Melyik ország nyeri az aranyversenyt?

Vágólapra másolva!
2014.02.20. 16:02
null
Björndalenék még egy aranyat összehozhatnak Norvégiának (Fotó: Action Images)
Már csak három és fél versenynap van hátra a szocsi téli olimpiából, cikkünk megjelenésekor huszonegy éremkollekció vár még gazdára. Ilyenkor már élesedik a helyzet az éremtáblázat élén: melyik ország viszi haza a legtöbb aranyat, a legtöbb medáliát?

 

Ha szigorúan az aranyak számát nézzük, akkor az északi összetett csapatversenyének megnyerésével jelenleg Norvégia áll az élen tíz elsőséggel, míg őket a németek követik nyolccal, az Egyesült Államok pedig hétnél tart. Azonban a hátralévő huszonegy számban – ez az összesnek több mint az ötöde – még sokat változhat a helyzet.

Az ötkarikás játékok előtt készült összeállításunkban a fenti három nemzetet, valamint Kanadát és a házigazda Oroszországot tippeltük az éremtáblázat első öt nemzete közé. Jelen állás szerint ez egy hibaponttal be is jön. A norvégok csütörtök kora délután megszerezték a tizedik aranyukat – így eggyel már túl is szárnyalták a vancouveri teljesítményüket –, és kettővel vezetnek a németek, hárommal pedig az amerikaiak előtt, de az előző olimpiák tapasztalatai azt mutatják, hogy az éremtáblázat megnyeréséhez tizenkét-tizenhárom diadal szükségeltetik.

Persze a norvégoknak is vannak még favoritjaik, például a címvédő férfi sílövőváltójuk a rekorder Björndalennel, Svendsennel és a Bö testvérekkel. Mint ahogyan a női váltójuk is világbajnok volt tavaly, a női 30 km-es sífutásban pedig Marit Björgen a vb-, férfi 50-en Petter Northug az olimpiai címvédő, csakhogy a sífutóik a hosszabb távokon nem voltak annyira meggyőzőek Szocsiban.

Sokáig a németek álltak az élen, de amióta hétfő este megnyerték a síugrók csapatversenyét, megállt náluk a tudomány. Persze nekik is akadnak még esélyeseik: hátravan még világbajnoki címvédő négyes bobjuk, a férfi műlesiklásnak Felix Neureuther, a nőinek pedig a címvédő Maria Höfl-Riesch az egyik esélyese, továbbá sílövészetben szintén odaérhetnek még akár a dobogó tetejére is.

Egyértelműen nagy potenciál van viszont az amerikaiakban: csütörtök este ők játsszák a női jégkorongtorna döntőjét, és a női síakrobaták félcső számában is egy versenyzőjük az aktuális világbajnok, mint ahogyan Mikaela Shiffrin műlesiklásban. Ők továbbá a címvédők négyes bobban, és a férfi jégkorong-válogatottjuk is ott van a legjobb négy között.

A jelenleg hat aranynál tartó, házigazda oroszok azért már kifulladóban vannak, bár női műkorcsolyában Adelina Szotnyikova csak néhány tizedre áll az éllovas koreai címvédőtől, a legjobb idővel került döntőbe a rövid pályás férfi gyorskorcsolyaváltójuk, hódeszkában is hátravan még egy világbajnokuk, a biatlonváltókban is az aranyesélyesek közé tartoznak, és az 50 km-es sífutást is megnyerheti az egyik hazai menő.

A meglepetésnemzet eddig Hollandia, amelyről tudtuk, hogy gyorskorcsolyában nagyon jó, de azt kevesen gondolták volna, hogy ennyire. Az eddigi tíz számból hatot megnyertek, ezek közül négyben a dobogó mindhárom fokát kibérelve. Azonban ebben a sportágban már csak két finálé, a férfi és női csapatverseny van hátra, amelyben ők a favoritok, ám még ha ezeket és esetleg a rövid pályás férfiváltót is megnyerik, kilencnél több aranyhoz akkor sem juthatnak.

Az általunk tippelt ötösből jelenleg az öt aranynál járó Kanada lóg ki (most még a svájciak is megelőzik őket), nekik azonban még jó néhány favoritjuk szerepelni fog. Ott vannak például mindkét curlingdöntőben (a nőké jelenleg is zajlik), ők lesznek az amerikaiak ellenfelei a női hokifináléban, a férfiaknál meg az elődöntőben. Ne feledjük: az észak-amerikaiak négy éve gyakorlatilag az utolsó napokban megszerzett győzelmekkel kerültek az éremtáblázat élére.

És akkor nem beszéltünk még a meglepetésfaktorról, hiszen egy-két versenyszámban előfordulhatnak váratlan sikerek. Számításaink szerint viszont ha a norvégok még két aranyat begyűjtenek, akkor legfeljebb az amerikaiak érhetik be őket. Persze kérdés, hogy milyen lesz majd az ő hajrájuk és meglepetésfaktoruk.

Egészen más a helyzet, ha az érmek számát tekintjük mérvadónak. Ott jelenleg az amerikaiak vezetnek 23-mal, az oroszoknak és a hollandoknak 22-22, a norvégoknak 21, a kanadaiaknak 18, a németeknek viszont csak 16 medáliájuk van (a fele viszont aranyból). Itt ráadásul háromszor huszonegy érem vár még gazdára, igaz, több számban – curling, jégkorong – már leszűkült azon országoknak a száma, amelyek még versenyben lehetnek ezekért.

Ebben az összevetésben várhatóan az amerikaiak megtartják az első helyüket, a második pozícióért viszont szerintünk a házigazdák, valamint a kanadaiak fognak versenyezni, akiknek már így is igazából három éremmel többjük van (a két curling- és a női hokidöntőben legrosszabb esetben is ezüstérmesek). Mögöttük következhetnek majd a hollandok és a norvégok.

Az aranyak száma 2010 2013 2014
Norvégia 9 17 10
Németország 10 9 8
Egyesült Államok 9 11 7
Oroszország 3 7 6
Hollandia 4 6 6
Svájc 6 3 6
Kanada 14 9 5
Fehéroroszország 1 1 5
Franciaország 2 6 4
Lengyelország 1 1 4
Kína 5 6 3
Ausztria 4 3 2
Svédország 5 3 2
Csehország 2 1 2
Szlovénia 2 2
Dél-Korea 6 6 2
Japán 1
Finnország 1 1
Nagy-Britannia 1 2 1
Szlovákia 1 1
Olaszország 1
Ausztrália 2 1
Kazahsztán 1
Ukrajna 1

Táblázatunk első oszlopában a vancouveri olimpián, a másodikban a tavalyi világbajnokságokon, míg a harmadikban az eddig Szocsiban kiosztott aranyak számát tüntettük fel.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik