I. SZ.
2022.10.23 11:07 Frissítve: 2022.10.23 14:50

RB Leipzig: milyen hatással lehet a tulajdonos halála a klub jövőjére?

Milyen következményei lehetnek Dietrich Mateschitz halálának a Red Bull futballcsapataira, köztük is a német RB Leipzigre, amelynek három magyar válogatott játékosa is van? Az Origo Dénes Ferenc sportközgazdászt kérdezte erről.

Dietrich Mateschitz imádta a futballt is – a Red Bull új döntéshozói is fogják? (Fotó: AFP, 2019)

Szombaton 78 éves korában elhunyt Dietrich Mateschitz, aki elsősorban az F1-es csapataival tette világhírűvé energiaiatal-márkáját, de a Red Bull az extrém sportokban és a labdarúgásban is jelen van, mert az alapító imádta a sportot.

 
 „Nélküle nem ülnék itt, nem lennék ilyen sikeres” – Verstappen Mateschitzről
 Elhunyt a Red Bull alapítója és tulajdonosa

Lesz-e változás a Red Bull sportprogramjában Mateschitz halála után? Mi lesz a Szoboszlai Dominikot, Gulácsi Pétert és Willi Orbánt foglalkoztató lipcsei futballklubbal?

„Rövid távon nem számítok semmilyen komoly változásra, de hosszú távon történhetnek olyan dolgok, amelyek alapjaiban rengetik meg a cég sportszponzorációs politikáját”idézi az Origo Dénes Ferenc sportközgazdászt, aki azt is megjegyezte, hogy a futballklubbal kapcsolatos stratégiai döntéseket valószínűleg eddig sem a tulajdonos hozta meg.

„Dietrich Mateschitz zseniális üzletember és stratéga volt. A halála után az lesz a legnagyobb változás, hogy azokat a stratégiai döntéseket, amelyeket eddig ő hozott meg, valaki másnak kell meghoznia. És ez a valaki más egyáltalán nem biztos, hogy úgy gondolkodik, mint Dietrich Mateschitz” – folytatta Dénes Ferenc.

A közgazdász szerint a lipcsei futballklub azért kerülhet nehéz helyzetbe, mert „ezt a csapatot gyakorlatilag egész Németország és a német fociközeg utálja. Ma már nem is elsősorban a cég igencsak agresszív szponzorációs politikája miatt, ezt talán már megszokták. Azonban az RB Leipzig szurkolótábora Németország talán legagresszívabb csoportja. Ezt jól láttuk akkor, amikor a magyar válogatott Lipcsében játszott a Nemzetek Ligájában és a német szurkolók – akik a városban laknak – gondolkodás nélkül dobálták meg egy szögletnél azt a Szoboszlai Dominiket, aki amúgy a saját csapatuk, az RB Leipzig játékosa”.

2023.02.01 14:02:40

Német labdarúgás nemzetisport.hu

A Hoffenheim csupán pár perc erejéig tudta szorossá tenni a mérkőzést.

2023.01.27 19:28:03

Német labdarúgás nemzetisport.hu

A magyar válogatott játékos a svábok ellen ismét villogott.

2023.01.24 17:50:38

Német labdarúgás nemzetisport.hu

Szoboszlai Dominik 71 percet kapott, Willi Orbán végig a pályán volt a parádézó Lipcsében.

2023.01.23 12:38:53

Német labdarúgás nemzetisport.hu

Nem sok hiányzott ahhoz, hogy megdőljön a 2000-es évek rekordja a német labdarúgó-bajnokságban.

2023.01.20 17:36:05

Német labdarúgás nemzetisport.hu

A lipcsei csapat egy pontot otthon tartott a rekordbajnok ellen.