Mi a közös Cristiano Ronaldóban és Puskás Panchóban?

MURÁNYI ANDRÁS, KORPONAI TAMÁS (fotó) (Madrid)MURÁNYI ANDRÁS, KORPONAI TAMÁS (fotó) (Madrid)
Vágólapra másolva!
2013.10.25. 08:35
null
Barátok és volt csapattársak osztották meg gondolataikat Puskás Ferencről (Fotó: Korponai Tamás)
Magyar futballsporton edződő szem számára kissé furcsán hat, amikor egyszerre legalább három klasszisba botlik; márpedig csütörtök este éppen ez történt. A Real Madrid 1978 és 1985 között regnáló elnökéről, Luis Carlosról elnevezett konferenciasorozat keretében három volt csapattárs, Francisco Gento, Santamaría és Amancio, továbbá Puskás barátja, az emigráns futballista és edző, Tóth-Zele József, nem utolsósorban Szöllősi György, a Puskás Akadémia kommunikációs igazgatója osztotta meg gondolatait, de inkább sztorijait az Aranycsapat kapitányáról, a királyi gárda eddigi legfényesebb korszakának gólvágójáról.

A Bernabéu Stadion elnöki páholyának előterében rendezett eseményen – amelynek moderátora Enrique Ortega volt – a résztvevők megállapodtak abban, hogy Puskás Ferenc szakmailag és emberileg is csodálatos figura volt, ugyanakkor helyenként ovációval végződő poénokat is fölemlegettek szeretett barátjukkal kapcsolatban. Amancio speciel odáig ment, hogy visszagondolva azt mondta: „A kurva anyád!”, tudniillik Puskás időnként az ilyen és ehhez hasonló, otthonról hozott szófordulatokkal igyekezett elvágni kettejük beszélgetéseit.

Santamaría – egyebek között – Puskás jószívűségéről szólt, hogy tudniillik mindig adott pénzt a hajléktalanoknak. „Mindenkire odafigyelt, szenzációs társ és barát volt. Örömmel tölt el, hogy egy csapatban játszhattam vele”– tette hozzá, s szavaira rímelt Tóth-Zele József története, amelyben néhány, Magyarországról elszakadt honfitársról és egy használhatatlan fényképezőgép „újraértékesítéséről”esett szó: „Öcsi mondta nekik, hogy a korábban megvásárolt masina néhány nap után tönkrement, de mindenképpen rá akartak sózni egy másikat. Erre Öcsi szólt a közeli étterem pincérének, hogy két hónapig etesse-itassa ezeket az árusokat, csak őt hagyják már végre békén.”

Szöllősi György – aki a Puskás-hetek projektvezetője is – arról beszélt, hogy amíg a magyaroknak Puskás Öcsijük, addig a spanyoloknak Pancho Puskásuk van, ám utóbbi aligha jött volna létre, ha a harmincon túli kövér, beteg zseni – igen kemény munkával – nem tudja megmutatni képességeit a világ legjobb klubcsapatában. Hozzátette: vegyes érzések dolgoznak benne, amikor azt látja, hogy itt, Madridban mennyire szeretik és tisztelik Puskás Ferencet, miközben – ez a Puskás Akadémia küldetése – Magyarországon újra és újra meg kell ismertetni az emberekkel Puskás Ferenc kivételes életpályáját.

A fórumon kérdezni is lehetett, s a népes közönségből Gentónál afelől érdeklődtek: kit tart többre, Cristiano Ronaldót vagy Puskás Ferencet? „Ilyesmit nehéz eldönteni, a legjobb az lenne, ha mindketten egyszerre lennének a pályán...”– felelte a hatszoros BEK-győztes csatár, mire a publikum soraiban ülő Emilio Butragueno, a Real Madrid nemzetközi igazgatója is szót kért: „A jelenlegi együttesből talán Cristiano Ronaldo játéka hasonlítható Puskás Ferencéhez, már a góllövési technikát illetően.”Erre a megállapításra viszont Santamaría reflexiója érkezett, tapsot váltva ki a nagyérdeműből: „Puskás senkihez sem hasonlítható.”

Mi is maradnánk e megközelítésnél.

HA KÍVÁNCSI ARRA, MIT MONDOTT LAPUNKNAK GENTO A PUSKÁS-FÉLE KISZÓLÁSOKRÓL, A GYŐZELMEKET KÖVETŐ ÜNNEPSÉGEKRŐL ÉS BERNABÉU ELNÖK SZIGORÁRÓL, OLVASSA EL A SZOMBATI LAPBAN MEGJELENŐ INTERJÚT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik