Mikor kell kelni, hogy lássuk a magyar érmeket?

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2021.07.21. 09:30
null
Milák Kristófnak meglesz az arany? (Fotó: Derencsényi István/MUSZ)
Jelen cikkben megpróbáltuk összefoglalni, hogy kik azok a magyar versenyzők, akikre éremesélyesként számíthatunk a tokiói olimpián, és hogy mikorra állítsuk be az ébresztőórát, ha a tévében is látni szeretnénk őket. Mert az ébresztőórára egész biztosan szükség lesz... 

 

JÚLIUS 24.Eleredhet az éremeső: Szilágyi Áron, Csernoviczki Éva, Salim Omar

Szombaton rögtön az első nap nagy esélyekkel indulnak a mieink. Szilágyi Áron történelmi lehetőség előtt áll. A férfi kardvívás történetében még nem fordult elő, hogy valaki sorozatban háromszor megnyerte az egyéni olimpiai bajnoki címet, a 31 éves magyar kiválóságnak jó esélye van most a triplázásra. De a 2017-ben világbajnok Szatmári András is esélyes az aranyra. A küzdelmek már magyar idő szerint 2.30-kor megkezdődnek, az éremcsaták(elődöntővel)12 órától indulnak.

Az olimpiai és világbajnoki bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok cselgáncsozót, Csernoviczki Évát láthatjuk a 48 kilogrammosok küzdelmében. Jó hír, hogy ha valaki csak a végjátékot akarja látni, az elődöntős szakasz magyar idő szerint délelőtt 10 órakor kezdődik.

A tékvandó legújabb csillaga, a 18 éves Salim Omar Európa-bajnokként az olimpiai bajnoki címet célozza meg, és nem is esélytelen rá. A verseny már hajnali 3-kor elkezdődik, viszont ha Salim éremért küzdhet, akkor magyar idő szerint 12.15 körül is be kell kapcsolni a tévét.

A napi teljes programért kattintson ide!

JÚLIUS 25. – Hosszú Katinka és Verrasztó Dávid 400 vegyesen, Péni István, Major Veronika, Siklósi Gergely

Hosszú Katinkának világcsúcstartóként 400 vegyesen nagy esélye van a címvédésre, még akkor is, ha a játékok előtt nem úszott a rióihoz hasonlóan erős időket. Verrasztó Dávid teljesítménye sokszor kiszámíthatatlan, de most simán benne van, hogy 400 vegyesen ő is éremmel zár. Az úszódöntők hajnali fél négykor (3.30) kezdődnek.

„Péni Istvánnak van a legnagyobb esélye arra, hogy azt az érmet szállítsa, amit a sportágtól várunk. István légpuskában és az ötven méter összetettben is világranglista-vezető, tíz méteren pedig egymást követő két évben nyert Európa-bajnoki címet... Major Veronika légpisztolyban és sportpisztolyban is nagyon magas eredményekre képes, az Eb-n az egyik, a világkupán a másik számban döntőzött. Tíz méteren és huszonötön is jobb az országos csúcsa, mint a világrekord” – mondta Győrik Csaba, a sportlövők szövetségi kapitánya, és ez egyben megindokolja, miért kell figyelni a sportlövőkre ezen a napon. Ők már hajnali 2 órától versenyeznek, a döntős szakasz 4.15-kor (Major) és 7.30-kor (Péni) kezdődik.

Siklósi Gergely a párbajtőr egyéni világbajnokaként versenyez Tokióban, tehát egyértelműen éremesélyes. Hajnali 2 után már megkezdi a szereplést, de az elődöntős szakasz 12 órától indul.

A napi teljes programért kattintson ide!

JÚLIUS 26. – Karakas Hedvig, Késely Ajna a világsztárok ellen

Karakas Hedvig tavaly Európa-bajnoki címet szerzett cselgáncsban 57 kilogrammban. A 31 éves dzsúdósnak ez volt az első aranyérme világversenyen, és ezzel az év női sportolója lett Magyarországon. Éremesélyes, de nagyon erős a mezőny. A versenye hajnali 4-kor kezdődik, az elődöntős szakasz 10 órától látható.

Nem állítjuk, hogy a háromszoros ifjúsági olimpiai bajnok, a 4x200-as gyorsváltóval Európa-bajnok Késely Ajna képes lesz megfogni Katie Ledeckyt vagy Ariarne Titmust 400 gyorson, de ha döntőbe jut, akkor minden esélye megvan rá, hogy érmet szerezzen, hiszen Eb-ezüstje már van erről a távról még 2018-ból. Ismét 3.30-kor kel felkelni, hogy lássuk őt.

A napi teljes programért kattintson ide!


Péni István (Fotó: Tumbász Hédi)
Péni István (Fotó: Tumbász Hédi)

JÚLIUS 27. – Ungvári Attila, légpuska vegyes csapat Péni Istvánnal és Mészáros Eszterrel

A cselgáncsozó Ungvári Attila remek évet tudhat maga mögött eddig. A 81 kilogrammban versenyző dzsúdós Grand Slam-viadalt nyert, Antalyában pedig bronzérmes lett. Ha megtartja jó formáját, érem is lehet belőle, de ez azért a meglepetés kategória lenne. A verseny 4 órakor kezdődik, az elődöntős szakasz 10 órától látható.

Péni István világcsúcstartóként vesz részt a légpuskások vegyescsapat-versenyében. A rekordot Dénes Eszterrel tartja, de ő nem tudta kvalifikálni magát, így Mészáros Eszterrel száll harcba az érmekért, és elég jó eséllyel. Viszonylag nézhető időpontban, 6.15-től indul a verseny.

A napi teljes programért kattintson ide!

JÚLIUS 28. – Itt a tuti arany? Milák Kristóf és Kenderesi Tamás 200 pillangón, Hosszú Katinka 200 vegyes, férfi kardcsapat, Tóth Krisztián

Ha van abszolút esélyes az aranyra a magyar küldöttségből, akkor az Milák Kristóf 200 pillangón. A 21 éves világcsúcstartót csak nagy balszerencse foszthatja meg az elsőségtől. Figyelni kell Kenderesi Tamásra is, aki Rióban bronzérmes volt ezen a távon. Hosszú Katinka címvédőként és világcsúcstartóként látható 200 vegyesen. Az úszóversenyek döntői a szokásos hajnali 3.30-as időpontban kezdődnek.

A magyar férfi kardválogatott, mint sokszor, ezúttal is aranyesélyesként lép pástra. Bár a Gerevich Aladár nevével fémjelzett korszak vége, 1960 óta csak egyszer, 1988-ban lettünk elsők ebben a számban, most a Decsi Tamás, Szatmári András, Szilágyi Áron, Gémesi Csanád alkotta csapatnak nagyobb esélye van az aranyra. Az elődöntős szakasz 6.40-től lesz látható, az éremosztók 11.30-kor kezdődnek.

A magyar cselgáncsozók közül Tóth Krisztiánnak van a legnagyobb esélye az éremre. Világbajnoki és Európa-bajnoki bronzérmet is szerzett idén a 90 kilogrammosok között, de volt már vb-ezüstérme is 2014-ben. Idén a Grand Slam-versenyekről van egy ezüstje és két bronza is, jó formában van, egyértelműen számolni kell vele. Hajnali 4 órától lép tatamira, 10 órától követhető figyelemmel a végjáték.

A napi teljes programért kattintson ide!

Kapás Boglárka (Fotó: Tumbász Hédi)
Kapás Boglárka (Fotó: Tumbász Hédi)

Július 29. – Hosszú Katinka újra vízben, Kapás Boglárkának is jelenése van

Hosszú Katinkának és Kapás Boglárkának jelenése lehet a 200 pillangó döntőjében. Hosszúnak nem ez a legerősebb száma, de a döntőben bármi megtörténhet. Kapás Boglárka a 200 pillangó világbajnoki címvédője, és most is éremesélyesként indul hajnali 3.30-tól.

A napi teljes programért kattintson ide!

Július 30. – Cseh László utolsó úszása, Major Veronika ismét éremért küzd

Felemelő, egyszersmind szívszorító pillanatoknak lehet tanúja, aki felkel 3.30-kor. Cseh László – ha döntőbe jut – ekkor versenyez utoljára. A négyszeres ezüstérmes és kétszeres bronzérmes kiválóság minden játékokról, amelyeken részt vett, éremmel tért haza, de most hallatlan bravúr lenne, ha folytatni tudná ezt a sorozatot.

Aki viszont nem csupán éremesélyes, hanem aranyesélyes, az Major Veronika. A sportpisztoly 25 méteres számában világcsúcstartóként indul, és, bár nem elvárás, minden esélye megvan az első helyre. Hajnali 2-kor kezd, a döntő 7.00-tól.

A napi teljes programért kattintson ide!

Július 31. – Milák Kristóf vs. Caeleb Dressel, Hosszú Katinka, Késely Ajna

Habár Milák Kristófnak nem a 100 méter pillangó a legerősebb száma, így is nagy csatára késztetheti Caeleb Dresselt, akiben sokan Michael Phelps utódját látják. Az amerikai a szám világcsúcstartója és egyértelmű esélyese, de magyar érem is lehet belőle. Hosszú Katinkára 200 háton (az előző olimpián éppen lecsúszott az aranyról ezen a távon), Késely Ajnára 800 gyorson érdemes figyelni 3.30-tól.

A napi teljes programért kattintson ide!

Augusztus 1. – Gyurta Gergely, Érdi Mária

Biztosan nem ez lesz az a nap, amikor éremeső hull a magyar sportolókra Tokióban, de így sem esélytelen, hogy Magyarországnak is jut valamilyen medália. Akár Gyurta Gergely dobogóra állhat 1500 gyorson (3.30), és a vitorlázó Érdi Mária is, aki mindenképpen esélyes. Utóbbi számára magyar idő szerint 8.30 körül kezdődik az éremfutam.

A napi teljes programért kattintson ide!

Augusztus 2. – Péni István, Pekler Zalán

Ezen a napon leginkább a sportlövők éremszerzése reális, az viszont nagyon. Péni Istvánban benne van, hogy akár több éremmel zárja az olimpiát, és a férfiak kisöbűpuska-versenyeis ilyen, amelyen Pekler Zalán sem esélytelen. A verseny már 1.30-kor elkezdődik, de a döntő 9.50-kor egészen nézőbarát időpont.

A napi teljes programért kattintson ide!

Kozák Danuta (Fotó: Dömötör Csaba)
Kozák Danuta (Fotó: Dömötör Csaba)

Augusztus3. – Újra eleredaz éremeső? Lőrincz Tamás, Kopasz Bálint, Varga Ádám, Kozák Danutáék, Berecz Zsombor

Magyar szempontból igen eseménydús napnak nézünk elébe. Lőrincz Tamásnak a 77 kilogrammos birkózók világ- és Európa-bajnoki címvédőjeként minden esélye megvan, hogy döntőzzön 11.15-től.

Beindulhat a kajak-kenusok éremgyára. Férfi kajak egyesben Kopasz Bálint és Varga Ádám lesz érdekelt minden bizonnyal, női kajak kettesben Kozák Danuta és Bodonyi Dóra, valamint Csipes Tamara és Medveczky Erika is vízre száll. Az elődöntők 2.30-tól láthatók, a döntős szakasz 4.30-tól.

Nem szabad megfeledkezni a vitorlázó, korábbi világbajnokés kétszeres Európa-bajnok Berecz Zsomborról, akiben minimum az érem, de reálisan az arany lehetősége is benne van finn dingiben. Az éremfutam7.30-kor kezdődik.

A napi teljes programért kattintson ide!

Augusztus 4. – Halász Bence, Korpási Bálint, Lőrincz Viktor

Halász Bence mindenképpen éremesélyes atlétikában, a kalapácsvetés döntője magyar idő szerint 13.15 perckor kezdődik. Ebéd mellé egy magyar érem?

Birkózóink nagy napja lehet augusztus 4. Lőrincz Tamás testvére, Lőrincz Viktor Rióban egy igazságtalan bírói döntéssel lett negyedik, de ez óriási bizonyítási vágyat keltettbenne. Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes, az érem mindenképpen benne van a szereplésében. Akárcsak Korpási Bálintéban, aki világ- és Európa-bajnok is volt néhány kilóval nehezebben, de most is éremesélyes. A birkózók elődöntői és döntői 11.15 után kezdődnek.

A napi teljes programért kattintson ide!

Augusztus 5. – Krizsán Xénia, Kozák Danuta és Csipes Tamara, Kopasz Bálinték, Rasovszky Kristóf

Atlétikában a nagyszerű formában lévő, országos csúcsot döntő hétpróbázó KrizsánXénia odaérhetaz érmes helyekre. A 800 méterrel ér véget a szereplése, ez 14.20-tól látható.

Kajak-kenuban négy döntőt rendeznek, Kozák Danuta, Csipes Tamara kajak egyesben 500-on,Béke Kornél és Varga Ádám, valamint Nádas Bence és Kopasz Bálint kajak kettes 1000-en abszolút (arany)éremesélyes. A döntőket 4.27-től rendezik meg.

Rasovszky Kristófékattokiói idő szerint korán reggel küldik vízbe a 10 kilométeren, ez azt jelenti, hogy a versenye magyar idő szerint még augusztus 4-én kezdődik 23.30-kor, de biztosan augusztus 5-én ér véget. Le sem kell feküdni!

A napi teljes programért kattintson ide!

Augusztus 6. – Gulyás Michelle, HárspatakiGábor

Gulyás Michelle a közelmúltban robbant be a felnőttek közé öttusában, olyannyira, hogy az idén vb-bronzérmes, vk-verseny-győztes kiválóság reálisan pályázhat egy éremre Tokióban is. Az éremről döntő laser runt 12.30-kor kezdik.

Könnyen előfordulhat, hogy az olimpián most debütáló karatéban HárspatakiGábor Eb-ezüst- és Eb-bronzérmeskéntszintén érmet szerez. Elődöntője – ha eljut odáig – 13.22 körül kezdődik.

A napi teljes programért kattintson ide!


Marosi Ádám (Fotó: Földi Imre)
Marosi Ádám (Fotó: Földi Imre)

Augusztus 7. –Női kajak négyes, Balla Virág és Takács Kincső, Marosi Ádám és Kasza Róbert, női vízilabda-válogatott

Ezen a napon sem lehet unatkozni. A női kajaknégyes kimondottan aranyesélyes, de a Balla Virág, Takács Kincső kenukettesszintén érmet szerezhet. A döntőkre 4.22 körül kerül sor.

Öttusában nagyon sűrű a mezőny, kis túlzással bárki odaérheta érmes helyekre. Így Marosi Ádámnak és Kasza Róbertnek is van sansza a dobogóra. Az utolsó versenyt (laserrun) 12.30-kor kezdik.

A női vízilabda-válogatott nagyon peches volt az elmúltolimpiákon, hiszen 2008-ban, 2012-ben és 2016-ban is kevéssel maradt le a bronzéremről. Most talán mind korábbinál nagyobb esély van a hőn áhított éremre, 6.40-től bronz-, 9.30-tól aranymeccs.

A napi teljes programért kattintson ide!

Augusztus 8. – Férfi vízilabda-válogatott, női kézilabda-válogatott

Az olimpia utolsó versenynapján a férfi vízilabdázók éremesélyeskéntjátszhatnak, és ebben mind a három szín benne foglaltatik. Legalábbis nagyon reméljük, hogy a mindenki által kulcsfontosságúnak tartott negyeddöntőt sikerrel letudva éremért játszhat ezen a napon Märcz Tamás együttese – az előző két olimpia két ötödik helye után már nagyon hiányzik a dobogó. Ha bronz a tét, akkor 6.40, ha az arany, akkor 9.30 a kezdési időpont.

A nőknek kimondott célja minimum a negyeddöntő, szóval eggyel tovább lépve már az érem lenne a tét. A bronzcsata 4.00-kor, az aranycsata 8.00-kor kezdődik.

A TELJES OLIMPIAI PROGRAM ITT!

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja:Kovács Erika, Nedelykov Tamás, Szűcs András (szöveg), Mirkó István, Tumbász Hédi (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik