RB Leipzig: milyen hatással lehet a tulajdonos halála a klub jövőjére?

Vágólapra másolva!
2022.10.23. 11:07
null
Dietrich Mateschitz imádta a futballt is – a Red Bull új döntéshozói is fogják? (Fotó: AFP, 2019)
Milyen következményei lehetnek Dietrich Mateschitz halálának a Red Bull futballcsapataira, köztük is a német RB Leipzigre, amelynek három magyar válogatott játékosa is van? Az Origo Dénes Ferenc sportközgazdászt kérdezte erről.

Szombaton 78 éves korában elhunyt Dietrich Mateschitz, aki elsősorban az F1-es csapataival tette világhírűvé energiaiatal-márkáját, de a Red Bull az extrém sportokban és a labdarúgásban is jelen van, mert az alapító imádta a sportot.

Lesz-e változás a Red Bull sportprogramjában Mateschitz halála után? Mi lesz a Szoboszlai Dominikot, Gulácsi Pétert és Willi Orbánt foglalkoztató lipcsei futballklubbal?

„Rövid távon nem számítok semmilyen komoly változásra, de hosszú távon történhetnek olyan dolgok, amelyek alapjaiban rengetik meg a cég sportszponzorációs politikáját”idézi az Origo Dénes Ferenc sportközgazdászt, aki azt is megjegyezte, hogy a futballklubbal kapcsolatos stratégiai döntéseket valószínűleg eddig sem a tulajdonos hozta meg.

„Dietrich Mateschitz zseniális üzletember és stratéga volt. A halála után az lesz a legnagyobb változás, hogy azokat a stratégiai döntéseket, amelyeket eddig ő hozott meg, valaki másnak kell meghoznia. És ez a valaki más egyáltalán nem biztos, hogy úgy gondolkodik, mint Dietrich Mateschitz” – folytatta Dénes Ferenc.

A közgazdász szerint a lipcsei futballklub azért kerülhet nehéz helyzetbe, mert „ezt a csapatot gyakorlatilag egész Németország és a német fociközeg utálja. Ma már nem is elsősorban a cég igencsak agresszív szponzorációs politikája miatt, ezt talán már megszokták. Azonban az RB Leipzig szurkolótábora Németország talán legagresszívabb csoportja. Ezt jól láttuk akkor, amikor a magyar válogatott Lipcsében játszott a Nemzetek Ligájában és a német szurkolók – akik a városban laknak – gondolkodás nélkül dobálták meg egy szögletnél azt a Szoboszlai Dominiket, aki amúgy a saját csapatuk, az RB Leipzig játékosa”.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik