt tisztelegni. A trófea sportpiktogramokkal díszített küllemében, a három oldalon megjelenő sportági jelképek között feltűnnek a parasportokat jelölő piktogramok is. A trófea idén különös és hihetetlen módon érkezik meg az Operaház színpadára.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik