K. Zs. 2016.04.04 15:09 Frissítve: 2016.04.04 16:39

Így babonázott meg 50 000 fanatikust a magyar válogatott

Ha Mezey György szövetségi kapitányi időszaka a téma, és valaki annyit mond: 6–0 – azonnal az 1986-os irapuatói összeomlásra asszociálunk. Pedig a Mezey-korszak első felében, egy másik i betűs városban, Isztambulban is 6–0 állt az eredményjelzőn egy mérkőzésünk lefújásakor, és akkor éppenséggel lehetett ünnepelni labdarúgóinkat. Április 4-én évfordulója van az 1984-es barátságos meccsnek, a nyári Eb alkalmából indított retrosorozatunk mai epizódjában a Törökország elleni diadal a téma.

 

Mielőtt megnéznénk a gólokat, elöljáróban egy kis magyarázat ifjabb olvasóinknak. Mint akkoriban minden április 4., az 1984-es is munkaszüneti nap volt – a második világháború magyarországi befejeződése, a felszabadulás tiszteletére. (1989 óta ez már nem ünnep, ezt a szálat itt el is vágjuk.)

A Magyar Televízió kihasználta az alkalmat, és körkapcsolásos meccsnézést szervezett az ország több települését bevonva – a gólok közötti vágóképek erről tanúskodnak. Plusz arról, hogy politikusok nélkül akkoriban sem volt futballmeccs a futballmeccs.

A HAT GÓL TÖRTÉNETE ID. KNÉZY JENŐ KOMMENTÁLÁSÁVAL

HIRTELEN TÁMADT NÉPSZERŰSÉGBEN

Az 1982-es vb, a Salvador elleni 10–1 óta nem látott különbségű győzelmet arattunk – hogyan értékelt a sajtó?

ELVETTÜK FATIH TERIM KEDVÉT

Esterházy Márton és Mészáros Ferenc az első gólját szerezte a nemzeti válogatottban, míg a meglehetősen ingatag török védelem közepén a csapatkapitány Fatih Terim ekkor volt 51. alkalommal, egyben utoljára válogatott. Arról a Fatih Terimről beszélünk, aki nemcsak játékosként kötötte össze életét a Galatasarayjal és a török válogatottal, hanem edzőként is – manapság a harmadik szövetségi kapitányi korszakát tölti, hazája vele fut neki a nyári Európa-bajnokságnak.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
TÖRÖKORSZÁG–MAGYARORSZÁG 0–6 (0–2)
1984. április 4., Isztambul, 50 000
néző
MAGYARORSZÁG
: Kovács Attila – Sallai Sándor, Kardos József, Róth Antal, Péter Zoltán – Hannich Péter (Gyimesi László, 66.), Nagy Antal, Csongrádi Ferenc (Garaba Imre, 46.) – Mészáros Ferenc, Dajka László (Bodonyi Béla, 46.), Esterházy Márton. Szövetségi kapitány: Mezey György
Gólszerző:
Mészáros (22., 50.), Kardos (38.), Esterházy (49., 68.), Bodonyi (63.)

„A lefújás utáni pillanatokat, remélem, egyetlen futballistánk sem fogja elfelejteni – írta az akkoriban Népsport néven megjelenő lapunk helyszíni tudósítója, Borbély Pál. – A győztesek álltak a gyepen felemelt kézzel, és valósággal fürödtek a hirtelen támadt népszerűségben meg saját boldogságukban: az Európa-szerte félelmetes hírű közönség, ötvenezer fanatikus nem köszöntötte – ünnepelte őket!”

A törökök nem sokkal korábban Ausztriát 3–1-re verték meg Eb-selejtezőn, azaz bár a mieink voltak a mérkőzés esélyesei, nem mehettek biztosra – jobb volt kiverni a fejekből a két évvel korábbi győri 5–0-t.

Pláne, hogy még csak néhány napos volt a jugoszlávok elleni szabadkai vereségünk (1–2) emléke.

ELRAGADTUK TŐLÜK

„Nehezen lendült játékba a gárda – tudósított lapunk Isztambulból. – Voltak időszakok, amikor a szerencse is segített csapatunknak a török gól elkerülésében, de amikor sikerült Mészárosnak és Kardosnak Zafer hálójába találni, minden nagyon egyszerűvé vált.”

Mezey György a hazafelé tartó repülőgépen osztotta meg gondolatait lapunkkal.

„A 6–0 úgy született meg, hogy (a törökök) nagyon magabiztosan kezdtek, helyzeteik is voltak, de amikor elragadtuk tőlük a kezdeményezéshez szükséges teret és lehetőségeket, s gólokat rúgtunk, egyszerre pánikba estek – fogalmazott a kapitány, majd az öltözőbeli nagy ünneplés elmaradását így indokolta: – Ezek a labdarúgók jóval messzebb néznek, mint ahogyan sokan feltételezik róluk.”

Fatih Terim edzőként (Fotó: Internet, Anadolu Ajansi)

MINIMÁLISRA CSÖKKENTEK

S hogy mit jelentett az, hogy messzebb? Egy héttel később olimpiai selejtező várt a magyar válogatottra, a Los Angeles-i részvételhez le kellett győzni Bulgáriát. Az isztambuli csapatból kilencen kezdtek a Megyeri úton is, vezettünk Dajka László góljával, de a vége 1–1 lett.

„Minimálisra csökkentek továbbjutási esélyeink” – kommentált letörten Mezey. Egy moszkvai győzelem még amerikai vízumhoz segíthette volna a mieinket, nyertünk is 1–0-ra, de ez kevés volt, hárommal kellett volna.

Más kérdés, hogy a politika közbeszólt, és a vesztes szovjetek hiába ünnepeltek a Luzsnyiki Stadion gyepszőnyegén, a szocialista országok néhány héttel később bejelentett bojkottja miatt ők sem utazhattak a Los Angeles-i olimpiára.

Máris lehetett még messzebbre tekinteni, egészen az 1986-os mexikói világbajnokságig. Irapuatóról még csak kevesen tudták errefelé, hogy a térképen van.

SOROZATUNK EDDIG MEGJELENT RÉSZEI
1. Válogatott meccs január elsején? Igen! Ráadásul győzelem!
2. Hatalmas ünneplésben részesültek labdarúgóink Olaszországban
3. Négyökrös szekér sem tudta megállítani – csak Sebes Gusztáv
4. „Hej, Garaba, mekkora gól!” Megfélemlítettük a spanyolokat?!
5. Egy tragédia miatt utaztak legjobb futballistáink Hamburgba
6. Copacabana helyett a Balaton – 90 éve született Grosics Gyula
7. A magyar őserő el nem vész: futballválogatottunk kaput nyit
8. 6:1-gyel búcsúzott válogatottunktól, majd a Barcelona legendája lett
9. Lapunk nem kímélte Budapest egykori rendőrfőkapitányát
10. A magyarok istene vicces góllal büntette az időhúzó kapuscserét
11. A BLASZ I-ben kezdett fényleni Montpellier magyar csillaga
12. Király, a Hertha bohóca nem tréfált, a futballisten ráfizetett
13. Nyíl+Törő kétszer, Fazék+Nyíl négyszer, Fazék+Törő egyszer
14. Egy magyar nyíl is eltalálta Luis Suárezt, vérzik Hispánia
15. Ennyi – Torghelle a góljáról, amely lezárt egy Dárdai-korszakot
2021.07.20 14:03:05

Magyar válogatott THURY GÁBOR

Noha a magyar futballválogatott gyengélkedett, a vezetők nem mondták le a brazilok riói meghívását.

2021.07.15 22:41:39

Magyar válogatott N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Mészöly Kálmánban mintha a tárt karú szeretet hajlamát, s a fékezhetetlen – nem rossz értelemben vett! – „dúvadságot” gyúrta volna össze a Teremtő, ami így egyben a lebírhatatlan életörömöt, életakaratot mutatja nekünk.

2021.07.15 22:14:35

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Örüljünk annak, hogy csakhamar kettő lesz az egyből.

2021.07.14 23:11:43

Magyar válogatott KAMLER JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. Tökéletesen behatárolható a profi labdarúgásban betöltött szerepe.