Az idény előtt nálunk Peyton Manningék állnak az élen

HERCZE KRISTÓFHERCZE KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2013.09.05. 14:44
null
Nálunk Peyton Manningék a Super Bowl fő várományosai (Fotó: Reuters – archív)
A címvédő Baltimore Ravens denveri vendégjátékával péntek hajnali fél 3-tól kezdetét veszi a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2013-as idénye. Természetesen az új szezon során is heti rendszerességgel jelentkezünk szubjektív erősorrendünkkel, amelyet jelenleg a Peyton Manning irányította Broncos vezet, míg a dobogóra az NFC Nyugati csoportjának két kiválósága, a Seattle Seahawks és a Super Bowlban alulmaradó San Francisco 49ers fért még fel. A címvédő Baltimore Ravens csak a 8., a Jacksonville Jaguars és az Oakland Raiders szurkolóinak pedig egyelőre sok örömet nem jósolunk. Íme, a lista!

 


1.
Denver Broncos

Borzasztó erős a Broncos kerete! Már tavaly is remekelt a Manning vezette gárda, ám most még Wes Welker és Dominique Rodgers-Cromartie is csatlakozott az együtteshez, ami által mind a támadóknál, mind a védőknél javulás várható. Egészen komikus módon búcsút vettek azonban Elvis Dumerviltől, valamint Von Miller hatmeccses eltiltása és Champ Bailey sérülése sem segíti a Denvert. Ettől függetlenül a rájátszás elérése kötelező, és annyira jónak tűnik a denveri csapat, hogy nálunk a Broncos a Super Bowl egyik favoritja.

2. Seattle Seahawks

Pete Carroll néhány év alatt felépítette a liga egyik legerősebb csapatát, melytől joggal retteghetnek az ellenfelek. Nagy kérdés lesz, hogy a tavaly parádézó Russell Wilson át tudja-e menteni erre az idényre is a formáját, vagy netán visszaesik. Percy Harvin idecserélésével Carrollék az utolsó láncszemet is beillesztették a csapatba, ám közbejött Harvin komoly sérülése, ami miatt az idény nagy részét kihagyni kényszerül. A félelmetes védelmet már jól ismerhetjük tavalyról, és még érkezett a védőfalba Cliff Avril és Michael Bennett is, így bár Gus Bradley védelmi koordinátor Jacksonville-ben kötött ki, nem várható nagy visszaesés a csapatrészben, ezek tudatában pedig az idei év egyik esélyese a Seattle.

3. San Francisco 49ers

Minden szép és jó lenne, ha a sérülések elkerülnék a tavaly nagydöntőző San Franciscót. Ám nincs szerencséje Jim Harbaugh-nak, mivel fontos játékosai dőltek ki a csapatnak. Michael Crabtree-vel kezdődött a mizéria, akinek elszakadt az Achilles-ina, pedig Kaepernick kedvenc célpontjának fantasztikus szezon nézett volna ki. A védelemből kidőlt a kezdő cornerback Chris Culliver, neki a térdszalagja szakadt el, míg Dashon Goldson eligazolt. Ám azért Anquan Boldin megszerzése a bajnoktól hatalmas húzás volt! A sok sérülés komolyan kihathat a 49ersre, de még ezzel együtt is kötelező cél a rájátszásba jutás.

4. Atlanta Falcons

Nem nagyon lehet már erősíteni a Falconson, de Mike Smith még így is megtalálta azokat a játékosokat, akik nagy hasznára lehetnek az együttesnek. Michel Turnert lecserélte Steven Jacksonra, míg a hátvédsorba szép számmal érkezett erősítés, köztük az elsőkörös Desmond Trufant. Az Atlanta egyértelműen az Nemzeti főcsoport Déli divíziójának legfőbb esélyese, ezzel együtt pedig stabil rájátszáscsapat, ám most már a kieséses szakaszban is villantani kellene végre!

5. Houston Texans

Jól erősített a Texans is az elmúlt hónapokban. André Johnson sztárelkapó mellé érkezett DeAndre Hopkins, aki már az első évében Matt Schaub egyik kedvenc célpontja lehet. Arian Foster állapota viszont egyelőre talány, bár elmondása szerint jól van, hetekig sérült volt, alig tudott a csapattal gyakorolni. A védelembe visszatérhet a tavaly megsérült Brian Cushing, a napokban hosszabbító linebacker várhatóan hatalmas lökést ad majd a többieknek, de a veterán Ed Reed is a Texanshoz írt alá, ami nem túl jó hír az ellenfelek számára. Nem lesz egyszerű megszerezni a csoportgyőzelmet, de papíron azért még mindig a Houston az AFC Déli csoportjának fő esélyese.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2013-as szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

6. Cincinnati Bengals

Az idei nyár egyik nyertese egyértelműen a Bengals. A májusi drafton remekül használta fel a cetlijeit a csapat, ráadásul a piacon is jól igazoltak, hiszen a riválisból már jól ismert James Harrison is Cincinnatiban kötött ki. A szurkolók megnyugodhatnak, miután Andre Smitht, Carlos Dunlapet és Geno Atkinst is évekre magához láncolta a csapat. A.J. Green már most a liga egyik legjobb elkapója, és Tyler Eifert valamint Giovani Bernard draftolásával még sokoldalúbb lehet a támadószekció. Már csak Andy Daltonnak kellene felnőnie a feladathoz!

7. Green Bay Packers

Amíg Aaron Rodgers dobál Green Bayben, addig nem is száll el a rájátszás esélye. Pedig az amúgy sem túl jó támadófalat komoly sérülések tizedelik, az elkapók közül pedig Randall Cobb és Jordy Nelson sem teljesen egészséges, de Rodgers elégszer bizonyította már, hogy mi mindenre képes. A védőktől egy nagy név távozott, mégpedig Charles Woodson, ám a veterán söprögető pótlása nem tűnik lehetetlennek annak ismeretében, hogy az utóbbi években számos sérülést szedett össze és a sebessége is erőteljesen megkopott.

8. Baltimore Ravens

Bár az előző évi bajnoknak kellene első helyen tanyáznia, a Ravens látszólag olyannyira sokat gyengült az idei nyáron, hogy esélye sem volt a legjobbak közé bekerülni. Joe Flaccót már a Super Bowl után megkínálta egy megaszerződéssel a Hollók vezetősége, ám ennek néhány játékos látta kárát. A támadóknál már most nagy a baj, hiszen Dennis Pitta, Flacco kedvenc célpontja komoly csípőműtéten esett át, a visszatérését egyelőre csak megtippelni lehet, míg Anquan Boldin, a remek elkapó fizetése pedig túl soknak bizonyult a címvédő számára, így elcserélték San Franciscóba. A támadósort jelenleg Ray Rice-ra és Torrey Smithre lehet építeni, ám könnyen lehet, hogy ez kevés lesz. A védelemből visszavonult a kiváló középső linebacker Ray Lewis, de a veterán Ed Reed is távozás mellett döntött, míg söprögetőtársát, Bernard Pollardot elbocsátották. Paul Kruger a riválishoz igazolt, míg a helyére a nagyszerű irányítósiettető Elvis Dumervil jött. A nagy kérdés egyértelműen az, hogy a címvédő hogy jön majd ki ebből a takarításból?

9. New England Patriots

Nem zárt túl jó holt szezont a Patriots. Remekül indult minden, amikor Brady potom pénzért hosszabbított a csapat érdekében, ám Wes Welker távozásával elkezdődött a balszerencse áradása: először a sztár tight end, Rob Gronkowski törött keze fertőződött el, ami okán újabb műtét várt rá, bár végül sérültlistára nem került, majd a másik tight end, Aaron Hernandez keveredett bizarr gyilkossági ügybe, amely következtében el is bocsátotta a Pats. Welker pótlására Danny Amendola érkezett, ám még így is rettentő vékonynak tűnik a Brady vezette támadócsapat. Szerencséjükre azonban nem túl acélos az AFC Keleti csoportja, így továbbra is papírforma a csoportgyőzelem, s ez által a rájátszás a Hazafiak számára.

10. Chicago Bears

Chicagóban is szükségét érezték a vérfrissítésnek így, Marc Trestman vette át a stafétabotot. Az évek óta kritikán aluli támadófal jelentős vérfrissítésen ment át, ez lehet a kulcs, ami a Medvék rájátszásbeli reményeit illeti. Ha Jay Cutler megkapja a kellő védelmet, akkor a Marshall, Jeffery duó nagy idényt produkálhat. Bár a védelemből visszavonult a legenda Brian Urlacher, még így is rettentő erősnek tűnik ez a csapatrész. Egyáltalán nem esélytelen a playoff a Bears számára, amennyiben Cutler összeszedi magát és végre igazi vezérré tud válni.

11. Minnesota Vikings

Nagyon jó holt szezonja volt a Vikingeknek! Megszerezték Greg Jenningset, mellé Cordarrelle Pattersont draftolták, így Christian Pondernek egy szava sem lehet, körbelőtték jobbnál jobb célpontokkal annak ellenére, hogy Percy Harvint elcserélték Seattle-be. A védelem is erősítést kapott Sharriff Floydnak és Xavier Rhodesnak hála, így minden oka megvan a bizakodásra a Vikings fanoknak.

12. Indianapolis Colts

Felemás nyarat tudhat maga mögött a Colts. Bár nagyon sok hely volt a sapka alatt, mégsem sztárokra költötték Ryan Grigsonék a pénzt, hanem inkább feltöltötték a keretet sok, egymást kiegészítő játékossal. Pep Hamilton személyében Luck megkapta régi támadó koordinátorát, a támadófalba két új, kezdőjátékos is érkezett Donald Thomas és Gosder Cherilus személyében, valamint az elkapó Darrius Heyward-Bey érkezése sem elhanyagolható. Elnézve a támadósort, idén sem ez lesz az a csapatrész, ami miatt aggódni kell Indianapolisban. A védelembe több játékos érkezett, némelyikük súlyos pénzért. A legfontosabb közülük LaRon Landry, aki ha nem sérül meg, biztosan nagy erősítés lesz majd a futás és passz ellen egyaránt gyengélkedő Csikóknak, míg a cornerback Greg Tolernél is a sérülés elkerülése lesz a legfontosabb, ismervén az eddigi karrierjét. Reális elvárás a wild card körbe való bejutás.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csoportelsőnek van a legnagyobb sansza rá, hogy ezúttal még a rájátszásba se jusson be?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

13. Washington Redskins

A szezon előtti szünet egyértelműen Robert Griffin III-ről és a sérüléséről szólt. A fiatal irányító csodával határos módon villámgyorsan felépült a térdszalagszakadásából olyannyira, hogy az első héten már rögtön kezdhet is! Mostantól azonban jóval óvatosabbnak kell lennie, nehogy ismét megsérüljön. Az elkapó Pierre Garcon jó évet zárhat, amennyiben egészséges tud maradni, míg a védőknél továbbra is a hátsó tengely az, amely leginkább sebezhető lesz. Griffinnel nem lehetetlen a rájátszás elérése, ám nélküle már az lenne. Rajta áll vagy bukik az idény.

14. Dallas Cowboys

Tony Romo meglepetésre gigapénzről szóló szerződést kapott Jerry Jones tulajdonostól, ám most már az eredményeket is el kéne kezdeni szállítania! Dez Bryant és Jason Witten pazar formában fejezte be a 2012-es idényt, egy egészséges Miles Austinnal kiegészülve pedig kifejezetten erős támadósor segítheti Romot a győzelmekhez. A védelemnél fontos megemlíteni a sémaváltást, hiszen a Rob Ryan helyére érkező védelmi koordinátor, Monte Kiffin 4–3-ban fogja játszatni a csapatrészt. Talány lesz, hogy Ware és társai hogyan alkalmazkodnak az új rendszerhez, ám a Kovbojok így is ott lehetnek a meglepetés csapatok között.

15. Tampa Bay Buccaneers

A Buccaneers volt az egyik főszereplője az idei nyárnak, Greg Schiano ugyanis megszerezte a védelembe a sztár cornerback Darrelle Revist, valamint aláírt a söprögető Dashon Goldson is a csapathoz. Fantasztikus védelem alakul Tampa Bayben, amire szükség is lesz egy olyan csoportban, ahol Drew Brees, Matt Ryan és Cam Newton dobál. A támadóknál Josh Freemanen nagyon sok múlhat, míg a falban Carl Nicks hiányát megszenvedheti Doug Martin. Nicks esete nem mindennapi, a hírek szerint ugyanis húsevő baktérium támadta meg mind őt, mind a rúgó Lawrence Tynest, így nem lehet tudni, mikortól lehet őket aktiválni.

Brees újabb nagyszerű szezont futhat
Brees újabb nagyszerű szezont futhat

16. New Orleans Saints

A legfontosabb hír, hogy Sean Payton edző, miután letöltötte egyéves eltiltását, visszatérhetett a Szentek élére. Steve Spagnoulo helyét átvette Rob Ryan, ezzel pedig a védelem váltani fog a 3–4-es alapfelállásra. Hogy ez hogyan fog sikerülni, az már jó kérdés, ám amíg a Drew Brees vezette támadósor termeli a pontokat, addig bárkit meg tud verni a csapat. Előzetesen a Falcons az NFC Déli csoportjának esélyese, ám a wild cardért harcban lehetnek Paytonék.

17. Pittsburgh Steelers

Az a csapat, amely Ben Roethlisbergert tudhatja a sorai között, mindig PO-esélyes. A Steelersszel minden évben számolni kell. Annak ellenére is, hogy tavaly a Todd Hailey által irányított támadóegység nem volt túl meggyőző, ahogyan a védelem részéről az ellenfél irányítójának siettetése sem a korábbi éveket idézte. Mindkét csapatrészből távozott egy-egy nagy név. Big Ben mostantól nem számíthat Mike Wallace segítségére, míg James Harrison pont a csoportrivális Bengalsba távozott, ezáltal megnehezítve Roethlisberger dolgát. Helyére a fiatal Jarvis Jones érkezett, aki bár nyaksérülése miatt kockázatos húzás volt a vezetés részéről, pass rush tudását és repertoárját tekintve igazi szörnyeteg. Rashard Mendenhall helyét a jövőben Le'Veon Bell veheti át, amennyiben egészséges tud maradni. Ha pedig Troy Polamalu nem sérül meg, úgy a Pittsburgh védelme idén is elit lehet, onnantól pedig reális elvárás lehet akár a rájátszás is.

18. Detroit Lions

Bár a fizetési sapka szempontjából nagyon nehéz helyzetből várta a szüntetet a Lions, mégis jól gazdálkodtak abból a kevés pénzből. A támadókhoz érkezett Reggie Bush, míg a védelembe Glover Quin. Mindkét játékostól sokat várnak, ám azért még így is kétarcú csapat a Detroit. Főleg Staffordtól függ a siker, Megatronon kívül azonban továbbra sincs igazi második számú segítsége annak ellenére, hogy Bush remek elkapás utáni játékokat mutatott be az előszezon folyamán. Draftról Ziggy Ansah jött, akinek Cliff Avrilt kellene majd megfelelően pótolnia, ami az irányítók siettetését illeti. Habár egy wild card hely talán elcsíphető lenne, erre az esély mégis csekély, mivel idén elképesztően erős az NFC.

19. Kansas City Chiefs

Kansas Cityben sem volt apelláta, a tavaly megbukott edzői stábnak mennie kellett! Andy Reid lett az újonnan kinevezett főedző, akit az Eaglesből már jól ismerhetünk. Teljesen új stábot, új légkört hozott magával, alapjaiban bolygatta fel a csapatot az új vezetés. Kezdésként megszerezte a 49ers mellőzötté vált irányítóját, Alex Smithet, majd az 1/1-es cetlivel elhozta Eric Fisher szélső támadófalembert a draftról. Érkezett még Donnie Avery az elkapósorba, aki sebességével állandó veszélyt jelenthet majd az ellenfél védelmének, valamint nőni fog Jamaal Charles szerepe, aki mostantól a passzoknál is gyakran keresett célpont lesz. A védelembe Sean Smith és Dunta Robinson leigazolása nagy fejlődést hozhat, így bátran kijelenthetjük, hogy hiába volt 1/1-es tavaly a Chiefs, ezzel a kerettel, és egy jó Alex Smithszel akár még egy komoly meglepetés is benne van az együttesben.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

20. New York Giants

Eli Manning formája erősen hanyatlani látszik, ez pedig könnyen rányomhatja a pecsétjét az Óriások idényére. Az új szerződésének örülő Victor Cruz sérüléssel bajlódik, míg Hakeem Nicks mindig is sérülékeny játékos volt, így fel van adva a lecke Manning számára. Brandon Myers nagy erősítés lehet, ha megfelelően használják, a távozó Ahmad Bradshaw helyére lépő David Wilson pedig már többször is megcsillogtatta tudását, mostantól pedig már kezdőként villoghat majd. A főbb probléma még így is a védelemben lehet, Jason Pierre-Paul ugyanis még mindig sérült, linebacker sora kis túlzással nincs is a csapatnak, ráadásul a hátvédsorból is folyamatosan dőlnek ki a játékosok.

21. Miami Dolphins

Az egyik legjobb helyzetből vágott neki a Miami a holt szezonnak, tekintve, hogy ez a csapat rendelkezett az egyik legnagyobb elkölthető pénzmennyiséggel a fizetési sapkát illetően, amit meg is próbáltak kihasználni. Már órákkal a szabadügynök piac nyitása előtt megállapodtak az elkapó Mike Wallace-szal egy gigaszerződésben, ám cserébe el is engedték Jake Longot, aki egy ideje már nem volt a régi, valamint Reggie Busht, akiben mindig ott volt a veszély. Long távozásával kérdésessé vált a támadófal, eme csapatrész sikerességére az alapszakasz ad majd választ. Az áprilisi börzén Dion Jordant választotta a Miami, a Wake, Jordan duótól pedig nem titkoltan a pass rush feljavulását várják. Szükség is lesz rá, ha semlegesíteni akarják Tom Bradyt. Az látszik, hogy Joe Philbinék maximálisan bíznak Ryan Tannehillben, legalább fél tucat új célpontot hoztak a számára, így kijelenthetjük, hogy rajta áll vagy bukik a Delfinek sikere, hiszen ez a keret nem fogja elbírni az irányítója blamáját.

22. Tennessee Titans

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy nagyon jó nyarat zártak a Titánok! Az erősítéseknek főleg Chris Johnson örülhet, ugyanis két remek, futásblokkoló guard érkezett Andy Levitre és Chance Warmack személyében. A címvédőtől kivágott Pollard Tennessee-ben kötött ki, vele pedig biztosan nagyot erősödött a védelem is. Igazából Jake Locker lesz az, akin nagyon sok múlik majd. Ha a fiatal irányító egészséges tud maradni, akkor könnyen meglepetéscsapat lehet a Titans.

23. St. Louis Rams

Bár nagyon jól erősítettek a Kosok, a 49ers és a Seahawks miatt így is csekély esélyük van arra, hogy beleszóljanak a csoportgyőzelemért folyó harcba. A szabadügynök piacról Jake Long csatlakozott, ezzel pedig Sam Bradford védelme lényegesen hatékonyabb lehet, míg draftról a fiatal elkapó, Tavon Wilson jött, és a linebacker Alec Ogletree is első körös választása volt Jeff Fisheréknek. A nagyszerű futó, Steven Jackson Atlantába ment, őt Daryl Richardson fogja pótolni. Nagyon jó és látványos csapatépítés folyik az utóbbi két évben St. Louisban, ám várhatóan még ez az év sem hozza majd meg a nagy áttörést.

Cam Newton talajon is rendkívül veszélyes
Cam Newton talajon is rendkívül veszélyes

24. Carolina Panthers

Ron Riverának megkegyelmeztek Carolinában, ezt az évet még biztosan a gárda élén töltheti. Jelentős változások nem történtek a csapatnál, a védelem azonban sokat erősödhet, miután a draftról nagyon jó játékosok érkeztek, néhány napja pedig Quintin Mikell, söprögető is leszerződött a Párducokhoz. A csapat két húzóembere Cam Newton és Luke Kuechly lehetnek, viszont valljuk be, hogy előzetesen nem sok esélye van Newtonéknak arra, hogy versenyben legyenek a rájátszásért.

25. Cleveland Browns

Clevelandben is kicserélték az edzői stábot. A főedző Rob Chudzinski lett, míg a támadók élére a San Diegótól elküldött Norv Turnert nevezték ki. Ám lehet, hogy még ez sem lesz elég ahhoz, hogy Brandon Weeden megmutassa, hogy ott van benne a kezdő irányítói kvalitás. Minden segítséget meg fog kapni, hiszen Trent Richardson jókora terhet levehet majd a válláról, ám egy igazi, elsőszámú elkapó még mindig hiányzik a támadósorból annak ellenére, hogy Josh Gordon nagyon jól játszott első évében. A védelem látszólag sokkal biztosabb lábakon áll! A cap spaceben bővelkedő Browns ki is használta a kínálkozó alkalmat és elhozta a rivális Ravenstől Paul Krugert, valamint a börzéről Barkevious Mingót, akik által félelmetes pass rusht generálhat majd a csapatrész. Határozottan jó irányba mozdult el a Browns, sok csapatot meglephetnek ebben az esztendőben.

26. Philadelphia Eagles

Phillyben megköszönték Andy Reid sokéves munkáját, hosszas keresgélés után pedig az NCAA-ből érkező Chip Kellynek szavaztak bizalmat. Kelly nem is tétlenkedett sokáig, megálmodott egy új, futásorientált támadósort, valamint megszabadult néhány játékostól. A legfontosabb név a kalapban egyértelműen Nnamdi Asomugha volt, ami nem meglepő azok után, amit a 2012-es szezonban mutatott. A támadófalba jött a fiatal tackle Lane Johnson, és a veterán Jason Peters is visszatérhet, így Michael Vicknek lényegesen jobb dolga és több ideje lesz majd, mint tavaly.

27. Arizona Cardinals

A tavalyi bukás Ken Whisenhunt bukását is jelentette egyben. Bruce Arians, a Colts támadó koordinátora lépett a megüresedett posztra, aki nem is nagyon szórakozott, rögtön elkezdte a nagytakarítást, majd az újjáépítést is. Első fogása az Oaklandben leszerepelt irányító, Carson Palmer volt, aki azért nagy javulást hozhat a Cards passzjátékába, de Rashard Mendenhall is csak segíthet a tavaly horribilis futójátékon. Az eddig szörnyű támadófal sem maradt érintetlen, ide az elsőkörös Jonathan Cooper jött Eric Winstonnal karöltve, aki kiváló jobb oldali tackle. Előbbit sajnos utolérte a balszerencse, ugyanis az előszezonban eltört a bokája, így kihagyja az első évét. A védelem tavaly nem volt rossz, ám ennek ellenére sokak elhagyták a klubot, míg a hátvédsorba a börzéről és a szabadügynökpiacról is több játékos is érkezett. Ez az első éve Ariansnak az Arizona élén, így nyilván nem is várunk el sokat tőlük, de azért az előző évhez képest biztosan javulni fognak.

28. San Diego Chargers

San Diegóban is nagytakarítás volt, a vezetőség ugyanis megunta az Norv Turner, A.J. Smith féle ámokfutást. A Broncos támadó koordinátora, Mike McCoy lett a főedző, míg Smith-t Mike Telesco váltotta a GM székben. Nincs könnyű dolguk, hiszen roppant gyengének tűnik a Chargers kerete! A legnagyobb kérdés egyértelműen Philip Rivers lesz, akitől most már egyértelműen azt várják, hogy igazi vezérré váljon. Az előtte lévő támadófal azonban annak ellenére is nagyon gyenge, hogy a draft első körében az offensive tackle D.J. Flukert választották, valamint a szabadügynök piacon is több játékost hoztak ide. Az elkapókat sem kerüli el a szerencsétlenség, hiszen az előző évben berobbanó Danario Alexander térdsérülés miatt már nem léphet pályára ebben a szezonban, de Malcom Floyd térdével is gondok vannak, Robert Meachem pedig még az 53-mas rostert sem élte meg azok után, hogy egy éve milyen pénzért került ide. Az újjáépítés azonban elkezdődött, ám ez nem egyéves munka lesz, mi jelenleg top5-10-es picket jósolunk a Chargersnek.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csoportutolsónak van a legnagyobb esélye ezúttal megnyerni a divízióját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

29. Buffalo Bills

Buffalóban nem kértek Chan Gaileyből a 2013-as esztendőre, a helyét pedig Doug Marrone vehette át. Nem indul jól a regnálása, ugyanis elképesztően sok gond van a csapat háza táján. A Bills egyik legfontosabb játékosa, Jairus Byrd csak hosszú időhúzás után írta alá a tenderét, ám már most a távozásáról pletykálnak, plusz komoly sérülések tizedelik a társaság előrehaladását. Rögtön ott az irányító poszt, ahová érkezett Kevin Kolb, majd rögtön meg is sérült, azóta pedig olyan súlyos agyrázkódást szedett össze, ami a karrierjét is komolyan befolyásolhatja. A helyettese, E. J. Manuel, akit – kisebb meglepetésre – a draft első körében vitt el a Buffalo, térdsérülés miatt kényszerült oldalvonal mellé, így még az is reális opció volt, hogy a nem draftolt szabadügynök, Jeff Tuel vezeti csatába a Bölényeket, de az elmúlt napokban megerősítették, Manuel képes lesz játszani a Patriots ellen. A futóposzton azért nyugalom van, ha C.J. Spiller nem sérül meg, akkor nagyon nagy évet zárhat, ahogy az elkapóknál az újonc Robert Woods villoghat majd, amíg Stevie Johnson elviszi a legjobb védőket mellőle. Komoly távozó a guard Andy Levitre, aki szabadügynökként a Titanshez szerződött. A védelem hátsó része igen szürkének tűnik, hiszen a cornerback Stephon Gilmore súlyos lábfejsérülést szenvedett az előszezonban, ami miatt akár a szezon felét is kihagyhatja. A látottak alapján ebben az évben sem lesznek versenyben a csoportgyőzelemért, de még csak a csoport második helyéért sem.

30. New York Jets

Az előszezon krémjét szolgáltatta a Jets azáltal, hogy áruba bocsátották Darrelle Revis sztár cornerbacket. Revis végül Tampa Baybe került, de Rex Ryanék így is lent maradtak a gödörben, ahol jó ideje vannak. Drafton jött a quarterback Geno Smith, ő nagy vetélytársa lehet Mark Sancheznek, akin jóformán már csak röhögnek a New York-i szurkolók, ám egyelőre Smith még nem tűnik NFL-késznek. Ami kedvező hír az irányítók számára, hogy némi meglepetésre, az elkapó Santonio Holmes a hírek szerint játékra jelentkezett, ő pedig hatalmas segítség lehet a szezon folyamán. Ryan nem hazudtolta meg magát, ismét komoly cetlit lőtt el a védőfal erősítésére, méghozzá Sheldon Richardsonra. Brady kezdhet félni, hiszen brutálisnak tűnik a Wilkerson, Richardson duó. Revis helyére érkezett Dee Milliner szintén az első körben, aki megfelelő pótlás lehet, tekintve, hogy a 2013-as draft osztály legjobb cornerbackjének tartják. Ez az év vélhetően az utolsó dobása lesz Ryannek a Jets színeiben, hacsak nem lepik meg a ligát, akkor New York sötétebbik oldalán is elbocsátások várhatóak.

31. Jacksonville Jaguars

Új rezsim érkezett Jacksonville-be a tavalyi szerencsétlenkedés után. A „szerencsés" választott nem más, mint a Seattle Seahawks korábbi védelmi koordinátora, Gus Bradley. A teljes tisztogatás után pedig megkezdődhet az újjáépítés! A drafton sikerült a támadófalat erősíteni, hiszen Luke Joeckel a következő 15 év egyik meghatározó játékosa lehet a posztján, valamint a söprögető Jonathan Cyprientől is sokat várnak a szurkolók, aki vélhetően rögtön az első naptól kezdő lesz majd a védelemben. Az előszezon további része már negatívabban alakult a Jaguárok számára, hiszen az elkapó Justin Blackmont elmeszelte a liga az első 4 meccsről, ami komoly érvágás lehet az amúgy sem túl acélos támadóegységnek. Mivel Laurent Robinson súlyos agyrázkódásgondokkal küzd, így rögtön egy év után elbocsátotta őt a csapat, tehát az első hetekben a Gabbert, Henne duó csak Cecil Shortsra támaszkodhat majd, valamint abban bízhatnak, hogy a komoly sérüléséből visszatérő Maurice Jones-Drew ismét a hátára tudja majd venni a gárdát, ahogyan azt az elmúlt években láthattuk tőle.

32. Oakland Raiders

Listánk sereghajtója nem más, mint az Oakland Raiders. Már tavaly sem volt túl acélos a csapat, ám az idei előszezonban sok kulcsjátékos búcsúzott. A fizetési sapkával évek óta hadilábon állnak, emiatt a mozgástere is minimális volt Dennis Allen csapatának, ennek eredményeképp egyedül a draftban bízhattak a szurkolók, de jelenleg az is megkérdőjelezhető, ami a sikerességét illeti. D. J. Hayden személyében egy, a sérülése miatt rizikós játékost választottak ki elsőként, de ami némiképp meglepő, hogy a negyedik körös irányító, Tyler Wilson már a keretszűkítést sem élte meg. A sérülések sem kerülték el a gárdát, ugyanis a támadófal legjobbja, a vakoldali tackle Jared Veldheer tricepsze megsérült, így fontos heteket kell majd kihagynia. A hírek szerint az első héten a másodéves Terrelle Pryor lesz a kezdő irányító, bár még nem lefutott a Flynn, Pryor csata. Összességében nagyon sok a kérdőjel a Raidersnél, hisz a támadócsapat és a védelem is tele van lyukakkal, olyan játékos pedig nem nagyon található a keretben, aki a hátára tudná venni az együttest, így komoly 1/1 aspiráns lesz idén az Oakland!

Kíváncsi a holt szezon történéseire? Ki hosszabbított csapatával, melyik játékos kapott valamilyen tendert az együttesétől? A csapatok között milyen játékoscserék zajlottak le? A szabadügynökké váló játékosok hol kötöttek ki? Milyen edzőváltások történtek a csapatoknál? Ki vonult vissza? Melyik együttes kiket draftolt? Ide kattintva mindent elérhet!

NFL 2013, ALAPSZAKASZ
1. FORDULÓ
2013. 09. 06. 2:30 Denver Broncos–Baltimore Ravens
2013. 09. 08. 19:00 Buffalo Bills–New England Patriots
2013. 09. 08. 19:00 Chicago Bears–Cincinnati Bengals
2013. 09. 08. 19:00 Cleveland Browns–Miami Dolphins
2013. 09. 08. 19:00 New Orleans Saints–Atlanta Falcons
2013. 09. 08. 19:00 New York Jets–Tampa Bay Buccaneers
2013. 09. 08. 19:00 Pittsburgh Steelers–Tennessee Titans
2013. 09. 08. 19:00 Detroit Lions–Minnesota Vikings
2013. 09. 08. 19:00 Indianapolis Colts–Oakland Raiders
2013. 09. 08. 19:00 Carolina Panthers–Seattle Seahawks
2013. 09. 08. 19:00 Jacksonville Jaguars–Kansas City Chiefs
2013. 09. 08. 22:25 St. Louis Rams–Arizona Cardinals
2013. 09. 08. 22:25 San Francisco 49ers–Green Bay Packers
2013. 09. 09. 2:30 Dallas Cowboys–New York Giants
2013. 09. 10. 1:10 Washington Redskins–Philadelphia Eagles
2013. 09. 10. 4:20 San Diego Chargers–Houston Texans

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik