Labdarúgás: így működne az új lebonyolítású Szuperliga

Vágólapra másolva!
2023.12.21. 13:57
null
Bernd Reichart, az Európai Szuperliga kitalálása mögött álló cég elnök-vezérigazgatója (Fotó: Getty Images)
Mint arról beszámoltunk, az Európai Unió bírósága szerint nemzetközi (FIFA) és az európai futballszövetség (UEFA) az uniós joggal ellentétesen döntött korábban úgy, hogy megakadályozza az úgynevezett Európai Szuperliga (ESL) létrehozását. A BBC most egy új szuperliga lebonyolítását boncolgatta.

 

A húszcsapatosra tervezett Szuperliga ötletével 2021 áprilisában állt elő 12 topligás klub (Barcelona, Real Madrid, Juventus, Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Atlético Madrid, Internazionale, AC Milan), ám miután az UEFA és a FIFA, illetve a futballvilág más befolyásos személyiségei sorra léptek fel az új sorozat beindítása ellen a Real Madrid, a Barcelona és a Juventus hármasa kivételével minden klub visszalépett a tervektől.

Ezt követően az UEFA fegyelmi eljárást indított a három klubbal szemben, az ESL viszont a spanyol bíróságra vitte az ügyet, ahonnan pedig az EU bíróságához került az ügy iránymutatás miatt.

Idén februárban az ESL kialakítása mögött álló cél elnök-vezérigazgatója, Bernd Reichart arról beszélt, hogy a sorozat akár egy 80 csapatot felvonultató, többosztályú formátumban is működhet, és hozzátette, hogy az A22 Sports Management több mint 50 klubbal és részvényessel folytatott egyeztetése után világossá vált, hogy a megújulásra szükség van.

„Ezt a víziót a labdarúgásban érdekelt részvényesekkel történt széleskörű konzultációk után határozták meg, melynek alapelvei a sportban elért érdemek, nem pedig az állandóság” – áll a cég közleményében.

A BBC most azt is részletezte, hogyan nézhet ki az A22 szerint elképzelt Szuperliga.

A férfiaknál és a nőknél is létrehoznák a bajnokságot, s a tervek szerint a férfiaknál összesen 64 csapat venne benne részt három divízióban. Az úgynevezett Sztárban a legerősebb 16 klub szerepelne, az Arany-divízióban a második 16, a Kék-ligában pedig 32. A csoportokból az első nyolc helyezett jutna egyenes kieséses szakaszba, a negyed- és elődöntőkben a továbbjutás oda-visszavágós párharcban dőlne el, míg a döntőt semleges helyszínen rendeznék.

A terv szerint az első két „osztály” utolsó két helyezettje egy divíziót lejjebb csúszik, a Kék-divízió utolsó 20 helyezettje kiesik a sorozatból, helyükre pedig más topligás csapatok kerülnek, a második és harmadik liga első két helyezettje pedig feljut az eggyel magasabb „osztályba”.

A Szuperliga mérkőzéseit hétközben tartanák, így a nemzeti bajnokságok lebonyolítását nem érintené az újítást.

A BBC megjegyzi, hogy a nőknél is hasonló sorozatot hoznának létre, annyi különbséggel, hogy itt csak 32 csapat venne részt.

 


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik