Újra szárnyal a Real Madrid, megtorpant a Dortmund

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.11.25. 15:27
null
Cristiano Ronaldo és Gareth Bale: a Real Madrid sikerkovácsai (Fotó: Reuters)
Ismét BL-játékhét, ismét BL power ranking: minden játékhét elején összeállítjuk szubjektív Bajnokok Ligája-erősorrendünket, amelyben a legjobb 16 csapatot rangsoroljuk részben pillanatnyi formájuk, de főleg a sorozatban vélt esélyeik alapján. Sorozatunk negyedik részének nagy „nyertese” a Real Madrid, amely feljött a címvédő Bayern München mögé a második helyre, míg a bajoroktól kikapó Borussia Dortmund visszaesett.

 

 

Az amerikai csapatsportokat rendszeresen követők számára nem ismeretlen a power ranking fogalma: mivel a tengerentúli ligákban nem játszik mindenki mindenkivel, nincs összesített tabella, a szaklapok vállalják magukra, hogy erősorrendbe állítsák a csapatokat. Ezek a listák szubjektív rangsorok, amelyek igyekeznek valós képet mutatni az erőviszonyokról, de egyben játékosak is. A BL-erősorrendet szerkesztőségen belüli szavazás alapján határozzuk meg, nem kizárólag (sőt!) az aktuális forma alapján.

1. (az előző listán: 1.) Bayern München

Pep Guardiola csapatának továbbra sem kell aggódnia: a Bayern München 13 forduló után is veretlenül vezeti a Bundesligát, és a Bajnokok Ligájában is első számú favoritnak számít. A bajorok a hétvégén megerősítették pozíciójukat a legnagyobb riválisnak számító Borussia Dortmund otthonában aratott 3–0-s győzelemmel, amelyet ráadásul Franck Ribéry nélkül értek el. A spanyol tréner feje inkább a kiszivárogtatott taktika miatt főhet, ami óriási felháborodást váltott ki a klubnál. Indulhat a nyomozás!

2. (4.) Real Madrid

Újra fellépett a dobogóra a királyi gárda, amely számolatlanul termeli a gólokat: Cristiano Ronaldóék a Barcelonától elszenvedett vereség óta lejátszott négy bajnokin 20-szor vették be az ellenfelek kapuját (a Sevilláét hétszer, a Rayo Vallecanóét háromszor, a Real Sociedadét és az Almeríát ötször-ötször), és a tabellán három pontra megközelítették a második Atlético Madridot. A Bajnokok Ligájában gyakorlatilag továbbjutott a spanyol együttes, amelynek egy pont kell a Galatasaray ellen odahaza a nyolcaddöntőbe jutás bebiztosításához, és ez még akkor is kötelező feladat, ha az első számú gólfelelős Cristiano Ronaldo valószínűleg kihagyja a találkozót.

3. (2.) Barcelona

A Barcelona megvetette a lábát a dobogón, igaz, bajnoki riválisa, a Real Madrid most a harmadik helyre szorította. A Lionel Messit combsérülése miatt elveszítő katalánok a bajnokságban nem tudnak hibázni, a négyszeres aranylabdás argentin nélkül is négyet vágtak a Real Betisnek és a Granadának is. A BL-ben már továbbjutott a Barca, az Ajax elleni keddi összecsapáson (amely a Barcelona 250. Bajnokok Ligája-mérkőzése lesz) egy döntetlen is elég lehet (ez lenne a 100. iksze a spanyol csapatnak a sorozatban) a csoportelsőséghez. A sok sérült és az eltiltott Alexis Sánchez nélkül nem lesz egyszerű dolga a Barcának Amszterdamban.

4. (5.) PSG

A PSG megérdemelten lépett fel a negyedik helyre: az európai topligák egyik veretlen csapata (a Barcelona, az AS Roma és a Bayern München mellett), a BL-ben a Real Madrid után a második legtöbb gólt szerezte (13-at), a hétvégén pedig 3–0-ra legyőzte a korábban a Monacót is legyűrő Reimst. Zlatan Ibrahimovic kirobbanó formában van, legutóbbi nyolc meccsén 13 gólt szerzett, nem könnyű őt mostanában feltartóztatni. A portugáloknak sem sikerült a vb-pótselejtezőn, de ott volt egy Cristiano Ronaldo, aki három góllal kontrázott rá a svéd óriás duplájára.

5. (6.) Arsenal

A Borussia Dortmund elleni idegenbeli győzelem erőt adott Arsene Wenger legénységének, amely a Premier League-ben megszilárdította vezető helyét az üde színfoltnak számító Southampton elleni 2–0-s sikerrel. Olivier Giroud hat góltalan meccs után a jelek szerint újra megtalálta önmagát, Jack Wilshere a csapat legfontosabb láncszemének nevezte a francia válogatott csatárt. Ha neki nem megy, ott van a jelenlegi szezonban brillírozó Aaron Ramsey és Mesut Özil, ráadásul lassan Santi Cazorla is kezdi visszanyerni a formáját. Nem irigyeljük a kedden az Emiratesbe látogató Olympique Marseille-t.

6. (3.) Borussia Dortmund

Megtört a Borussia Dortmund lendülete: az Arsenaltól elszenvedett hazai vereséget követően a bajnokságban a Wolfsburg és a Bayern München is legyőzte a BVB-t, amely így visszaszorult a harmadik helyre a Bundesligában, erősorrendünkben pedig a hatodik pozícióba csúszott vissza. A hanyatlásban jelentős szerepe van annak, hogy gyakorlatilag a teljes védelem sérüléssel bajlódik, így a megszólaló vészharangot a rutinos Manuel Friedrichhel próbálják elhallgattatni. A támadó szekció sem remekel az utóbbi időben, a Napoli elleni hazai összecsapás pedig sorsdöntő lehet a továbbjutás tekintetében.

7. (7.) Manchester City

A javuló formát mutató Sunderlandtől kapott józanító pofon jó hatással volt a Manchester Cityre, amely a hétvégén hat góllal küldte haza a Tottenhamet. Manuel Pellegrini csapata kezd összeérni, a sokat által megkérdőjelezett Jesús Navas vasárnap bizonyította, hogy nem kell őt félteni: két gólt szerzett a londoniak ellen. Sergio Agüero továbbra is kirobbanó formában van, a gólerős argentin támadó bármikor képes eldönteni egy meccset. Kapusposzton Costel Pantilimon jó beszállása felkavarta az állóvizet, Joe Hartnak küzdenie kell a kezdőbe kerülésért, a védelemben pedig úgy tűnik, kezd megbirkózni a csapatkapitány Vincent Kompany hiányával a manchesteri gárda.

8. (8.) Chelsea

Stagnál listánkon a Chelsea, amely a Newcastle Unitedtől elszenvedett vereség és a West Brom elleni iksz után könnyen legyőzte a West Ham Unitedet. Ebben oroszlánrészt vállalt Frank Lampard (aki nem mellesleg a klub történetének legeredményesebb játékosa) két góljával, majd a meccs után 35 éves középpályás elismerte, ő sem a régi már, és elképzelhető, hogy a szezon végén abbahagyja. Az utánpótlás meglesz José Mourinho csapatánál, hiszen a kispadot is olyan futballisták koptatják, mint Juan Mata, Willian vagy André Schürrle.

9. (10.) Atlético Madrid

Előrébb kúszott rangsorunkban az Atlético Madrid, ami nem meglepő: a legutóbbi BL-fordulóban kivívta a továbbjutást Diego Simeone csapata, méghozzá stílusosan, az Austria Wien 4–0-s legyőzésével. Ráadásul a Primera Divisiónban is remekel a fővárosi együttes, a hétvégén egy hetest vágott a Getafének. Az argentin tréner keze alatt összeforrt a fiatal csapat, ám Simeone véleménye változatlan: az „unalmas” spanyol bajnokságot úgyis a Real Madrid vagy a Barcelona nyeri majd.

10. (11.) Manchester United

Valami még mindig nem az igazi a David Moyes irányította Manchester Unitednél. A „vörös ördögök” kétszer is vezettek a hétvégén a Cardiff otthonában, ám a „Fergie-time” ezúttal a walesi csapatnak segített, hiszen a 91. percben egyenlíteni tudtak a hazaiak. A Premier League címvédője 12 forduló után hatodik a táblázaton, a Bajnokok Ligájában pedig két győzelmet és két döntetlen tud felmutatni, amivel ugyan vezeti az A-csoportot, ám továbbjutása még korántsem biztos. Ráadásul szerdán a jó formában lévő Bayer Leverkusen otthonában lépnek pályára Van Persie-ék.

11. (9.) Juventus

Kicsúszott az első tízből a Juventus, amely a bajnokságban sorra nyeri a meccseket (most épp a Livornót darálta be a torinói együttes), ám a nemzetközi porondon továbbra sem megy neki. „Összeállt a védelmünk, nincsenek egyéni hibák” – biztatta társait az 500 Serie A-meccsel büszkélkedő Gianluigi Buffon, aki szerint a Livorno elleni siker erőt adhat a Bajnokok Ligájában. Szüksége is lesz erre a Juvénak, hiszen a masszív Köbenhavn látogat Torinóba, amelyet idegenben nem tudott legyőzni az olasz bajnok, és ha ez odahaza sem sikerül, kínos helyzetbe kerülhet.

12. (12.) Napoli

Döcög a nápolyi szekér: Rafa Benítez együttese a BL-ben nem áll rosszul, ám a bajnokságban a Juventustól elszenvedett vereség után nagy meglepetésre kikapott odahaza a Parmától is. Ráadásul elveszítette egyik legjobbját, Marek Hamsíkot, így a Borussia Dortmund elleni keddi idegenbeli találkozó tipikus háromesélyes mérkőzés lesz, a két, kisebb gödörben lévő együttes összecsapásából bármi kisülhet.

13. (13.) Bayer Leverkusen

Feltörekvőben a Bayer Leverkusen: a „gyógyszergyáriak” a hétvégén a Hertha otthonában kaparták ki a gesztenyét, és a BVB vereségének köszönhetően feljöttek a második helyre a tabellán. A Bajnokok Ligájában is ugyanebben a pozícióban vannak, ez szerdán változhat, ugyanis az éllovas Manchester Unitedeta fogadja az együttes. Az egyik kulcskérdés lehet a meccsen Stefan Kiessling formája, aki Berlinben győztest gólt szerzett a hétvégén.

14. (14.) AC Milan

Múlt heti tézisünket („Talán csak hagyománytiszteletből, de tartja magát listánkon az az AC Milan”) tovább erősítette a milánói együttes, amely a hétvégén hazai pályán a Genoát sem tudta legyőzni, így csak 13. a tabellán – a 18-szoros bajnoknak lassacskán hátrafelé is tekintgetnie kell, hiszen a kieső helyen álló Sampdoria már csupán négy pontra van tőle. A BL-ben a Celtichez látogat, ami szintén nem kecsegtet sok jóval, a szurkolók pedig már most Massimiliano Allegri távozását követelik.

15. (16.) Sahtar Doneck

Egy picit javított a Sahtar Doneck listánkon, de csak azért, mert a Schalke rontott. Az együttes továbbra is vezeti az ukrán bajnokságot, amelyet valószínűleg sorozatban ötödször is behúz, ám a Bajnokok Ligájában még mindig nem tud maradandót alkotni. A továbbjutáshoz a Real Sociedad hazai legyőzésével nagy lépést tehet, ám ehhez a spanyoloknak is lesz egy-két szavuk.

16. (15.) Schalke

Liftezik rangsorunkban és a Bundesligában is a Schalke, amely a hétvégén fordulatos meccsen ikszelt az Eintracht Frankfurttal (3–3). A Bajnokok Ligájában a kezdeti sikerek után megtorpant Szalai Ádám együttese, a Chelsea-től oda-vissza is simán kikapott, így a Steaua Bucuresti otthonában szüksége lesz a három pontra, mint egy falat kenyérre.

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
KEDD
E-CSOPORT

Steaua Bucuresti (román)–Schalke 04 (német) 20.45
FC Basel (svájci)–Chelsea (angol) 20.45
F-CSOPORT

Arsenal (angol)–Olympique Marseille (francia) 20.45
Borussia Dortmund (német)–Napoli (olasz) 20.45 (tv: Sport 1, élő)
G-CSOPORT

Zenit (orosz)–Atlético Madrid (spanyol) 18.00 (tv: Digi Sport 1, élő)
FC Porto (portugál)–Austria Wien (osztrák) 20.45
H-CSOPORT

Celtic (skót)–Milan (olasz) 20.45 (tv: Digi Sport 2, élő)
Ajax (holland)–Barcelona (spanyol) 20.45 (tv: Digi Sport 1, élő)
SZERDA
A-CSOPORT

Bayer Leverkusen (német)–Manchester United (angol) 20.45 (tv: Digi Sport 1, élő)
Sahtar Doneck (ukrán)–Real Sociedad (spanyol) 20.45
B-CSOPORT
Real Madrid (spanyol)–Galatasaray (török) 20.45 (tv: Digi Sport 2, élő)
Juventus (olasz)–FC Köbenhavn (dán) 20.45
C-CSOPORT
Anderlecht (belga)–Benfica (portugál) 20.45
Paris Saint-Germain (francia)–Olympiakosz Pireusz (görög) 20.45
D-CSOPORT

CSZKA Moszkva (orosz)–Bayern München (német) 18.00
Manchester City (angol)–Viktoria Plzen (cseh) 20.45

A CSOPORTOK ÁLLÁSAI
A CSOPORT M Gy D V L-K Gk P
1. Manchester United 4 2 2 6–3 +3 8
2. Bayer Leverkusen 4 2 1 1 8–5 +3 7
3. Sahtar Doneck 4 1 2 1 3–5 –2 5
4. Real Sociedad 4 1 3 1–5 –4 1
B CSOPORT M Gy D V L-K Gk P
1. Real Madrid 4 3 1 14–4 +10 10
2. Galatasaray 4 1 1 2 6–10 –4 4
3. FC Köbenhavn 4 1 1 2 3–8 –5 4
4. Juventus 4 3 1 6–7 –1 3
C CSOPORT M Gy D V L-K Gk P
1. Paris SG 4 3 1 13–2 +11 10
2. Olympiakosz 4 2 1 1 6–5 +1 7
3. Benfica 4 1 1 2 3–5 –2 4
4. Anderlecht 4 1 3 1–11 –10 1
D CSOPORT M Gy D V L-K Gk P
1. Bayern München 4 4 12–1 +11 12
2. Manchester City 4 3 1 11–6 +5 9
3. CSZKA Moszkva 4 1 3 6–12 –6 3
4. Viktoria Plzen 4 4 2–12 –10 0
E CSOPORT M Gy D V L-K Gk P
1. Chelsea 4 3 1 11–2 +9 9
2. Schalke 4 2 2 4–6 –2 6
3. Basel 4 1 2 1 4–4 0 5
4. Steaua Bukarest 4 2 2 2–9 –7 2
F CSOPORT M Gy D V L-K Gk P
1. Arsenal 4 3 1 6–3 +3 9
2. Napoli 4 3 1 7–6 +1 9
3. Borussia Dortmund 4 2 2 6–4 +2 6
4. Olympique Marseille 4 4 4–10 –6 0
G CSOPORT M Gy D V L-K Gk P
1. Atlético Madrid 4 4 12–2 +10 12
2. Zenit Szentpétervár 4 1 2 1 3–4 –1 5
3. FC Porto 4 1 1 2 3–4 –1 4
4. Austria Wien 4 1 3 0–8 –8 1
H CSOPORT M Gy D V L-K Gk P
1. Barcelona 4 3 1 9–2 +7 10
2. AC Milan 4 1 2 1 5–5 0 5
3. Ajax 4 1 1 2 3–7 –4 4
4. Celtic 4 1 3 2–5 –3 3

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik