Szocsi 2014: norvég arany északi összetett csapatban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.20. 12:51
null
Az utolsó méterekig együtt haladt a norvég, a német és az osztrák csapat (Fotó: Action Images)
Az északi összetett csapatversenyében szerdán a győzelmet a Magnus Moan, Haavard Klemetsen, Magnus Krog, Jörgen Graabak összeállítású norvég négyes szerezte meg a németek és az osztrákok előtt az oroszországi Szocsiban zajló téli olimpián.

 

A síugrást a németek nyerték, s ők rajtolhattak elsőként a 4x5 km-es sífutásban. Az osztrákok hét, a norvégok 25, a franciák pedig 35 másodperccel indultak később. Ahogyan az várható volt, az osztrák Lukas Klapfer gyorsan utolérte a Gundersen-normálsáncversenyen aranyat szerző német Eric Frenzelt, de a Gundersen-nagysáncon ezüstérmes Moannak is mindössze másfél kilométer kellett a 25 másodperc ledolgozásához, így aztán ők hárman gyakorlatilag kart karba öltve értek az első váltáshoz.

A norvégoknál sok minden múlt a második versenyzőn, mert ugyan Klemetsen a mezőny egyik legjobb ugrója (a csapatversenyben övé volt a leghosszabb ugrás), de egyben a norvégok leggyengébb sífutója is, akinek az egyik legjobb némettel, Björn Kircheisennel és az osztrák Christoph Bielerrel kellett felvennie a versenyt. Az viszont kalkulálható volt, hogy ha nem szed össze túl nagy hátrányt, akkor a hátralévő társak – a normálsáncon harmadik Krog és a nagysáncon győztes Graabak – le tudják futni a riválisokat.

Nos, Klemetsen megtette, amit megkövetelt tőle a haza, végig tartotta a vetélytársakat, sőt az első helyen váltotta Krogot, de gyakorlatilag a német Johannes Rydzek és az osztrák Bernhard Gruber is ott loholt a sarkában. Ők kissé visszavettek a tempóból, és bár az utolsó kilométert a norvég kissé megnyomta, nem tudta leszakítani az ellenfeleket.

A norvégoknál Graabak, a németeknél Fabian Riessle, az osztrákoknál pedig Mario Stecher volt a befutóember. Túl sok akció nem zajlott az ő résztávjukon, gyakorlatilag az utolsó kilométerig együtt siklottak hárman a norvég felvezetésével, aki az utolsó emelkedőn kicsit tesztelte a többieket. Ugyan ezzel elég sok energiát felemésztett, viszont egy pillanatig sem engedte át a vezetést, s a célegyenes végén már hiába dobta be magát Riessle, három tizedmásodperccel így is kikapott (a bronz értelemszerűen a „sógoroké” lett). A skandinávok így már a tizedik aranyukat szerezték Szocsiban.

Szocsi 2014
ÉSZAKI ÖSSZETETT, CSAPAT
1. Norvégia 47:13.5
2. Németország +0.3 mp
3. Ausztria +3.4
4. Franciaország +1:12.8 p
5. Japán +1:17.1
6. Egyesült Államok +2:21.6



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik