Őrült hajrá után az Atlético Madrid készülhet a spanyol Szuperkupa döntőjére

T. I.T. I.
Vágólapra másolva!
2020.01.09. 19:46
null
Ángel Correa 86. percben lőtt góljával döntős az Atlético (Fotó: AFP)
Az Atlético Madrid az utolsó tíz percben két gólt lőve fordított, és 3–2 legyőzte az FC Barcelonát. Ezzel a városi rivális Real Madrid után szintén a döntőbe jutott a spanyol labdarúgó Szuperkupában, Szaúd-Arábiában.


SPANYOL SZUPERKUPA
ELŐDÖNTŐ
Barcelona–Atlético Madrid 2–3
(0–0)
Játékvezető:
José Luis González (R. Becerril, D. Sánchez)
BARCELONA:
Neto – Sergi Roberto, Piqué, Umtiti, Jordi Alba – A. Vidal, Busquets, De Jong – Messi, Suárez, Griezmann
Cserék: Semedo, Rakitic, Lenglet, Firpo, Inaki Pena (k), Carles Pérez, Ansu Fati
Vezetőedző: Ernesto Valverde
ATLÉTICO MADRID: Oblak – Trippier, Felipe, Szavics, Renan Lodi – Á. Correa, H. Herrera, Partey, Saúl – Morata, Joao Félix
Cserék: Adán (k), Arias, Koke, M. Llorente, Vitolo, Hermoso, Rodrigo Riquelme
Vezetőedző: Diego Simeone
Gól: Messi (51.) Griezmann (62.) ill. Koke (46.), Morata (81. – 11-esből), Á. Correa (86.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Az első félidőben úgy nézett ki, csak az lehet kérdés, mikor töri fel az Atlético Madrid védekezését a Barcelona. A katalán együttes 70 százalék körül birtokolta a labdát, s nem egyszer csak Jan Oblak bravúrja mentette meg a fővárosiakat a kapott góltól.

Aztán nem telt el egy perc a második félidőből és a szünetben beállt Koke góljával megszerezte a vezetést az Atlético (0–1) Az egyértelműen a Barcelonának szurkoló szaúdi közönség leforrázva érezhette magát – igaz, az elnémulásukból ez egyértelműen nem következett, szinte csak akkor lehetett bármi reakciót hallani a nézőtérről, ha Lionel Messinél járt a labda, egyébként kifejezetten csendes szemlélődésről volt szó…

Nem úgy a Barcelona játékosai, akik pillanatok alatt beszorították a madridiakat, s mintha nem is lett volna a gól, ott folytatták a játékot, ahol az elsőben abbahagyták. Az 51. percben össze is jött az egyenlítés. Ki más, Messi vette be Oblak kapuját (1–1). Az argentin 2019 áprilisa után először lőtt gólt jobb lábbal.

Kilenc perccel később ballal is betalált a hatszoros aranylabdás, ám ezt a videobíró alapján – kezezés miatt – érvénytelenítették.

De így sem úszta meg az Atlético újabb kapott gól nélkül: a 62. percben Luis Suárez nagyszerű fejese és Oblak még annál is nagyobb védése után Antoine Griezmann bólintott az üres kapuba, ezzel első alkalommal mattolva korábbi csapatát Barca-játékosként (2–1).

Simeone együttese a mérkőzés ezen periódusában egészen kilátástalannak látszott: a védelme rogyadozott a Barcelona nyomása alatt, a kontráival pedig nem jutott el a katalánok tizenhatosáig sem, nemhogy Neto kapujáig…

S mintha az ág is húzta volna őket, a 72. percben le kellett cserélni a szünetben beállt, s a jelek szerint a játékot nem teljesen egészségesen vállaló Kokét is.

Csakhogy a 74. perc újabb fordulatot tartogatott! Gerard Piqué Arturo Vidal középre kanalazott labdáját lőtte közvetlen közelről Oblak kapujába – hogy aztán a VAR-szoba jelzése után, némi vonalazgatást követően ezt a gólt se adják meg a katalánoknak.

A kispadnál Simeone eksztázisba jött – hogy mitől, ekkor talán még ő maga sem tudta volna megmagyarázni… Hét perccel később viszont kedvére tombolhatott a heves gesztusairól remekül ismert tréner: a Vitolo által kiharcolt tizenegyest Álvaro Morata értékesítette higgadtan, ezzel visszahozva a meccsbe az Atlético Madridot (2–2).

Ettől a góltól már nemcsak a szaúdi lelátók népe, hanem a Barca is megrogyott kissé. Legalábbis a hajrára fejben teljesen elfogyó Piqué mindenképpen. A 32 éves labdarúgó a rutinjához méltatlan megoldással rukkolt elő négy perccel később, mikor épp Moratát szerette volna szerelni a tizenhatos előterében. A bakit köszönte szépen a honfitárs, kiugratta Ángel Correát, aki nem hibázta el a ziccert (2–3).

Az Atlético Madrid őrült hajrában legyőzte a Barcelonát, s készülhet a spanyol Szuperkupa döntőjére. A vasárnapi fináléban a Real Madrid lesz az ellenfele.

Gól és gólpassz – Morata lett az Atlético hőse (Fotó: AFP)
Gól és gólpassz – Morata lett az Atlético hőse (Fotó: AFP)


PERCRŐL PERCRE
II. FÉLIDŐ

ITT A VÉGE! AZ ATLÉTICO MADRID JUTOTT A DÖNTŐBE!
93. perc:
Messi gyorsít fel a jobb szélen, beíveli, középen Piqué érkezik és fejel, de jó egy méterrel a kapu fölé!
92. perc: Messi emel szép cseleket követően jobbról a jobb felső sarok mellé!
90. perc: Négy perc a ráadás!
90. perc:
Llorente szólózik óriásit, vagy 40 méteren át vezeti a labdát a Barca-játékosok között, 12 méterről, ziccerben lő, Neto véd óriásit!

87. perc: Ansu Fati áll be De Jong helyére!
86. perc: FORDÍT AZ ATLÉTICO!
Piqué startol rá borzalmasan Moratára, becsúszik neki, de még csak szabálytalanul sem tudja eltalálni, a spanyol támadó Correához passzol, aki teljesen szabadon vezetheti Netóra a labdát, a kapus ugyan belekap a közvetlen közelről érkező labdába, de védeni nem tud! 2–3
85. perc:
Busquets le, Rakitic be!
83. perc: Ezúttal a Barcának kedvez a videobíró, természetes testtartásnak ítélték a mozdulatot.
82. perc: Morata centerezési kísérletét Piqué blokkolja a büntetőterületen belül. A madridiak szerint kézzel, s ezt most megnézik! Ismét jön a VAR!
81. perc: EGYENLÍT AZ ATLÉTICO! Morata
a bal alsó sarkot választotta, míg Neto elvetődött jobbra!
80. perc: TIZENEGYES ÉS SÁRGA!
Vitolo lép ki a leshatárról, Neto kifut a kapujából és kivetődve eltalálja a madridi támadó lábát! Büntető! 2–2
78. perc: MI MARADT KI?! Correa kapja a labdát a leshatáron, kicsalogatja Netót, 7 méterről lő, a brazil kapus lábbal beleér, a kipattanó Joao Félix elé kerül, aki 5 méterről egyet igazít, aztán lő, de ennyi idő elég Sergi Robertónak, hogy odaérjen és blokkoljon! Aztán utólag beintik a lest.
77. perc: Vidal
kap egy sárgát, Vitolót rúgja meg hátulról.
75. perc: NINCS HÁROM…
a VAR alapján Vidal lesen volt a beívelésnél, nem ér a gól!
74. perc: HÁROM! ELDŐLT?
Messi végzi el a szabadrúgást 22-24 méterre a kaputól, a jobb szélen felfutó Vidalhoz ível, aki kapásból, akrobatikus mozdulattal középre húzza a labdát, ott pedig jön Piqué és ziccerben a hálóba kotorja!
73. perc:
Llorente Messi letarolásával mutatkozik be. Sárga lap ez is.
72.perc:
Koke eddig bírta, jön a csere cseréje: Llorente áll be a helyére.
71. perc: Érdekesség, hogy a Barca még mindig több szabálytalanságnál jár: 15 a 11 ellenében.
68. perc:
Vitolo be, Renan Lodi le!
67. perc: Suárez gyorsít fel a jobb szélen, a tizenhatoson belülről lő, Oblak véd újfent nagyot!
66. perc: Messi csavar jobbról, 15 méterről a jobb felső sarok mellé.
65. perc:Az iménti volt Griezmann első gólja az Alético Madrid ellen új csapata mezében…
64. perc: Felipe
csúszott oda hátulról Suárzenek.
62. perc: EDDIG! DE MÁR TÉNYLEG VEZET A BARCELONA! Jordi Alba íveli be balról, az ötös jobb sarkánál Suárez tud fejelni, Oblak óriásit véd, de a kipattanóra Griezmann érkezik elsőként, aki négy méterről a kapuba bólint! 2–1
61. perc:
Visszanézik videón! És a VAR alapján visszavonják a gólt! Messi karral ért a labdához, mikor elemelte Saúl mellett… MARAD AZ 1-1!
60. perc: MESSI! KETTŐ! Jordi Alba beadása után Renan Lodi fejeli ki röviden a labdát, Messi gyűjti be a 16-os bal csücskénél, Saúlt átemeli, majd 12 méterről kilövi a jobb alsót!
56. perc: Griezmann ugrik ki a tizenhatos bal szélénél, Szavicsot befűzi, majd a kissé kinn álló Oblak felett megpróbálja a hosszúba emelni a labdát, de a madridi kapus ujjhegyre állva lehúzza a levegőből a labdát!
55. perc: Messi az iméntit megelőzően 2019. április 16-án talált a kapuba jobb lábbal, akkor az MU ellen volt eredményes a BL-ben!
54. perc: Messi lő 16 méterről, ballal, Oblak védi a kapu közepébe tartó lapos, ám elég erős lövést!
53. perc: Messi passza után Vidal próbálkozik meg egy átlövéssel, Oblak a végállomás.
51. perc: EGÁL!
Suárez kapja a labdát a tizenhatos vonalánál, kapura fordulni nem tud, ezért lekészíti lövésre az érkező Messinek, elsőre nem találja el jól, Koke blokkol, de nem tudja elpiszkálni a labdát. Messi harcias, visszakerül elé a labda, és 14 méterről a jobb felsőbe varrja! 1–1
46. perc: VEZET AZ ATLÉTICO! MICSODA CSERE VOLT EZ?!
Joao Félix csapja be egy esernyővel Vidalt, Piqué kilép rá, de őt is becsapja majd pont a spanyol bekk helyére bemozgó Correához passzol, aki a bal kezénél érkező Kokét hozza helyzetbe, utóbbi 7 méterről laposan a rövid alsóba lő! 0–1
46. perc:
Koke be, Herrera le!
46. perc: Folytatódik a mérkőzés!

I. FÉLIDŐ

 

Messi és Saúl küzd a labdáért (Fotó: AFP)
Messi és Saúl küzd a labdáért (Fotó: AFP)

Suárez és Szavics kap még egy sárga lapoát az öltözőbe menet, az iménti Joao Félix körüli csetepaté folytatódott, még Messi is odament kérdőre vonni az ifjú portugált, aztán Suárez és Szavics lökdösődött. Ezért a lap.
ITT AZ ELSŐ FÉLIDŐ VÉGE!
45+2. perc:
Correa íveli be a labdát balról, Joao Félixnek nagyon magas. Aztán Jordi Albával kezd kakaskodni…
45+1. perc: Joao Félix indul meg középen, a tizenhatosig cipeli a labdát, Saúlt hozza játékba a bal szélen, de amint lövésre lendíti a lábát, Vidal odalép és szereli.
45. perc: Kettő perc a ráadás!
41. perc:
Jordi Alba balról, erőből, laposan teszi be a labdát, lövésnek sem lenne rossz, de a kaputól 8 méterre Suárez még beleteszi a lábát, így már tényleg nagyot kell védenie Oblaknak! De ezt is megoldja a kapus!
40. perc: Oblak véd óriásit! Messi, Suárez, Griezmann a labda útja, utóbbi a tizenhatos bal csücskétől, a leshatárról indul, egyenes az útja a kapu torkáig, de Oblak ezúttal is remekül zárja a jobb alsó sarkot!
38. perc: Sergi Roberto íveli be a labdát jobbról, középen Vidal bólintana, de Felipe ismét jól avatkozik közbe és szögletre ment!
37. perc: Vidal centerez jobbról, Suárez startolna rá, de Felipe az ötös sarkánál nagyot ment testtel. Ismét kezezést reklamálnak a katalánok. A felvételek alapján alaptalanul.
35. perc:
Thomas kap sárga lapot, álló játéknál kakaskodott picit.
34. perc: Messi balról középre tekert sarokrúgása után Griezmann tud csúsztatni a röviden, középen Suárez feje felett elsuhan a labda, a hosszúnál Szavics csúsztatja ki, centikkel az érkező Vidal elől.
32. perc: Kissé éles szögből, a tizenhatos bal csücskétől jön Herrera szabadrúgása, aki erőből, közvetlenül kapura tekeri, Netónak kell ismét résen lennie és a testek sűrűjéből előbukkanó labdát kiütni a jobb kapufa mellől!
31. perc:
Renan Lodi gyorsít fel a bal szélen, befűzi Sergi Robertót, Piqué nem nézi tétlenül, hátulról kegyetlenül rácsúszik a brazilra. Sárga lap!
29. perc: Messi lő a tizenhatos jobb csücskétől, estében, a jobb felső sarok fölé.
26. perc: Griezmann lövését blokkolja Szavics.
25. perc: A Barcelona elérte a 70 százalékos labdabirtoklást…
23. perc: Messi veszi át a Jordi Alba labdáját a tizenhatoson belül, balról, az ötös sarkától lőhet, de Oblak remek ütemben lép ki és jól zárja a szöget a hosszú alsóba tartó lövésnél.
22. perc: Vidal próbálkozik meg egy átlövéssel, a labda megpattan, de Oblak így is oldalra tudja paskolni.
21. perc: Messi gyorsít fel, balról befelé húz, Suárezzel kényszerítőzne, Felipe vágja ki előle a visszatett labdát!
18. perc: Messi kap mélységi indítást, a tizenhatoson belül átvenné, Renan Lodi jön jó ütemben és üggyel-bajjal elsodorja előle a labdát. Messi kezezést reklamál, s a műértő közönség is rákezd.
17. perc: Oblak tudja folytatni.
16. perc: Griezmann védők mögé emelt labdájánál Oblak tűnik elsőre kissé bizonytalannak, aztán a visszajátszásokból kiderül, Suárez támasztott oda neki szabálytalanul. Szabadrúgás kifelé, viszont ápolás is. Oblak maradt a földön a jobb combját fájlalva.
15. perc: A Barcelona a felezővonal magasságában passzolgat, a mérkőzésen talán először, hosszabb ideig megtartva a labdát, s fokozatosan lopva a távolságot…
12. perc: Partey indítja a jobb szélen Trippiert, aki azonnal középre fejeli, Neto kijön a kapujából, és Correával ütközve lehúzza a labdát. Az Atléti csatárára viszont az érkező Umtiti is ráesik… nagyot kapott az argentin, akit hosszasan ápolni is kell.
11. perc:
González eddig 28 mérkőzést fújt a Barcelonának, a katalánok csak egyet vesztettek el ezek közül…
10. perc: Partey indítja Joao Félixet, aki nagy luftot rúg Umtiti szorításában az ötös bal sarkánál.
8. perc: Griezmann ad pontos keresztlabdát balról a jobb szélen felfutó Sergi Robertónak, utóbbi kapásból a tizenhatos jobb csücskénél érkező Vidal elé készíti le, aki azonnal lő, Oblak magabiztosan véd!
6. perc: Partey ereszt kapura egy lövést jó 25 méterről, pattogós labdáját Neto védi a kapu jobb oldalánál.
5. perc: Messi cselezget a tizenhatos előterében, majd Vidalt indítaná lapos passzal, de Herrera elcsípi a labdát. Először jön meg a közönség hangja…
3. perc: Morata íveli középre a labdát balról, élesen, kapu felé kanyarítva, belefejelni senki sem tud, de Netónak résen kell lennie…
3. perc: Trippier íveli középre a mérkőzés első szögletét, a Barca védői könnyedén szabadítanak fel.
2. perc: A Barca hagyományos gránátvörös-kék mezében, az Atléti piros-fehér csíkos mezben, piros nadrágban és sportszárban.
1. perc: Elkezdődött a mérkőzés! Az FC Barcelona indította útjára a labdát!

ELŐZMÉNYEK

A Szuperkupa címvédője az FC Barcelona, az Atlético legutóbb 2014-ben hódította el a trófeát. A két együttes az oda-visszavágós rendszerben lebonyolított 2013-as Szuperkupában találkozott legutóbb ebben a sorozatban, akkor két döntetlen után, idegenben szerzett góllal a Barca nyert, s emelhette magasba a kupát.

Az Atlético Madrid 2016 áprilisa óta nem tudta legyőzni a Barcelonát, akkor a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágóján 2–0-ra győzött a fővárosi csapat. Azóta kilenc mérkőzésen maradt nyeretlen a katalán együttessel szemben, ötször kikapott.

Az első elődöntőt a Real Madrid nyerte, a találkozóról ITT OLVASHAT bővebben.

SZUPERKUPA – DE MIÉRT ITT? ÉS MIÉRT MOST?

A viadalt a játékosok és a klubok kérésének megfelelően télen rendezik meg, hogy könnyítsék a menetrendet, és négy csapat vesz rajta részt, amelyek elődöntő és helyosztó rendszerben döntik el a végső sorrendet.A rendezési lehetőségből befolyó összeget (ez egyes hírek szerint 40 millió euró is lehet évente!) az RFEF teljes egészében a helyi amatőr labdarúgás (az alacsonyabb ligák mellett a női futball és a futsal) felvirágoztatására fordítja.

Az egyezség szerint ezentúl a nők is mehetnek majd mérkőzésekre, sőt létrehoznak egy női versenysorozatot Szaúd-Arábiában, amelyet az RFEF felügyel majd.A spanyol szövetség reméli, hogy ezek az intézkedések elősegítik a 2030-as világbajnoki rendezés pályázásának ügyét.

A Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) a következő három évben Szaúd-Arábiában rendezi meg a Spanyol Szuperkupát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik