Foci a barátságért: elindult a 4. szezon, már 32 csapattal

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.03.24. 18:24
null
Franz Beckenbauer és Vjacseszlav Krupenkov Münchenben együtt jelentette be a Foci a barátságért program indulását
Magyarország immár negyedik alkalommal vesz részt a Franz Beckenbauer fővédnökségével megvalósuló Foci a barátságért (F4F) programban. A nemzetközi gyermekprogram indulását csütörtökön online sajtótájékoztatón jelentette be a Gazprom, a Bajnokok Ligája hivatalos partnere.

 

A programban résztvevő országok száma minden évben nagymértékben nő: a tavalyi 24-hez képest idén 32-re emelkedett a résztvevők száma, és ez az első alkalom, hogy afrikai és dél-amerikai országok is csatlakoztak a kezdeményezéshez, emellett pedig az ázsiai országok száma is nagymértékben bővült.

A CSÁSZÁR KÍVÁNCSI LENNE EGY BAYERN–BARCA FINÁLÉRA
Az aktuális Foci a barátságért program indulását Vjacseszlav Krupenkov, a Gazprom németországi leányvállalatának vezetője és Franz Beckenbauer fővédnök jelentette be. Az online sajtótájékoztatón a német legenda örömét fejezte ki, hogy immár 32 ország vesz részt a programban, és elismerését fejezte ki a szervezőknek. A Császár kijelentette: ő a hétköznapokon a Bayern tiszteletbeli elnökeként a müncheniek sikeréért dolgozik, és szívesen megnézné a milánói BL-döntőben, mire képes kedvenc csapata a címvédő Barcelona ellen.

A program a 2013-as első szezonhoz képest megnégyszereződött. Ebben az évben Magyarország mellett Algéria, Argentína, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Brazília, Bulgária, Csehország, az Egyesült Királyság, Fehéroroszország, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Japán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Kína, Lengyelország, Németország, Olaszország, Oroszország, Örményország, Spanyolország, Svájc, Szerbia, Szíria, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna és Vietnam vesznek részt a nemzetközi programban.

A hagyományoknak megfelelően idén is számos eseményt rendeznek az F4F részeként: április 25-én ünneplik a Foci és barátságért nemzetközi napját, május 27-én és 28-án pedig Milánó ad otthont a Nemzetközi Utcai Focibajnokságnak és a Nemzetközi Gyermekfórumnak.

A Nemzetközi Foci a barátságért Fórum kiemelt eseménye egy különleges díj, a Kilenc Érték Kupa átadása lesz azon felnőtt, a Bajnokok Ligájában résztvevő labdarúgócsapat számára, amely a legnagyobb elkötelezettséget mutatja az F4F program értékei felé.

A Fórum végén minden résztvevő ellátogat a Bajnokok Ligája döntőjére a Giuseppe Meazza Stadionba (San Siro).

A Kilenc Érték Kupa
A Kilenc Érték Kupa

„A Foci a barátságért programban résztvevő gyerekek és az általuk képviselt országok száma minden évben egyre nő. Biztonsággal mondhatjuk, hogy ez a szezon egyetemleges lesz, hiszen a nyugati félteke, Amerika most először vesz részt a projektben. A Foci a Barátságért program a különböző kultúrákból érkező, más-más szokásokkal és tradíciókkal rendelkező kamaszok számára remek lehetőséget nyújt, hogy megtanulják megérteni és tisztelni egymást mindenféle különbözőség ellenére” – mondta Alekszej Miller, a Gazprom igazgatótanácsának elnöke.

„A Kilenc Érték Kupa, amelyet a Foci a Barátságért programban résztvevők ítélnek oda a profi csapatnak, egy fiatal focistát ábrázol, a kezében tartva a Földet egy focilabda formájában. Azt gondolom, ez rendkívül jól jelképezi mindazon eszméket és értékeket, amelyeket a futball és a sport közvetít a fiatalok számára” – emelte ki Franz Beckenbauer, a Foci a barátságért program nemzetközi nagykövete.

„Boldog vagyok, hogy ebben az évben nekem és a barátaimnak is lehetősége van csatlakozni a Foci a Barátságért programhoz, találkozni más országból érkező társainkkal és fontos kérdéseket átbeszélni. Hiszek abban, hogy meg tudjuk változtatni és jobbá tenni a világot” – mondta Maher Sabo, a program szír résztvevője.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik