MTI/K. B. 2021.05.07 21:16 Frissítve: 2021.05.07 21:43

Szuperliga: a Barcelona, a Juve és a Real is eljárás elé néz

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) pénteken a Szuperliga 12 alapító klubjából kilenccel megállapodott a visszaintegrálódás feltételeiről, a másik három viszont fegyelmi eljárás elé néz – közölte az MTI.

 

Aleksander Ceferin bejelentette, a Barcelona, a Juventus és a Real Madrid egyaránt fegyelmi eljárás elé néz (Fotó: AFP)

 

Az UEFA közlése szerint a hat angol klub mindegyike, azaz a Manchester United, a Liverpool, a Manchester City, a Chelsea, a Tottenham Hotspur és az Arsenal, valamint az olasz Milan és Internazionale, illetve a spanyol Atlético Madrid aláírta az úgynevezett „klub kötelezettségvállalási nyilatkozatot”, amely magában foglalja a „reintegrációs lépéseket”. Mivel a két spanyol óriás, a Real Madrid és a Barcelona, valamint az olasz Juventus nem írta alá a kötelezettségvállalást, így velük szemben fegyelmi eljárást indít az UEFA.

„Ezek a klubok gyorsan felismerték hibájukat, és lépéseket tettek az európai futball iránti elkötelezettségük demonstrálása érdekében – idézte az MTI az UEFA elnökét, Aleksander Ceferint. – Ugyanez nem mondható el azokról a klubokról, amelyek továbbra is részt vesznek az úgynevezett Szuperligában, velük az UEFA külön foglalkozik.”

A visszalépő kilenc klub vállalta, hogy minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy lezárja kapcsolatát a Szuperligával, egyúttal a jó szándék gesztusaként a többi klubbal együtt összesen 15 millió euró adományt fordít a gyermek- és ifjúsági futballra európai és brit közösségekben. A meghátráló csapatok azt is elfogadták, hogy a következő szezonban a Bajnokok Ligája- vagy Európa-liga-szereplés után járó pénzük öt százalékát visszatartja az UEFA, illetve 100 milliós büntetést vállaltak arra az esetre, ha ismét engedély nélküli versenysorozatban akarnak szerepelni, és 50 millióst, amennyiben nem teljesítik a kötelezettségvállalási nyilatkozatban vállalt egyéb feltételeket.

A húszcsapatosra tervezett Európai Szuperliga létrehozását április 19-én jelentették be, az alapítók között hat angol, valamint három-három olasz és spanyol klub volt, ugyanakkor a tervet magas rangú politikai, valamint sportszakmai körökben, a nemzetközi (FIFA) és az európai szövetség részéről is széleskörű ellenérzés fogadta. A szurkolói csoportok szintén kritikákat fogalmaztak meg a tervezett sorozattal kapcsolatban. Ezek után elsőként másnap este a Manchester City jelentette be, hogy visszalép a szerepléstől, majd utána hajnalban a Chelsea, aztán az Arsenal, a Liverpool, a Manchester United és a Tottenham Hotspur is kihátrált a kezdeményezésből. Délutánra az Atlético Madrid és az Internazionale is visszalépett a Szuperligától, amelynek a tervek szerint 15 állandó résztvevője lett volna. Végül a Milan is elhatárolódott az új sorozattól, amelynek így hivatalosan három tagja maradt.

Florentino Pérez, a Real Madrid és a Szuperliga elnöke korábban azt közölte, hogy a klubok nem léphetnek ki, csupán a nyomás hatására ezt kellett mondaniuk. A Spiegel című lap beszámolója szerint a Szuperliga csapatai 23 évre kötelezték el magukat 167 oldalas szerződésükben, amely szerint legkorábban három év elteltével és csak büntetési díj ellenében lehet kilépni.

(MTI)
2021.06.14 09:54:56

Minden más foci B. D. K.

A 34 éves hölgy argentin médiaszemélyiség, futballügynök, showgirl, televíziós műsorvezető és modell.

2021.06.13 08:33:25

Minden más foci CSILLAG PÉTER

A futballértelmiségi edző sosem tett semmit megszokásból, mindig volt benne bizonyítási vágy.

2021.06.12 08:15:41

Minden más foci PIETSCH TIBOR

„Mire vágyunk? Hogy aki nálunk van, tanuljon, fejlődjön, de közben érezze nagyon jól magát.”

2021.06.10 13:45:40

Minden más foci nemzetisport.hu

16 mozgatható LED-oszlopon lehet megmutatni a mérkőzések jeleneteit és a beszélgetések háttereit. (x)

2021.06.09 19:37:52

Minden más foci CSILLAG PÉTER, L. PAP ISTVÁN, THURY GÁBOR

„Szalai!... Vezet Magyarország!... Stieber a tizenhatoson belül, lövés, gól!... Eldőlt a mérkőzés!”