A Villarreal nagy meglepetésre kiejtette a Bayern Münchent

RÁCZ PÉTER (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)RÁCZ PÉTER (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.04.12. 20:44
null
Samuel Chukwueze döntött (Fotó: AFP)
Hiába játszott nagy fölényben a Bayern München a Villarreal ellen, hiába hagyott ki több lehetőséget, hiába szerzett vezetést, nem sokkal a rendes játékidő lejárta előtt a spanyolok egy kontrából egyenlítettek (1–1), így nagy meglepetésre kiverték a bajorokat a Bajnokok Ligájából, és bejutottak az elődöntőbe.

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
BAYERN MÜNCHEN–VILLARREAL 1–1 (0–0)

München,
Fussball Arena, 70 000 néző.Vezette: Vincic (szlovén)
BAYERN:
Neuer – Pavard, Upamecano, L. Hernandez (A. Davies, 87.) – L. Sané, Kimmich, Goretzka, Coman – Musiala (Gnabry, 82.), Th. Müller (Choupo-Moting, 90.) – Lewandowski.Vezetőedző:Julian Nagelsmann
VILLARREAL:
Rulli – Foyth, Albiol, Pau Torres, Estupinán – Dani Parejo (Aurier, 90+3.), Capoue, Coquelin (Chukwueze, 84.) – Gerard Moreno, Danjuma (Pedraza, 84.), Lo Celso.Vezetőedző:Unai Emery
Gólszerző:
Lewandowski (52.), ill. Chukwueze (88.)
Továbbjutott: a Villarreal, 2–1-es összesítéssel

ÖSSZEFOGLALÓ

Az első meccsen a Villarreal nagyszerű játékkal 1–0-ra győzött, de így is a Bayern tűnt az esélyesebbnek a továbbjutásra, hiszen a visszavágót Münchenben játszották.

A bajorok a párharc állásának megfelelően mentek előre. Az első percek világossá tették, hogy vigyázniuk kell, nem rohamozhatnak fejetlenül, mert a Villarreal is jó támadásokat vezetett. A 29. percben Goretzka beadását Musiala tisztán fejelhette kapura, de a német támadó pontosan Gerónimo Rullihoz juttatta a labdát.

A Villarreal remekül hárította a támadásokat, és olykor veszélyes kontrákat is vezetett az első félidőben.

A fordulat a második félidő hetedik percében jött el: a vendégek eladták a labdát a saját térfelükön, Robert Lewandowski pedig 16 méterről a bal kapufa segítségével a kapuba gurított. 1–0

A Bayern persze nem elégedett meg az összesítésben 1–1-gyel, a rendes játékidőben akarta eldönteni a továbbjutást.

Ehelyett...

A 88. percben a nem sokkal korábban beálló Samuel Chukwueze egyenlített, vagyis a nigériai összesítésben 2–1-es vezetéshez juttatta a spanyol együttest. 1–1

A maradék néhány perc már nem volt elég a Bayernnek, hogy újra megszerezze a vezetést, maradt az összesítésbeli spanyol előny – meglepetésre, de nem érdemtelenül a Villarreal jutott be a legjobb négy közé.

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+5. perc: Vége a meccsnek, ki hitte volna... Továbbjutott a Villarreal, kiesett a Bayern. 1–1

90+5. perc: Egy utolsó támadásra indult a Bayern, Upamecano felíválte, de Lewandowski elől megszerezték a labdát...

90+4. perc: A spanyolok húzzák az időt, ahogy csak lehet.

90+1. perc: Lo Celso rúgta fel Comant, kapott érte egy sárgát.

90. perc: Thomas Müller helyett Choupo-Moting a pályán.

90. perc: Négy perc a hosszabbítás.

88. perc: GÓÓÓÓL! DRÁMA! EGYENLÍTETT A VILLARREAL! Parejo indította Morenót, aki néhány métert vezette a labdát, majd jobbra játszott a meginduló Chukwueze elé, aki kissé jobbról, 8 méterről élesen a léc alá lőtt. 1–1

84. perc: Kettőt cserélt a Villarreal. Coquelin helyett Chukwueze, Danjuma helyett Pedraza érkezett.

82. perc: Danjuma került váratlanul helyzetbe a Bayern kapuja előtt, és jobbról kisodródva, nem sokkal lőtt a jobb alső mellé.

82. perc: Bayern-csere: Musiala helyett Gnabry a pályán.

76. perc: Hiába vezet a Bayern, ez még nem elég a továbbjutáshoz, úgyhogy jöhetnek a további rohamok.

76. perc: Coman vállalt el egy lövést balról, 18 méterről, és a csavarás nem sokkal ment el a léc fölött.

72. perc: Zajlik az élet Madridban is... Ide kattintva lehet a másik mai meccsről tájékozódni.

71. perc: Mi maradt ki?! Sané remek beadására kiváló ütemben érkezett Thomas Müller, és 7 méterről, előrevetődve nem találta el fejjel a kaput.

70. perc: Hosszú idő után először jutott el a Villarreal a Bayern kapujáig, végül Moreno veszélyeztetett volna egy beadással, ha nem vágják ki a hazaiak.

68. perc: Foyth szabálytalankodott Comannal, akár lapot is kaphatott volna, de a bíró megkönyörült rajta.

64. perc: Nagyon küszködik a Villarreal, támad rendületlenül a Bayern. Előbb egy jobb oldali beadásról maradt le kevéssel Lewandowski, de nem szabadult fel a vendégek kapuja, mert Hernández tüzelt 19-ről – magasan fölé.

59. perc: Foyth rúgta fel Comant a bal oldalon, az alapvonal közelében, kapott érte egy sárgát.

56. perc: Nagy helyzet! Goretzka adott laposan középre, Müller 12 méterről estében lőtt a kapu mellé.

Ebben benne volt Rulli is, mindenesetre Lewandowski a 13. gólját szerezte a BL idei kiírásában.



52. perc: GÓÓÓÓL! VEZET A BAYERN! Egy rossz vendég labdakihozatal után Coman szerzett labdát, Müllerhez játszott, aki Lewandowskihoz passzolt, a lengyel játékos pedig fordulásból, 16 méterről a bal alsóba lőtt. A labda a kapufa segítségével pattant a hálóba. 1–0

50. perc: A szögletből lett egy újabb szöglet. Sané egy csellel betört a tizenhatoson belülre, majd visszagurított Upamecanóhoz, aki 10 méterről, ballal nem találta el a kaput. Nagy lehetőség volt!

49. perc: A szabadrúgást Sané végezte el, és ballal a sorfalat találta el, így lett szöglet.

48. perc: Lewandowski esett el Capoue szorításában 24 méterre a Villarreal kapujától. Vajon ki lövi el?

47. perc: Coman vállalta el jó 20 méterről, a lövése azonban jócskán elzúgott a kapu mellett.

46. perc: Elkezdődött a második félidő, csere nincs.

Tömegjelenet a Villarreal kapuja előtt (fotó: AFP)
Tömegjelenet a Villarreal kapuja előtt (fotó: AFP)

ELSŐ FÉLIDŐ

45+4. perc: Vége az első félidőnek, egyelőre a Villarreal áll továbbjutásra. 0–0

45+4. perc: Formás kis Villarreal-akció végén Moreno fordult lövésre, labdája viszont 7 méterről az oldalhálóban kötött ki.

45+1. perc: Estupinán alakítását egy szappanoperasztár is megirigyelhette volna, ahogy eljátszotta a haldoklót, miután Goretzkával ütközött. Könyöklésre apellált a vendégjátékos, de a bíró nem ült fel neki.

45. perc: Három perc a ráadás.

41. perc: Danjuma lépett ki teljesen egyedül, rávezette a labdát Neuerra, de csúnyán mellélőtt. Mondjuk lesről indult, szóval ha betalál, akkor sem érvényes.

40. perc: Nagyon sűrűn védekeznek a hazaiak, a Bayern beadásai rendre lepattannak a védőkről.

37. perc: A szabálytalanság egyértelmű volt, de lap nem járt érte.

36. perc: Raúl Albiolra rájár a rúd. Megint felszabadított, amikor Lewandowski odarúgott... Kiállítják a lengyelt?

33. perc: Raúl Albiol indított volna a saját tizenhatosától, Lewandoski nagyon csúnyán odalépett, kapott is egy sárgát.

30. perc: Az eset közben Raúl Albiol és Musiala összefejelt, ezért némi ápolásra lett szükség mindkettejüknél, de utána visszatértek a pályára.

29. perc: Musiala fejelte rá 10 méterről, középről Goretzka remek jobb oldali beadását, a középre tartó labdát Rulli magabiztosan fogta.

26. perc: Goretzka adott be jobbról, Rulli csak ujjheggyel tudott beleérni, de kellett is, mert érkezett gólra éhesen Kimmich. A spanyolok kapuja sokáig nem szabadult fel, de a helyzetkialakítással gondjai voltak a hazaiaknak.

25. perc: Szórványos füttyszóval igyekeznek az időt húzó Rullit cselekvésre ösztönözni a nézők.

Eközben a Real–Chelsea-n...

22. perc. Kimmich és Lo Celso ütközött össze, mindkettő a földre került, de szerencsére viszonylag gyorsan összeszedték magukat.

20. perc: Koman húzta meg a bal oldalon, visszatette Musialához, aki balról, az alapvonaltól 6 méterre, éles szögből középre adott volna, de a labdája senkinek sem volt jó. Villarreal-kurúgás következett.

16. perc: Sané ívelt jobbról a másik oldalra, és a kapu előtt ólálkodó Kimmich feje előtt nem sokkal ment el a labda.

14. perc: Sané táncolt a spanyol tizenhatos előterében, majd valahogy sikerült passzolnia, ide-oda pattogott a labda, de végül Müller nem tudta kapura küldeni.

11. perc: Muisala próbálta megjátszani Müllert, de a kapujából kimozduló Rulli elcsípte a labdát az ötös közelében.

7. perc: Jobb oldali Bayern-szöglet után szabadított fel könnyedén a vendégek védelme.

6. perc: Eljutott a Bayern térfelére a Villarreal, és Gerard Moreno mindjárt lövéssel is jelentkezett. Igaz, ez nem okozott semilyen veszélyt.

4. perc: Beszorult a Villarreal, szinte kizárólag a sárga mezesek tizenhatosának előterében zajlik a küzdelem.

1. perc: Elkezdődött a találkozó, a Bayern tiszta pirosban, a Villarreal tiszta sárgában játszik.

ELŐZMÉNYEK

Elérkezett a bizonyítás ideje. A Bayern München kétségkívül Európa topklubjai közé tartozik, és csodának kellene történnie ahhoz, hogy sorozatban tizedik alkalommal ne nyerje meg a Bundesligát, csapatként azonban mintha még nem állt volna teljesen összeJulian Nagelsmannirányítása alatt. Mindez egyfelől természetes, hiszen a 34 éves vezetőedző alig hat éve vette át a Hoffenheim felnőttcsapatát, és a Leipzignél is alig volt ideje tapasztalni a nemzetközi futball legmagasabb szintjét, mielőtt kivásárolta szerződéséből a Bayern München, az eredményekkel azonban időnként adós marad.

A Német Kupából még októberben búcsúzott a Bayern, a bajnokságban több meglepő vereséget szenvedett és a Bajnokok Ligájában sem mindig teljesít a vártnak megfelelően. Különösen idegenben akadozik a gépezet, a nyolcaddöntőben Salzburgban 1–1-re végzett, míg a negyeddöntőbena Villarreal otthonában 1–0-s vereséget szenvedett az együttes,és ha nem javul jelentős mértékben a Spanyolországban mutatott játék, a kiesés sem elképzelhetetlen. A találkozó akár Nagelsmann mestervizsgájának is felfogható, még ha nem is lenne szégyen búcsúzni az Európa-liga címvédője ellen, a továbbjutás jobban alátámasztaná, a fiatal szakvezetővel érdemes hosszú távon számolni.

„A Villarreal elkövetett egy nagy hibát: életben hagyott minket – jelentette ki a német tréner a visszavágó előtti sajtótájékoztatón.– Kemény mérkőzésre számítok, de megvan bennünk minden, ami a továbbjutás kivívásához kell, és hiszem, hogy teljesítjük a feladatot. Spanyolországban borzasztóan futballoztunk, több góllal is kikaphattunk volna, hazai pályán sokkal összeszedettebbek leszünk. Meg kell akadályoznunk ellenfelünket, hogy megtalálja a ritmust, nem szabad hagynunk, hogy szabadon építse fel támadásait. De nem is szeretnék erről beszélni, úgyis az a lényeg, amit a tervből a pályán megvalósítunk.”

A bajorok mestere nem árulta el a kezdőcsapatot, annyit azonban leszögezett, ilyen fontos összecsapáson elsősorban azokban bízik, akik régóta a klub kötelékéhez tartoznak, és már sok kiélezett mérkőzést játszottak. Mindezek alapján nem valószínű, hogy a hétvégi, Augsburg elleni bajnokin (1–0) nyújtott teljesítménye miatt dicsért Marcel Sabitzer az első perctől lehetőséget kap. Niklas Süléről ennél is biztosabban kijelenthető, hogy nem lesz ott a keretben, a védő influenzás, így az első mérkőzéshez hasonlóan Dayot Upamecano lehet Lucas Hernández párja a védelem közepén. Eric Maxim Choupo-Moting szerepeltetésére nincs sok esély, a koronavírus-fertőzésből felgyógyuló támadó éppen csak visszatért edzeni, Corentin Tolisso pedig nála is rosszabb helyzetben van, könnyen lehet, hogy izomszakadás miatt már pályára sem lép az idényben, és mivel szerződése a nyáron lejár, keserédes búcsút vehet a klubtól. A balhátvéd pozíciója szintén kérdéses, a szívproblémájából nemrégiben felépülő Alphonso Davies még messze van a legjobb formájától, a hétvégén is csak 33 percet kapott.

Robert Lewandowskiesetében sérülésről nincs szó, gondolatai azonban nem biztos, hogy száz százalékban a Bayern München körül forognak. Lengyel lapinformációk szerint elképzelhető, hogy a mostani lesz az utolsó idénye a klubnál. A müncheniek színeiben a legutóbbi 40 tétmérkőzésen 46 gólt szerző csatárt szívesen látná soraiban az FC Barcelona, és mivel egyelőre nem hosszabbította meg jövő nyáron lejáró szerződését, nem zárható ki a váltás. Persze korai még ennyire előre tekinteni, ManuelNeuer például el sem tudja képzelni, hogy a Bayern München nem jut a Bajnokok Ligája elődöntőjébe.

„A Villarreal erős csapat, de nem tartunk tőle– idézi az uefa.com a bajorok csapatkapitányát.– A közönség minket támogat, és ha a legjobb tudásunkat nyújtjuk, továbbjutunk. Bár az első mérkőzésen vereséget szenvedtünk, szemernyi félelem sincs bennünk. Mindenki vissza akar vágni, és meg is tesszük.”

Csapata hőse lehetett volna a Bayern München elleni hazai mérkőzésen Gerard Moreno.A Villarreal 30 éves támadója többször is közel állt a gólszerzéshez, az egyik alkalommal Neuer passzolta oda neki a labdát a félpályánál, ám hiába ívelte azonnal kapura, nem a hálóban kötött ki, hanem a bal kapufa mellett hagyta el a játékteret. Csapata így sem szomorkodhat, hiszen előnyből várja a visszavágót, és eltökélt szándéka, hogy Németországban se szenvedjen vereséget.„A Villarreal történetének egyik legfontosabb mérkőzése vár ránk– idéziGerard Morenóta Marca.– Teljesen más találkozóra számítok, mint amilyet hazai pályán játszottunk. A Bayern erőssége a támadójáték, természetes neki, hogy odahaza több góllal nyeri meg mérkőzéseit. Kétszer-háromszor többet kell nyújtanunk ellene, mint más csapatokkal szemben, de képesek vagyunk rá. A Bajnokok Ligája a világ legjobbjainak színtere, és most van esélyünk eljutni az elődöntőig, szeretnénk élni vele.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik