Kosárlabda: Toman Dóra háromszoros bajnokként zárná le junioréveit

Hornyák Balázs utanpotlassport.huHornyák Balázs utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.04.17. 19:52
null
Az elmúlt két évben Toman Dóra (17) még a Csata DSE színeiben nyerte meg a juniorbajnokságot, ezúttal viszont már a Sopron csapatával győzhetne az U18-as leány kosarasok országos döntőjében, amely pénteken veszi kezdetét Pécsen. A 2006-os születésű fiatal mindeközben a klub Magyar-kupa-győztes felnőttcsapatában is egyre nagyobb szerephez jut.

Pénteken délelőtt Pécsen elrajtol az évad első országos döntője a hazai utánpótláskorú kosarasok között, méghozzá elsőként a junior lányok mezőnyében avatnak bajnokot. Az elmúlt években rendre a Csata DSE szerezte meg az aranyérmet, azonban az erőviszonyokat látva idén nagy eséllyel új bajnokot fogunk látni.

Az U18-as lányok nyolcas döntőjére a Soproni Darazsak Sportakadémia készülhet első számú favoritként, miután előbb veretlenül zárta az alapszakaszt, majd a zöld-sárgák a rájátszásban is az élen végeztek. Ahhoz, hogy a Sopron végül az országos döntőben is csúcsra érjen, mindenképpen kiemelkedő teljesítményre lesz szükség Toman Dórától, aki a pontok, a lepattanók és a szerzett labdák terén is csapata legjobbjának bizonyult a rájátszásban.

– kezdte Toman az Utánpótlássportnak. – A csapat minden tagja rendkívül motiváltan és elszántan készül a nyolcas tornára. Többeknek, így nekem is ez az utolsó évem az utánpótlás-bajnokságokban, emiatt szeretném mindenképpen szépen, aranyéremmel lezárni a korosztályos éveket. Az évad során a juniorcsapatunk összeállítása igencsak változóan alakult, szinte minden egyes meccsen más névsorral álltunk ki, ráadásul úgy rémlik, teljes kerettel egyetlen egyszer sem tudtunk pályára lépni. Szerencsére most az elmúlt időszakban volt alkalmunk többet együtt készülni a komplett csapattal, s ennek is köszönhetően már az összeszokottságra sem lehet panasz, tehát abszolúte bizakodóan állunk hozzá a döntőhöz."

Ha összejönne a győzelem, Tomannak ráadásul ez már a harmadik elsősége lenne az U18-as bajnokságban, miután az elmúlt két évben egyaránt részese volt a Csata DSE korosztályos bajnok gárdájának.

„A csapatunkból többeknek még nincs bajnoki aranyérme az utánpótlásban, tehát már csak miattuk is szeretnénk győzni, és bajnokként zárni a szezont.

Toman Dóra Forrás: hunbasket.hu

Az egyestől a hármas posztig bárhol bevethető, 17 esztendős Dórára egyébként az elmúlt időszakban már nem csak a juniorok között számítanak meghatározó szerepben, hanem az NB I-es felnőttegyüttesében, a Sopron Basketben is rendszeresen jelentős játékperceket kap. Így például

a nagycsapat Magyar-kupa-győzelméből is kivette a részét: a DVTK elleni fináléban 10 pontot tett bele a közösbe.

„Szinte az egész évadban a felnőttekkel készülhettem, és már ősszel is volt alkalmam néhány meccsen szerepelni az NB I-ben, viszont az áttörést a játékperceket illetően a január-februári időszak hozta el, amikor sajnálatos módon több sérülés is történt a csapat háza táján, így igencsak megfogyatkoztunk, szóval részben kényszerűségből tölthettem több időt a pályán. Ezt igyekeztem lehetőségként felfogni, keményen edzeni és minél jobban élni az adódó sansszal a meccseken. Annak különösen örülök, hogy mostanra az idősebbek is minden tekintetben befogadtak, és nem csupán fiatalként, hanem teljes jogú felnőtt játékosként néznek rám.

Soha nem éreztem olyan jól magam a pályán, mint a DVTK elleni fináléban. Azon a meccsen valóban jól kijött a lépés nekem, és sikerült megmutatnom, mire vagyok képes, de ami a legfontosabb volt, és igazán különlegessé tette az egészet, hogy a csapattal megnyertük a Magyar-kupát."

(Kiemelt kép forrása: Soproni Darazsak Sportakadémia)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik