Dupla kanadai öröm: címvédés női hokiban, trónfosztás női curlingben - összefoglaló

MAROSI GERGELY ÉS PÓR KÁROLY (DE.), KRASZ EMIL (DU.)MAROSI GERGELY ÉS PÓR KÁROLY (DE.), KRASZ EMIL (DU.)
Vágólapra másolva!
2014.02.20. 08:34
null
A svájci Virginie Faivre készül Föld körüli pályára állni (Fotó: Reuters) – KATTINTSON A KÉPRE, ÉS TEKINTSE MEG A CSÜTÖRTÖKI NAP LEGJOBB KÉPEIBŐL ÖSSZEÁLLÍTOTT GALÉRIÁNKAT!
Nem szerepelt magyar sportoló a szocsi téli olimpia csütörtöki, 13. versenynapján, amelyen hat számban hirdettek olimpiai bajnokot. Női műkorcsolyában meglepetésre orosz aranyérmet ünnepelhettek a hazaiak, síkrosszban három francia állhatott fel a dobogóra. Az északi összetett csapatversenyét Norvégia nyerte meg, női félcsőben amerikai versenyző lett a sportág első olimpiai királynője. Női curlingben trónfosztásnak lehettünk szemtanúi – Kanada legyőzte Svédországot –, a női jégkorongozóknál viszont címvédésnek: a döntőben Kanada 0–2-ről felállva, túlórás meccsen nyert az Egyesült Államok ellen.

+++ HÁRMAS FRANCIA DIADAL SÍKROSSZBAN +++
+++ AZ ÉSZAKI ÖSSZETETT CSAPATVERSENYÉT NORVÉGIA NYERTE MEG +++
+++ EGY UKRÁN VERSENYZŐ VISSZALÉPETT AZ OLIMPIÁTÓL, TILTAKOZVA A HAZÁJÁBAN DÚLÓ ERŐSZAK ELLEN. AZ UKRÁN KÜLDÖTTSÉG TÖBB TAGJA HAZAUTAZHAT +++
+++ SVÁJCI BRONZÉREM A NŐI HOKISOKNÁL +++

+++ NŐI CURLINGBEN 1. KANADA, 2. SVÉDORSZÁG, 3. NAGY-BRITANNIA, 4. SVÁJC
+++
+++ AMERIKAI A FÉLCSŐ ELSŐ OLIMPIAI KIRÁLYNŐJE+++
+++ MEGLEPETÉSRE HAZAI ARANY NŐI MŰKORCSOLYÁBAN
+++
+++ NŐI JÉGKORONGBAN: 1. KANADA, 2. EGYESÜLT ÁLLAMOK, 3. SVÁJC, 4. SVÉDORSZÁG +++

A címvédő kanadaiak öröme
A címvédő kanadaiak öröme

20.55 KANADA NŐI HOKISAI 0–2-RŐL VÉDTÉK MEG CÍMÜKET! Kanada női jégkorong-válogatottja nyerte meg a tornát, miután a fináléban túlórás meccsen győzte le a világbajnoki címvédő, 57. percig 2–0-ra vezető amerikaiakat. Kanada zsinórban negyedik olimpiai bajnoki címet szerezte meg, az amerikaiak harmadik olimpiai döntőjüket bukták el, természetesen mindet az északi szomszéd ellen.
» Bővebben itt olvashat a női hokidöntőről!

20.19 KANADA EGYENLÍTETT A női jégkorongtorna döntőjében a harmadik harmad végjátékában Kanada 56:34-nél előbb szépített az Egyesült Államok ellen, majd kapusát lehozva létszámfölényben 59:04-nél egyenlített. Jöhet a hosszabbítás!

19.55 OROSZ SIKER NŐI MŰKORCSOLYÁBAN Adelina Szotnyikova nyerte az aranyérmet a női műkorcsolyázóknál, a ki a címvédő dél-koreai Kim Ju Nát és az olasz Carolina Kostnert utasította maga mögé
» Bővebben itt olvashat a versenyről

19.47 7 és 54 MP Mindössze ennyi telt el a harmadik harmadból, amikor emberelőnyhöz jutottak az amerikaiak a női jégkorongtorna döntőjében, amit 54 mp alatt Alex Carpenter révén gólra is váltottak. Kanada kétgólos hátrányba került.

Maddie Bowman sem hiszi el
Maddie Bowman sem hiszi el

19.38 AMERIKAI A FÉLCSŐ ELSŐ OLIMPIAI KIRÁLYNŐJE Maddie Bowman győzelmével ért véget Szocsiban a női síakrobaták félcső versenyszáma, amely először szerepelt a játékok műsorán. Az amerikai mögött a francia Marie Martinoud és a japán Onozuka Ajana végzett.
» Bővebben itt olvashat a versenyről

19.30 MARADT AZ AMERIKAI ELŐNY Hiába az emberelőny, még a dupla is, kétharmadnyi játék után az Egyesült Államok 1–0-ra vezet Kanada ellen a női jégkorongtorna döntőjében.

19.12 AMERIKAI VEZETÉS A második harmad közepén vezetést szerzett az Egyesült Államok a női jégkorongosok döntőjében. Meghan Duggan szemfülesen csapott le egy korongra a támadóharmad bal oldalán, közel a bedobóponthoz, majd igazítás nélkül kilőtte a hosszú felsőt. A kanadai kapus, Shannon Szabados előttegy tusakodó páros takarta a kilátást.

18:59 AMERIKAI ÉLLOVAS NŐI FÉLCSŐBEN A női síakrobaták félcső döntőjében az első sorozat után az amerikai Maddie Bowman vezet a francia Marie Martinod és a japán Onozuka Ajana előtt. A világbajnok svájci Virginie Faivre egyelőre az ötödik. A döntőben mindenki kétszer mutathatja be gyakorlatát, a jobbik pontszám számít a végén.

18:57 JAPÁN VEZETÉS A NŐI MŰKORCSOLYÁZÓKNÁL Már csak hat versenyző van hátra a női műkorcsolyázók kűrjéből. Jelenleg a korábbi kétszeres világbajnok japán Aszada Mao áll az élen, de a legjobbak csak most következnek.

18:55 MEGKEZDŐDÖTT A MÁSODIK HARMAD Szabados eddig remekül védi a kanadai kaput.

A bronzérmes svájci női hokisok
A bronzérmes svájci női hokisok

18.39 NŐI HOKIDÖNTŐ: NINCS GÓL AZ ELSŐ HARMADBAN Az amerikaiak két fórnak köszönhetően a kezdés után nem sokkal mezőnyfölényre tettek szert, de Shannon Szabadossal az élen a kanadaiak kiválóan védekeztek, majd Hilary Knigth fegyelmezetlensége miatt – az ellenfél kapuja előtt szabálytalankodott kiállítást érően –, a 9. percben emberelőnyhöz jutottak. Annak kimaradása után viszont megint emberhátrányba kényszerültek, ám az ellenfél akkor sem jutott gólig, sőt, még a két perc végkifejlete előtt létszámban újfent megfogyatkozott. A jó iramú, de kemény, hat kiállítást (három-három) hozó ideges ütközet első harmadában nem született gól, a kanadaiak kilenc, az amerikaiak tizenegy kapura lövéssel próbálkoztak az első harmadban.

18.30 NŐI FÉLCSÖVESEK DÖNTŐJE Újabb látványos versenyszám érmei találnak gazdára Szocsiban, kezdődjön az utolsó felvonás!

Shannon Szabados dédnagyszülei vándoroltak ki Magyarországról
(Fotó: kanadavilaga.com)
Shannon Szabados dédnagyszülei vándoroltak ki Magyarországról (Fotó: kanadavilaga.com)

18.09 KEZDŐDJÖN AZ ARANYCSATA NŐI HOKIBAN Pályán a felek, másodpercek múlva megkezdődik a Kanada–Egyesült Államok papírforma rangadó a női jégkorongtorna döntőjében. A kanadaiak kapujában Shannon Szabadossal!

17.59 AZ OSZTRÁK KORONGOSOK KIMARADÁSA KICSAPTA A BIZTOSÍTÉKOT AUSZTRIÁBAN A norvégok elleni győztes (3–1) csoportmeccs után az osztrák jégkorong-válogatott több tagja belecsapott az éjszakába a téli olimpián, és bizony ott is maradt. Mindez aligha lett volna gond, ha egy nappal később nem szenvednek csúfos vereséget (4–0) Szlovéniától a negyeddöntőbe jutásért vívott párharc során.
» Bővebben itt olvashat a hírről: a kapitányt meglepték a történtek, a játékosok magyarázkodnak...

17.41 IDŐUTAZÁS Páratlan fotógyűjtemény az első, 1924-es játékokról, ahol a curlingesek tényleg seprűvel söpörtek, a korisokon pedig öltöny feszült.
» A páratlan képgalériát ebben a cikkünkben találja meg!

17.20A SVÁJCI ÉS A KANADAI VILÁGBAJNOK IS A FÉLCSŐ DÖNTŐJÉBEN A mezőny mindkét világbajnoka, a svájci Virginie Faivre és a kanadai Rosalind Groenewoud is bejutott a 12-es döntőbe a női síakrobaták félcső számában, amely először szerepel az olimpiák műsorán. A fináléban a mezőny harmada, tehát négy fő amerikai nemzetiségű. A döntő 18.30-kor kezdődik.

AZ ESTI PROGRAM
15.30SíakrobatikaNői félcsőselejtező
16.00–18.55MűkorcsolyaNőkszabadprogram
18.00–20.30JégkorongNőkdöntőKanada–
Egyesült Államok
18.30SíakrobatikaNői félcsődöntő

17.06 KANADAI ARANYÉREM NŐI CURLINGBEN Az eredmény nem változott a hajrában, maradt a 6–3 Kanadának, a négy éve győztes svédek ezüstéremmel zártak. Kanada tizenhat év után szerzett aranyérmet, a szakág történetében példa nélküli módon százszázalékos teljesítménnyel.
» Bővebben itt olvashat a döntőről!

16.56 KANADAI ELŐNY Az utolsó end előtt Kanada 6–3-ra vezet a Svédország elleni női curlingdöntőben.

16.34 BJÖRNDALEN ÚJABB ELISMERÉSE A norvégok tizenháromszoros olimpiai érmes – közel sem mellékesen nyolcszoros aranyérmes, amelyből kettőt Szocsiban gyűjtött be – sílövőjét, a 40 éves Ole Einar Björndalent csütörtökön beválasztották a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) sportolói bizottságába. A kanadaiak háromszoros olimpiai bajnok női jégkorongozója, a 35 éves Hayley Wickenheiser hasonló megtisztelő felkérést kapott.

16.20 A KITŰZŐK A LEGNÉPSZERŰBB RELIKVIÁK Ahogy közeledik a szocsi téli olimpia vége, úgy egyre többen kezdik begyűjteni az örök emléket jelentő relikviákat, s ezek közül szokás szerint a kitűzők bizonyulnak a legnépszerűbbnek. A magyar csapatból a rövidpályás gyorskorcsolyában a női váltóval pontszerző, hatodik helyen végzett Keszler Andrea jár az élen, neki már nagyjából húsz különféle kitűzője van. A gyűjteménye nemcsak a résztvevő országok olimpiai bizottságai által a szocsi játékokra kiadott jelvényeket tartalmazza, hanem például a szocsi kabalafigurákat ábrázolót is. Persze vannak igazi, megszállott gyűjtők is, akik az Olimpiai Park bizonyos központi részein teszik ki több száz darabból álló, cserére szánt portékáikat. (MTI)

16.08 FÉLIDŐBEN DÖNTETLEN A NŐI CURLINGDÖNTŐ Az ötödik end után az állás 3–3 Kanada és Svédország között a női curlingtorna fináléjában. Ugyanez volt a párosítás négy évvel ezelőtt Vancouverben, akkor a svédek 7–6-ra győztek. Szocsiban a csoportmeccsek során Kanada mind a kilenc meccsét megnyerte, a svédeket 9–3-ra verték.

15.54 MELYIK ORSZÁG NYERI AZ ARANYVERSENYT? A norvégok és az amerikaiak versenyfutása várható – a hollandok okozták a legnagyobb meglepetést. Már csak három és fél versenynap van hátra a szocsi téli olimpiából, cikkünk megjelenésekor huszonegy éremkollekció vár még gazdára. Ilyenkor már élesedik a helyzet az éremtáblázat élén: melyik ország viszi haza a legtöbb aranyat, a legtöbb medáliát?
» Összeállításunkat itt olvashatja!

A lelkes svájci játék bronzérmet ért a női hokitornán (Fotó: Reuters)
A lelkes svájci játék bronzérmet ért a női hokitornán (Fotó: Reuters)

15.20 NINCS TOVÁBB! Svájci bronzérem a női hokisoknál – maradt a 4–3 a svédek ellen –, így a szakág első olimpiai érmét sikerült megszerezniük a svájciaknak.
» Bővebben itt olvashat a bronzmeccsről

15.18 IDŐKÉRÉS UTÁN SVÉD GÓL 4–3-ra felzárkóztak a svédek Svájc ellen a női hokisok bronzmeccsén, bő fél perc maradt hátra.

15.16 ALIGHANEM ELDŐLT Svájc üres kapus gólt szerzett egy perccel a vége előtt a női hokisok bronzmeccsén a 42. percig 2–0-ra vezető Svédország ellen, az állás így most már 4–2!

15.10 SVÁJC VEZET Pazar akció végén Svájc megszerezte a vezetést a női hokisok bronzmeccsén. Pedig a kétgólos előnyét elveszítő svédek próbáltak úrrá lenni – már bocsánat – a nehézségeiken, de a lendületbe jött svájciak ellen csupán apró felvillanásokra futotta az erejükből. Nem úgy a svájciaknak, Lara Stalder passzát a középen jó ütemben és nagy lendülettel érkező Jessica Lutz váltotta gólra: az üres kapuba lőtt kapásból. Hat perc maradt a meccsből.

Filip Flisar az ő bajszával és sisakjával (Fotó: Reuters)
Filip Flisar az ő bajszával és sisakjával (Fotó: Reuters)

15.06 BAJUSZHUSZÁR A szlovén Filip Flisar nevét a férfi síakrobaták krossz versenyében nem eredményei miatt jegyzi meg az utókor, hanem jellegzetes bajuszviselete miatt, amit még sisakjára is kivetített.

15.00 NEM TETSZIK MINDENKINEK A RENDSZER Ami a sportágnak jó, az az NHL-ben speciel közel sem mindenkinek. Szocsiban immár hivatalosan negyedszer vesznek részt az NHL-ből érkező sportági legjobbak a téli olimpiákon, ám az üzletemberek – például a Philadelphia Flyers tulajdonosa, Ed Snider – kifejtették kételyeiket. Nagy sportági ünnep az olimpia, de nekik ez bevételkiesés, plusz sérülésveszély a játékosok miatt – akiket ők fizetnek –, és a szünet miatt mindig leül a tévés közvetítés utáni érdeklődés, amiért ilyenkor újra kőkemény harcot kell vívniuk, amikor újra indul a bajnokság.

14.58OLIMPIAI LÁZ A PREMIER LEAGUE-BEN! Az angol bajnokságban vitézkedő Southampton labdarúgói a jelek szerint beleszerettek a curlingbe és már az öltözőjüket is curling pályává alakították. Igaz, az eszközök és a szabályok nagyban eltérnek az eredetitől, de az élmény így is páratlan.

14.54 SVÁJC EGYENLÍTETT Méghozzá fórból. A svéd kapu nem szabadult fel, a szemfüles Phoebe Stanz pedig közelről felemelte a pakkot a rövid, jobb felsőbe.

14.47 SVÁJC SZÉPÍTETT Tizenhárom sikertelen lövés után csak összejött a svájci gól – Sara Benz érdeme –, így egygólosra csökkent Svédország előnye a női hokisok bronzmeccsén a harmadik harmad elején.

14.36 GYÁSZOLTAK AZ UKRÁNOK A téli olimpián versenyző ukrán sportolók, az őket elkísérő szakemberek és sportvezetők közül néhányan az olimpiai faluban gyászkarszalaggal a karjukon egyperces néma főhajtással emlékeztek meg a kijevi összecsapások áldozatairól.Továbbra sem tudni hivatalosan, hogy az otthonról érkező szomorú hírek hallatán, szolidaritásukat kifejezve pontosan hányan, és név szerint ki hagyta el az olimpiai falut az ukránok közül.

14.28 ERICA MEGLŐTTE Megduplázódott a svéd előny, pedig kiegyenlített játékot hozott a második harmad a női hokisok bronzmeccsén. Sőt, Svájc több alkalommal közel járt az egyenlítéshez, a végjáték mégis újabb svéd gólt hozott. Erica Uden Johansson a bal szélen iramodott meg, pontosan lőtte ki a bal felsőt, de a gól inkább kapushiba, Florence Schelling alapos mellényúlt a korongnak.

14.25 ÖT PERC A KEZDÉSIG Hamarosan kezdődik a Kanada–Svédország női curling döntő. Az európaiak a címvédők, a mai esélyek is mellettük szólnak, bár az alapszakaszban a kanadaiak megnyerték minden meccsüket, a svédek ellenit speciel 9–3-ra.

13.55 KANADAI CSERE Matt Duchene került be az Egyesült Államok elleni elődöntőre készülő kanadai válogatott keretébe, miután onnan sérülés miatt kényszerből kivált John Tavares. Duchene minden bizonnyal a negyedik sor csatárai között kap szerepet, társai Patrick Sharp és Rick Nash lesz. Nos, soha rosszabbat...

13.42 NŐI HOKI BRONZMECCS Emberhátrányba kerültek a svájciak az első harmad hajrájában, de az eredmény nem változott: a svédek 1–0-ra vezetnek az első felvonás után. A statisztikába Svájchoz egy(!), Svédországhoz tíz lövést írtak be húsz percnyi játékot követően.

13.33 NŐI JÉGKORONG, A 3. HELYÉRT. Svédország eddig is fölényben játszott, most meg már előnyben is van. Michelle Löwenhielm talál be fonákkal 14 perc után. Svájc–Svédország 0–1.

13.27 Még kilenc perc van hátra a női jégkorong bronzmérkőzés első harmadából, Svájc–Svédország 0–0.

13.25 VÁLTUNK. Köszöni a figyelmet a reggeli szerkesztő Marosi Gergely és Pór Károly, a télisport-szakírók – Karádi Zoltán és Rácz Péter – maradnak, a délutános szerkesztő pedig Krasz Emil, aki átveszi az élőt.

13.20 KÖZBEN NŐI BRONZMECCS JÉGKORONGBAN. Svájci–svéd találkozó, 0–0, eddig csak a svédek lőttek kapura.

13.05 FARKAST KIÁLTOTT. Kate Hansen, a téli olimpia egyik amerikai szánkósa önfeledt bemelegítéseivel és táncaival már belopta magát a jeges rajongók szívébe, ezúttal azonban egy kisebb horrorfilmmel szolgált szocsi szállodájából: a YouTube-ra feltöltött videójában állítása szerint egy farkas mászkál a hotelszobája előtt.

A DÉLUTÁNI PROGRAM
13.00–15.30JégkorongNőka 3. helyértSvájc–Svédország
14.30–17.30CurlingNőkdöntőSvédország–Kanada
15.30SíakrobatikaNői félcsőselejtező
16.00–18.55MűkorcsolyaNőkszabadprogram
18.00–20.30JégkorongNőkdöntőKanada–
Egyesült Államok
18.30SíakrobatikaNői félcsődöntő

12.48 ÉSZAKI ÖSSZETETT, CSAPATVERSENY: OLIMPIAI BAJNOK NORVÉGIA! (Moan, Klemetsen, Krog, Graabak összeállításban). Ezüstérmes Németország (Frenzel, Kircheisen, Rydzek, Riessle), bronzérmes pedig Ausztria (Klapfer, Bieler, Gruber, Stecher). ÖSSZEFOGLALÓ ITT!

12.46 SPRINT! Graabak hajrája nagyon jó valóban, a norvégok három tizeddel megelőzik a németeket, az osztrákok nem bírják, leszakadnak és bronzérmesek.

12.44 4 kiloméreres pont. Graabak, Riessle, Stecher. Teljesen együtt még mindig. A norvég NRK Graabak hajrájában bízik. Megnézzük.

12.41 Még mindig teljesen együtt! 2.5 kilométeres pont, Graabak mögött 0.5-tel Riessle és 0.9-cel Stecher.

12.38 1.5 kilométeres ellenőrzőpont. Graabak, Riessle, Stecher. Két másodpercen belül a trió tagjai.

12.35 ÉSZAKI ÖSSZETETT. Az utolsó váltás jön, norvég-német-osztrák csata lesz az érmekért. 1.7 másodpercen belül váltanak, norvég, német, osztrák sorrendben. Graabak az utolsó norvég, Riessle az utolsó német, Stecher az utolsó osztrák.

12.30 ÉSZAKI ÖSSZETETT, CSAPATVERSENY. Fél távnál a norvégok vezetnek az északi összetett versenyzők csapatversenyében, de a németek és az osztrákok szorosan ott loholnak a nyakukban.

12.15 NŐI CURLING, A BRITEKÉ A BRONZMECCS. Nagy-Britannia 6–5-re győz a curling bronzmérkőzésen, így olimpiai harmadik, megelőzve Svájcot! A BBC statisztikája szerint ilyen fiatal átlagéletkorú (23 év) curlingválogatott még nem nyert olimpiai érmet.

Eve Muirhead bűvöli a követ (Fotó: Reuters)
Eve Muirhead bűvöli a követ (Fotó: Reuters)

12.05 CURLING. Nagy-Britannia–Svájc bronzmérkőzés, 5–5.

12.00 ÉSZAKI ÖSSZETETT. Rajt a csapatverseny sífutó számában.

11.56 SÍKROSSZ. Három francia a dobogón, Jean-Frederic Chapuis győzött a döntőben Arnaud Bovolenta és Jonathan Midol előtt. A negyedik a kanadai Brady Leman, a kisdöntő sorrendje: Korotkov (orosz), Flisar (szlovén), Niederer (sváci), Eigler (német). ÖSSZEFOGLALÓ ITT!

11.46 ALPESI SÍ. Megfázása ellenére rajhoz áll pénteken a női műlesiklás címvédője, a német Maria Höfl-Riesch. Ralph Eder, a német csapat szóvivője csütörtökön elmondta: a versenyző – aki a keddi óriás-műlesiklást még kihagyta – betegsége és légzési problémái ellenére reggel edzett, és biztosan rajthoz áll.

11.38 CURLING. Nagy-Britannia fordított a női bronzmeccsen és 5–4-re vezet Svájc ellen.

11.07 ILYEN NINCS! Na, ilyen finis még nem volt az olimpián. Szinte egyszerre vágódnak be a célba a síkrosszosok, majd' mindenki esik az utolsó ugrató után. Tömeges bukás, az elvágódott versenyzők úgy csúsznak be a célba. Hatalmas jelenet!

Az első negyeddöntő egész különleges futammal kezdődött. Az utolsó ugrató után hárman is elestek, a svájci Armin Niederer viszont nem, így ő elsőként továbbjutott. A másik három bukó síelő csúszás közben szinte egyszerre haladt át a célvonalon. Csak célfotóval tudták eldönteni a másik továbbjutó kilétét. Az orosz Korotkov örülhetett, a svéd Norberg és a finn Pellinen szomorkodhatott.

11.05NEMZETI HÁZAK. Ahogy az olimpiákon már megszokott, úgy a szocsi téli játékokon is számos nemzeti ház várja a szurkolókat és érdeklődőket. Mind közül a legnagyobb természetesen az oroszoké, amely az Olimpiai Park szélén, nem messze a következő téli seregszemlét népszerűsítő Pjongcsang-háztól található. A 2700 négyzetméteres épület egyszerre több ezer látogatót tud fogadni. Itt amellett, hogy követni lehet az elsősorban orosz érdekeltségű számok közvetítéseit, relikviák vásárlására is lehetőség nyílik. Nem mindegyik nemzeti ház nyitott a nagyközönség számára, az amerikaiba például csak a saját nemzetbeli, azaz útlevéllel rendelkező látogatók léphetnek be. Nincs ez másként a kanadai ház esetében sem, bár ott tartottak „nyitott órát”. De a szolgáltatások akkor sem teljes körűek, ugyanis a sörautomatát csak kanadai útlevéllel rendelkezők használhatják a gépbe épített leolvasónak köszönhetően.

A svájci ház ugyanakkor bárki számára elérhető, és az egyik legnépszerűbb az Olimpiai Parkban. Egyrészt az igen tetszetős, leginkább alpesi hüttére emlékeztető faépítményben Svájcra jellemző nemzeti ételeket lehet kapni, másrészt azt jó időben – amiből nincs hiány Szocsiban –, a ház előtti pázsitra kihelyezett hintaszékekben lehet ezeket elfogyasztani. Nagyjából 10-15 ilyen nemzeti ház található a szocsi téli olimpián, de nem mind a tengerparti központban. Az elsősorban alpesi számokban remeklő osztrákok háza értelemszerűen Krasznaja Poljanán, a hegyi központban található.
A havas-jeges sportokban remeklő és jelenleg az éremtáblázat élén álló norvégoknak nincs ilyen szurkolói központjuk. (MTI)

11.00 CURLING. Ismét svájci vezetés, 4–3.

10.50 CURLING. 3–3 a svájci–brit női bronzmérkőzés.

10.41 VISSZALÉP A VÉRONTÁS MIATT. Visszalépett az olimpiai szerepléstől Bohdana Macocka ukrán alpesi síelő. Visszalépését édesapjával közösen kiadott közleményben indokolta. „Rendkívüli módon feldühített minket Janukovics elnök tevékenysége – ahelyett, hogy megoldaná a konfliktust, az ország utolsó reményét fojtja vérbe. A Majdan tér harcosaival szolidaritást vállalva, tiltakozásul a tüntetők elleni fellépés, valamint az elnök és lakájkormánya tevékenysége miatt nem vállaljuk a további szereplést Szocsiban.” Macocka Super-G-ben a 27., óriás-műlesiklásban a 43. helyen végzett. Az ukrán csapat több több tagja hazautazhat.

10.35 LASSÚ A NAP, NÉZZÜNK KÖRÜL. A Pussy Riot (miután megverték őket a kozákok) új videóval kritizálja az oroszországi állapotokat. „Putyin majd megtanít a szülőföldet szeretni!” – hangzik az üzenet.

A szocsi kóbor kutyákkal pedig még mindig kellene valamit kezdeni, már csak azért is, mert a városban F1-es Orosz Nagydíj lesz. Az abu-dzabi Jasz Marina pályát is „gondozó” Richard Cregan kezébe kerül a biztosítás az F1-es versenyig. A célegyenes még nincs leaszfaltozva, a VIP-páholyok üvegezése se történt még meg, a leendő versenyhelyszín egyelőre elkerítve.

10.31 KEZDŐDIK A SÍKROSSZ. Egy hete a címvédő Michael Schmid térde megsérült. A svájci még szerdán is bizakodva várta az edzéseket Krasznaja Poljanában, de aztán belátta, túlságosan kockázatos lenne rajthoz állni, így inkább visszalépett a versenytől. Tehát új bajnokot avatunk. A mezőnyben ott van az összes eddigi világbajnok, a francia Jean-Frédéric Chapuis (2013), a kanadai Christopher De Bosco (2011), az osztrák Andreas Matt (2009) és a cseh Tomás Kraus (2007, 2005)

10.22 SZEGÉNY MACI. A „hivatalos olimpiai jegesmedve” rettentően elkeseredett az oroszok kínos hokizakója után.


10.18
Szépítettek curlingben a britek, 2–1 Svájcnak.

10.09 JÓL KEZDTEK A SVÁJCIAK. A női curling bronzmeccsen két end után Svájc 2–0-ra vezet Nagy-Britannia ellen. Az első játékrész 0–0-val zárult, a másodikat két kő előnnyel a svájciak nyerték.

9.50 UGRÁS UTÁN A NÉMETEK AZ ÉLEN. Az északi-összetettben ugrásban az utolsó sorozatban a németek megelőzték az osztrákokat, 481.7 ponttal zártak, míg az osztrákok 476.3-mal, ez a futás előtt hét másodperces előnyt jelent. Harmadik helyen a norvégok állnak, hátrányuk a németekhez képest a futás előtt 25 másodperc. Részleteket itt olvashat!

P.K. Subban és... (Fotók: yahoo.com/Twitter)
P.K. Subban és... (Fotók: yahoo.com/Twitter)

9.47 ÉRDEKES VILÁG. Amerika (és jelen esetben Kanada is) más világ.. A sajtóban, egész pontosan a yahoo.com-on most éppen az a téma, hogy a tegnapi Kanada–Lettország (2–1) férfi hoki negyeddöntőben az egyik kanadai drukker úgy tisztelgett kedvence, a Montrel Canadiens színesbőrű játékosa, P. K. Subban előtt, hogy feketére festette az arcát. A szurkoló alighanem gesztusnak szánta, de megoszlanak a vélemények arról, hogy ez egy fanatikus szurkolói megnyilvánulás csupán vagy a rasszizmus kifejezésének egyik módja. „Érdekes” (vagy még inkább furcsa) emberek, érdekes világ...

9.34 CURLING. Elkezdődött a Nagy-Britannia–Svájc női bronzmeccs.

9.30 OSZTRÁK VEZETÉS. Az északi-összetettben ugrásban, a csapatok első három ugrói után az osztrákok vezetnek a németek és a franciák előtt. Egy sorozat még hátra van.

...a magát feketére festő drukker
...a magát feketére festő drukker

8.57 KI VOLT A 12. NAP LEGSZEBBJE? SZAVAZZANAK!

8.50 A SÍAKROBATÁK KEZDTEK. A férfi krossz selejtezőjével megkezdődött a 13. versenynap. Kilenckor északi összetett csapatverseny, síugrás nagysánc.

8.50 TISZTOGATÁS. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint Biljaletgyinov maradására szinte semmi esély, de a szövetségben is „fejek hullhatnak” a finnek elleni zakó után.

8.48 MARADNA. Az orosz férfi jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya, Zinetula Biljaletgyinov elmondta, ő szívesen maradna a kispadon, de nem a saját kezében van a sorsa, hanem az Orosz Jégkorong-szövetség vezetőségéében. Az oroszokkal világbajnokságot nyert szakvezető maradására azért nem fogadnánk nagy összegben.

8.40 TAVARES KIDŐLT. Lábsérülés miatt már nem léphet pályára a szocsi olimpián John Tavares, a címvédő kanadai jégkorong-válogatott csatára. A New York Islanders ponterős játékosa a lettek elleni, kínkeservesen 2–1-re megnyert szerdai negyeddöntőben csapódott a palánknak Arturs Kulda ütközése nyomán.

8.32 Ma kisebb a forgalom a pályákon, 8.45-kor lesz az első szám, a síakrobatika férfi krossz számának selejtezője. Az első csütörtöki nyertest is ezt a szám adja, majd északi összetett csapatverseny, női curling döntő jön. A női műkorcsolyázók délután-kora este versenyeznek az aranyért, és még marad a női jégkorongdöntő és a női félcső döntője is.

Az orosz kedvenc Lipnyickaja szerdán nagyot rontott, a kűrben javíthat (Fotó: Reuters)
Az orosz kedvenc Lipnyickaja szerdán nagyot rontott, a kűrben javíthat (Fotó: Reuters)
8.30 JÓ REGGELT KÍVÁNUNK! A nap kérdése: Jevgenyij Pljuscsenko és a férfi jégkorong-válogatott bukása után a női műkorcsolyázók tudnak-e javítani az oroszok hangulatán Szocsiban? Az igen kellemetlen lenne, ha egy újabb presztízsszámot elbuknának az oroszok – méghozzá a kűr előtt a címvédő dél-koreai nemzeti hős, Kim Ju Na vezet.
TÉLI OLIMPIA, A CSÜTÖRTÖKI PROGRAM
08.45SíakrobatikaFérfi krosszselejtező
09.00–10.00Északi összetettCsapatversenysíugrás, nagysánc
09.30–12.30CurlingNőka 3. helyértNagy-Britannia–Svájc
10.30SíakrobatikaFérfi krosszdöntő
12.00–13.00Északi összetettCsapatverseny4x5 km-es sífutóváltó
13.00–15.30JégkorongNőka 3. helyértSvájc–Svédország
14.30–17.30CurlingNőkdöntőSvédország–Kanada
15.30SíakrobatikaNői félcsőselejtező
16.00–18.55MűkorcsolyaNőkszabadprogram
18.00–20.30JégkorongNőkdöntőKanada–
Egyesült Államok
18.30SíakrobatikaNői félcsődöntő

M1
10.30–11.56:
Síakrobatika, férfi. Északi összetett, csapat
12.25–14.00:
Curling, női bronzmérkőzés. Északi összetett, csapat, 4x5 km
15.34–17.13:
Curling, női döntő
M2
20.45–23.05:
Műkorcsolya, női szabad program. Síakrobatika, női. Összefoglaló a nap eseményeiből
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik