„Elmondom nektek az igazságot” – Lionel Messi a hongkongi botrányról

KORMANIK ZSOLTKORMANIK ZSOLT
Vágólapra másolva!
2024.02.19. 21:04
Lionel Messi a Newell's Old Boys elleni minapi felkészülési mérkőzésen (Fotó: Getty Images)
A hétfői közzététele utáni első órában mintegy 20 000 hozzászólás és 200 000 lájk érkezett a kínai mikroblogon, a Weibón arra a videóra, amelyikben Lionel Messi újból elmagyarázza dühös kínai rajongóinak, miért nem lépett pályára Hongkongban február elején – és miért játszott utána Japánban.

 

Mint annak idején megírtuk, február negyedikén Lionel Messi nem lépett pályára az Inter Miamiban a hongkongi ligaválogatott ellen, noha elsősorban vele hirdették a mérkőzést. A hivatalos indoklás szerint Messi sérült volt, ám a hongkongi publikum ezt mostanáig sem emésztette meg, különösen azért, mert néhány nappal később a világbajnok már képes volt harminc percet játszani egy állomással odébb, Japánban a Vissel Kobe ellen.

A gúnyos „orvosi csoda” hashtag szép karriert futott be a kínai mikroblogon, igen rövid idő alatt milliónál többen vették át, és nem maradtak el a helyi politikusok megnyilvánulásai sem. Utóbbiak célpontja elsősorban a mérkőzést szervező cég volt, amely az erősödő nyomás alatt úgy döntött: visszafizeti a belépőjegyek árának ötven százalékát, 5.5 millió dollárnyi veszteséget bevállalva.

Messi rövid szöveges üzenetben már akkor írt a sérüléséről, ám azt nem tartózkodási helyén, Tokióban, hanem 3400 kilométerrel távolabb, Kínában, Szecsuán tartományban posztolták, ami sokakban kétségeket ébresztett az eredetiségét illetően. (A kínai közösségi médiában kötelező az IP-címek lokációja.)

Erre jött most az újabb Messi-poszt, immár videósan.

„Olvastam, hallottam, mi történt a hongkongi mérkőzés után, ezért akarom elmondani nektek az igazságot, elkerülendő a félrevezető beszámolókat – mondta Messi, aki kezdésként leszögezte, hogy ő mindig, minden körülmények között, az összes mérkőzésen játszani akar. – Hallottam, hogy állítólag politikai okokból nem akartam pályára lépni, de ezzel éppen úgy nem tudok mit kezdeni, ahogyan egyéb értesülésekkel sem. Ha ez lenne a helyzet, el sem utaztam volna Japánba vagy Kínába, ahol számtalanszor jártam korábban a Barcelonával és az argentin válogatottal is.”

Messi felidézte, hogy a múltban sok interjút adott, sok eseményen vett részt, sok mérkőzésen játszott Kínában, ám most, az Inter Miami túrája alatt gyulladás keletkezett a combközelítő izmában, ami már a szaúd-arábiai mérkőzéseken is hátráltatta. Hongkongban pedig:

„A meccs előtti napon megpróbálkoztam az edzéssel a jelenlévők kedvéért, amit tudtam, megcsináltam, a gyerekekkel közös bemutató gyakorlásra is elmentem, de fájt a lábam, meccset nem tudtam játszani. A következő néhány napban valamelyest javult a helyzet, ezért Japánban rövid időre pályára léptem, mert akkor már arra volt szükség annak érdekében, hogy fokozatosan visszanyerjem a formámat. Mindezt már elmondtam korábban is, de fontosnak tartottam elismételni, annyi minden elhangzott azóta. Nem múló szeretettel üdvözlöm a kínai népet, remélem, hamarosan módunkban áll majd találkozni.”

A kommentszekcióban ezúttal megértőbb a fogadtatás, jóval több a pozitív megnyilvánulás, ám akadnak, akik szerint a videó elkészültének legfőbb oka, hogy Messi nem szeretne pozíciót veszíteni a hatalmas kínai piacon. 

Az észak-amerikai profi bajnokság (MLS) magyar idő szerint csütörtökre virradóra rajtol, az első mérkőzésen Messi csapata, az Inter Miami a Real Salt Lake-et fogadja.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik