Mi a közös a Realban, a Chelsea-ben és a Honvédban? Bajban az európai címvédők?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.11.02. 19:26
null
Jelen állás szerint a Real Madrid nem védi meg címét a La Ligában (Fotó: AFP)
A bajnoki cím megszerzésénél talán csak annak megvédése nehezebb – nem könnyű vitatkozni ezzel a közhellyel. Az UEFA aktuális rangsora alapján Európa 21 legjobb bajnoksága közül csak kettőben kezdődik az előző szezonban aranyérmes együttes nevével a tabella. Idehaza is hasonló a helyzet: a Budapest Honvéd a negyedik helyen üldözi a Ferencvárost és a Videotont. Természetesen sok forduló van még hátra a bajnokságokból, de némelyik címvédőnek így is tetemes a hátránya.

 



MAGAS LÓRÓL LEHET NAGYOT ESNI – REAL MADRID, SPANYOLORSZÁG

Az elmúlt két szezonban Zinédine Zidane Real Madridjától volt hangos Európa, ami érthető, hiszen mindkettőben megnyerte a BL--t és egyszer a La Ligát is (számos egyéb trófea mellett). Az előző kiírásban a Real csupán három ponttal volt jobb a Barcelonánál, az új idényben tíz játéknapot követően viszont csak a harmadik helyen áll, s hátránya nyolc pont a veretlenül éllovas katalánok mögött.

NEMHOGY A CÍMVÉDÉS, A DOBOGÓ IS NAGY KIHÍVÁS LEHET – CHELSEA, ANGLIA

Az előző bajnokságban a nemzetközi porondon akkor nem érintett Chelsea kilenc ponttal nyerte meg a Premier League-et a második Tottenham előtt, és tizenöt ponttal a harmadik Manchester City előtt. A londoni gárda így ismét indulhatott a Bajnokok Ligájában, ám a hazai tabellán tíz forduló után kilencpontos hátránya van a veretlen City mögött, s csak a negyedik helyen tanyázik.

VÉGRE VAN KIHÍVÓ? – JUVENTUS, OLASZORSZÁG

A Juventus sorozatban hat bajnoki címet szerzett a Serie A-ban (eközben nem mellékesen kétszer BL-döntőt játszott), az előző évadban négy pontot vert a Romára, ötöt pedig a Napolira. Most azonban a Napolival kezdődik az olasz tabella (tizenegy forduló után), ráadásul a nápolyiak veretlenek, míg a Juventus csak a harmadik helyen áll – igaz, mindössze három ponttal lemaradva, tehát nincs akkora bajban, mint például a Real Madrid vagy a Chelsea.

SZÉLMALOMHARC A PÉNZESZSÁK ELLEN? – MONACO, FRANCIAORSZÁG

Nagyszerűen szerepelt a Monaco a 2016–2017-es szezonban, a BL-ben az elődöntőig menetelt, a bajnokságban pedig nyolc ponttal volt jobb az előzetesen toronymagasan esélyes Paris Saint-Germainnél. Aztán a nyáron szinte kifosztották a Monacót, több alapember távozott (Kylian Mbappé épp a PSG-be igazolt…), így nem annyira meglepő, hogy most, tizenegy forduló után a PSG vezet, négy ponttal mögötte pedig a Monaco kapaszkodik.

CSAK FELLÁNGOLÁS VOLT A TIZENHAT ÉV UTÁN ISMÉT MEGSZERZETT BAJNOKI CÍM? – SZPARTAK MOSZKVA, OROSZORSZÁG

A Szpartak legutóbb hét ponttal előzte meg a városi rivális CSZKA Moszkvát, így 16 év után lett ismét bajnok az orosz élvonalban. Nagyot fordult azóta a világ: a Szpartak a bajnokság felénél, tizenöt fordulót követően csak a hatodik, tíz ponttal lemaradva az éllovas Lokomotiv Moszkvától.

MEGSZAKAD A NAGY SOROZAT? – BENFICA, PORTUGÁLIA

A Benfica a Primeira Liga legutóbbi négy kiírásában egyaránt aranyérmet szerzett. A 2016–2017-es bajnokságban hat ponttal szerzett többet, mint a Porto, és tizenkettővel volt jobb a Sporting CP-nél. Tíz forduló után most mindkettő megelőzi, a Benfica a harmadik, öt ponttal lemaradva az első helyen álló Portótól.

BAJBAN A BELGA REKORDBAJNOK? – ANDERLECHT, BELGIUM

Az Anderlecht három év után ülhetett vissza a belga trónra. Most, tizenhárom forduló után csak a harmadik, és kilenc ponttal kevesebbet gyűjtött, mint az éllovas FC Bruges.

NEM LESZ ÚJABB CÍMVÉDÉS? – BESIKTAS, TÖRÖKORSZÁG

A Besiktas idén tavasszal huszadik bajnoki elsőségét ünnepelte, egy évvel azelőtt pedig a tizenkilencediket. Lehet, nem ebben a szezonban emelheti magasba a huszonegyedik serlegét, ugyanis tíz fordulót követően a harmadik helyen áll, öt pontra az éllovas Galatasaraytól. Igaz, ez nem tetemes hátrány.

REMÉLIK, NEM KELL MEGINT 18 ÉVET VÁRNIUK A BAJNOKI CÍMRE – FEYENOORD, HOLLANDIA

A Feyenoord a bajnokság utolsó fordulójában tette biztossá bajnoki címét májusban, azt megelőzően 1999-ben volt legutóbb aranyérmes az együttes. Jelenleg, tíz forduló után a PSV vezeti az Eredivisie-t, a Feyenorrd pedig tíz ponttal lemaradva csak a hatodik.

A Bayern München az egyetlen topligás címvédő, amely első helyen áll a bajnokságában (Fotó: AFP)
A Bayern München az egyetlen topligás címvédő, amely első helyen áll a bajnokságában (Fotó: AFP)


A KIVÉTELEK – BAYERN MÜNCHEN, SAHTAR DONECK

Németországban a Bayern München címvédőhöz méltóan vezeti a tabellát – igaz, a bajorok néhány hete még öt ponttal a Borussia Dortmund mögött álltak, s Carlo Ancelotti menesztése után Jupp Heynckesszel lendültek ismét formába.

Ukrajnában a Sahtar Doneck hétpontos előnnyel bír a második Dinamo Kijev előtt az élen – igaz, egy meccsel többet játszott, mint Kádár Tamásék.

MI A HELYZET AZ NB I-BEN? – BUDAPEST HONVÉD

A kispestiek 24 év után óriási bravúrral bajnoki aranyérmet szereztek idén, tizennégy forduló után pedig a negyedikek az NB I-ben, hét ponttal lemaradva az éllovas Ferencváros, Videoton párostól.

TOVÁBBI CÍMVÉDŐK, AKIK (EGYELŐRE) NEM VEZETIK A TABELLÁT

Az osztrák Red Bull Salzburg tizenhárom mérkőzés után hárompontos hátránnyal a második a Sturm Graz mögött, de minden esélye megvan arra, hogy sorozatban ötödször is bajnok legyen.

A görög Olympiakosz Pireusz egymás után hét bajnoki aranyérmet szerzett, most kilenc forduló után csak a negyedik helyen tanyázik, öt pontra az első Atromitosztól.

A cseh címvédő Slavia Praha tizenkét forduló alatt tizenegy pontos hátrányt gyűjtött össze az éllovas Viktoria Plzennel szemben.

Svájcban a második Basel hátránya hét pont, az első helyen a Young Boys áll. Az előző idényben a Basel hét pontot vert a Young Boysra.

A horvát Rijeka története első bajnoki címével megszakította a Dinamo Zagreb tizenegy aranyéremből álló sorozatát, de az első címvédésére jó eséllyel még várni kell. Tizennégy forduló után a harmadik a tabellán, a listavezető Dinamónak kilenccel több pontja van.

Dániában a Köbenhavn tizennégy játéknapot követően csak az ötödik, hátránya nyolc pont az éllovas Bröndbyvel szemben.

A Sallai Rolandot foglalkoztató, ciprusi APOEL sorozatban öt bajnoki címet szerzett, most tizenegy pontos hátránya van az éllovas AEK Larnacával szemben – igaz, három mérkőzéssel kevesebbet játszott. Az APOEL-hez hasonlóan a Apollon Limassol is csak hét bajnokin van túl, ám négy ponttal többje van.

Izraelben Korhut Mihály címvédő klubja, a Hapoel Beer-Seva a negyedik pozíciót foglalja el a tabellán, egy meccsel és hat ponttal van kevesebbje, mint a listavezető Hapoel Haifának.

A lengyeleknél a címvédő Legia Warszawa helyzete nem vészes annak ellenére, hogy nem vezeti a bajnokságot. Nagy Dominikék a második helyen állnak, egy pontra az éllovas Górnik Zabrzétól.

A 2008-ban alapított Viitorul Gheorghe Hagival román bajnok lett, most az ötödik a tabellán, kilenc pontra az éllovas FCSB-től.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik