Az Év Sportolója Gála: íme, a hármas listák; Cannavaro is jön

Vágólapra másolva!
2023.12.28. 11:50
null
A csütörtöki sajtóesemény szereplői balról: Szabó László, Fodor Rajmund, Székely Dávid, Szöllősi György, Csisztu Zsuzsa (Fotó: Koncz Márton)
A 66. M4 Sport – Az Év Sportolója Gálát szervező Magyar Sportújságírók Szövetsége csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be a kategóriák újságírói szavazás alapján szűkített hármas listáit. A díjakat január 8-án a budapesti Operaházban adják át.

Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke, lapunk főszerkesztője a csütörtöki sajtóeseményen megnevezte a talán legnagyobb figyelemmel kísért kategória döntőseit. Az Év férfi sportolója-díjért versenyben maradt Kós Hubert úszó, aki világbajnok lett 200 méter háton, Szoboszlai Dominik, a Liverpool labdarúgója, aki vezére volt az Eb-re veretlenül kijutó labdarúgó-válogatottnak, illetve Zalánki Gergő vízilabdázó, aki a világbajnok csapat legjobbjaként a torna MVP-je, továbbá BL- és Szuperkupa-győztes lett 2023-ban.

Három olyan jelölt maradt versenyben az Év női sportolója kategóriában, akik még sohasem nyerték el a díjat, így biztos, hogy új győztest avatnak január 8-án. Csisztu Zsuzsa MSÚSZ-alelnök bejelentése után, a jelöltek ábécérendben: Érdi Mária (vitorlázó, világbajnok olimpiai kategóriában, az ILCA-ben), Krizsán Xénia (hétpróbázó, világbajnoki negyedik) és Vas Kata Blanka (U23-as világbajnok kerékpáros, szakaszgyőztes a női Giro d'Italián).

Az Év edzője kategória jelöltjei: a legutóbbi győztes Marco Rossi, a férfi labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya „kihívója” Elek Gábor és Varga Zsolt. Elek Gábor a Ferencváros női kézilabda-csapatának vezetőedzőjeként, Varga Zsolt pedig a világbajnok férfi vízilabdázók szövetségi kapitányaként alkotott 2023-ban maradandót.

Csisztu Zsuzsa, az MSÚSZ alelnöke jelentette be a három versenyben maradt jelöltet az Év csapata (az egyéni sportágak csapatversenyeiben) kategóriában. Bekerült a Decsi Tamás, Gémesi Csanád, Szatmári András, Szilágyi Áron alkotta világbajnok férfi kardválogatott, a Battai Sugár, Márton Anna, Pusztai Liza, Szűcs Luca alkotta, szintén világbajnok női kardválogatott, és a történelmi vb-címet szerző vitorlázó-válogatott.

Az Év csapata (a hagyományos csapatsportágakban) kategória jelöltjei közül ábécérendben döntős a Bajnokok Ligája-döntős, Magyar Kupa-győztes ferencvárosi női kézilabda-csapat, a jövő évi Európa-bajnokságra veretlenül kijutó férfi labdarúgó-válogatott és a férfi vízilabda-válogatott, amely világbajnok lett.

Ezúttal nem a gálán díjazzák, hanem már a sajtótájékoztatón bejelentették Az Év E-sportolója kategória győztesét, és Csisztu Zsuzsa MSÚSZ-alelnök át is adta a díjat Orbán Dominiknak, a Rocket League versenyzőjének, akit Szöllősi György MSÚSZ-elnök méltatott.

NAPI 6 ÓRÁT EDZ 2023 LEGJOBB E-SPORTOLÓJA

Orbán Dominik csütörtökön meg is kapta az Év E-sportolójának járó díjat (Fotó: Koncz Márton)
Orbán Dominik csütörtökön meg is kapta az Év E-sportolójának járó díjat (Fotó: Koncz Márton)

A fogyatékos sportolóknál ezúttal is három kategóriában (az Év fogyatékos férfi sportolója, az Év fogyatékos női sportolója, az Év fogyatékos csapata) hirdetnek győztest. A jelöltek listáját a Magyar Paralimpiai Bizottság állította össze, a végső sorrendről az MPB által felkért szakemberek, szakírók döntöttek.

A 2019-es győztes paraatléta, Ekler Luca, a tornász, speciális olimpikon Gulyás Noémi és a legutóbbi két díjat megnyerő paraúszó, Pap Bianka maradt versenyben az Év fogyatékos női sportolója-díjért Szöllősi György MSÚSZ-elnök bejelentése után.

Idén is ott van a három jelölt között az Év fogyatékos férfi sportolója kategóriában a 2019-ben, 2021-ben és 2022-ben is győztes parakajakos Kiss Péter Pál, aki 2020-ban is nyerhetett volna, de akkor a járvány miatt nem osztottak ki díjat ebben a kategóriában. Két idei kihívója Gelencsér Róbert szervátültetett atléta, aki szintén nyert már kétszer, 2015-ben és 2018-ban, illetve Matskássy Pál tornász, speciális olimpikon, aki először került be a három jelölt közé.

Az Év fogyatékos csapata kategóriában ott van a háromban a legtöbbszörös, ötszörös győztes, jelenleg is címvédő női kerekesszékes vívóválogatott, a para-asztalitenisz válogatott és a szervátültetett férfi asztalitenisz-páros. Szabó László, a gála kreatív producere, egyben a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke elmondta: megfelel a papírformának a hármas jelöltlista.

Tihany Viktor és Berkesi Judit lesz a január 8-i gála két műsorvezetője (Fotó: Koncz Márton)
Tihany Viktor és Berkesi Judit lesz a január 8-i gála két műsorvezetője (Fotó: Koncz Márton)

Nem a sportújságírók szavaznak az Év sportpillanata kategóriában, hanem a szurkolók voksolhattak az M4 Sport honlapjára feltöltött 10 videóra. Székely Dávid, az M4 Sport csatornaigazgatója ismertette a versenyben maradt három jelöltet, amelyek ábécérendben a következők: Kákosy Olívia parakarate világbajnoki aranyérmet kap Budapesten, Szoboszlai Dominik szólógólja a Magyarország–Montenegró labdarúgó Eb-selejtezőn és Vogel Soma „aranyat érő” utolsó ötösvédése a Magyarország–Görögország vízilabda-világbajnoki döntőn. A három közül már egy szakmai zsűri választja ki a végső győztest.

Fabio Cannavaro is az Év Sportolója Gála díszvendége lesz (Fotó: AFP)
Fabio Cannavaro is az Év Sportolója Gála díszvendége lesz (Fotó: AFP)

Az korábban kiderült, hogy Javier Sotomayor, a magasugrás világcsúcstartója itt lesz a budapesti gálán, s most az is biztossá vált, hogy Fabio Cannavaro világbajnok és aranylabdás olasz labdarúgó is az Operaházba érkezik – jelentette be Szöllősi György.

Az élő szöveges modul betöltése eltarthat néhány percig…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik