Még a spanyol gigászok előtt jár a Bayern

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.30. 19:12
null
Még mindig Dél Csillaga ragyog: szubjektív listánk első helyén a Bayern (Fotó: Reuters)
Új sorozatot indít a Nemzeti Sport Online: minden játékhét elején összeállítjuk szubjektív Bajnokok Ligája-erősorrendünket, amelyben a legjobb 16 csapatot rangsoroljuk részben pillanatnyi forma, de főleg a sorozatban vélt esélyek alapján. Első részünkben a címvédő Bayern München áll az élen a két spanyol óriás, a Barcelona és a Real Madrid előtt.

Az amerikai csapatsportokat rendszeresen követők számára nem ismeretlen a power ranking fogalma: mivel a tengerentúli ligákban nem játszik mindenki mindenkivel, nincs összesített tabella, ezért a szaklapok vállalják magukra, hogy erősorrendbe állítsák a csapatokat. Ezek a listák szubjektív rangsorok, amelyek igyekeznek valós képet mutatni az erőviszonyokról, de egyben játékosak is.

A Nemzeti Sport Online a Bajnokok Ligája 2013–2014-es idényében elindítja saját sorozatát, amelyben a BL szereplőit rangsoroljuk a szerkesztőségen belüli szavazás után. Célunk, hogy tisztább képet adjunk az esélyekről – elsősorban hosszabb távon. Így például hiába győzte le az Atlético Madrid spanyol bajnokin a Real Madridot, egyelőre utóbbit tartjuk esélyesebbnek a végső elsőségre. A szerkesztőségi szavazatokat még a hétvégi forduló előtt gyűjtjük be, így a hétvégi váratlan eredmények (például az MU és a City botlása) nem befolyásolják a rangsorunkat. Persze ha az Atlético a következő hetekben is képes lesz hasonló bravúrokra, biztosan feljebb kapaszkodik a listán, amellyel a következő BL-forduló előtt is jelentkezünk – Bacskai János rövid kommentárjaival.

1. Bayern München (német)
Új illatokat hoz a szél Münchenből, Franz Beckenbauer helyett immáron Matthias Sammer kavarja az édes mustárt a látványkonyhában, míg a külországi főszakács, Pep Guardiola új receptekkel és kuktákkal érkezett. Kell egy kis idő, amíg összeérnek az ízek, de az biztos, bárki is állítja össze a híres bajor fehér kolbászt, sokaknak túl nehéz étel lesz az idén is.

2. Barcelona (spanyol)
Tito Vilanova betegsége miatt Gerardo Martino hömpölyögteti tovább a tiki-takát, de Tata érkezése – és a néhány alapemberen jelentkező ősz hajszál – egyáltalán nem jelent „barculatváltást”. Ami jól működik, nem is érdemes elrontani, de természetesen mindenen lehet javítani, ez speciel Neymar megvételével sikerült is.

3. Real Madrid (spanyol)
A BL-hős Carlo Ancelotti pénzt, paripát és fegyvert kapott Madridban, ezekért aranyakkal kell fizetnie, de végtelen türelemre ő sem számíthat. Csodacsapatot akar építeni a Real, Európában is villogó galaktikusokat, de bizony, mint láthattuk, „elchel” néha még nekik a segítség/szerencse…

4. Borussia Dortmund (német)
A Mario Götzéért kapott summát okosan fektette be Jürgen Klopp, maradt és lenyugodott Robert Lewandowski is. A sárga-feketék színházában néha bele-belesülnek még a szövegbe, a nagy rendező Klopp a nápolyi vendégjáték alkalmával egyenesen szerepet tévesztett, de a tavaszi előadássorozat ismét dortmundi jutalomjátékot hozhat.

5. Manchester City (angol)
Angliát már meghódoltatták, most Európa következik – adta már ki tavaly is a jelszót a City. Az a hadjárat hamvába holt, most Manuel Pellegrini megpróbál némi mediterrán könnyedséget és dél-amerikai harcosságot csempészni a „polgári” életmódba.

6. Napoli (olasz)
A nagy kitörésre készülnek a Vezúv alján, és remélik, ennek nem lesz nagyobb a füstje, mint a láva. Jól jöttek ki az Edinson Cavani-eladásból a „kékek”, Gonzalo Higuaínt máris az új Diego Maradonaként kezelik (valljuk meg: sokat változott a világ arrafelé is…), Marek Hamsíktól retteg a Serie A (és a sapkagyártó cégek), a középpálya bárkit szétfut, a kapuban Pepe Reina kivirágzott: ezt a nápolyit senkinek sem lesz könnyű elropogtatnia!

A Napoli égszínkék mezesei az idei döntős Dortmundot már megadásra késztették (Fotó: Reuters)
A Napoli égszínkék mezesei az idei döntős Dortmundot már megadásra késztették (Fotó: Reuters)

7. Arsenal (angol)
Arsene Wenger csapata – Mesut Özil ide vagy oda – odahaza talán nem lesz képes dominálni, de ki tudja, talán éppen a BL-ben kárpótolják szurkolóikat. Az elitklubban helye van az „ágyúsoknak”, a vezetői pozíciókról azonban továbbra is csak álmodozhatnak, noha egy kis hátszéllel még az elődöntőért is harcba szállhatnak. Egyelőre azonban a csoportból való továbbjutáshoz is bravúrokra van szükségük…

8. Juventus (olasz)
Az északolasz futballban a Juventus jelenleg Noé, és Antonio Conte bizony nem vesz fel stopposokat a fedélzetre, a nápolyi zátonyokat is jó eséllyel kikerüli. A kontinentális vizeken azonban bátortalanul mozog még az öreg tölgyből épült bárka, de a vén tengeri medvékkel és új időknek új hajósaival így is messze vizekre el lehet lavírozgatni.

9. Paris SG (francia)
Azt már régóta tudjuk, hogy Párizs megér egy misét, ez a Párizs pedig kifejezetten sok misit ér. A piros-kékek alaposan megerősített védelemmel (ezzel kevés topcsapat dicsekedhet!) és új koronaékszerrel feszülnek neki a sorozatnak, és a sok sikeréhes milliomos szeretne már végre egy igazán nagyot harapni Európából.

10. Manchester United (angol)
Ha David Moyes nem lenne remek menedzser, a Sir Alex Ferguson által összerakott gépezetet akkor is vinné még a lendület. Hátul és a főleg a széleken azonban kissé megkopottnak tűnik az MU, pedig ha valahol, hát itt használhatnák a „Csavard be, mint Beckham” formulát.

11. Atlético Madrid (spanyol)
Diego Simeone csapata képes magát elverekedni a legjobb nyolc közé, és az elverekedni kifejezést itt a szó szoros értelmében vegye a nyájas olvasó. A topcsapatok ellen nem mindig lesz elég a közelharc – ha ezt a tényt elfogadja Simeone, és a télen szerez egy vérbeli karmestert, kellemes meglepetést szerezhet csapata.

Mourinho valamit ki akar főzni a Chelsea-nél... (Fotó: Action Images)
Mourinho valamit ki akar főzni a Chelsea-nél... (Fotó: Action Images)

12. Chelsea (angol)
José Mourinho a Bayern elleni Szuperkupa-mérkőzésen megmutatta, hogy bármelyik csapat játékát képes megölni – de mindig a sajátjával kezdi. Ha rájön a mester, hogy a csihi-puhi nem az új tiki-taka, és kihasználja középpályásai zsenialitását, kellemes meglepetést szerezhetnek a BL-ben a „kékek”.

13. Sahtar (ukrán)
Régóta két Kamazzal öntik a pénzt a feneketlen „Sahtyorba”, rendszeresen el is jut a BL-csoportkörbe a Doneck, sőt, ma már egyáltalán nem meglepetés, ha tavasszal is látjuk őket. Az sem releváció, ha őrült összegekért szipkázzák el legjobbjaikat – valamit tudhatnak a donecki megfigyelők. A „selecao B feat. fél ukrán válogatott” duett már régen nem csontzene, de még messze nem örömóda. Kis szerencsével azonban elég lehet a top 8-hoz.

14. Porto (portugál)
Onnan kapta a kék-fehérek kerete a legnagyobb csapást a nyáron, ahonnan nem vártuk: ezúttal a Monaco csemegézte ki a legfinomabb falatokat. Jutott portói a Chelsea-be és az Interbe is, és maradt ugyan (alighanem egy búcsúidényre) Jackson Martínez, vele pedig a csapat zöme, ám az új Falcaókat nem látjuk az érkezők között. Őszintén? Nagyon kell kaparniuk még a tavasz megéréséhez is.

15. Milan (olasz)
Visszatért az itt világklasszissá érő Kaká, összeállt a Mario Balotelli, Stephan El Shaarawy, Alessandro Matri, Giampaolo Pazzini négyes, mégis, hátrébb fájó lyukak tátonganak a csapaton. Egy-két mérkőzésre képesek felszívni magukat, bárki ellen – ha aranyat csak Balotelli piercingjeiben látnak is az idén, ettől függetlenül tavasszal mehetnek egy kört a BL-ben.

16. Leverkusen (német)
A listánk utolsó helyére rangsorolt, de másik 16 csapatnál még így is előkelőbben jegyzett Bayernek az MU és a Sahtar testén kell elverekednie magát a 16 közé, ez nem tűnik könnyűnek. Korántsem biztos, hogy a 16. legerősebb el is jut az őt megillető fázisba. Mégis, valószínűbb ez, mint az, hogy a jövő nyáron meg tudják tartani a fiatal sztárokat.

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ
A-CSOPORT
Szerda, 20.45: Sahtar Doneck (ukrán)–Manchester United (angol)
Szerda, 20.45: Bayer Leverkusen (német)–Real Sociedad (spanyol)
AZ ÁLLÁS
1. Manchester United 1 1 4–2 +2 3
2. Sahtar Doneck 1 1 2–0 +2 3
3. Bayer Leverkusen 1 1 2–4 –2 0
4. Real Sociedad 1 1 0–2 –2 0
B-CSOPORT
Szerda, 20.45: Juventus (olasz)–Galatasaray (török)
Szerda, 20.45: Real Madrid (spanyol)–Köbenhavn (dán)
AZ ÁLLÁS
1. Real Madrid 1 1 6–1 +5 3
2. Juventus 1 1 1–1 0 1
FC Köbenhavn 1 1 1–1 0 1
4. Galatasaray 1 1 1–6 –5 0
C-CSOPORT
Szerda, 20.45: Paris SG (francia)–Benfica (portugál)
Szerda, 20.45: Anderlecht (belga)–Olympiakosz Pireusz (görög)
AZ ÁLLÁS
1. Paris SG 1 1 4–1 +3 3
2. Benfica 1 1 2–0 +2 3
3. Anderlecht 1 1 0–2 –2 0
4. Olympiakosz 1 1 1–4 –3 0
D-CSOPORT
Szerda, 18.00: CSZKA Moszkva (orosz)–Viktoria Plzen (cseh)
Szerda, 20.45: Manchester City (angol)–Bayern München (német)
AZ ÁLLÁS
1. Bayern München 1 1 3–0 +3 3
Manchester City 1 1 3–0 +3 3
3. CSZKA Moszkva 1 1 0–3 –3 0
Viktoria Plzen 1 1 0–3 –3 0
E-CSOPORT
Kedd, 20.45: Basel (svájci)–Schalke (német)
Kedd, 20.45: Steaua Bucuresti (román)–Chelsea (angol)
AZ ÁLLÁS
1. Schalke
1 1 3–0 +3
3
2. Basel 1 1 2–1 +1 3
3. Chelsea
1 1 1–2 –1 0
4. Steaua 1 1 0–3 –3
0
F-CSOPORT
Kedd, 20.45: Borussia Dortmund (német)–Olympique Marseille (francia)
Kedd, 20.45: Arsenal (angol)–Napoli (olasz)
AZ ÁLLÁS
1. Arsenal
1 1 2–1 +1
3
Napoli 1 1 2–1 +1 3
3. Dortmund
1 1 1–2 –1 0
Marseille 1 1 1–2 –1
0
G-CSOPORT
Kedd, 18.00: Zenit (orosz)–Austria Wien (osztrák)
Kedd, 20.45: FC Porto (portugál)–Atlético Madrid (spanyol)
AZ ÁLLÁS
1. Atlético Madrid
1 1 3–1 +2
3
2. Porto 1 1 1–0 +1 3
3. Austria Wien
1 1 0–1 –1 0
4. Zenit 1 1 1–3 –2
0
H-CSOPORT
Kedd, 20.45: Ajax (holland)–AC Milan (olasz)
Kedd, 20.45: Celtic (skót)–Barcelona (spanyol)
AZ ÁLLÁS
1. Barcelona 1 1 4–0 +4
3
2. Milan 1 1 2–0 +2 3
3. Celtic 1 1 0–2 –2 0
4. Ajax 1 1 0–4 –4
0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik