Alcaraz óriási csatában legyőzte Djokovicsot, ő a wimbledoni bajnok!

Vágólapra másolva!
2023.07.16. 14:55
null
Alcaraz az első wimbledoni trófeájával (Fotó: AFP)
A spanyol világelső, Carlos Alcaraz vasárnap délután az idei füves pályás Grand Slam-viadal férfi egyesének döntőjében öt játszmában legyőzte a wimbledoni tornát korábban hét alkalommal is megnyerő szerb klasszist, Novak Djokovicsot.

TENISZ
WIMBLEDON (44.7 millió angol font, fű)
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ
Carlos Alcaraz (spanyol, 1.)–Novak Djokovics (szerb, 2.) 1:6, 7:6 (8–6), 6:1, 3:6, 6:4

Egyetlen kérdés maradt a wimbledoni Grand Slam-torna férfi egyesének idei döntője előtt: a világelső ifjú spanyol, Carlos Alcaraz először, vagy a szinte minden sportági rekordot tartó szerb klasszis, Novak Djokovics nyolcadszor lesz-e az idei bajnok.

A rutin, mondani sem kell, a Wimbledonban 18-adszor szereplő Novak Djokovics mellett állt – s az sem elhanyagolható, hogy ő már a kilencedik döntőjére készülhetett. Ehhez képest Alcaraz mindössze a negyedik füves pályás tornáján indult – igaz, idén eddig nem szenvedett vereséget ezen a borításon, mert a wimbledoni viadal előtt megnyerte a Queen's Clubban rendezett londoni versenyt. Ráadásul a wimbledoni menetelése során mindössze két játszmát vesztett el, s 18-at megnyert – érdekesség, hogy Djokovics is pont ilyen mérleggel jutott el a döntőig.

Ehhez képest a finálé úgy kezdődött, mintha az első wimbledoni döntőjén szereplő spanyol ott sem lenne: rengeteg hibával játszott, rossz döntéseket hozott, s könnyű pontokat adott Djokovicsnak, aki elsöprő lendülettel indított, bő húsz perc alatt 5:0-ra elhúzott, s innen már nem jelentett gondot számára a a befejezés – 6:1-re nyerte az első játszmát.

Ekkor minden arra utalt, hogy a szerb sima három szettben megszerzi a 24. GS-tornagyőzelmét, ehhez képest viszont Alcaraz feltámadt a folytatásban. Viszont bár elsőre elvette Djokovics adogatását, a sajátját nem tudta mögé rakni – de így is érezhető volt a változás a játékában, a hibák elmaradtak, az adogatójátéka stabilizálódott. Ennek is köszönhetően végül végigment újabb brék nélkül a 12 játék, jöhetett a rövidítés. Ebben Djokovics elhúzott 3–0-ra, ám a spanyol 3–3-ra egyenlített. A folytatásban mindketten stabilan hozták adogatásukat, a szerb 6–5-nél még szettlabdához is jutott, ám fogadóként nem tudta kihasználni ezt. Nem úgy a spanyol, aki 7–6-nál fogadóként brékelt, vitte a szettet, és egyenlített is – potom 85 perc alatt...

A harmadik felvonás aztán egészen ritkaságszámba menő módon alakult. Egyrészt Novak Djokovicsot nem nagyon szokás szetten belül 6:1-re elpáholni – persze, példa akadt már rá, a 2019-es wimbledoni döntőben Roger Federer nyerte így meg a második szettet ellene. Másrészt olyan sem nagyon esik meg túl gyakran, hogy egy 6:1-es játszma kereken egy órán át tartson – márpedig itt most pont ez történt. A kereken hatvanperces játszmahosszt magyarázza az ötödik játék, amely 26 (!) percen át zajlott – itt utalnánk vissza rá, hogy az első szett komplettül 34 perces volt... –, Djokovicsék 13 alkalommal jutottak el egyenlőig, mire végül a spanyol a játszmában másodszor is brékelni tudta a szerbet, aki a folytatásban aztán még egyszer elvesztette az adogatását, így Alcaraz fordított.

A negyedik játszma előtt Djokovics kiment az öltözőbe, s visszatérése után láthatóan frissebben mozogva teniszezett, míg Alcarazon talán először a meccsen látni lehetett a fáradtság jeleit A szerb aztán az ötödik játékban brékelni tudott, amit 5:3-nál megismételt, ezzel igazolva a tételt: nem csak adogatóként lehet szettet nyerni.

A döntő játszma ismét óriási színvonalú küzdelmet hozott, mindkét játékos ütött remek pontokat, ám Djokovics volt, aki „előbb pislogott”. A harmadik játék során megszületett a mérkőzés utolsó bréklabdája és a spanyol ezt már kihasználta – Alcaraz egyébként az egész meccsen pocsék százalékban használta ki a fogadóesélyeit: 19-ből mindössze ötöt váltott valóra.

A folytatásban stabil adogatójátékkal rukkoltak ki mindketten, Alcaraz egyre inkább csak arra koncentrált, hogy a saját szerváit magabiztosan szállítsa, s ezt olyan jól oldotta meg, hogy Djokovicsnak nem volt esélye a brékhátrány eltüntetésére. Így végül Alcaraz az első meccslabdáját kihasználva öt szettben, 4 óra 42 perces meccsen legyőzte a szerb legendát, s biztosak lehetünk benne, hogy évek múltán ezt a mérkőzést is egy polcon fogják emlegetni a fentebb említett 2019-es klasszikus döntővel.

A modul betöltése eltarthat néhány másodpercig.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik