A Villarreal bravúrgyőzelme – ebben a kiírásban először kapott ki a Bayern

CSEH BENJÁMIN (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)CSEH BENJÁMIN (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.04.06. 20:50
null
Nyertek a spanyolok! (Fotó: AFP)
A Villarreal 1–0-ra legyőzte odahaza a Bayern Münchent a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első felvonásán.

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
VILLARREAL (spanyol)–BAYERN MÜNCHEN (német) 1–0 (1–0)

Villarreal,Estadio de la Cerámica, 21 626 néző. Vezette: A. Taylor (angol)
VILLARREAL:Rulli – Foyth (Aurier, 81.), Albiol, Pau Torres, Estupinán – Coquelin (Pedraza, 58.), Capoue, Dani Parejo – Gerard Moreno, Danjuma (Chukwueze, 81.), Lo Celso. Vezetőedző:Unai Emery
BAYERN:
Neuer – Pavard (Süle, 71.), Upamecano, L. Hernandez, A. Davies – Kimmich, Musiala – Coman, Th. Müller (Goretzka, 62.; Roca, 90+5.), Gnabry (L. Sané, 62.) – Lewandowski. Vezetőedző: Julian Nagelsmann
Gólszerző: Danjuma (8.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A Villarreal már a Juventus ellen is bizonyította, nem szabad lebecsülni, összesítésben 4–1-gyel jutott a negyeddöntőbe. És ezúttal sem ő számított az esélyesebbnek, hiszen a mezőny egyik legerősebb csapatát, a Bayern Münchent kapta ellenfeléül.

AZ ELSŐ FÉLIDŐ STATISZTIKÁJA
Villarreal–Bayern München 1–0
Várható gólszám (xG): 0.78–0.19
Kapura lövések: 6–5
Kaput eltaláló lövések: 1–0
Labdabirtoklás: 40–60%
Labdaérintések az ellenfél 16-osán belül: 11–11
Beadások: 5–11
Szabálytalanságok: 7–5
Élő győzelmi esély: 48–21.9%

Bizonyára nem vette félvállról a Bayern a Sárga Tengeralattjárót, de arra talán ő sem számított, hogy a 8. percben kapitulál – pedig ez történt. Jobb oldali centerezést követően Dani Parejo lövésre szánta el magát, gyenge próbálkozása valószínűleg a kapu mellett kötött volna ki, mégis gólpasszt könyvelhetett el, mivel szerencséjére az ötös környékén sertepertélt Arnaut Danjuma, aki bepofozta a hálóba a labdát. VIDEÓ ITT!

A holland támadónak ez volt a 14. találata a jelenleg futó kiírásban, ezek közül hatot a BL-ben szerzett.

Ennél nagyobbat is sokkolhattak volna a spanyolok a félidő végén: talán maga Francis Coquelin sem hitte el, de beadásnak szánt labdája átrepült Manuel Neuer feje fölött. Úgy tűnt tehát, hogy kétgólos hátrányba kerültek a bajorok, de mégsem – a VAR-szobából jött az üzenet, lesállás előzte meg a szituációt, így a játékvezető érvénytelenítette a találatot. VIDEÓ ITT!

A szünet után körülbelül öt percig az volt az ember érzése, hogy Julian Nagelsmann vezetőedző helyretette a fejeket az öltözőben, a Bayern mintha felébredt volna, támadásokat is vezetett, de kaput eltaláló lövésig nem jutott el (egészen a 66. percig).

Ugyanakkor a Villarreal nem akarta átadni a gyeplőt, a célja az volt, hogy bebiztosítsa a győzelmét, ettől pedig nem is állt olyan távol: az 53. percben Gerard Moreno „csak” a jobb oldali kapufát találta el.

Ezután gyakorlatilag szétszakadt a pálya, nagyobbnál nagyobb helyzetek maradtak ki itt is, ott is. Neuer például odaajándékozta a labdát Gerardnak, aki ballal a bal alsó mellé emelt a saját térfeléről, az üresen árválkodó kapu mellé. VIDEÓ ITT!

A nagy lehetőségek ellenére egyik csapat sem volt újra eredményes, a hazaiak csodaszámba menő sikert arattak, a németek pedig elszenvedték első vereségüket az elitsorozat jelenleg futó évadában. Ezzel megszakadt 22 meccses idegenbeli veretlenségi sorozatuk a Bajnokok Ligájában. A visszavágóra jövő hét kedden kerül sor Münchenben. 1–0

A másik mai mérkőzésen
Chelsea–Real Madrid 1–3

PERCRŐL PERCRE


Ez igen érdekes... A legjobb győzelmi arány a Villarreal élén az edzők közül
49,1%: Marcelino
49 %: Emery
47,5%: Manuel Pellegrini


A legtöbb vereség a mérkőzések számarányában a Villarreal élén az edzők közül
23 %: Emery
24,7 %: Pellegrini
26 %: Marcelino

Oda a Bayern BL-rekordja, 22 meccs után kapott ki idegenben. Akkor Emery PSG-je verte meg őket!

A Villarreal megszelídítette a fenevadat – írja az As.

90+6. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+5. perc Marc Roca a pályán Goretzka helyett.

A VAR szerint nem lesz 11-es? Nem.

90+2. perc
Davies beadását elfejeli Goretzka elől Torres, lesérül a német, mert lekönyökölte őt nagyon csúnyán a spanyol védő. Vérzik is a középpályás.

90+2. perc Coman lő kapura a 16-os előteréből, de figyel Rulli.

A Bayern 101 gólt lőtt a BL-bem 2019 februárja óta, amikor utoljára gól nélkül maradt a BL-ben, a Liverpool ellen. Azaz 30 mérkőzés óta, ezekből 26-ot meg is nyert!

Négy perc a ráadás!

90. perc Kimmich szöglete Albiolé, Musiala beadása kapuscsemege.

88. perc Davies ível Coman elé, rossz a levétel a 16-oson belül, Davies lapos passzát elcselezi az ötös jobb sarka előtt Musiala!

87. perc MELLÉ, Lo Celso remek passzát Pedraza az ötös bal sarkáról ballal a rövid felső sarok mellé vágja!

Neki sem ment ma. Robert Lewandowski 12 gólt lőtt idénybeli 8 BL-meccsén, korábban csak Lionel Messi, Cristiano Ronaldo (ő háromszor is) és ő maga (2020-ban) jutott el 12 gólig vagy afölé a sorozatban!

Emerynek ez az 50. BL-meccse, 21-et megnyertek a csapatai, 10 iksz mellett. Ilyen messze még soha nem jutott a sorozatban!

82. perc
Sané Kimmich passzát ballal a kapus ölébe rúgja, középről, 23 méterről.

81. perc Samu Chukwueze be, Danjuma lesérült, Serge Aurier be, Foyth lesántikál.

80. perc Albiol begörcsölt.

79. perc Musiala csele rossz, a lövése is, nem sokra rá a passza azonban jó Goretzkának, aki elesik az ötös bal sarka előtt, négy sárga mezes között. Albiol meglökte, de picit csak, előtte megbotlott a német.


A Bayern előző öt tavaszi idegenbeli meccsén veretlen, 2016-ban az Atlético Madrid otthonában kapott ki ezt megelőzően.

A Villarreal 2009 után jutott ilyen el ilyen messzire a BL-ben, akkor kikapott az Arsenaltól. Csak az Intert verte meg a BL-nyolcaddöntőkben, 2006-ban.

76. perc
Moreno nagyot esik Hernandezen, megüti a fejét a földre leérkezve, de tovább.

75. perc Pervis Estupinán kap sárga lapot egy bedobás nem megfelelő elvégzéséért. Lopta a távolságot.

73. perc Estupinán bal oldali beadása elsuhan Moreno feje fölött, Davies az ötös bal sarkáról meg a kapu tetejére fejel mentés címén.

71. perc Niklas Süle be, Pavard le.

A Bayern sorozatban ötször kikapott spanyol csapatoktól 2014 és 2017 között, azóta négy itteni meccsén veretlen, kétszer nyert is.

68. perc Szép, Coman lő kapura 17-ről, kissé balról, Torres fejéről a léc fölé pattan végül a bal felső sarokba tartó labda.

67. perc Ilyen nincs, Moreno jobbról Danjuma elé passzol, aki az ötös előtt lyukat rúg, talán a becsúszó Pavard-tól megijedve.

66. perc Davies ballal Rulli elő lő középről, 17 méterről.

65. perc Musiala megindul, kicselezi Albiolt és Torrest is, utóbbi azonban utoléri, és szereli is a 16-oson belül.

64. perc Coman ballal a bal alsó mellé talál, Pedraza lába között, Parejo kicselezése után, a 16-os jobb sarka előteréből.

63. perc Kimmich jobb oldali beadását kifejeli Albiol, Danjuma eladja, Neuer meg Moreno elé passzol, a támadó ballal a bal alsó mellé emel a saját térfeléről, az üresen árválkodó kapu mellé. Neuer ma nincs topformában...

62. perc Leroy Sané be, Gnabry be, Leon Goretzka meg Müllert váltja.

61. perc Lewandowski középtávoli lövését blokkolja Parejo.

60. perc Mellé, Pedraza ballal a jobb alsó mellé lő kissé balról, nyolc méterről. ZICCER VOLT! Előtte Coman jobb oldali beadását elvétette az ötösön, elég csúnyán Lewandowski, de megúszta, mert les volt.

58. perc Alfonso Pedraza be, Coquelin le, középpályás helyett védő.

57. perc Óriási mentés, Danjuma indítja Estupinánt, aki középre ad, de Moreno hat méteres, ballábas lövése után a kétségbeesetten vetődő Davies menteni tud az ötösön.

53. perc EZ SINCS BENT, pedig Moreno nagyon meglepte Neuert, ám a hazai kapufa nincs a hazaiakkal. A 16-os jobb sarka elől ballal a jobb oldali kapufa tövére lőtt a spanyol, 22 méterről, Neuer késve vetődött.

50. perc NINCS BENT! Müller és Davies akciója után Gnabry kicselezi a 16-os bal sarkán belül Lo Celsót, majd a bal alsó mellé lő 14-ről, jobbal, de Müller éppen csak nem éri el a labdát az ötösön. Lyukat rúgott, gyakorlatilag!

48. perc Davies megindul a bal oldalon, Albiol mellől jobbal a jobb alsó mellé lő, középre törve, 20 méterről.

47. perc Foyth jobb oldali beadása Neuer.

46. PERC CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

Mindenes


60 százalékban a vendégeké volt a labda, 6 lövés ott, nulla a kapu felületére, 5 lövés a hazaiaktól, 1 a kapu felületére.



Az Európa-liga előző kiírásának győztese a BL nyolcaddöntőjében a Juventust ütötte ki úgy, hogy a hazai 1–1-et követően Torinóban három góllal nyert. A visszavágó óta két spanyol bajnokin lépett pályára idegenben, s mindkettőt elveszítette: Cádizban egy, Valenciában a Levantéval szemben két góllal maradt alul. A Bayern a Salzburgot ejtette ki az előző körben, idegenben 1–1-et ért el, Münchenben viszont 7–1-gyel elsöpörte vetélytársát. Jó formában van, a Bochummal szemben elbukott hazai Bundesliga-bajnoki óta nyolc tétmérkőzéséből ötöt megnyert, háromszor ikszelt.

Weltfussball.de

E párharc góllövői:
Franck Ribéry 2
Jonathan de Guzmán 1
Toni Kroos 1
Rafinha 1
Mario Gómez 1
Danjuma 1


45+3. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45+2. perc Albiol ellöki Müllert az ötösön, szabadrúgás kifelé, Parejo bal oldali kornerét követően.

45+1. perc Capoue kicselez két embert, ballal 15-ről a jobb alsó mellé lő, de szöglet, beleért még Pavard is.

Két perc a ráadás.

44. perc Kimmich jobb oldali beadását kifejeli Lewandowski elől Capoue.


De les, ehhez VAR sem kellett.

41. PERC HÁT MÉG MOST, MICSODA POTYA GÓL! Parejo indítása után FRANCIS COQUELIN ad be balról, a labda a bal, azaz a túlsó felső sarokba pottyan. Neuer csak nézi a lecsúszott lövést. 2–0! Vagy mégsem?

40. perc Nagelsmann és Salihamidzic lehajtott fejjel ül a kispadon. Müller passza után nem is csoda, kirúgás.

37. perc Hosszas mezőnyharc, Coquelin majdnem szereli a 16-os előtt Hernandezt, de csak majdnem!

Danjumagic? Persze...


32. perc Parejo jobb oldali szabadrúgását az ötösre fejeli Foyth, de elmegy a labda Torresék előtt!


32. perc
Lo Celso kap egyet Hernandeztől, hátulról, de sárga lap, és így eltiltás nincs.

Ünnep lesz? Emery ma 100. alkalommal ül a Villarreal kispadján.

30. perc Gnabry letalpalja Lo Celsót, ápolás.

29. perc Pavard szereli merész becsúszással Morenót az ötös bal sarkánál, Lo Celso pazar emelése után!

28. perc Coman ad be jobbról jobbal, a 16-os elől Hernandez jobbal nagyon a bal sarok mellé lő. Coman és Nagelsmann érdekesen néz aztán maga elé...

25. perc Capoue buktatja Hernandez passza után Kimmichet, szabadrúgás. Elvariálja a Bayern, szereli a balon Gnabryt Foyth.

A Bajnokok Ligája negyeddöntőjében huszadik alkalommal szereplő (ezzel rekorder) bajorok a legutóbbi 25 idegenbeli meccsükön veretlenek maradtak a sorozatban.

22. perc Davies ad be jobbról, Kimmich 15 méteres lövése azonban nem veszélyes.

21. perc Musiala ad be balról, Gnabry lőne 14-ről, Albiol ment elől egy mesés becsúszással. Rutin.

56 százalékban a vendégeknél a labda.

15. perc Parejo bal oldali szabadrúgását Kimmich kapura fejeli az ötös rövid sarka elől, de véd Neuer a léc alatt. Nagyon középre tartott, ezért nem lett igazi öngólhelyzet.

A Villarreal idénybeli 17 BL-góljából 6-ot Danjuma szerzett. Övé a legtöbb BL-gól ezzel a csapatból, all time, ugyanis Giuseppe Rossi 5-ig, Joseba Llorente 4-ig jutott csak.

10. perc HŰHA, Kimmich nekimegy Lo Celsónak, de nincs komoly sérülés.

Danjuma: 29 meccs az idényben, 14 gól és 4 gólpassz. 23.5 millió euróért vették a nyáron.

8. PERC VEZET A VILLARREAL, Parejo passzol ARNAUT DANJUMA elé, aki nincs lesen, ballal a bal alsóba lő az ötösről, picit jobbról. Talán lőni akart az argentin, nem passzolni, de mindegy már! Moreno okos indítása után Lo Celso adott be előtte jobbról: 1–0!

7. perc
Pavard lő jobbal a bal sarok mellé 21-ről, picit jobbról.


5. perc Gnabry remekül megy el a bal szélen, lapos beadását az ötös elől Musiala Kimmich és sem meri ellőni. Utóbbi ballal kapura lő végül, de már nagyon messze tőle a labda, blokkol is Foyth.

3. perc Upamecano ment a jobb szélen Capoue elől bedobásra, majd Moreno kiharcol... egy másik beadobást. Foyth bedobását rosszul veszi le Moreno.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta sárgában, a vendégek tiszta vörösben.


Egy kis örökmérleg: 2 mérkőzés, 2 német sikerrel, 5, ill. 1 rúgott góllal.

JÖTTEK-MENTEK!
Nincsenek ilyenek.

Eltiltott nincs.

A hazaiaktól Alberto Moreno sérült, a vendégektől Eric Maxim Choupo-Moting, Corentin Tolisso és Bouna Sarr maródi.

Gólra éhesen (Fotó: AFP)
Gólra éhesen (Fotó: AFP)

Mindig is etalonként tekintettem Manuel Neuerre, számomra ő a legjobb kapus, úgyhogy nagyszerű élmény lesz testközelből játszani látni. A Levante elleni hétvégi vereségnek nem tulajdonítunk nagy jelentőséget, egyenlő partnerei szeretnénk lenni a Bayern Münchennek. A világ egyik legjobb csapata ellen játszunk, de senki ellen sem érezzük magunkat alsóbbrendűnek. Elegendő videót láttunk ahhoz, hogy megfelelően felkészüljünk a bajorok támadóiból. Gerónimo RULLI, a Villarreal kapusa
a Marcának.


„Tapasztalt csapat vár ránk, amelynek vezetőedzője nemzetközi szinten nyert különösen sok trófeát – nyilatkozta hivatalos sajtótájék oztatóján Julian Nagelsmann, a Bayern München vezetőedzője. – A Villarreal szeret elöl kockázatot vállalni, ám gyakran védekezik mélyen, s törekszik arra, hogy megtörje ellenfele ritmusát. Ennek ellenére bízom benne, hogy győzünk idegenben. A spanyolokat valószínűleg nem feszélyezi majd az eredménykényszer, de nekünk sem jelent problémát az esélyesség terhével pályára lépni, jól felkészültünk a párharcra, nem lephetnek meg minket. Kicsit forgatom majd a keretet, de nem lesz túl sok változtatás a hétvégi bajnokink kezdőcsapatához képest, hiszen megszoktuk már a szombat-szerda ritmust. Több poszton is gondolkodom az összeállításon, Serge Gnabry és Leroy Sané helye sem biztos a kezdőben.”

A vendégek ezúttal is bízhatnak a nemzetközi színtéren ebben az évadban is brillírozó Robert Lewandowskiban, aki 12 góljával vezeti a BL góllövőlistáját, de Serge Gnabry formája is bizakodásra adhat okot, hat-hat gólt, illetve gólpasszt jegyez a legrangosabb európai kupasorozat idényében. S ha ez nem lenne elegendő ok a bajorok optimizmusára, a csapat a legutóbbi harminc BL-meccsének mindegyikén betalált, összesen 101 gólt szerzett, 3.4-et mérkőzésenként. A Salzburg elleni párharc első felvonásának emléke (1–1-re végződött a február 16-án rendezett összecsapás) azonban ott mocoroghat a Bayern-játékosok fejében, jelezve, hogy ezen a szinten nem fér bele az elbizakodottság.

NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!


„A Bayern is esélyes a végső győzelemre, de nagyon különbözik a Juventustól, más taktikai elképzelésekkel kell játszanunk ellene – mondta az UEFA hivatalos honlapjának Unai Emery, a Villarreal vezetőedzője. – Úgy érzem, képesek lehetünk győztesen kijönni a párharcból. A döntőre azonban nem gondolok, azt sem tudom, hol, melyik városban rendezik – hozzáteszem, az előző idényben sem voltam sokáig tisztában vele, hol lesz az Európa-liga döntője, amelyet végül megnyertünk. Azt a csapatot kell legyőznünk, amelyik ránk vár, ez pedig a Bayern München, csak erre a párharcra összpontosítok. A Villarreal különleges klub és egy stabil projekt, valamekkora pénzügyi erővel, ez pedig stabilitást ad.”

Nagy fába vágja a fejszéjét a 2009 után ismét a BL negyeddöntőjébe jutó Villarreal, a spanyol csapat a Bayern München kiejtésével jutna a sorozat elődöntőjébe. A „sárga tengeralattjáró” nincs eget rengető formában, legutóbbi két bajnokiját elveszítette, ám bukdácsolása ellenére sem legyinthetnek rá a bajorok, hiszen a Juventus kiütésével tekintélyt parancsolt magának.

„Julian Nagelsmann taktikailag többet kísérletezik, mint Hansi Flick, ám a Bayernnél a kémia a legfontosabb. A lényeg, hogy a vezetőedző szót értsen a sztárokkal. Ez Niko Kovacnak nem sikerült, Hansi Flicknek viszont igen. A jelek szerint a nyáron kinevezett edzővel is működik a projekt, a futballisták pedig eléggé önjáróak. Thomas Müllernek nem is kell jól futballoznia, hogy segítsen, elég ha a pályáról irányítja a csapatot. Csak egy példa: a labdavesztés után nincs eszetlen szaladgálás, a Bayern hét-nyolc másodpercig agresszívan visszatámad, de tovább nem. Ha visszaszerzi a labdát, folytatódik a támadás, ha nem, visszarendeződik, hogy spóroljon az energiával. Ezt a folyamatot többnyire Thomas Müller vezényli, ő mutatja a többieknek, mikor mi a teendő. Mögötte ott van Joshua Kimmich, akinek százötven passzából száznegyvenkilenc pontos, pedig egyik sem hátrafelé megy. A két szélső közül elég, ha az egyik jól futballozik, ha pedig mindkettőnek rossz napja van, bejön a helyükre két másik szélső, akik ugyanolyan minőséget képviselnek. Amikor pedig egészséges, Manuel Neuer még mindig a világ legjobb kapusa.″

„A Villarreal spanyol viszonylatban egy kisvárosi csapat, családias hangulattal és egyre nagyobb futballtörténelemmel. Az együttes az előző idényben megnyerte az Európa-ligát, a BL-nyolcaddöntőben legyőzte a Juventust, vagyis győztes mentalitású játékosok alkotják a keretet, és a kezdő sípszó után úgy futnak neki a meccseknek, hogy vannak annyira erősek, mint az ellenfél. A spanyolok vélhetően ezúttal is a 4–4–1–1-es felállást választják, a fegyelmezett futballra és a támadók képzettségére fektetik a hangsúlyt. Kisebb csoda, ahogy eddig játszottak, egyik bravúr követte a másikat, de ebből a körből nem mennek tovább, mert a Bayern München a világ egyik legszervezettebb csapata, a keretben pedig elképesztő minőség van.″

A Bajnokok Ligája negyeddöntőjében szereplő csapatokat Dárdai Pál, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya elemezte a párharcok fényében.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A VILLARREAL–BAYERN MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik