Barca: Nem akarok hamis reményt kelteni – Laporta pontot tett a Messi-ügy végére

Vágólapra másolva!
2021.08.06. 12:27
null
Messit nem láthatjuk többé a Barcelonában (Fotó: AFP)
Mint ismert, csütörtökön a Barcelona labdarúgócsapata a hivatalos honlapján bejelentette, hogy Lionel Messi 21 év után elhagyja az együttest. Joan Laporta klubelnök pénteken sajtótájékoztatót tartott az üggyel kapcsolatban, s elmondta, miért hiúsult meg a klubikon szerződtetése. 


„Azért vagyok itt, hogy elmagyarázzam a szituációt. Először is azt szeretném mondani, hogy a klubot borzasztó pénzügyi helyzetben vettük át. Szinte egyáltalán nem tudunk költekezni, s ezt tudtuk, amikor ide kerültünk. De el kell mondanom, sokkal rosszabb számokkal szembesültünk, mint amit nekünk először prezentáltak a klubnál”
– kezdte a sajtótájékoztatót Joan Laporta.

„A jelenlegi szerződések mellett egyszerűen nem költekezhetünk. A fizetések összessége tíz százalékkal nagyobb, mint a klub teljes éves bevétele. Ezért is nem jöhetett létre a megállapodás Lionel Messi és a Barcelona között.”

„A Barcelonának olyan egyezséget kellett volna kötnie, amellyel 50 évre feladta volna a televíziós jogdíjakból befolyó bevételeinek egy részét. Ez azt jelenti, hogy olyan döntést kellett meghoznom, amellyel a több mint százéves klubot helyeztem előtérbe. A Barcelona mindennél és mindenkinél nagyobb lesz, még világ legjobb játékosánál is. Ahhoz, hogy anyagilag rendet tegyünk a Barcelonánál, együtt kellett működnünk a ligával.”

„Szerettük volna, hogy Messi maradjon, és ő is ezt akarta. Az elmúlt hónapokban folyamatosan tárgyaltunk, de meg kellett néznünk a számokat. Azzal is tisztában voltunk, hogy a liga szabályai szerint kell játszanunk.”

Laporta természetesen méltatta Lionel Messit, aki számtalan rekordot döntött. Az elnök a Barcelona legnagyszerűbb érájának vezetőjeként írta le az argentin klasszist, most azonban új időszámítás kezdődik a klubnál.

„Nem akarok hamis reményt kelteni senkiben. Két hónap alatt több fázisban is voltunk, Messi pedig meg akarta könnyíteni akarta a helyzetünket. Először kétéves folytatásban egyeztünk meg, aztán ötéves kontraktusról volt szó. Azt hittük, létrejöhet a megállapodás, de végül egyik opció sem felelt meg a pénzügyi fair play szabályainak. Nem tehetjük meg, hogy a televíziós jogokkal játszadozzunk.”

A sajtótájékoztatón más játékosok szerződése is szóba jött, miért nem lehetett volna eladni néhány játékost, illetve újratárgyalni egy-két kontraktust.

„Ahhoz, hogy egy 25 milliós szerződést regisztráljunk, 100 milliótól kellene megszabadulnunk. Ez nagyon sok játékos eladásával és szerződések újratárgyalásával járna. Messi új szerződése kockázattal járt volna, s mi hajlandóak lettünk volna kockáztatni. Ha viszont felbontjuk néhány játékos szerződését, az is kockázattal jár, a klubot pedig nem tehetjük ezzel tönkre. Ahhoz, hogy helyre tegyünk mindent, időre van szükségünk.”

Az új sztárigazolásokra is kitért az elnök.

„Azért tudtuk szerződtetni Agüerót és Depayt is, mert elfogadták a klubon belüli pénzügyi körülményeket. Ezért örökké hálásak leszünk nekik.”

A Barcelonának jelenleg Messi nélkül sincs lehetősége költekezni. A klubnál azt gondolták, a liga rugalmasabb lesz Messi szerződtetésénél, de tévedtek. Laporta teljes mértékig vállalja a döntést, amelyet a klub érdekében hozott meg.

Két nappal korábban vált világossá, hogy nem tudják megvalósítani a klasszis szerződtetését, csütörtökön volt az utolsó beszélgetésük a klubikonnal és édesapjával. Laporta azt is világossá tette, hogy Messi mindenképp maradni akart, most pedig egyáltalán nem boldog.

Az elnök hozzátette, a probléma nem csupán a szerződésekkel van, hanem olyan befektetésekkel, amelyek a korábbi elnökhöz, Josep Maria Bartomeuhoz köthetőek. Laporta nem fogta vissza magát, egyértelműen őt tette felelőssé azért, hogy most ez a helyzet alakult ki a Barcánál.

A sajtótájékoztató végén Lionel Messi búcsúztatásáról esett szó. Egyelőre nincs konkrét terve Laportának, de mindent megtesznek, hogy méltó búcsút vegyenek tőle.

Természetesen nem maradhatott el a kérdés a PSG érdeklődéséről sem – egyelőre nincs tudomása arról az elnöknek, hogy más csapattal lenne megállapodása a 34 éves játékosnak.

A TELJES SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik