Már a szezon előtt lefutott volt? Így meneteltek a favoritok a Super Bowlig!

B. L.B. L.
Vágólapra másolva!
2014.01.28. 10:31
null
Demaryius Thomasék a Super Bowlon is megállíthatatlanok lesznek? (Fotó: Action Images)
Már csak öt nap van hátra az Egyesült Államok legjobban várt 2013-as sporteseményéig, a 48. Super Bowlig. A tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) nagydöntője előtti felvezető írássorozatunk első részeként a két döntős, az Amerikai Konferenciát megnyerő Denver Broncos és a Nemzeti Főcsoport trónjára felülő Seattle Seahawks Super Bowlig tartó útját elevenítjük fel.

 

Hosszú, változatos idény végéhez közeledünk, ugyanakkor már rég tűnt ennyire egyértelműnek a végkifejlet. A történet ugyanis már szeptemberben, az első hét előtt úgy nézett ki nagyjából minden szakértőnél (még a mi erősorrendünkben is – lásd itt!), hogy vajon Denver–Seattle vagy Denver–San Francisco Super Bowl lesz. Aztán a Konferenciadöntők utolsó másodperceiben pontosan ugyanez volt a kérdés...

De hogyan is érkeztünk el a mindenki által papírformának vélt mérkőzéshez?

DENVER BRONCOS (15–3)

A Denver Broncos már egy éve is a Super Bowl egyik legnagyobb esélyese volt az Amerikai főcsoportból, hiszen az amúgy is elég erős keret mellé John Elway megszerezte minden idők egyik, ha nem a legjobb irányítóját is, Peyton Manning személyében. A kezdeti döcögés (2–3-as start) után a San Diego elleni csodát (0–24-ről 35–24) követően az alapszakaszban minden meccset megnyertek már a Musztángok, a rájátszásban azonban a későbbi bajnok Baltimore Ravens kétszeri hosszabbításban diadalmaskodott.

A holt szezonban az együttes ugyan egy kaotikus faxügy miatt elvesztette egyik legjobb irányítósiettetőjét, Elvis Dumervilt, de még így is bőven pozitív mérleggel jött ki a játékmentes hónapokból.
Érkezett ugyanis a fő rivális New England Patriotstól a liga tán legjobb belső elkapója, Wes Welker, a támadófalba a szezon egyik legjobb teljesítményét nyújtó Louis Vasquez San Diegóból (cirka 23.5 millió dollárért írt alá négy évre), ugyaninnen Shaun Phillips Dumervil posztjára (az alapszakaszban 10, a korábbi csapata elleni főcsoport-elődöntőben további két sackkel meghálálva a lehetőséget), a hátvédsorba Dominique Rodgers-Cromartie, és még Manning fő testőre, Ryan Clady is hosszabbított a csapattal. Sokkal kisebb visszhangot váltott ki a belső védőfalember Terrance Knighton szerződtetése, a Jacksonville-től érkező játékos azonban mind a futás megállításában, mint az irányító siettetésében hatalmas teljesítményt nyújtva segítette a csapatát.

Aztán jöttek a kevésbé jó hírek, a ligába berobbanó linebacker Von Miller hatmérkőzéses eltiltást kapott, Clady számára pedig két meccs után véget ért a szezon. A játékosbörzén szerzett játékosok közül gyakorlatilag egyedül a cserefutóként alkalmazott Montee Ball (559 futott, 145 elkapott yard, 4 TD) tudott érdemben hozzátenni a csapat teljesítményéhez, amely már az idény első meccsén megmutatta, miért is tartják az AFC favoritjának.


Ugyanis a címvédő Ravens épp a Denver vendégeként játszotta le a 2013-as szezont első találkozóját, amelyen Peyton Manning gyakorlatilag tönkreverte a Baltimore védősorát. A zseniális irányító az első meccsen 7 TD-passzal jelezte, ebben az idényben nagyon fel kell kötnie a gatyáját annak, aki fel akarja venni vele a versenyt.

Gyakorlatilag hétről hétre döntötte meg a rekordokat mind ő, mind a Broncos, amely az első öt fordulóban csak az Oakland elleni 37–21 során nem jutott 40 pont fölé. Pedig a sorban ott volt a címvédő (49–27), a 2011-es idény bajnoka (–Giants 41–23), a szezon későbbi felében parádés formában játszó, a yardokat ipari mennyiségben termelő Eagles (52–20) és az utolsó pillanatig a rájátszás kapujában lévő Cowboys (51–48) is.

A Jacksonville Jaguars gond nélküli legyőzése már sorozatban a 17. alapszakaszbeli sikere volt az együttesnek, és igencsak úgy tűnt, a rekordokat halmozó támadósor vezette gárda megismételheti a Patriots 2007-es hibátlan (16–0-s) alapszakaszát.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2013-as szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Aztán jött a csavar, Peyton Manning első visszatérése Indianapolisba, ahol aztán a Colts a remeklő Andrew Luck vezérletével lerombolta a verhetetlenség mítoszát – bár az elért 33 pont itt sem tűnik kevésnek, 36–17-es vezetés után a Csikóknak még ez is belefért (33–39).


A szezonban csúnyán alulteljesítő Washington Redskins ellen az addig 25 TD-passza mellett csupán három interceptiont jegyző Manning háromszor is eladta a labdát, és a 3. negyedben a Rézbőrűek már 21–7-re vezettek. Hogy aztán gyakorlatilag egy tükörsima végjátékban 45–21-re így is könnyedén kikapjanak. Manning csak az utolsó 15 perc során három TD-passzt adott, a fővárosi védelem pedig semmit nem tudott kezdeni a Denverrel.

Aztán egy pihenőhét után jött a San Diego, amely bár megverni nem tudta (sőt, igazából szorossá tenni is csak a végén, 28–6-ról lett 28–20), a 38 perces labdabirtoklás a denveriek ellen brutálisan magasnak számított, és először maradt 30 alatt a Broncos. Majd egy hétre rá megint, bár ez akkor annyira meglepő, tekintve azzal a Kansas Cityvel játszottak, amely az előző idény leggyengébb mérlegét magáról lesöpörve, egyedüliként maradt veretlen 9 mérkőzést követően, ráadásul egyszer sem engedett az ellenfeleknek 17-nél több pontot. Manningéket ugyanakkor ők sem tudták teljesen feltartóztatni, bár a 27 szerzett pont és az egyetlen TD-passz még így is a legkevesebb volt (27–17).

Az elmúlt másfél évtized legnagyobb rivalizálására utazott ezt követően Manning csapata, a New England otthonában pedig úgy tűnt, minden idők legsimább „Brady–Manning” csatája alakul ki. Hogy aztán a legszorosabb legyen… Történt ugyanis, hogy még a Hazafiak az első három labdabirtoklásuk során mindháromszor elhagyták a tojást a nagy fagyban, addig a denveriek köszönték szépen, és villámgyorsan megléptek 17–0-ra, majd a szünetre 24–0-val mentek, és Rodgers-Cromartie utolsó másodperces sérülésével.

Deckerre nem volt ellenszere a Chiefsnek – sem
Deckerre nem volt ellenszere a Chiefsnek – sem
A többi már történelem, a Patriots sorozatban szerzett 31 ponttal fordított, amikor azonban már úgy tűnt, hogy a Broncos nem tud visszajönni a meccsbe, volt még egy csavar. Jöhetett a hosszabbítás, ahol a puntháború végén egy denveri hiba után lőtávolságba ért a Patriots, amely egy mezőnygóllal meg is nyerte a szezon egyik legjobb meccsét (31–34).

A Broncos ráadásul sorsolása legkeményebb heteit élte, ezúttal vendégként lépett pályára a Chiefs ellen, amely 21–7-re ment a második negyedben. Az alapszakaszban 1288 yarddal és 11 TD-vel záró Eric Deckerre azonban nem volt ellenszer, a kiváló elkapó ezen a találkozón 8 elkapásból 174 yardot és 4 TD-t jegyzett, gyakorlatilag egymaga eldöntve az összecsapást (35–28).


A Tennessee Titans elleni fagyos meccsen ráadásul Manning azt is bebizonyította, hogy nem zavarja őt annyira a nagy hideg, 397 yarddal és 4 TD-jével ismét 50 pont fölé juttatta övéit (51–28), pedig a Titánok már 21–10-re is vezettek a meccs során.

A San Diego aztán ismét megmutatott valamit a Denver lehetséges megállításának fortélyaiból, Philip Riversék ismét lenyelték a labdát, s bár a Broncos 10–3-as vezetéssel kezdett, az utolsó negyedben elért tíz pontja előtt a Chargers három TD-t is szerzett, és végül 27–20-ra legyőzte a csoportriválist. Ez a 20 pont a legkevesebb, amelyet ebben az idényben a denveriek szereztek!

Az utolsó két forduló konkrétan Manning rekordjairól szólt, a Houston elleni kiütés során megdöntötte a TD-rekordot (végül 55-tel zárt), majd az Oakland ellen egy félidőnyi játékkal is átadta a múltnak a passzolt yardok rekordját (5477).

Elway után Manning is SB-győzelemre vezeti a Broncost?
Elway után Manning is SB-győzelemre vezeti a Broncost?

A rájátszás első fordulójában így pihentek a Musztángok, majd az életüket kétszer is megkeserítő Chargersszel találkoztak, és ezúttal sem jutottak el 30 pontig, mondjuk a 24 pont is elég volt ahhoz, hogy megnyerjék a meccset – bár a végén a San Diegónak volt még egy lehetősége (24–17).

A konferenciadöntőben jöhetett a 15. Manning–Brady párharc, az addigi 4–10-es mérleg azonban semmit nem ért a vendégeknek, a Denver irányítója gyakorlatilag nyomás nélkül szétszedte a megtizedelt Hazafiakat, és végül 400 yarddal és 2 TD-passzal zárta a teljesen sima meccset (26–16).


A Broncosnál a támadófal Clady korai kiválása ellenére elképesztő szezont hozott, az eddigi 18 meccsen csupán 18 sacket kellett Manningnek elszenvednie, a legutóbbi 7 fellépésen pedig összesen csak hármat. A védelemből Von Miller 9 meccs után ismét kidőlt, mellette a hátvédsorból Chris Harris, a védőfalból Derek Wolfe és Kevin Vickerson is sérültlistán landolt, de a támadósor csillogása eddig mindent elhomályosított. A futók közül Knowshon Moreno (1038 yard/10 TD), az elkapók közül Demaryius Thomas (1430/14) és Decker (1288/11) is ezer yard és két számjegyű TD-vel végzett, rajtuk kívül TD-kben pedig ez még az agyrázkódások miatt meccseket kihagyó Welkernek (778/10) és a tight end Julius Thomasnak (788/12) is sikerült. Ezek után meglepő módon a Broncos által szerzett 606 pont nem szimplán a szezon, hanem a liga történetének legjobb ponttermésének bizonyult, így aztán az is belefért, hogy az együttes védelme 399 pontot engedett az ellenfeleknek, ami a 11. legrosszabb mutató.

Vajon Richard Shermanék ellen is megy majd a Musztángoknak? (Fotó: Action Images)
Vajon Richard Shermanék ellen is megy majd a Musztángoknak? (Fotó: Action Images)



SEATTLE SEAHAWKS (15–3)

A Seattle ezzel teljesen ellentétes stílust képviselve harcolta ki a fináléba kerülést. A Seahawks ugyanis bár nem termelt rosszul a pontokat tekintve (417-tel holtversenyben a nyolcadik helyen végeztek), brutális védelmének köszönhetően jutott el idáig. A 231 egység ugyanis a legkevesebb, amelyet ebben a szezonban valamelyik együttes engedett, de 300 alatt is csupán az NFC döntőjében elvérző San Francisco 49ers (272) és a konferencia elődöntőjében az utóbbi csapat ellen alulmaradó Carolina Panthers (241) zárt.

A Seahawks védelme már az előző szezonban is brutális volt, ehhez még hozzájött a szabadügynökpiacon megszerzett két irányítósiettető védőfalember, Cliff Avril (az alapszakaszban 8, a rájátszásban 1.5 sacket szerzett) és Michael Bennett (8.5 és 1.5), valamint a támadósor felturbózására egy csere keretében elhozott Percy Harvin érkezése is.

Ez utóbbinak folyományaként az előző idényben konferencia-elődöntőbe jutó együttesnek nem volt első körös választási lehetősége a drafton, a második kanyar végén húzott Christine Michael az előszezonbeli remeklés után az alapszakaszban négy meccsen 18 labdacipelést kapott (79 yardot szerzett), a harmadik körös Jordan Hill hasonlóan kevés lehetőséget kapott a védőfal belsejében, a negyedik körös elkapó pedig az 53-as keretbe sem fért bele végül... A komplett újoncegységet Luke Willson tight end 272 yardja és 1 TD-je, valamint a 7. kör végén talált támadófalember Michael Bowie menti meg valamelyest.

A Halászsasok már az első két héten lejátszották a szezon, na jó, alapszakasz két tán legfontosabb meccsét, mert mit ad Isten, épp a Panthers és a csoportrivális, tavaly döntőző 49ers volt az első két ellenfél. A Seattle pedig már jó előre megmutatta a riválisoknak, mi vár az ellenfelekre a szezonban: a két meccsen összesen 10 pontot kapott csak! A Carolina elleni 12–7 a Panthers korábbi gyengélkedése miatt annyira nagy számnak ugyan nem tűnt, a 49ers 29–3-as kiütése viszont már egyértelmű jelzés volt – pedig Russell Wilson kifejezetten gyengén játszott, csupán nyolc jó passza volt, 142 yardja és egy TD-vel mellett pedig egy interceptiont is dobott.


A Jaguars a Seahawksnak sem okozott problémát (45–17), a szezon elején még mindenkire veszélyes Houston viszont gyakorlatilag egy nyert meccset tudott elszórakozni. A „szörnyeteg" Marshawn Lynch (1257 yard, 12 TD) TD-jével 6–20 után szépített ugyan a Seahawks, Wilson interceptionje után azonban így is jó helyzetből jöhetett a Texans, és 3 perccel a vége előtt már a Seahawks 40-esénél járt. Pár yard hiányzott már csak a mezőnygóltávolsághoz, azonban Matt Schaub passzából a liga egyik legjobb védője, a nyolc interceptionnel záró Richard Sherman szerzett 58 yardos TD-t, a hosszabbítást pedig behúzta a Seahawks (23–20).

Keresse vasárnap az újságosoknál!
Keresse vasárnap az újságosoknál!

A következő meccsen már azonban nem jött az újabb idegenbeli siker, érdekesség, hogy a Seahawks veretlenségét is az Indianapolis vette el! A Colts az utolsó negyedet ugyan még hátrányban kezdte, az egész szezonban nagyszerűen működő Andrew Luck, T. Y. Hilton páros (ezen a meccsen két TD-t is összehoztak) hajtotta Csikók 11–0-s záró játékrésszel diadalmaskodtak (28–34). Ezt leszámítva még 24 pont felett sem engedtek a szezonban a Halászsasok…

Jött sorozatban a negyedik AFC Déli csoportjából érkező ellenfél is, a Tennessee Titans ellen ismét dominált a védelem, az egyetlen Titán-TD egy elvesztett labda utáni hosszú visszahordásból született (20–13), majd az Arizona Cardinals otthonában egy kései engedett TD ellenére is simán nyert a Seahawks (34–22).


A Rams védelme aztán gyakorlatilag darabokra szedte a Seahawks támadófalát egy fordulóval később, Wilson kis túlzással többet volt a földön, mint állva (hétszer is sackelték), de Golden Tate egyszer így is elszabadult, amelyből 80 yardos TD-t szerzett a Seattle. Wilson ezzel együtt összesen 139 yardig jutott a meccsen, amelyen ráadásul a Rams a végén kétszer is próbálkozhatott az egyyardosról, de a Seahawks védelme megmentette a sikert (14–9).

A kiszenvedett győzelmet a szezon egyik legkönnyebb meccse követte – de csak papíron. A Buccaneers ugyanis hét vereséggel érkezett meg Seattle-be, ahol Wilson még nem kapott ki a csapatával, és egyébként is 7–1-es mérlege volt az együttesnek. Na, a pont nélkül első negyed után a Tampa Bay úgy pakolt be 21 pontot hirtelen, hogy a Halászsasok csak pislogtak (0–21). Az újonc cserefutó Mike James élete meccsét játszotta, 158 yardja mellett egy passzolt TD-t is szerzett (!), de még a harmadik negyedben is 24–7-re vezettek a vendégek, mielőtt Wilsonék megrázták magukat, és hosszabbításra mentették a meccset, majd behúzták az újabb ráadásos meccsüket is (27–24).

Az előző idényben rájátszásba jutó, ebben a kiírásban csak szenvedő együttesek elleni találkozók jöttek, az Atlanta Falcons (33–10) és a Minnesota Vikings (41–20) legyőzésének egyetlen érdekessége, hogy utóbbi meccsen lépett egyedül pályára, és szerzett egyedül elkapást (egyet...) az alapszakaszban Percy Harvin. Na jó, a másik, hogy az Atlanta búcsúztatta az előző idényben a Seahawkst az elődöntőben, méltó revánsot sikerült hát venni.

A pihenőhét után jött a Drew Brees vezette New Orleans, amely az előző szezonbeli csőd után 304 kapott csupán az idényben, ez pedig a negyedik legjobb teljesítmény volt ebben a kiírásban. Wilson egészen parádés játékkal (70 százalék feletti pontosság, 310 yard, 3 TD, 47 futott yard) rukkolt elő, a védelem pedig teljesen megfojtotta Breeséket, az eredmény pedig úgy is kiütéses siker lett, hogy a Seahawks a második félidőben már csak 7 pontot szerzett (34–7).


A 49ers elleni visszavágón igazából a presztízst leszámítva csak a kaliforniaiaknak volt fontos (bár a Seahawks alighanem örült volna, ha az egyik fő rivális rájátszási esélyeit csökkenti), a jobban akaró San Francisco egy utolsó perces mezőnygóllal végül behúzta az összecsapást (17–19).

A Giants és Eli Manning totális megsemmisítése (5 interception, 23–0) után a rájátszásért nagyon kaparó Cardinals megszakította Wilson hazai veretlenségét (10–17), az utolsó fordulóban a Rams sima elintézése (27–9) után pedig kiharcolta az első kiemelést a csapat, amely tehát hatszor is egy számjegyű ponton tartotta az ellenfelét, és a Falcons ellen is csupán 10-et engedélyezett egy agyonnyert meccsen.

Russell Wilson a Lombardi-trófeával is ünnepelhet?
Russell Wilson a Lombardi-trófeával is ünnepelhet?

A konferencia elődöntőjében ismét Breesék következtek, és a New Orleans irányítója a negyedik negyedig ismét csak szenvedett, addigra pedig már 16–0-ra vezetett a Seahawks. A 140 yardig és két hatpontosig jutó Lynch bő két perccel a vége előtt 23–8-re módosította az állást, de a Szentek még itt sem adták fel, Marques Colston TD-je után az onside kickkel visszaszerezték a labdát, de az újabb pontszerzés már nem jött össze (23–15).

Wilson ezúttal ráadásul még jól sem játszott, ezt azért a konferenciadöntőben kárpótolta később, ahol az ellenfél nem is lehetett más, mint a 49ers. A San Francisco hiába kezdte erősen a meccset, 10–0-s vezetést Lynch 40 yardos evickélése után eltűnt (10–10), és bár Anquan Boldin (egy valamivel jobban teljesítő új elkapó) TD-jével 17–10-re ismét a vendégek vezettek, egy mezőnygól után a Seahawks 4. és 7-re bevállalós játékot hívott, amelyből 35 yardos TD-t szerzett megfordítva a meccset (20–17). A hajrában a kétszer is jó helyzetbe kerülő hazaiak még egy field goalt szereztek, de egy TD-vel így is fordíthatott volna a 49ers, ha Colin Kaepernick passzát Sherman nem vadássza le társa kezébe Michael Crabtree elől (23–17).

A két csapat tehát egyaránt 13–3-as alapszakasz-mérleggel kaparintotta meg konferencia legjobb mutatóját, így az első kiemelést, és ez a két csapat volt csak, amely legalább 135 ponttal többet szerzett, mint amennyit kapott (Denver 207, Seahawks 186). A döntőjük ezek után aligha ér meglepetésként bárkit. De hogy a fináléban ki örülhet? Ismét beigazolódik a védelem nyeri a bajnokságot frázis, vagy a Broncos fegyverarzenáljára már a Seahawks védelme sem talál választ? Esetleg a két ellentétes egység, a kevésbé produktív Seattle-támadósor és pontokat azért nagy számban engedő Broncos-védelem lesz az, amelyen eldől a csata egyik, vagy a másik irányba? A hetedik döntőjére, és harmadik bajnoki címére készülő Denver vagy a második Super Bowlján első sikerét remélő Seahawks? Már csak ötöt kell aludnunk...

STATISZTIKÁK
A KONFERENCIADÖNTŐK LEGJEI
A legtöbb passzolt yard:
Peyton Manning (Denver)–New England
400
A legtöbb futott yard:Colin Kaepernick (San Francisco)–Seattle
130
A legtöbb elkapott yard:Demaryius Thomas(Denver)–New England134
A KATEGÓRIÁK RÁJÁTSZÁSBELI LEGJOBBJAI
A legtöbb passzolt yard:774Andrew Luck (Indianapolis)
A legtöbb futott yard:249Marshawn Lynch (Seattle)
A legtöbb elkapott yard:327T. Y. Hilton (Indianapolis)
A legtöbb szerelés:35NaVorro Bowman (San Francisco)
A legtöbb sack:4.5Ahmad Brooks (San Francisco)
A legtöbb interception:2Husain Abdullah (Kansas City), Alfonzo Dennard (New England)
NFL 2013, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD-MÉRKŐZÉSEK (2014. 01. 04.–01. 05.)
AFC
Cincinnati Bengals(3.)–San Diego Chargers(6.)10–27
Indianapolis Colts(4.)–Kansas City Chiefs(5.)45–44
NFC
Philadelphia Eagles(3.)–New Orleans Saints(6.)24–26
Green Bay Packers(4.)–San Francisco 49ers(5.)20–23
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2014. 01. 11.–01. 12.)
AFC
Denver Broncos(1.)–San Diego Chargers(6.)24–17
New England Patriots(2.)–Indianapolis Colts(4.)43–22
NFC
Seattle Seahawks(1.)–New Orleans Saints(6.)23–15
Carolina Panthers(2.)–San Francisco 49ers(5.)
10–23
KONFERENCIADÖNTŐK (2014. 01. 19.–01. 20.)
AFC
Denver Broncos(1.)–New England Patriots(2.)26–16
NFC
Seattle Seahawks(1.)–San Francisco 49ers(5.)23–17
SUPER BOWL XLVIII (2014. 02. 03.)

Denver BroncosSeattle Seahawks*

2014. 02. 03., 0.30 (Tv: Sport2)
*MetLife Stadium (New Jersey)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik