A Leipzig elvette a Real Madrid május óta tartó veretlenségét!

Vágólapra másolva!
2022.10.25. 20:50
null
Fotó: AFP
A labdarúgó Bajnokok Ligája F-csoportjának 5. fordulójában a Leipzig hazai pályán 3–2-re megverte a Real Madridot. A Celtic 1–1-re végzett a Sahtar Doneckkel, és biztossá vált, hogy nem juthat tovább.

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
5. FORDULÓ
F-CSOPORT
RB Leipzig (német)–Real Madrid (spanyol) 3–2 (2–1)
Lipcse,
RB Arena, 45 228 néző. Vezette: Orsato (olasz)
RB Leipzig:
Blaswich – Simakan (Henrichs, 89.), W. Orbán, Gvardiol, Raum (Abdou Diallo, 69.) – Haidara (Kampl, 84.), Schlager, Szoboszlai, Forsberg (Olmo, 69.), Nkunku – André Silva (Werner, 68.). Vezetőedző: Marco Rose
Real Madrid: Courtois – Lucas Vázquez (Carvajal, 69.), Éder Militao, Rüdiger, Nacho (Alaba, 69.) – Camavinga, Tchouaméni, Kroos (E. Hazard, 76.) – Asensio, Rodrygo, Vinícius Júnior. Vezetőedző: Carlo Ancelotti
Gólszerző: Gvardiol (13.), Nkunku (18.), Werner (81.), ill. Vinícius Júnior (44.), Rodrygo (90+3.– 11-esből)

Hatalmas lelkesedéssel és határtalan optimizmussal várta Lipcse és a lipcsei csapat a tartalékos, de a csoportból már korábban továbbjutó Real Madridot, és hamar kiderült, hogy nem voltak alaptalanok a várakozások, mert 18 perc elteltével már két góllal vezettek a hazaiak! A Real ellen a BL-ben erre még senki sem volt képes korábban.


Miután megemlékeztek a nemrégiben elhunyt RB-főnökről, Dietrich Mateschitzről, azonnak nekiesett a Realnak a német csapat, Szoboszlai Dominik kulcspasszokkal jelentkezett, a szöglete után Josko Gvardiol fejjel volt eredményes, majd egy kis szerencsével elé pattanó labdát Christopher Nkunku irgalmatlan nagy erővel lőtt a léc alá.

És örülhet a Real, hogy megúszta ennyivel…

A többi hazai helyzet azonban kimaradt, a szünet előtt szépítettek a spanyolok, Marco Asensio beadása után Vinícius Júnior fejelt szép gólt.


GÓLVIDEÓK ITT!

Willi Orbán a Vinícius-gólnál nem remekelt, de előtte és utána tanári módon irányította a védelmet, és többször is magabiztosan szerelt a tizenhatoson belül; Szoboszlai a középpálya jobb oldalán rengeteget futott és harcolt, és időről időre remek labdákat adott a támadóknak. Az egyik ilyen után helyzetbe került a frissiben beálló Timo Werner, de közelről a kapu mellé lőtt, a hazai kapu előtt Vinícius Júnior hagyott ki egy ordító ziccert.

A másik mérkőzésen a Celtic otthonában egyenlített közben a Sahtar Doneck, ami azért volt fontos, mert az a mérkőzések előtt tudott volt, hogy a Lipcse csak úgy juthat tovább már kedden, ha legyőzi a Realt, és az ukránok kikapnak Skóciában.

Megtette a magáét a Lipcse, Timo Werner a hajrára fordulva egy pazar Mohamed Simakan-passz után eldöntötte a mérkőzést, ám a Celtic nem tudott fordítani.

Május óta először kapott ki a Real Madrid, 20 találkozót követően, a továbbjutás küszöbére lépett a címvédő legyőzésével a Lipcse.

A csoport másik mérkőzésén
Celtic (skót)–Sahtar Doneck (ukrán) 1–1 (Jakumakisz 34., ill. Mudrik 58.)

A csoportkör után búcsúzik a BL-től a Celtic, miután nem bírt a Sahtar Doneckkel.

Az első félidőben a skótok jutottak előnyhöz: Taylor balról érkező beadását követően Abada lövése még lepattant Matvijenkóról, a labda Jannisz Jakumakisz elé került, aki a kapu bal oldalába lőtt. A szünet után káprázatos góllal egyenlítettek az ukránok: egy gyors kontratámadást Mihaljo Mudrik a 17 méterről a léc alá vágott hatalmas lövéssel fejezte be.

A kiegyenlített játékot hozó mérkőzésen győztes gól nem született – a Celtic ezzel kiesett, a Sahtar pedig abban az esetben szerepelhet tavasszal is a BL-ben, ha az utolsó fordulóban, Varsóban legyőzi az RB Leipziget.

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Real Madrid531110–5+510
2. RB Leipzig532 9–9 0 9
3. Sahtar Doneck5131 8–6+2 6
4. Celtic523 3–10–7 2

PERCRŐL PERCRE



90+5. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+4. perc RODRYGO jobbal a jobb sarokba lő félmagasan, Blaswich balra el. 3–2!

90+2. perc Hazard passzát kissé jobbról, nyolcról kapura teszi Rodrygo, Blaswich vetőde véd a röbid alsó sarok előtt. Szöglet, majd BÜNTETŐ, Rodrygót akasztja az ötös jobb sarka előtt teljesen fölöslegesen Nkunku, hátrafelé kinyújtott lábbal.

Három perc a ráadás.

89. perc Benjamin Henrichs váltja Simakant a hazai védelem jobb oldalán.

86. perc Olmo kissé balról ballal a bal alsó mellé lő, 14 méterről, Militao mellől.

84. perc Kevin Kampl be, Haidara le, szűrőcsere.

83. perc Diallo beadását ballal 11-ről Werner Militaóba rúgja.


81. PERC TIMO WERNER ELDÖNTI? Simakan jobbról jobbal laposan tökéletesen ad középre, TIMO WERNER ballal a jobb alsó sarokba lő, kissé balról, két méterről. 3–1!

79. perc Szoboszlai meghúzza a jobb szélt, de szereli Alaba. Kontra, Hazard passzol balra, Ansensio lapos beadását Vinícius két méterről ballal a jobb alsó mellé teszi! Középről, a kivetődő kapust megelőzve...

76. perc Pályán a titkos fegyver, Eden Hazard be, Kroos le.

76. perc Diallo elmegy a bal szélen Militao mellett, de a ballábas beadásra nincs érkező.


71. perc MELLÉ! Szoboszlai remek indítása után Werner kissé jobbról, 11-ről a jobb alsó mellé lő!

69. perc Dani Carvajal Vázquezt, David Alaba Nachót váltja.

68. perc Timo Werner be, Silvának nem ment ma, Dani Olmo Forsgerbet, Abdou Diallo Raumot váltja a hazaiaknál.

67. perc Nacho indítása után szereli a 16-oson belül Orbán Camavingát.

64. perc Ez igen! Orbán szereli becsúszva a 16-oson belül Viníciust.


63. perc Hazai szabadrúgás fordított Détári-szögből, Raum ballábas beadását kifejeli Camavinga.

Asensio 2 gólpasszt adott ebben az idényben, annyit, amennyit előző 42 meccsén összesen.

61. perc Kontra, Szoboszlai lepattan Rüdigerről.

60. perc Vázquez ad be a jobb oldalról többször is, többnyire pontatlanul. Most jó kanyarint középre, Camavinga cselez, de szereli őt Gvardiol.

55. perc Silva két jó csel után pocsékul indít a 16-osról.

53. perc Rodrygo támad Haidara bakija után Tchouaménivel, utóbbi jobbal 15-ről az elévetődő Gvardiolba lő.


51. perc Nkunku lő két csel után kapura az ötös jobb sarkáról, Militao blokkol, de les. Aztán a brazil és Rüdiger hevesen reklamál, hogy minek kellett továbbengedni az akciót.

49. perc Lucas Vázquez odarúg a jobb szélen Gvardiol bokájára, sárga lap.

46. PERC FOLYTATJUK!

Még soha nem kapott 2 gólt az első 18 percben a Real a BL-ben!

A Lipcse 17 hazai BL-meccsén csak 2 alkalommal nem kapott gólt.


12 gól kapott ebben az idényben a Real, 2-t szöglet után.

A legtöbb BL-meccs a Realban kapusként:
152 Casillas (170 kapott gól)
40 Courtois (49 )
39 Keylor Navas (35)

Vinícius ebben az idényben: 8 gól és 6 gólpassza 1355 perc alatt.
Asensio ebben az idényben: 2 gól és 1 gólpassz 202 perc alatt.

45+1. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!


44. PERC SZÉPÍT A REAL, Asensio ad be jobbról jobbal nagyon szépen, VINÍCIUS JÚNIOR 11 méterről félmagasan a bal oldali kapufára fejeli a labdát, az onnan a kapu közepébe pattan. Asensióról Silva és Szoboszlai maradt le, a beadásról meg a kilépő, de a labdát fejjel el nem érő Orbán.

A Real megnyerte előző négy idegenbeli csoportmeccsét, és még gólt sem kapott közben!

43. perc Camavinga passzát Vinícius jobbal a kapus elé gurítja kissé jobbról, 17-ről.

41. perc Szoboszlai jobbal Courtois ölébe lő jobbal, 14-ről, középről, Nkunku nagyon jó passza után. Még jobban megtanulhatta volna a nevét az olasz...

„A cél a csoportelsőség kiharcolása. Ennek megfelelően koncentráltak vagyunk, jól kell játszanunk.” Ancelotti Szoboszlai Dominikról és a magyar válogatottról is tett említést a meccset megelőző sajtótájékoztatón. „Nagyon jó játékosaik vannak a lipcseieknek. Követem a magyar válogatott mérkőzéseit, mert olasz edzőjük van, aki fantasztikus munkát végez. Szoboszlai egy nagyon erős, nagy tudású játékos, aki ezen a meccsen is komoly szerepet fog játszani.”

40. perc Silva hasba könyökli Rüdigert, kis ápolás.

38. perc Újabb spanyol helyzet, Kroos jobb oldali kornere után Vinícius 19-ről, kissé jobbról kapura lő, de középre. Ballal.

A Real Madrid legutóbbi nyolc idegenbeli BL-mérkőzéséből mindössze egyet veszített el Németországban – de az első 17 itteni meccséből 11-et elbukott!

35. perc Asensio passzát Rodrygo ballal kapura teszi kissé balról, 7 méterről, de véd a rövid felső sarok előtt Blaswich!

32. perc Asensio passzol a jobb szélen a mellette felfutó Camavingának, aki elől elrúgja a labdát a 16-oson belül Raum, de Rodrygo felé csorog a labda... és közbelép Orbán!

Sikeres műtéten esett át Florentino Pérez, a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (La Liga) szereplő Real Madrid elnöke. A királyi gárdát 2009 óta irányító klubvezetőnek egy csomót távolítottak el a bal tüdejéből.

29. perc
Veszélyes hazai támadás, Simakant szereli a 16-os előtt Nacho.

RB Leipzig: milyen hatással lehet a tulajdonos halála a klub jövőjére?

24. perc
Rodrygo indítja Viníciust, aki ballal 10-ről, kissé balról nagyon a rövid felső sarok mellé lő.


22. perc Szoboszlai jobb oldali szögletét a rövid oldali ötössarok elől nagyon a bal alsó mellé fejeli Orbán.

20. perc Courtois-t kisegíti a társak egy pocsék kidobás után, Militao távoli lövése veszélytelen.

18. perc EZ MÁR BENT VAN, CHRISTOPHER NKUNKU ballal irgalmatlan nagy gólt lő kissé balról, tízről, a lécről a bal alsóba pattan a labda. Szoboszlai rossz levétele után Raum indította a szélsőt a 16-os elől, Tchouaméni lába között átpattant a labda, így gólpasszt ad honfitársának. 2–0!

17. perc Haidara lő ballal kapura kissé balról, 16 méterről, Courtois hatalmas vetődéssel eléri a labdát a jobb alsó sarok elől.

16. perc Megúszta a Real, Nkunku kicselezi Courtois-t is, de ballal a 16-os bal sarka elől a rövid felső mellé tekeri a labdát. Oldalháló!

13. PERC VEZET A LIPCSE! Szoboszlai jobb oldali szögletét az ötös rövid, azaz jobb sarkáról Silva parádés mozdulattal fejeli kapura, Courtois hatalmas bravúrral eléri a jobb sarok előtt a félmagasan szálló labdát, de Rüdigert és Camavingát megelőzi JOSKO GVARDIOL, és négy méterről a bal alsóba fejeli az elé csorgó labdát. 1–0!

11. perc Camavinga nagyon szép csellel, kötővel indul meg a bal szélen, fellöki őt Haidara.

9. perc Rodrygo jobb oldali beadását Orbán középre menti, jobbal a léc fölé lő 21-ről Tchouaméni. Jócskán.

6. perc Szoboszlai okos passzán túlfut az ötös jobb sarka előtt Silva.

5. perc Balról, három méterről, éles szögből a jobb alsó mellé fejeli Asensio jobb oldali beadását Tchouaméni.

3. perc Orbán szereli az ötös bal sarkán Viníciust.

1. perc Hazai helyzettel, Forsberggel nem bírnak, Nkunku indítását az ötös bal sarka elől ballal kapura tenné, de balra vetődve védeni tud Courtois.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak piros-fehér mezben és fehér nadrágban, a vendégek tiszta feketében.

Gyászszünet az RB-csoport feje, a nemrégiben elhunyt Dietrich Mateschitz emlékére.

A hazaiaktól Gulácsi mellett Lukas Klostermann s Konrad Laimer sérült, a vendégektől maródi a Dani Ceballos, Mariano Díaz páros is.


A Chelsea már továbbjutott.


Ez azért is lenne nagy szó, mert a királyiak a májusi, Atlético elleni 1–0-s vereség óta nem kaptak ki tétmérkőzésen. Az RB Leipzig várhatóan motiváltabb lesz, mert ha minden összejön, kedden továbbjuthat. Ha a lipcseiek nyernek, a Sahtar pedig kikap a Celtictől, a németek az utolsó forduló eredményeitől függetlenül ott lesznek a legjobb tizenhat között.

A szeptember 14-i „odavágóból” valóban erőt meríthet Marco Rose együttese, akkor ugyanis a nyolcvanadik percig 0–0 volt az állás, majd jött Valverde és Marco Asensio gólja. A játék képe alapján azonban rászolgált volna az egy pontra az RB Leipzig, amely természetesen továbbra sem számíthat a sérült Gulácsi Péterre. Az előző két bajnoki mérkőzésen három gólpasszt adó Szoboszlai Dominik viszont Willi Orbánhoz hasonlóan szinte biztosan kezdő lesz, és ő is sokat tehet érte, hogy az RB Leipzig megállítsa az alapembereit nélkülöző madridiakat.

„A kettő nullára elveszített madridi mérkőzésen is láttuk, hogy a spanyolok összes futballistája kiváló minőséget képvisel, úgyhogy most sem számítok könnyű összecsapásra – idézte az As Willi Orbánt, a hazaiak magyar válogatott védőjét. – A madridiakat senkinek sem kell bemutatni, Marco Asensio vagy Rodrygo is nagyon veszélyes, gólerős támadó. A Bajnokok Ligájában mindig öröm pályára lépni, de még különlegesebbé teszi a találkozót, hogy a címvédőt fogadjuk. Bár a legutóbbi két bajnokin öt gólt kaptunk, nincs gond a védekezésünkkel. Taktikailag a madridihoz hasonló mérkőzésre számítok. Ha ugyanolyan fegyelmezetten védekezünk, elöl pedig hatékonyabbak leszünk, győzhetünk.”

A 22. születésnapján...


Nem Modric a Real Madrid egyetlen hiányzója a csoportelsőség szempontjából a spanyolok számára is fontos találkozón: Karim Benzema már a Sevilla ellen sem játszott az elmúlt hétvégén izomsérülés miatt, míg Federico Valverdét éppen azon az összecsapáson rúgta meg az ellenfél középpályása, Papu Gómez – az AS szerint várhatóan mindketten vasárnap térnek vissza, méghozzá a Gironával szemben.

„Luka Modric nem játszik a holnapi, Leipzig elleni Bajnokok Ligája-csoportmérkőzésen az RB Arénában. Ugyan nevezve lett Carlo Ancelotti meccskeretébe, de az utolsó pillanatban kidőlt a sorból, így el sem utazik a csapattal Lipcsébe.”

A BL és a La Liga címvédője nem nevezte meg Modric hiányzásának pontos okát. A 37 éves középpályás az együttes legutóbbi bajnokiján 77 percet töltött a pályán, gólt is szerzett.


A Bajnokok Ligájában már biztos továbbjutó Real Madrid hivatalos közleményben tudatta, hogy az egyik legfontosabb játékosa, Luka Modric lemarad a keddi, RB Leipzig elleni összecsapásról.

Az RB Leipzig már kedden továbbjuthat, ha legyőzi a több kulcsemberét nélkülöző Real Madridot, igaz, ehhez az is kell, hogy a Sahtar kikapjon a Celtic vendégeként. TÉVED, AKI AZT GONDOLJA, hogy könnyű mérkőzés vár az RB Leipzigre a Real Madrid ellen kedd este. Ezt annak ellenére állítjuk, hogy a vendégek biztos továbbjutóként utaznak Lipcsébe, ráadásul a csapat kulcsemberei közül többen is hiányoznak.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A LIPCSE–REAL MADRID MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik