Itt van Amerika
BOBORY BALÁZS
2020.01.27 16:12 Frissítve: 2020.01.27 17:09

Gyász: „Lehúzták a rolót, elsötétült a világ” – Dávid Kornél így értesült Bryant haláláról

Dávid Kornél, a Chicago Bulls, a Cleveland Cavaliers, a Toronto Raptors és a Detroit Pistons korábbi kosárlabdázója a Nemzeti Sportnak mesélt arról, hogyan értesült Kobe Bryant tragikus hirtelenségű halálhíréről.

Dávid Kornél Tel-Avivban értesült Kobe Bryant haláláról (Fotó: Nemzeti Sport)

 

 
Kobe Bryant: egy remek pályafutás tételei szövegben, képben, videóban 
Helikopter-balesetben elhunyt a Lakers-legenda Kobe Bryant 
Talpon a csarnok, az NBA-meccs közben emlékeztek Bryantre – videó
Nem öt áldozata van a Kobe Bryant életét is kioltó balesetnek
Kép: szívszorító fotó, Bryantet és lányát várták a pályán
Kyrgios Bryant-mezben, elérzékenyülve vonult a pályára az Aus. Openen
„A kosárlabda sem lesz ugyanaz Kobe nélkül” – így emlékezik a sportvilág
LeBron James megkönnyezte Kobe Bryant elvesztését
Az NFL krémje is Kobe Bryantre emlékezett – videó
Egy edző és az ő tinédzser lánya is ott volt Bryant gépén

– Miként értesült a tragédiáról?
– Vasárnap este Tel-Avivban voltam mérkőzésen, egy barátom írt rám, hogy meghalt Kobe – kezdte Dávid Kornél, aki pályafutása során 1999 és 2001 között 109 alkalommal lépett pályára a legrangosabb észak-amerikai profi kosárlabdaligában (NBA) a Chicago Bulls, a Cleveland Cavaliers, a Toronto Raptors és a Detroit Pistons színeiben. – A kutyámat Kobe-nak hívják, először azt hittem, vele történt valami, aztán kaptam egy e-mailt is benne a balesetről elsőként beszámoló csatorna hírével. Hívtam a feleségem, aki megerősítette, hogy tragédia történt, és egyszerűen elsötétült a világ. Onnantól nem lehetett a mérkőzésre figyelni, csak azt láttam, hogy a szurkolók is a telefonjukat böngészik, a félidőben meg már az egyik amerikai televíziós csatorna élő képe ment a kivetítőn. Olyan friss volt a bejelentkezés, hogy még a füstölgő roncsokat mutatták. Lehúzták a rolót, hányingerem lett, egyszerűen nem hittem el, hogy ez megtörtént. Még most is sokkolnak az események, kell még idő, hogy az ember ezt el tudja fogadni.

– Játszhatott a történelem egyik legjobb kosárlabdázója ellen. Milyen volt testközelből az akkor még fiatal, csúcs felé tartó Kobe Bryant?
– Abban az időben a Lakers már kiváló csapat volt, elkezdték nyerni a bajnokságokat. Húszéves volt, még a nyolcas mezben hajtott, fiatal csikóként iszonyatos bizonyítási vágy, akaraterő lakozott benne, és ezt a versenyszellemet csodálta az egész világ. Mindig, minden meccsen jobb akart lenni másoknál, ebben is Michael Jordanre hasonlított, sohasem volt megelégedve azzal, amit elért. Az évek során aztán a játéka is változott, de mindig kereste a kihívásokat, magánéleti botlásai pedig emberivé tették, arról tanúskodtak, hogy ugyanúgy tévedhet néha, mint bárki más. Csodálatos családja, négy lánya volt, sajnos most már csak hárman maradtak a testvérek.

– Mit adott a kosárlabdának, az egyetemes sportnak Bryant?
– Nagyon nehéz ezt összefoglalni. Az biztos, hogy mindig, minden körülmények között – akár jó, akár rossz csapatban – nem létezett számára más, csak a maximum elérése. Generációknak mutatott utat, élő példája volt, hogy nem elég eljutni egy bizonyos szintre, azon is túl kell lépni, mindig meg lehet újulni, mindig létezik új motiváció.

– Ugye nem véletlen egybeesés, hogy a kutyáját Kobe-nak hívják?
– Nem. Ő volt az a kosárlabdázó, aki játéka, stílusa alapján a legjobban hasonlított Jordanre. Bryant számára ő volt a mérce, azért hajtott, hogy neki is hat bajnoki címe legyen, mint Jordannek volt, és ötig jutott. Kobe Bryant meghosszabbította a Jordan-érát, mindent meg akart tanulni, amit tőle látott, ezért is generációkon átívelő hatást gyakorolt a világra.

2022.08.16 22:49:07

Amerikai sportok MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. A zene segít a sportolóknak csökkenteni a fáradtságérzetet, növeli a fájdalomtűrő képességüket, valamint javítja a hangulatukat és a motivációjukat. Ezenkívül a megfelelő zenét hallgató sportolók könnyebben ki tudják zárni a pánik és az aggodalom érzését.

2022.08.03 23:20:00

Amerikai sportok MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. »A legsikeresebb sportmenedzserek keményen dolgoznak azon, hogy elsajátítsák ezt az alapvető sportvezetői készséget. Legalább azt tudniuk kell, mikor fogják be a szájukat.«

2022.07.02 23:25:44

Amerikai sportok BODNÁR ZALÁN

ALAPVONAL. Paolo Maldini vagy Joe Sakic diadala persze nem csupán Milan- vagy Colorado-szurkolóként örömteli hír, azt bizonyítja, hogy sokkal édesebb a siker íze, ha egy klubikon, a teljes pályafutását ott töltő sportoló támaszt fel egy csapatot, amiben bizonyosan óriási szerepe van az érzelmi kapocsnak, az elkötelezettségnek is.

2022.06.19 21:14:51

Amerikai sportok S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Egy olyan (sport)vállalkozásban, ahol a személyi döntésekben az ötvenszázalékos sikerarány előtt már kalapot emelnek, ez különösen figyelemre méltó válogatás volt.

2022.06.17 07:19:23

Amerikai sportok GOBODICS TAMÁS (KEZDO5.HU)

A Celtics csak kapaszkodni tudott a nagydöntő hatodik meccsén • Stephen Curry lett az MVP.