Oktoberfest után: a Bayern pofonjai elől nem menekül Európa

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.10.21. 11:51
null
Nő. Sör. Siker. Mi kell még? (Fotó: Reuters)
Ismét BL-játékhét, ismét BL power ranking: minden játékhét elején összeállítjuk szubjektív Bajnokok Ligája-erősorrendünket, amelyben a legjobb 16 csapatot rangsoroljuk részben pillanatnyi formájuk, de főleg a sorozatban vélt esélyeik alapján. Sorozatunk második részében továbbra is a Bayern München vezet, továbbra is a Barcelona a második, ám a harmadik helyre feljött az Özil-meghajtású Arsenal.

Az amerikai csapatsportokat rendszeresen követők számára nem ismeretlen a power ranking fogalma: mivel a tengerentúli ligákban nem játszik mindenki mindenkivel, nincs összesített tabella, ezért a szaklapok vállalják magukra, hogy erősorrendbe állítsák a csapatokat. Ezek a listák szubjektív rangsorok, amelyek igyekeznek valós képet mutatni az erőviszonyokról, de egyben játékosak is. A BL-erősorrendet szerkesztőségen belüli szavazás alapján határozzuk meg, nem kizárólag (sőt!) az aktuális forma alapján.

1. (az előző listán: 1.) Bayern München (német)

Masírozás hallatszik, bemenetel a ranglistaelső: az Oktoberfestnek ugyan már vége, de az európai futball rangelsője továbbra is a Bayern München. Hogy miért? Mert a Bayern egyrészt tetszése szerint pofoz le minden szembejövőt a Bundesligában (a veretlenségi sorozat már 34 mérkőzéses), másrészt az egész naptári évben csak két vereséget szenvedett el. A brutális erősségű német rekordbajnoknál azonban – erre a napokban már többen felhívták a figyelmet, köztük Ottmar Hitzfeld is – addig lesz minden szép és jó, amíg az öltözőben nem kezdenek nyugtalankodni az arra hajlamos (és Pep Guardiola által mellőzött) futballisták. A sérülések eddig megoldják ezt a gondot, a legutóbbi BL-fordulóban a Manchester Cityt laposra verő müncheniek pedig a Plzen elleni „sörös" mérkőzésen gördíthetik tovább a bajor címerrel ékesített úthengert.

2. (2.) Barcelona

Katalóniában is ritkán hallatszik nyüszítés kudarcok után: a Barcelona a legutóbbi három vereségét mind a Bayerntől szenvedte el, ezzel is bizonyítva, hogy miért a müncheni csapat az első a listán. A Barca 21 bajnoki óta veretlen, a BL-ben százszázalékos, gólt nem kapott, most már csak azt a problémát kell megoldani, hogy miért nem tud nyerni tétmeccsen a katalán zászlót mintázó vendégmezben... A BL-ben itt az újabb lehetőség erre, a Milan ellen.

3. (7.) Arsenal

Hátulról ágyúval támadnak, Arsene Wenger legénysége immár dobogós a power rankingben. Az angol listavezető néha olyan támadásokat vezet, hogy az úri közönség dorombol, Özil érkezése csúcsra járatta a motort, és az Arsenal (még) elbírja a hagyományos sérüléshullámot is. A jelszó? Wenger tudja!

4. (3.) Real Madrid

Az „olcsó Bale” (azaz Cristiano Ronaldo – köszönet az elnevezésért a gyilkos humorú északír drukkereknek) élcelődést azzal csapta le a Real, hogy tudatta: mégis Ronaldo volt a drágább, így felderülhet a portugál elfelhősödött homloka. A Dortmund elleni BL-zakó óta tétmeccsen csak a városi rivális Atlético tudta elkapni a Realt, a gépezet csikorog, de azért működik – a Juventus elleni elitliga-rangadón Carlo Ancelotti csapata első nagy európai feladata előtt áll a szezonban. Ha már itt tartunk: a két spanyol óriás október 26-án kezdi csépelni egymást az el Clásicón, a Barca és a Real e heti eredményei alighanem az erősorrendre is hatással lesznek.

5. (4.) Dortmund

Jürgen Klopp emberei továbbra is mérgezett egerekként rohangálnak a pályán, és mivel az Arsenal ebben partner lesz, listánk 5. és 3. helyezettje alighanem parádés BL-meccset villant a héten. Rohanásból, no meg látványos, egyérintős akciókból túladagolás-veszély lesz. Jürgen Klopp most nem tudja a nápolyihoz hasonlóan szörnnyé változva halálra rémíteni a játékvezetőt, mivel az eltiltását tölti.

6. (12.) Chelsea

Rossz időszakát követően már egy hónapja veretlen José Mourinho csapata, amely Gelsenkirchenben nyújthatja tovább a sorozatot – törnek is felfelé a kékek a rangsorban. A népszerű Football Manager számítógépes játék „wonderkidjeivel” (Oscar, Hazard meg a többiek) nyomuló Chelsea a BL-t követően „fontrangadót” vív a Manchester City ellen, volt már egyszerűbb hetük is a londoniaknak. Mondjuk néhány másik csapat is elmondhatja ezt magáról a listán!

7. (9.) Paris SG

A lehetetlen gólok világbajnoka, Zlatan Ibrahimovic és Edinson Cavani egyaránt termel, ez pedig nagyon, nagyon rossz hír az aktuális ellenfeleknek. A francia uralomért folytatott párharcban a PSG a szintén pénzeszsákokkal kelő és fekvő Monaco előtt van, de az európai rangsorban azért még messzebb az elsőség – bár aktuális BL-csoportját alighanem eltiporja Ibra és társasága.

8. (5.) Manchester City

A világ egyik legdrágább kispadjával (a West Ham ellen „csak” Kolarov, Milner, Jovetics, Lescott, Zabaleta és Dzeko, valamint Pantilimon – ő nem drága, de legalább hatalmas – koptatta a padot) rendelkező Citynek lassan kezd égő lenni, hogy a BL-ben csak szenved és szenved. Miután a Bayern csúnyán beárazta a Cityt, a manchesterieknek igencsak nyerniük kellene Oroszországban, mert a végén még kellemetlen meglepetés éri őket az elitligában.

9. (11.) Atlético Madrid

Oda a bajnoki veretlenség nyolc győzelem után, ám ettől még az Atlético előrébb jött a rangsorban: Diego Simeone emberei nem kérnek, de nem is adnak kegyelmet. A hazájában szinte verhetetlen Porto otthonában aratott győzelem jó helyzetbe hozta csoportjukban a madridiakat – a BL-ben az igazán nagy feladatok későbbre maradnak az Atléticónak, addig meg eldől az is, meddig bírják a bajnoki ritmust.

10. (8.) Juventus

Antonio Conte csapata a Real Madrid ellen bizonyíthatja, hogy fel tudja venni a versenyt az európai elittel, bár ehhez az sem ártana, ha a Serie A-ban nem csak totális szenvedést mutatna be a csapat. A fogcsikorgatva kigyötört győzelmeket követően a sors iróniájaként a Juve simán vezetett és jobban játszott Firenzében, csak hát a Fiorentina a semmiből feltámadt, és 15 perc alatt padlóra küldte a Juvét. Adódik a kérdés: elég jó-e az európai színtéren az az együttes, amely így össze tud omlani egy előtte „agyonnyert” mérkőzésen?

11. (10.) Manchester United

David Moyes hosszú éveket töltött azzal, hogy az Everton megelőzze a Manchester Unitedet, ez mostanra sikerült – hangzik a gyilkos poén. Tény, hogy a skót edző nem kezdett épp lehengerlő teljesítménnyel az MU kispadján, és tény az is, hogy hallatszik a morgolódás emiatt – sok múlik azon, Moyes mennyire (és meddig) bírja ezt. Persze azt ő is tudta: Sir Alex Fergusontól átvenni a csapatot a világ egyik leghálátlanabb edzői feladata.

12. (6.) Napoli

A nápolyiak most vesztették el a veretlenségüket a Serie A-ban, de hát a szemmel láthatóan teljesen megőrült AS Roma késébe mindenki beleszaladt eddig, ők csak „erősítik” a sormintát. Rafa Benítez gárdája az olasz élvonalban nyilván ott lesz a legjobbak között, a nagy feladat addig a BL – ki kellene navigálni a Dortmund, Arsenal, OM trió mellől a csoportból. Az erősorrend 3. és 5. helyezettjével két helyért tusakodni nem jó előjel, akkor sem, ha Nápolyban még a legnagyobb csapatoknak is „csokis lehet a gatya”, tekintve a félelmetes hangulatot.

13. (15.) Milan

A Milan a középmezőny szürke masszájából nézi a Serie A küzdelmeit, és ha ez nem elég, még Mario Balotelli is sérült. Ez nem csak azért rossz, mert oda a legveszélyesebb csatár, hanem azért is, mert sérülten Balotellinek túl sok ideje van unalmában marhaságokat csinálni. A piros-feketéknek Barca, Parma, Lazio, Fiorentina, Barca menetrend jön a következő hetekben, tuti, hogy szívesebben játszanának mindig a Chievóval.

14. (13.) Sahtar Doneck

Az ukrán futballt kevéssé figyelemmel kísérőknek hír lehet, hogy a Sahtar csupán második a tabellán, a felháborító trónbitorlást ráadásul nem is a Dinamo Kijev, hanem a Metaliszt Harkiv követi el. A doneckiek bármely csapatból véres verejtéket tudnak izzasztani, ám addig nem szólhatnak bele az igazán nagyok dolgába, amíg nem változtatnak a nagyon vegyes BL-mérlegükön. Kulcsmeccs jön a Leverkusen ellen.

15. (16.) Leverkusen

Egy Sahtar elleni vereség komoly fejfájást okozna a gyógyszergyáriaknak, akik egyébként – ez már önmagában hatalmas szó! – tartani tudják a Bayern, Dortmund duó irgalmatlan tempóját a Bundesligában. Az önbizalommal nincs gond, a Leverkusen április óta csak két tétmérkőzést vesztett el.

16. (új) Schalke

Klaas-Jan Huntelaar úgy tért vissza, hogy megint műthetik, így Szalai Ádám centerjátékával tarthatja magát a listán az új belépő Schalke. November első hetéig két Chelsea-meccs és egy Dortmund elleni derbi, meg egy berlini vendégjáték szerepel a gelsenkircheni programban – ez mindent sejtet, csak jót nem... Persze megfordíthatjuk ezt, és mondhatjuk: ha a Schalke jól jön ki a gyilkos szériából, bizonyítja: méltán szerepel BL-erősorrendünk első tizenhat csapata között.

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
KEDD
E-CSOPORT

Steaua Bucuresti (román)–FC Basel (svájci) 20.45
Schalke 04 (német)–Chelsea (angol) 20.45 (tv: Digi Sport 1, élő)
F-CSOPORT
Arsenal (angol)–Borussia Dortmund (német) 20.45 (tv: Digi Sport 2, élő)
Olympique Marseille (francia)–Napoli (olasz) 20.45
G-CSOPORT
FC Porto (portugál)–Zenit (orosz) 20.45
Austria Wien (osztrák)–Atlético Madrid (spanyol) 20.45
H-CSOPORT
Celtic (skót)–Ajax (holland) 20.45
Milan (olasz)–Barcelona (spanyol) 20.45 (tv: Sport 1, élő)
SZERDA
A-CSOPORT

Bayer Leverkusen (német)–Sahtar Doneck (ukrán) 20.45
Manchester United (angol)–Real Sociedad (spanyol) 20.45 (tv: Digi Sport 2, élő)
B-CSOPORT
Real Madrid (spanyol)–Juventus (olasz) 20.45 (tv: Digi Sport 1, élő)
Galatasaray (török)–FC Köbenhavn (dán) 20.45
C-CSOPORT
Anderlecht (belga)–Paris Saint-Germain (francia) 20.45
Benfica (portugál)–Olympiakosz Pireusz (görög) 20.45
D-CSOPORT
CSZKA Moszkva (orosz)–Manchester City (angol) 18.00 (tv: Digi Sport 1, élő)
Bayern München (német)–Viktoria Plzen (cseh) 20.45

A CSOPORTÁLLÁSOK
A-CSOPORT M Gy D V L-K Gk P
1. Manchester United 2 1 1 0 5–3 +2 4
2. Sahtar Doneck 2 1 1 0 3–1 +2 4
3. Bayer Leverkusen 2 1 0 1 4–5 –1 3
4. Real Sociedad 2 0 0 2 1–4 –3 0
B-CSOPORT M Gy D V L-K Gk P
1. Real Madrid 2 2 0 0 10–1 +9 6
2. Juventus 2 0 2 0 3–3 0 2
3. FC Köbenhavn 2 0 1 1 1–5 –4 1
4. Galatasaray 2 0 1 1 3–8 –5 1
C-CSOPORT M Gy D V L-K Gk P
1. Paris SG 2 2 0 0 7–1 +6 6
2. Olympiakosz 2 1 0 1 4–4 0 3
3. Benfica 2 1 0 1 2–3 –1 3
4. Anderlecht 2 0 0 2 0–5 –5 0
D-CSOPORT M Gy D V L-K Gk P
1. Bayern München 2 2 0 0 6–1 +5 6
2. Manchester City 2 1 0 1 4–3 +1 3
3. CSZKA Moszkva 2 1 0 1 3–5 –2 3
4. Viktoria Plzen 2 0 0 2 2–6 –4 0
E-CSOPORT M Gy D V L-K Gk P
1. Schalke 2 2 0 0 4–0 +4 6
2. Basel 2 1 0 1 2–2 0 3
3. Chelsea 2 1 0 1 5–2 +3 3
4. Steaua Bukarest 2 0 0 2 0–7 –7 0
F-CSOPORT M Gy D V L-K Gk P
1. Arsenal 2 2 0 0 4–1 +3 6
2. Napoli 2 1 0 1 2–3 –1 3
3. Borussia Dortmund 2 1 0 1 4–2 +2 3
4. Olympique Marseille 2 0 0 2 1–5 –4 0
G-CSOPORT M Gy D V L-K Gk P
1. Atlético Madrid 2 2 0 0 5–2 +3 6
2. FC Porto 2 1 0 1 2–2 0 3
3. Austria Wien 2 0 1 1 0–1 –1 1
4. Zenit Szentpétervár 2 0 1 1 1–3 –2 1
H-CSOPORT M Gy D V L-K Gk P
1. Barcelona 2 2 0 0 5–0 +5 6
2. AC Milan 2 1 1 0 3–1 +2 4
3. Ajax 2 0 1 1 1–5 –4 1
4. Celtic 2 0 0 2 0–3 –3 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik