K. ZS. 2016.03.28 16:43

Ennyi – Torghelle a góljáról, amely lezárt egy Dárdai-korszakot

Mit tegyünk, ha labdarúgó-válogatottunk Eb-résztvevők elleni győzelmeit felelevenítő sorozatunk készítésekor egy érdektelennek tűnő, Albánia elleni 1–0-s győzelmet dob elénk a naptár? Először is legyünk szűkszavúak. Másodszor: ha nem találunk semmi rendkívülit, és mégsem akarjuk félretenni a meccset (elvégre sikeres vb-selejtező volt), akkor nézzük meg a főszereplők karriertörténetét, és akkor kiderülhet például, hogy…

Magyar gólöröm Tiranában – balról Halmosi Péter (6), Bodor Boldizsár, Rudolf Gergely, Torghelle Sándor, Hajnal Tamás és Huszti Szabolcs (Fotó: NS-archív)

 

…EZ VOLT AZ A MÉRKŐZÉS, AMELYIKEN

Dárdai Pál utoljára volt tagja győztes válogatottnak, sőt mi több, ez volt az utolsó olyan meccse a nemzeti csapatban, amelyet végigjátszott. A későbbi szövetségi kapitány Tirana után még négyszer játszott a válogatottban: Románia (0–1), Svédország (1–2) és Portugália (0–1) ellen vereségnek, Oroszország ellen – ez volt játékosként az utolsó, 61. válogatott mérkőzése – döntetlennek (1–1) volt részese.

Torghelle Sándor (eddig) utoljára szerzett gólt nemzeti mezben. Torghellének ez volt a 11. gólja a válogatottban, és bár a tiranai meccs után még tízszer pályára lépett, többé nem sikerült a kapuba találnia. Bár ne feledjük, az MTK 34 éves támadója még javában aktív, és az elvi lehetőség adva van, hogy visszatérjen a válogatottba, és ha egyszer visszatér…

„TORGHELLE VÉRCSEKÉNT LECSAP A LABDÁRA”

EZ FÉRFIMUNKA VOLT!

Erwin Koeman szövetségi kapitány azt ígérte, hogy játékosai ellentmondást nem tűrően harcolnak majd – lapunk megállapítása szerint megfeleltek a követelményeknek. „Ez férfimunka volt! – olvashattuk a Nemzeti Sport címlapján, a belső főcím pedig örömmel rögzítette a legfontosabbat: – És Torghelle Sándor bevágta!”

Nem volt ez könnyű menet: a két legjobb (8-as) osztályzat egyikét a kapus Babos Gábor kapta. (A másikat Rudolf Gergely.) Mindazonáltal folytatódott a tendencia: a hat eddigi mérkőzésünkből csak egyszer nem tudtuk legyőzni Albániát, de gólt azon a meccsen sem kaptunk. Az összesített gólkülönbség: 19–0.

VB-SELEJTEZŐ
ALBÁNIA–MAGYARORSZÁG 0–1 (0–1)
2009. március 28., Tirana,
Qemal Stafa Stadion, 15 200 néző
MAGYARORSZÁG: Babos Gábor – Szélesi Zoltán, Vaskó Tamás, Vanczák Vilmos, Bodor Boldizsár – Huszti Szabolcs, Dárdai Pál, Hajnal Tamás (Vadócz Krisztián, 79.), Halmosi Péter (Gera Zoltán, 92.) – Rudolf Gergely, Torghelle Sándor (Priskin Tamás, 86.). Szövetségi kapitány: Erwin Koeman
Gólszerző:
Torghelle (38.)

BALLAL EGYBŐL BEVÁGTAM. ENNYI

A Nemzeti Sport a következőképpen értékelte a két labdarúgó teljesítményét:

Dárdai Pál: A magyar csapat motorja volt, nem lehetett átjátszani, és a megszerzett labdákkal is tudta, hogy mit kell tennie.

Torghelle Sándor: Ő szerezte a győztes gólt, emellett megalkuvás nélkül harcolt az albán védők között, jó teljesítményt nyújtott.

A mérkőzés másnapján készült interjúban az akkoriban a német Augsburgban légióskodó – és a két válogatott néhány hónappal korábbi, budapesti vb-selejtezőjén is a kapuba találó – Torghelle a következőképpen emlékezett a góljára:

„Rudolf Gergely felugrott fejelni, de a labda hozzám került, és ballal egyből bevágtam. Ennyi... Lehet, hogy végül nem utazunk el Dél-Afrikába, de biztos, hogy végig számolni kell velünk.”

VÉGÜL NEM UTAZTUNK

Sajnos nem kellett végig számolni velünk…

A következő mérkőzést, a Málta ellenit még magabiztosan behúzta a magyar válogatott – a 3–0-s győzelmet Dárdai sárga lapok miatti eltiltása következtében kihagyta –, de aztán beköszöntött az ősz, és Svédországtól itthon (1–2), Portugáliától pedig oda-vissza kikaptunk (0–1, 0–3).

A zárásképp Dánia vendégeként aratott 1–0-s siker szép volt, de a dél-afrikai világbajnokság felé már nem nyithatott utat.

Az Albániában pályára lépő magyar csapat. Állnak (balról): Babos Gábor, Vaskó Tamás, Szélesi Zoltán, Torghelle Sándor, Halmosi Péter, Vanczák Vilmos. Térdelnek (balról): Dárdai Pál, Huszti Szabolcs, Bodor Boldizsár, Rudolf Gergely, Hajnal Tamás

 

SOROZATUNK EDDIG MEGJELENT RÉSZEI
1. Válogatott meccs január elsején? Igen! Ráadásul győzelem!
2. Hatalmas ünneplésben részesültek labdarúgóink Olaszországban
3. Négyökrös szekér sem tudta megállítani – csak Sebes Gusztáv
4. „Hej, Garaba, mekkora gól!” Megfélemlítettük a spanyolokat?!
5. Egy tragédia miatt utaztak legjobb futballistáink Hamburgba
6. Copacabana helyett a Balaton – 90 éve született Grosics Gyula
7. A magyar őserő el nem vész: futballválogatottunk kaput nyit
8. 6:1-gyel búcsúzott válogatottunktól, majd a Barcelona legendája lett
9. Lapunk nem kímélte Budapest egykori rendőrfőkapitányát
10. A magyarok istene vicces góllal büntette az időhúzó kapuscserét
11. A BLASZ I-ben kezdett fényleni Montpellier magyar csillaga
12. Király, a Hertha bohóca nem tréfált, a futballisten ráfizetett
13. Nyíl+Törő kétszer, Fazék+Nyíl négyszer, Fazék+Törő egyszer
14. Egy magyar nyíl is eltalálta Luis Suárezt, vérzik Hispánia
2022.08.12 13:32:19

Magyar válogatott PIETSCH TIBOR

„Negyven éve vagyok a futballban, először nyertem bajnoki címet, hihetetlenül boldog vagyok!”

2022.08.07 22:26:01

Magyar válogatott N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Akkoriban nála nagyobb érzelmeket kiváltani senki sem tudott, s a futball legszebb adományát hagyta reánk. Itt járt köztünk, játéka kegyelmi pillanataival derűt csalt az arcokra, azt ültetett a szívekbe is, s most lénye belelobbant a végtelenbe. Ember volt, nagyon esendő, aztán sokat szenvedő ember, ez bizonyos, de hiszem, tisztességtelen lélek pillanatokra sem.

2022.08.06 21:17:28

Magyar válogatott SOMOGYI ZSOLT

NS-VÉLEMÉNY. 2022-ben sem a szerb, sem az északír, sem az angol, sem az olasz, sem a német válogatott nem szerzett gólt ellenünk a második félidőben.

2022.08.05 14:09:59

Magyar válogatott PIETSCH TIBOR

„Ha tizenegy kínai játékos a legjobb nálam, akkor nincs mese, a Honvéd tizenegy kínaival áll ki.”