F1: elhunyt a Red Bull alapítója és tulajdonosa

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2022.10.23. 00:03
null
Dietrich Mateschitz megkerülhetetlen alakja volt a Formula–1-nek
Nem sokkal a Formula–1-es Amerikai Nagydíj időmérőjének kezdete előtt jelentette be a Red Bull, hogy hosszas betegség után elhunyt Dietrich Mateschitz.

 

Dietrich Mateschitz 1984-ben alapította meg a Red Bull anyacégét, amely mára piacvezető szerepet tölt be az energiaital-gyártók között. Bár az osztrák szakember súlyos betegsége egy ideje téma volt, nem sokat árultak el az állapotáról.

Mateschitz először többek között Gerhard Berger szponzoraként jelent meg az autósportban, majd 2004-ben felvásárolta a Jaguar-istállót, amelyet átkeresztelt Red Bullra, s a kezdeti kevésbé sikeres évek után 2010 és 2013 között az istálló négy egyéni és konstruktőri világbajnoki címet szerzett. A Red Bull mellett Mateschitz tulajdonában állt a (mai nevén) AlphaTauri-istálló is.

Mateschitz sportban vállalt szerepe a Formula–1 révén vált ismertté, de az elmúlt évtizedekben rengeteg autó- és motorsport kategóriában láthatóvá vált a Red Bull emblémája, alig van versenykategória, amelyben nem jelent meg az osztrák vállalat valamilyen formában.

Korábban a Red Bull Air Race sportrepülőverseny is a gyártó égisze alatt zajlott, az extrém sportokat is szívesen támogatta a gyár, amely ma már többek között a labdarúgásban is jelentős szerepet tölt be: a három magyar válogatottat foglalkoztató RB Leipzig, a magyar fiatalokat felkaroló Red Bull Salzburg és a New York Red Bulls is Mateschitz vállalkozásához tartozik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik