Roland Garros: Konta Johanna Stephenst legyőzve elődöntős

KLEIN RON (Párizs)/NSOKLEIN RON (Párizs)/NSO
Vágólapra másolva!
2019.06.04. 21:29
null
Konta Johanna a második játszmában egy adogatópontot vesztett (Fotó: AFP)
A francia nemzetközi teniszbajnokság női egyesének negyeddöntőjében a 27. helyen kiemelt, magyar származású brit Konta Johanna 72 perc alatt legyőzte az 5. helyen kiemelt, tavalyi döntős, Sloane Stephenst, és ezzel pályafutása során első alkalommal jutott be a salakpályás Grand Slam-torna elődöntőjébe. Ahol a hó végén 20 éves cseh Markéta Vondrousová lesz az ellenfele, aki nagy csatában múlta felül a 31. helyen kiemelt Petra Marticot. 

Talán Konta Johanna legelvakultabb rajongói sem számítottak rá, hogy a magyar-ausztrál-brit teniszező ilyen menetelésbe vág bele az idei Roland Garroson, miután a salakpályás Grand Slam-torna főtábláján eddig négyszer szerepelt, s mind a négyszer az első körben kiesett.

Ehhez képest ötödik nekifutásra egymás után aratta a győzelmeket, s a legjobb nyolc között a tavaly döntőbe jutó Sloane Stephens számára sem volt kegyelem: a 28 éves brit lány a 33 perc alatt 6:1-re megnyert első szettben csak egy játékot engedélyezett ellenfelének. A másodikban sem volt sokkal kíméletesebb, adogatóként csupán egyetlen pontot vesztett, azt is egy kettős hiba miatt, 5:4, 30:0-nél.

Végül ez az egy elvesztett adogatópont nem döntötte romba a játékát, és 39 perc után behúzta pályafutása során első RG-elődöntőjét. Konta ezzel karrierje során már a harmadik Grand Slam-elődöntőjét vívhatja, korábban a 2016-os Australian Openen és 2017-ben, Wimbledonban küzdhetett a döntőért – akkor sikertelenül.

Most a cseh Marketa Vondrousová és a horvát Petra Martic összecsapásának győztesével játszik a fináléért, s bármelyikük ellen is kell pályára lépnie, semmiképpen nem tekinthető esélytelennek: a cseh lánnyal szemben 1–1, a horváttal szemben 3–1 a mérlege.

Estére aztán kiderült, a cseh hölgy ellen küzdhet majd Konta az elődöntőben, miután a világranglista 38. helyén álló Vondrousová két szettben legyőzte a torna 31. kiemeltjét, a horvát Petra Marticot. Az első szett óriási csatát hozott a délutáni esőszünet miatt bő egy óra csúszással kezdődő nyolcaddöntőben, miután 58 percen keresztül tusakodtak a felek, s végül rövidítésig jutottak, s ott Vondrousová bizonyult mentálisan stabilabbnak, csak egy pontot engedett Marticnak.

A második szett eleinte a fiatal cseh lány sikerét hozta, miután Martic játéka összeomlott az elvesztett rövidítés után, s ebben az első nyolc játékban háromszor annyi ki nem kényszerített hibát ütött, mint ellenfele, amivel nemhogy egy Grand Slam-tornán elődöntőt, de talán még egy utcák-terek bajnokságon mérkőzést sem lehet nyerni.

Martic viszont 5:2-es hátrányban összekapta magát, és ugyan a későbbiekben Vondrousovának két meccslabdája is volt, a horvát lány 5:4-nél egy több mint tízperces játék végén egyenlített, 5:5. Ekkor viszont megint elég volt néhány hiba, hogy a meccsben maradásért kelljen adogatnia, ám ez alkalommal már nem menekült meg, Vondrousová végül a negyedik meccslabdáját kihasználta, s ezzel pályafutása során első alkalommal került be a Roland Garros elődöntőjébe.

A fiatal cseh lány teljesítményének értékét növeli, hogy szettveszteség nélkül került a legjobb négy közé – s a még versenyben lévők közül erre csak a 17 éves amerikai tininek, Amanda Anisimovának van esélye, igaz, ehhez a címvédő Simona Halepot kéne búcsúztatnia...

ROLAND GARROS, PÁRIZS (42 661 000 euró, salak)
NŐI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
Konta J. (brit, 27.)–Stephens (amerikai, 5.) 6:1, 6:4
Vondrousová (cseh)–Martic (horvát, 31.) 7:6 (7–1), 7:5

KORÁBBAN JÁTSZOTTÁK
FÉRFI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ

Federer (svájci, 3.)–Wawrinka (svájci, 24.) 7:6 (7–5), 4:6, 7:6 (7–5), 6:4
Nadal (spanyol, 2.)–Nisikori (japán, 7.) 6:1, 6:1, 6:3

NŐI PÁROS, NEGYEDDÖNTŐ
Babos, Mladenovic (magyar, francia, 2.)–Stosur, Csang Suaj (ausztrál, kínai, 5.) 3:6, 6:1, 7:6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik