Queiroz iráni kapitányként együtt él a nehézségekkel

LIPCSEI ÁRPÁDLIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2012.08.15. 11:48
null
Az iráni válogatott megpróbál kitörni az elszigeteltségből (Fotó: Németh Ferenc)
A korábban Portugáliát és a Real Madridot is irányító Carlos Queirozzsal próbál kitörni a futballembargóból az iráni válogatott, aktuálisan Magyarországon edzőtáborozva. A portugál „aranygeneráció” tagjait felfedező tréner a Tunézia elleni szerdai (kezdés: 18.30 óra) kecskeméti felkészülési mérkőzés előtt adott exkluzív interjút a Nemzeti Sportnak.

– Akárcsak a Real Madridot edző José Mourinho, ön is poliglott. Öt nyelven beszél – perzsául is?
– Az lenne a hatodik. Maradjunk annyiban, több nyelven is megértetem magam. A futballhoz elengedhetetlen kulcsszavakat viszont megtanultam perzsául.

– Teheránban él?
– Igen.

– A családjával?
– Igen. Miért?

– Külföldi szövetségi kapitányok esetében előszeretettel vetik a delikvens szemére, hogy visszajáró vendég az adott országban.
– Ha elhagyom Teheránt, annak a munka az oka. Vagy szabadság.

– Világbajnoki szereplésre szerződött a szövetséggel, s Dél-Korea mögött a továbbjutást jelentő második helyen állnak. Félig tele a pohár?
– Ha a következő selejtezőnkön Libanonban nyerünk, akkor igen.

– A nagypolitika mennyiben befolyásolja a munkáját? Felkészülési mérkőzésre ellenfelet találniuk sem könnyű – ez a futballembargó?
– Nem állítom, hogy a problémák kikerülnek minket, de együtt kell élnünk a nehézségekkel, megpróbálunk kitörni az elszigeteltségből.

– Aktuálisan Magyarország közbeiktatásával. Elégedett az itteni körülményekkel?
– Abszolút, minden rendben.

Korábbi játékosánál, a Videotont edző Paulo Sousánál is érdeklődött a túra előtt?
– Nem. Sőt hétfőn megpróbáltam megszerezni a magyar telefonszámát, de elakadtam. Remélem, váltunk néhány szót, amíg Magyarországon vagyok. Az, hogy Paulo Sousa önöknél dolgozik, a portugál futball elismerése. A portugál és a magyar labdarúgás számos rokon vonást mutatott. És idevehetjük még a volt Jugoszlávia tagállamait is. Portugálok, magyarok, szerbek, horvátok bosnyákok: a tehetségek országai. Alapadottságok terén talán a legügyesebbek a kontinensen.

– A portugál edzőkre jellemző külföldön az az összetartás, ami a délszlávoknál tetten érhető?
– Figyelünk egymásra, de inkább olyanok vagyunk, mint azok az emigránsok, akik nem csak beszélnek az integrációról, hanem tesznek is érte. Meg akarjuk ismerni az adott országot, annak nyelvét, kultúráját, szokásait, ünnepeit, az emberek gondolkodását. Többek leszünk tőle, másrészt a munkát, a kommunikációt is megkönnyíti.

A SZAKEMBER BESZÉLT MÉG AZ ÁLTALA ANNAK IDEJÉN ÚTNAK INDÍTOTT PORTUGÁL „ARANYGENERÁCIÓRÓL”, AMELY A FELNŐTTEK KÖZÖTT MÁR NEM VOLT KÉPES MEGISMÉTELNI A KOROSZTÁLYOS SIKEREKET, A 2010-ES VB KAPCSÁN PEDIG CRISTIANO RONALDO SEM KERÜLHETTE MEG A KEMÉNY KRITIKÁT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik