Hat év után kapott új esélyt a svéd válogatottban, két meccsen két gól a mérlege

KORMANIK ZSOLTKORMANIK ZSOLT
Vágólapra másolva!
2024.03.25. 21:08
Gustaf Nilsson (24) néhány napon belül a második válogatott gólját ünnepelhette (Fotó: Getty Images)
Svédország 1–0-ra legyőzte vendégét, az Eb-résztvevő Albániát a két labdarúgó-válogatott hétfő esti felkészülési mérkőzésén. A néhány hete kinevezett Jon Dahl Tomasson az első győzelmét aratta svéd kapitányként, míg a meccs egyetlen gólját Gustaf Nilsson fejelte, aki hat év után kapott új esélyt a svéd válogatottban.

Gustaf Nilsson 2018-ban játszott két válogatott meccsen, a dánok ellen szerzett is egy gólt, de több mint hat évig nem kapott újabb meghívót. Jon Dahl Tomasson személyében dán kapitánynak kellett érkeznie, hogy a három centi híján két méter magas támadó újra a nemzeti csapat közelébe kerüljön...

Tomasson tagja volt a dán stábnak ama 2018. januári, abu-dzabi meccs idején, alighanem emlékezett is a győztes gól szerzőjére, de nyilván nem csak emiatt adott neki második esélyt.

A válogatottnál gyorsan elfeledett Nilsson 2021 elején légiósnak állt, beérte a német harmadik ligás Wehen Wiesbadennel, és másfél ott töltött idénye alatt úgy belelendült, rúgott/fejelt annyi gólt, hogy 2022 nyarán szerződtette a belga klubfutballt éppen akkoriban felbolydító Union Saint-Gilloise. Az előző kiírásban öt gólt szerzett, az ideiben már 12-vel és hat gólpasszal segítette alapszakasz-elsőséghez klubját – szóval Viktor Gyökeres, Alexander Isak, Dejan Kulusevski mellett ott a helye, ha a svéd válogatott újjáépítéséről van szó.

Egyelőre minden megy a maga útján: a portugálok elleni, nem túl dicső minapi meccsre (2–5) neki lesz miért visszaemlékeznie, hiszen csereként beállva gólt szerzett, és hétfő este, immár kezdőként – megint csak Kulusevski előkészítéséből – összejött a győztes találat (VIDEÓ ITT!). Mint hat éve.

Négy mérkőzés, három gól – nem rossz arány; innen folytatódhat Nilsson válogatott karrierje, ha Tomasson is úgy akarja.

NEMZETKÖZI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Svédország–Albánia 1–0 (0–0)
Solna
G: G. Nilsson (62.)

ALBÁNIA EB-FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
Március 22.: Albánia–Chile 0–3
Március 25.: Svédország–Albánia 1–0
Június 4.: Albánia–Liechtenstein
Június 7.: Albánia–Azerbajdzsán

Az albán válogatott Horvátországgal, Olaszországgal és Spanyolországgal lesz egy csoportban az Európa-bajnokságon.
Svédország hármat nyert meg a nyolc selejtezőjéből, Belgium és Ausztria mögött lemaradt az Eb-ről.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik