V. J.
2021.05.08 11:34 Frissítve: 2021.05.08 13:54

Szuperliga: három klub nem hátrál, közös közleményt adtak ki

Mint arról pénteken beszámoltunk, az UEFA fegyelmi eljárás alá vonná azt a három klubot – a Barcelonát, a Juventust és a Real Madridot –, amely továbbra sem akar elállni az Európai Szuperliga létrehozásától. Az érintett csapatok most közös közleményt adtak ki, amelyben továbbra is kiállnak a kezdeményezés mellett és igazságosabb elbánást követelnek a kapott fenyegetések helyett.

 

Három klub továbbra is kitart a Florentino Pérez vezette Szuperliga mellett (Fotó: AFP)

 

 A szankciókra reagált a három klub
Az UEFA pénteken jelentette be, hogy a Szuperliga tizenkét alapító klubjából kilenccel megállapodott a visszaintegrálódás feltételeiről, a másik három viszont szankciókra számíthat.

A klubok közleményét az alábbiakban tartalmi változtatás nélkül közöljük.

„Az UEFA a Szuperliga, illetve annak kilenc alapító klubja kapcsán május 7-én kiadott nyilatkozatával kapcsolatban az FC Barcelona, ​​a Juventus és a Real Madrid CF az alábbiakat kívánja közölni:

1. Az alapító klubok elfogadhatatlan, harmadik féltől származó nyomásgyakorlásokat, fenyegetéseket és támadásokat szenvedtek és szenvednek el a projekt elhagyása érdekében, emiatt eltekintenek attól a joguktól és kötelességüktől, hogy konkrét javaslatokat és konstruktív párbeszédet kínáljanak a labdarúgás világát érintő problémák megoldására. A helyzet elfogadhatatlan, és már törvényszéki határozat szólítja fel a FIFA-t és az UEFA-t, hogy tartózkodjanak minden olyan intézkedéstől, amely bármilyen módon akadályozhatja a Szuperliga kezdeményezését, amíg a jogi eljárás folyamatban van.

2. A Szuperligát 12 alapító klubja közösen tervezte:

a) Azzal a céllal, hogy megoldásokat nyújtson a labdarúgás világának jelenlegi fenntarthatatlan helyzetére. A 12 alapító klub ugyanazon aggodalmakat osztotta meg, mint az európai labdarúgás egyéb érdekelt felei –, különösen a jelenlegi társadalmi-gazdasági helyzetben amikor a strukturális reformok elengedhetetlenek ahhoz, hogy sportágunk továbbra is vonzó lehessen és hosszú távon is fennmaradjon. Ennek érdekében április 18-án bejelentették, hogy a felek közötti együttműködés konstruktív szellemében készek erről tárgyalni az UEFA-val és a FIFA-val.

b) A labdarúgás jelenlegi viszonyainak legnagyobb tiszteletben tartásával az alapító klubok megállapodtak abban, hogy a Szuperliga csak akkor indulhat el, ha az UEFA, illetve a FIFA elismeri a sorozatot, illetve ha az alkalmazandó szabályokkal összeegyeztethetőek lesznek a versenysorozatot megalapító klubok hazai bajnokságaival és kupáival. Annak ellenére, hogy a nemzetközi és az európai szövetség ezekkel tisztában van,  mindeddig elutasították a tárgyalást.

c) Az egész európai futballcsalád pénzügyi stabilitása megteremtésének céljával, a jelenlegi válság következményei mellett, amelyek sok klub fennmaradását veszélyeztetik. Ennek tanúsága a bejelentett kötelezettségvállalás a garantált éves összegek kifizetéseire, amelyek lényegesen megsokszorozzák az UEFA által kiosztott összegeket, valamint a pénzügyi fenntarthatóságra vonatkozó szabályok megerősítésének kötelezettsége, amely egyértelmű, átlátható és hatékony ellenőrzési rendszert hoz létre, amelyet szakértők ellenőriznek.

3. A 12 alapító klub elismerte azt is, hogy a Szuperliga egyedülálló alkalom lenne arra, hogy szerte a világon a lehető legnagyobb látványosságot, „show-t” kínálja a szurkolóknak és megerősítse a sportág iránti globális érdeklődést, ami nem adott a világ minden részén és új kihívások veszélyeztetik. Mindezek mellett egyik fő célkitűzés volt a női labdarúgás világszintű népszerűsítése, amely óriási, ám jelenleg alábecsült lehetőség a labdarúgás iparágának számára.

4. Tisztában vagyunk a Szuperliga-kezdeményezésre érkezett reakciók sokféleségével, és ennek következtében annak szükségességével, hogy átgondoljuk ezek okait. Indokolt esetben készen állunk az egyes javaslatok újragondolására. Nagyon felelőtlenek lennénk azonban, ha – tudatában a futballipar szükségleteinek és rendszerszintű válságának, amely a Szuperliga meghirdetéséhez vezetett minket – feladnánk ezt a küldetést, hogy hatékony és fenntartható válaszokat nyújtsunk a labdarúgást fenyegető létkérdésekre.

5. Sajnálattal látjuk, hogy barátaink és a Szuperliga-projekt alapító partnerei mostanában következetlen és ellentmondásos helyzetbe kerültek, amikor tegnap az UEFA-val szemben számos kötelezettségvállalást írtak alá. Tekintettel azonban arra, hogy azok az anyagi kérdések, amelyek miatt a 12 alapító klub hetekkel ezelőtt kihirdette az új sorozatot, nem szűntek meg, megismételjük, hogy történelmünk tiszteletben tartása, az érdekelt felekkel és szurkolókkal szembeni kötelezettségeink és az ágazat pénzügyi fenntarthatósága érdekében kötelességünk felelősségteljesen cselekedni és kitartóan törekedni a megfelelő megoldásokra az UEFA-tól kapott elfogadhatatlan és folyamatos nyomás és fenyegetések ellenére.

6. Ismételten kijelentjük a FIFA-nak, az UEFA-nak és az összes érdekelt félnek – amint azt a Szuperliga bejelentése óta többször megtettük – elkötelezettségünket és határozott akaratunkat. Tiszteletteli környezetben és elviselhetetlen nyomás nélkül, jogi egyenlőség mellett, a legmegfelelőbb megoldások és az az egész futballcsalád fenntarthatóságának érdekében.”

Vita a kilépések körül
A húszcsapatosra tervezett európai Szuperliga tizenkét alapító klubjából kilenc visszalépett, így a sorozatnak hivatalosan három tagja maradt.
Florentino Perez, a Real Madrid és a Szuperliga elnöke korábban azt közölte, hogy a klubok nem léphetnek ki, csupán a nyomás hatására ezt kellett mondaniuk. A Spiegel című lap beszámolója szerint a Szuperliga csapatai 23 évre kötelezték el magukat 167 oldalas szerződésükben, amely szerint legkorábban három év elteltével és csak büntetés ellenében lehet kilépni.
(MTI)
2023.09.26 19:55:51

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az Illés együttes először az 1968-as táncdalfesztiválon hallott dalával – Amikor én még kissrác voltam – megidézem az ifjúságomat, már ami a labdarúgás szeretetét illeti. Ezt azért írom le, mert noha Lionel Messit és Cristiano Ronaldót kiváló futballistának tartom, mindig feszengtem, amikor gyerekek tucatjait láttam a mezükbe bújva. Miért nem lehet honi játékoshoz kötődni? A válasz korszakoktól függően más és más volt.

2023.09.24 23:48:36

Minden más foci nemzetisport.hu

2023.09.24 16:02:14

Minden más foci nemzetisport.hu

Csak igen rossz leosztásban, magabiztosan nyert az élvonal éllovasa Sepsiszentgyörgyön.

2023.09.19 17:39:46

Minden más foci nemzetisport.hu

Ötvennégy ország verseng kilenc kvótáért és egy pótselejtezős helyért.

2023.09.19 16:59:12

Minden más foci nemzetisport.hu

Negyvenhat válogatott verseng nyolc vb-helyért és egy pótselejtezős kvótáért.