Nagyon fiatal, de már jobb nálam – Michael Ballack Jude Bellinghamről

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2024.04.09. 14:17
Michael Ballack nem fukarkodott a dicséretekkel (Fotó: Getty Images)
A Football's Greatest (a futball legnagyobbjai) című podcast vendége volt Michael Ballack, a német labdarúgás legendás alakja. A világbajnoki és Európa-bajnoki ezüstérmes egykori középpályás dicsérő szavakkal beszélt Jude Bellinghamről, aki 2023 nyaráig a Borussia Dortmund futballistája volt.

„Én annak idején azt hittem, hogy sok gólt szerzek, de ledöbbentem azon, hogy ő mennyi gólt szerez. Nem beszélve arról, hogy hogyan szerzi ezeket a gólokat. Az ő játéka nem merül ki abban, hogy belép a tizenhatoson belülre és egy beadásra érkezve befejez egy akciót, vagy esetleg egy csapattárs passzát váltja gólra. Épp ellenkezőleg, rengeteg helyzetet dolgoz ki, és képes cselekkel is betörni a tizenhatoson belülre. Minden képessége megvan ahhoz, hogy ő jelentse a különbséget a sportág legmagasabb szintjén. Ez a sok gólt szerző középpályások varázsa, mivel minden edző szeretne egy ennyire kiszámíthatatlan játékost. A gólszerzés az ő posztjukon nem elvárás, hanem ráadás a fizikai képességek és a csapatmunka mellé – válaszolta Michael Ballack a műsorvezető, Jeff Stelling azon kérdésére, hogy mennyire hasonlít Bellingham játéka arra, ahogyan annak idején Ballack futballozott. – A gólszerzést nem lehet megtanulni. Vagy megvan a képességed hozzá, vagy nincs. Kivételes esetben némi idő elteltével ráérezhetsz és megtanulhatod mindezt. Jude még nagyon fiatal, de már kiemelkedő. Normális esetben idő és tapasztalatok kellenek ahhoz, hogy megtanuld, mely útvonalakon tudsz helyzetbe kerülni, nem beszélve az erőnlétről és a fizikumról, mert vissza is kell érni a középpályára. A saját példámból is tudom, mennyire fittnek és technikailag képzettnek kell lenni ehhez. ”

„Nem akarom magamat hozzá hasonlítani, mert szerintem nagyon fiatal, de már jobb nálam” – fogalmazott a 47 éves kiválóság. 

A műsorban Ballack megnevezte a német élvonal (Bundesliga) – saját véleménye szerint – öt legjobb játékosát, s egykori leverkuseni csapattársa, Emerson mellett négy Bayern-játékos: Arjen Robben, Franck Ribéry, Manuel Neuer és Thomas Müller fért fel a képzeletbeli listára.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik