Firmino döntött, klubvilágbajnok a Liverpool!

Vágólapra másolva!
2019.12.21. 18:24
null
Pablo Marí és Szalah „tánca” az első félidőben (Fotó: AFP)
Az angol Liverpool csapata a brazil Flamengo 1–0-s legyőzésével megnyerte a 2019-es labdarúgó klubvilágbajnokságot. Az UEFA Bajnokok Ligája győztese hosszabbításra kényszerült a Libertadores-kupa védője ellen, végül pont a brazil Roberto Firmino döntötte el a finálét a 99. percben szerzett góljával.

KLUBVILÁGBAJNOKSÁG, DOHA
LIVERPOOL FC (angol)–FLAMENGO (brazil) 1–0 (0–0, 0–0, 1–0) – hosszabbítás után

Doha, Kalifa-stadion, 45 416 néző. Vezette: al-Dzsasszim (katari).
Liverpool: Alisson – Alexander-Arnold, Gomez, Van Dijk, A. Robertson – Oxlade-Chamberlain (Lallana, 76.), N. Keita (Milner, 100.), Henderson – Szalah (Shaqiri, 121.), Firmino (Origi, 106.), Mané. Menedzser: Jürgen Klopp
Flamengo: Diego Alves – Rafinha, Rodrigo Caio, Pablo Marí, Filipe Luís – Willian Arao (Berrío, 120.), Gerson (Lincoln, 102.) – Éverton Ribeiro (Diego, 82.), De Arrascaeta (Vitinho, 77.), Bruno Henrique – Gabriel Barbosa. Vezetőedző: Jorge Jesus
Gólszerző: Firmino (99.)

Aki késve foglalta el a helyét, az le is maradt az első félidő egyetlen igazi zicceréről: az első percben teljesen elbambult a Flamengo védelme és különösen Rodrigo Caio, így Roberto Firmino centerben üresen léphetett ki, ám jócskán a kapu fölé emelt.

Kisebb lehetőségek voltak még az élénk iramú nyitány során – a legközelebb Trent Alexander-Arnold járt a gólhoz egy remek, ám a jobb oldali kapufa mellett elzúgó átlövéssel –, hogy aztán fokozatosan csökkenjen az iram és ritkuljanak a veszélyes szituációk. A Liverpool támadójátéka messze volt megszokott hatékonyságától, igaz, a Flamengo elég jól akadályozta meg azt, hogy az angolok lendületből rá tudjanak zúdulni védelmére. A Fla meg párszor meg tudta bontani a liverpooli védelmet, ám a ziccert kialakító utolsó passzok mind célt tévesztettek. Így aztán a két csapat kapura tartó lövés nélkül (s így természetesen 0–0-val) zárta az első játékrészt.

A második félidő pontosan úgy kezdődött, mint az első, Firmino-ziccerrel, s a Liverpool brazil csatára megint rosszul célzott – illetve most balszerencsés is volt, mert kicsit „eltört” lövése a jobb oldali kapufa belső éléről kifelé pattant, és elszállt a gólvonal előtt. Az ismét jól kezdő Liverpool egymás után vezette veszélyes támadásait, ám betalálni nem tudott, sőt, majdnem hátrányba került, de Gabriel Barbosa lövését bravúrral szögletre tudta piszkálni Alisson.

Az erős kezdést most is csendesebb folytatás követte, igaz, Gabriel Barbosa lövőkedvét semmi és senki nem tudta elvenni – „Gabigol” rendületlenül próbálkozott, egyszer még ollózással is, de egyszer sem járt sikerrel. A két edző csak a hajrában kezdett frissíteni, igaz, az első csere így is kényszerű volt – Alex Oxlade-Chamberlain maradt földön egy párharc után, Adam Lallana váltotta. Az utolsó tíz percben a Fla kapusának, Diego Alvesnek volt dolga, előbb egy megpattanó Alexander-Arnold lövést kellett hatástalanítania (itt még könnyű feladatot oldott meg), majd egy remek Jordan Henderson-csavarást kellett nagy bravúrral kitolnia a bal fölső sarok elől.

A 91. percben aztán majdnem eldőlt a mérkőzés: Sadio Mané lépett ki, a nagyot sprintelő Rafinha kétségbeesetten becsúszott. A játékvezető elsőre sárga lapot adott Rafinhának, tizenegyest a Liverpoolnak, majd a VAR-ellenőrzés után visszavonta mindkettőt. Maradt a 0–0, és jött a hosszabbítás.

Roberto Firmino lett a klubvilágbajnokság hőse, a Liverpool újabb trófeát tesz a vitrinbe (Fotó: AFP)
Roberto Firmino lett a klubvilágbajnokság hőse, a Liverpool újabb trófeát tesz a vitrinbe (Fotó: AFP)

A klubvilágbajnokság történetében másodszor végződött a döntő rendes játékideje gól nélkül, de a hosszabbításban viszonylag hamar változott az eredmény. A 98. percben a Flamengo rontott el egy helyzetet, és nem tudott visszarendeződni, le is csapott a Liverpool. Mané ugrott meg, jobbra vezette a labdát, majd balra, a teljesen üres Roberto Firminóhoz passzolt, aki kicselezte a kapust is, majd futhatott (mezét levéve) ünnepelni (1–0).

A Liverpool gyorsan eldönthette volna a finálét a gól után, ám Diego Alves előbb Mohamed Szalah, majd Virgil van Dijk lövését hárította. A Flamengo előtt kevés lehetőség adódott, a végig nagyon aktív Gabriel Barbosa lövése fütyült el a rövid oldali kapufa mellett. Ennél közelebb nem jutott a riói csapat az egyenlítéshez (bár Lincolnnak is volt egy kisebb helyzete), a Liverpool újabb trófeát gyűjtött be 2019-ben. Az UEFA Bajnokok Ligája győztese egymás után hetedszer hódította el a klubvilágbajnoki címet.

PERCRŐL PERCRE

HOSSZABBÍTÁS, 2. FÉLIDŐ

DE MOST MÁR NEM! A LIVERPOOL HOSSZABBÍTÁS UTÁN 1–0-RA LEGYŐZI A FLAMENGÓT, ÉS MEGSZERZI A KLUBVILÁGBAJNOKI CÍMET!

A Wikipedián már beírták a győztest, pedig még megy a meccs…

2 PERC A RÁADÁS

121. perc. LIVERPOOL-CSERE. Szalah le, Shaqiri be.

120. perc. FLAMENGO-CSERE. Willian Arao helyére Berrío áll be.

119. perc. LEHETŐSÉG! Más kérdés, hogy Vitinho beadását Lincoln kicsit csizmaszárral találja el, lövése így nem talál kaput!

115. perc. Liverpool-szabadrúgás kissé balról, a távolság olyan 24 méter. Alexander-Arnold csavarja kapura a labdát, Diego Alves oldalra üti a lövést.

112. perc. SÁRGA LAP! Diego kap „késleltetve” egy sárga lapot, miután ütemkéséssel repült be szerelni. Elég veszélyes volt, valóban…

108. perc. LEHETŐSÉG A BRAZILOK ELŐTT! Gabriel Barbosa félmagas, 11 méteres lövése a rövid sarok mellett a hálótartó vason csattan.

106. perc. Folytatjuk, a Flamengónak 15 perce van menteni, ami menthető!

CSERÉL A LIVERPOOL. A gólszerző Firmino helyére Origi áll be.

HOSSZABBÍTÁS, 1. FÉLIDŐ

105+2. perc. VÉGE A HOSSZABBÍTÁS ELSŐ FÉLIDEJÉNEK.

105. perc. SÁRGA LAP! A meginduló Bruno Henriquét rúgja fel Milner.

102. perc. CSERÉL A FLAMENGO. Gerson le, Lincoln be.

101. perc. MÉG EGY POOL-HELYZET! Van Dijk kerül ziccerbe, lövését Diego Alves kiüti!

100. perc. MAJDNEM KETTŐ! Szalah balosa lendül, Diego Alves fölüti a labdát, amely majdnem a kapuba hullik, de csak majdnem, így szöglet jön.

100. perc. CSERE. Milner váltja Keitát.

99. perc. ERRE LEKONTRÁZZA A LIVERPOOL A FLAMENGÓT, ÉS MEGSZERZI A VEZETÉST, FIRMINO, 1–0!!! Mané ugrik ki, kicsit jobbra vezeti a labdát, majd visszapasszol a másik oldalon teljesen üresen érkező Firmino elé. A középcsatár csinál egy nagyon higgadt cselt Diego Alves mellett, majd az üres kapuba lő. És kap egy sárga lapot mezlevételes gólöröméért.

98. perc. VESZÉLY! Filipe Luís ad be balról, Gabriel Barbosa visszastukkol, keresztbe a kapu előtt, nincs érkező.

95. perc. Gabriel Barbosát kell ápolni, de „megszerelik”. Közben Vitinho cselezget a balon, betör a tizenhatoson belülre, beadását Van Dijk menti szögletre! A korner pocsék.

92. perc. Közben a Premier League rangadóján: Manchester City–Leicester City 3–1, a címvédő egy pontra megközelítette a Liverpool mögött tíz ponttal álló „rókákat”.

91. perc. Nézzük, kipihente-e mindenki magát… KEZDŐDIK A HOSSZABBÍTÁS!

2. FÉLIDŐ

90+7. perc. 0–0, HOSSZABBÍTÁS KÖVETKEZIK! Az első klubvilágbajnokság döntője (Corinthians–Vasco da Gama) óta először végződik gól nélkül a finálé rendes játékideje.

90+6. perc.Készüljünk lelkiekben a hosszabbításra. A Liverpoolnak pont ez hiányzott a karácsonyi-újévi PL-őrület előtt. A Flamengónak nagyjából mindegy, a brazil országos bajnokságnak vége, a riói állami bajnokság meg január második felében kezdődik.

90+4. perc. NINCS TIZENEGYES, KÍVÜL TÖRTÉNT A SZABÁLYTALANSÁG! Sőt, labdaejtés?! Akkor ezek szerint nem történt szabálytalanság! Klopp nem érti. Mané nem érti. Senki sem érti.

90+2. perc. A visszajátszások alapján KÍVÜL VOLT. Nézzük, mit mond a VAR-egység, s miként dönt a játékvezető.

90+1. perc. TIZENEGYES (?) A LIVERPOOLNAK, SÁRGA LAP RAFINHÁNAK!!! Mané ugrik ki egyedül, beér a tizenhatoson belülre, Rafinha becsúszik, s pont a lövés pillanatában ér oda a lába. Kérdések: a tizenhatos előtt vagy belül, s szabálytalan volt-e vagy sem? JÖN A VAR!

90. perc. SÁRGA LAP. Vitinho követ el egy taktikai szabálytalanságot, villan a lap. A hosszabbítás pedig vészesen közeleg.

86. perc. DE SZÉP!!! Henderson kap visszagurítást Szalahtól, futtából, 23 méterről csavar, Diego Alves óriásit repül és hatalmas bravúrral kitolja a labdát a léc alól! Majd ápolást kér. Pazar lövés, pazar védés, a mérkőzés tán legszebb jelenete!

84. perc. HELYZET! Keita gurít vissza jobbról, Szalah kifordítja a lábfejét és ballal lő, ám védőbe.

82. perc. CSERE. Lejön Éverton Ribeiro, a Fla csapatkapitánya, s beáll Diego, akire többek között a Portóból, a Werderből, a Juventusból, a Wolfsburgból és az Atlético Madridból emlékezhetünk.

81. perc. SÁRGA LAP! Szalah kapja Vitinho megrúgásáért. Odalépett, na.

80. perc. Na, nézzük a hajrát! Alexander-Arnold megpattanó lövését fogja magabiztosan Diego Alves.

78. perc. A ma elég passzív Mané húzza meg a bal oldalt, beadását Willian Arao menti. Aztán Robertson lövi középre a labdát balról, Szalah nem ér oda. Jön Alexander-Arnold, s lesz végül egy szöglet. Abból viszont semmi sem lesz, mert az érkező Van Dijk ellen szabálytalanságot fújnak.

77. perc. CSERÉL A FLAMENGO IS. A karmester De Arrascaeta bandukol le, s Vitinho lép pályára.

76. perc. CSERE. Oxlade-Chamberlain tehát nem tudja folytatni, Lallana áll be.

75. perc.Végül nem kell hordágy, letámogatják Oxlade-Chamberlaint. Csere lesz.

73. perc. HÚHA! Oxlade-Chamberlain egy párharc után rosszul lép, összerogy és agonizál, a térdét fogva. Ez a sérülés-előtörténetét ismerve elég baljós. Hosszú ápolás. Hordágy kell.

69. perc. OLLÓ! Bruno Henrique bal oldali beadása Gabriel Barbosa mögé megy, Gabigol úgy dönt, hogy ettől nem zavartatja magát, s kapura ollóz. El is találja a kaput, Alisson magabiztosan véd. Gabriel Barbosa hatodik lövése, igen élénken mozog az Internél „besült” csatár, a Libertadores-kupa döntőjének hőse.

67. perc. Gabriel Barbosa kever bajt, betör a tizenhatoson belülre a bal oldalon, erős lövésébe Van Dijk beleblokkol, szöglet.

63. perc. Oxlade-Chamberlain klasszikus pankrátortrükkel ugraszt össze két ellenfelet, szabadrúgás kifelé, Filipe Luíst ápolni kell.

56. perc. Szalah szökteti a bal szélen Oxlade-Chamberlaint, akinek beadása lepattan. Aztán Robertson lövi ballal keresztbe a labdát, a hosszún saját legnagyobb meglepetésére Firminót találja meg, a brazil viszont már nem tudja irányítani a labdát. Igaz, lesen is volt. Rafinhát meg kicsit ápolni kell.

54. perc. ALISSON-BRAVÚR! Gabriel Barbosa egy eladott labda után lövőhelyzetbe kerül, megcélozza a hosszú alsót, ám Alisson gyors vetődéssel odaér és szögletre ment!

53. perc. Sorra jönnek a veszélyes Liverpool-akciók, de most közbeszól a Flamengo: De Arrascaeta passza után Gabriel Barbosa lő 17-ről fölé.

53. perc. Diego Alvesnek kell ügyelnie és söprögetnie a leshatárról kolépő Szalah elől.

50. perc. ÚJABB HELYZET! Most Szalah perdíti kapura Alexander-Arnold jobb oldali visszagurítását, félmagas a kísérlet, s a rövid sarok mellé megy.

47. perc. EZ IS ÚGY KEZDŐDIK, MINT AZ ELSŐ FÉLIDŐ, FIRMINO-ZICCERREL! Hendersontól kap labdát Firmino, bedob egy remek átemelős cselt, ziccerben nem igazán találja el jól a labdát, amit a földre rúg, a felpattanó játékszer pedig eltalálja a jobb oldali kapufa belső élét, majd keresztbe száll a gólvonal előtt!

46. perc. Csere nincs, a Flamengo kezdett!

1. FÉLIDŐ

45+2. perc. FÉLIDŐ!Az első perc hozta a legnagyobb helyzetet az első félidőben, ám Roberto Firmino kihagyta a ziccert, a továbbiakban pedig egy kicsit több Liverpool-lehetőség adódott, de teljesen kiegyenlített a találkozó. Melynek első félidejében nem volt kaput eltaláló lövés.

45+1. SÁRGA LAP! Egy perc a hosszabbítás, mely lappal kezdődik, Sadio Mané kapja Rafinha fellökéséért. Aztán Mané és Rafinha össze is kap. A játékvezető békít. Mané feje nem békülös…

43. perc. Egy hosszú labda pont „elszökik” Szalah elől, így az egyiptomi támadó hoppon marad, Diego Alves kapus pedig összeszedi a játékszert.

39. perc. Keita-Szalah kényszerítő, Keitát eltüntetik a tizenhatos előtt, a katari játékvezető lazán továbbot int.

37. perc. Egy pocsék Fla-kisszögletből indul a Liverpool kontrája, ám Szalah nem jut messzire. Döcög azért az angolok játéka – a rióiak pedig nem engednek eddig sok lehetőséget arra, hogy Jürgen Klopp csapata akadálytalanul robogjon.

32. perc. Gabriel Barbosa két szép kényszerítővel kerül lövőhelyzetbe, de amilyen keményen megdolgozott a lehetőségért, olyan csúnyán is szúrja el azt.

30. perc. Van Dijk világítja ki a dohai stadion légterét egy gyönyörű gyertyával…

26. perc. FLAMENGO-HELYZET! Bruno Henrique szökik meg, lövését viszont Gomez blokkolja. Az ezt követő szögletet elhárítja a Liverpool védelme, majd Filipe Luís bal oldali beadása túl magas Gabriel Barbosának.

23. perc. Jóval csendesebb folytatás, eddig egyenrangú ellenfél a Flamengo. Igaz, tisztára még nem tudott játszani akciót.

18. perc. Gabriel Barbosa kemény, 20 méteres, ballábas lövése vágódik le Virgil van Dijkról.

13. perc. Jürgen Klopp szóvá teszi a negyedik játékvezetőnek, hogy ha a Rafinha kezén csattanó labda nem volt tizenegyes, akkor a Keita kezén csattanóért miért jár szabadrúgás. Kedélyes diskurzus, a játék megy tovább.

10. perc.Élénk első tíz percen vagyunk túl, a Liverpool többet kezdeményezett, ám egyetlen nagy helyzetét kihagyta.

7. perc. Gabriel Barbosa, azaz Gabigol szökik a jobb szélen, bemutat három biciklicselt, aztán rosszul ad középre.

6. perc. Alexander-Arnoldnak is megvan a lövőkedve, megpróbálja huszonöt méterről kilőni a jobb alsó sarkot, s nagyon kevéssel téveszti azt el!

5. perc. Szalah gurít vissza jobbról, Keita menetrendszerűen érkezik és lő, messze kapu fölé.

3. perc. De Arrascaeta tüzel távolról, messzire. Nincs veszély.

1. perc. ZICCER, FIRMINO KIHAGYJA! Csúnyán elalszik a Fla védelme és különösen Caio, így aztán Firmino centerben kilép, de túlzottan megemeli a labdát ordító helyzetben, s az fölé megy!

1. perc. A Liverpool kezdte a döntőt!

Vörösben a Liverpool, fehérben, vörös-fekete vízszintes keresztcsíkkal a Flamengo, rögtön kezdünk!

• Igen nemzetközi bírói egységre bízták a döntőt. A játékvezető a katari Abdulrahman al-Dzsasszim. Partjelzői katariak, a negyedik játékvezető algériai, a VAR-egység vezetője a spanyol Juan Martínez Munuera, amerikai-uruguayi-gambiai segítői vannak, és ez így leírva lassan egy Rejtő-légiósregényre kezd emlékeztetni. A helyszín a dohai Kalifa-stadion, mely az egyik helyszíne lesz a 2022-es világbajnokságnak.

Az Interkontinentális-kupáért már megmérkőzött egymással 1981-ben a Flamengo és a Liverpool, Brazília legnépszerűbb együttese 3–0-ra lemosta az angolokat Tokióban. Pedig az a Liverpool brutálisan erős volt, igaz, a Zico vezette Flamengónak sem kellett még megküzdenie az európai futballnak a mostanihoz hasonló erejű elszívó hatásával. A Fla Nunes duplájának és Adílio góljának köszönhetően már az első félidőben eldöntötte a mérkőzést, a legjobb játékosnak Zicót választották meg.

• Csak a tisztesség kedvéért: a Liverpool az UEFA Bajnokok Ligája, a Flamengo a Libertadores-kupa megnyerésével kvalifikálta magát a FIFA-klubvilágbajnokságra. Egyik csapat sem nyerte még meg soha a tornát, a Liverpool 2005-ben döntőt veszített a brazil Sao Paulóval szemben. A klubvilágbajnoki címet az angol csapatok közül eddig csak a Manchester United tudta elhódítani, a brazilok közül a Corinthians (kétszer), a Sao Paulo, illetve az Internacional PA. Riói csapat most először nyerheti meg a trófeát.

Mindkét csapatnak egy mérkőzést kellett megnyernie a fináléba jutáshoz, egyiknek sem ment könnyen. A Liverpool Roberto Firmino 91. percben szerzett góljával csikarta ki a 2–1-es győzelmet a mexikói Monterreyjel szemben. A Flamengo az első félidő után még hátrányban volt a szaúdi al-Hilallal szemben, s a hajrára fordulva sem vezetett, hogy aztán végül 3–1-re győzzön.


JÓ ESTÉT KÍVÁNUNK! A labdarúgó klubvilágbajnokság 2019-es döntőjében az angol Liverpool és a brazil Flamengo mérkőzik meg egymással Dohában. Tartsanak velünk, kövessék a találkozót a Nemzeti Sport Online élő, szöveges tudósítása segítségével!

KORÁBBAN
Bronzmérkőzés
al-Hilal (szaúdi)–Monterrey (mexikói) 2–2
(C. Eduardo 35., B. Gomis 66., ill. A. González 55., Meza 60.) – tizenegyesekkel 3–4

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik