Ennyi – Torghelle a góljáról, amely lezárt egy Dárdai-korszakot

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2016.03.28. 16:43
null
Magyar gólöröm Tiranában – balról Halmosi Péter (6), Bodor Boldizsár, Rudolf Gergely, Torghelle Sándor, Hajnal Tamás és Huszti Szabolcs (Fotó: NS-archív)
Mit tegyünk, ha labdarúgó-válogatottunk Eb-résztvevők elleni győzelmeit felelevenítő sorozatunk készítésekor egy érdektelennek tűnő, Albánia elleni 1–0-s győzelmet dob elénk a naptár? Először is legyünk szűkszavúak. Másodszor: ha nem találunk semmi rendkívülit, és mégsem akarjuk félretenni a meccset (elvégre sikeres vb-selejtező volt), akkor nézzük meg a főszereplők karriertörténetét, és akkor kiderülhet például, hogy…

…EZ VOLT AZ A MÉRKŐZÉS, AMELYIKEN

Dárdai Pál utoljára volt tagja győztes válogatottnak, sőt mi több, ez volt az utolsó olyan meccse a nemzeti csapatban, amelyet végigjátszott. A későbbi szövetségi kapitány Tirana után még négyszer játszott a válogatottban: Románia (0–1), Svédország (1–2) és Portugália (0–1) ellen vereségnek, Oroszország ellen – ez volt játékosként az utolsó, 61. válogatott mérkőzése – döntetlennek (1–1) volt részese.

Torghelle Sándor (eddig) utoljára szerzett gólt nemzeti mezben. Torghellének ez volt a 11. gólja a válogatottban, és bár a tiranai meccs után még tízszer pályára lépett, többé nem sikerült a kapuba találnia. Bár ne feledjük, az MTK 34 éves támadója még javában aktív, és az elvi lehetőség adva van, hogy visszatérjen a válogatottba, és ha egyszer visszatér…

„TORGHELLE VÉRCSEKÉNT LECSAP A LABDÁRA”

EZ FÉRFIMUNKA VOLT!

Erwin Koeman szövetségi kapitány azt ígérte, hogy játékosai ellentmondást nem tűrően harcolnak majd – lapunk megállapítása szerint megfeleltek a követelményeknek. „Ez férfimunka volt! – olvashattuk a Nemzeti Sport címlapján, a belső főcím pedig örömmel rögzítette a legfontosabbat: – És Torghelle Sándor bevágta!”

Nem volt ez könnyű menet: a két legjobb (8-as) osztályzat egyikét a kapus Babos Gábor kapta. (A másikat Rudolf Gergely.) Mindazonáltal folytatódott a tendencia: a hat eddigi mérkőzésünkből csak egyszer nem tudtuk legyőzni Albániát, de gólt azon a meccsen sem kaptunk. Az összesített gólkülönbség: 19–0.

VB-SELEJTEZŐ
ALBÁNIA–MAGYARORSZÁG 0–1 (0–1)
2009. március 28., Tirana,
Qemal Stafa Stadion, 15 200 néző
MAGYARORSZÁG: Babos Gábor – Szélesi Zoltán, Vaskó Tamás, Vanczák Vilmos, Bodor Boldizsár – Huszti Szabolcs, Dárdai Pál, Hajnal Tamás (Vadócz Krisztián, 79.), Halmosi Péter (Gera Zoltán, 92.) – Rudolf Gergely, Torghelle Sándor (Priskin Tamás, 86.). Szövetségi kapitány: Erwin Koeman
Gólszerző:
Torghelle (38.)

BALLAL EGYBŐL BEVÁGTAM. ENNYI

A Nemzeti Sport a következőképpen értékelte a két labdarúgó teljesítményét:

Dárdai Pál: A magyar csapat motorja volt, nem lehetett átjátszani, és a megszerzett labdákkal is tudta, hogy mit kell tennie.

Torghelle Sándor: Ő szerezte a győztes gólt, emellett megalkuvás nélkül harcolt az albán védők között, jó teljesítményt nyújtott.

A mérkőzés másnapján készült interjúban az akkoriban a német Augsburgban légióskodó – és a két válogatott néhány hónappal korábbi, budapesti vb-selejtezőjén is a kapuba találó – Torghelle a következőképpen emlékezett a góljára:

„Rudolf Gergely felugrott fejelni, de a labda hozzám került, és ballal egyből bevágtam. Ennyi... Lehet, hogy végül nem utazunk el Dél-Afrikába, de biztos, hogy végig számolni kell velünk.”

VÉGÜL NEM UTAZTUNK

Sajnos nem kellett végig számolni velünk…

A következő mérkőzést, a Málta ellenit még magabiztosan behúzta a magyar válogatott – a 3–0-s győzelmet Dárdai sárga lapok miatti eltiltása következtében kihagyta –, de aztán beköszöntött az ősz, és Svédországtól itthon (1–2), Portugáliától pedig oda-vissza kikaptunk (0–1, 0–3).

A zárásképp Dánia vendégeként aratott 1–0-s siker szép volt, de a dél-afrikai világbajnokság felé már nem nyithatott utat.

Az Albániában pályára lépő magyar csapat. Állnak (balról): Babos Gábor, Vaskó Tamás, Szélesi Zoltán, Torghelle Sándor, Halmosi Péter, Vanczák Vilmos. Térdelnek (balról): Dárdai Pál, Huszti Szabolcs, Bodor Boldizsár, Rudolf Gergely, Hajnal Tamás
Az Albániában pályára lépő magyar csapat. Állnak (balról): Babos Gábor, Vaskó Tamás, Szélesi Zoltán, Torghelle Sándor, Halmosi Péter, Vanczák Vilmos. Térdelnek (balról): Dárdai Pál, Huszti Szabolcs, Bodor Boldizsár, Rudolf Gergely, Hajnal Tamás
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik