H. T. 2016.03.26 15:44 Frissítve: 2016.03.29 17:32

Nyíl+Törő kétszer, Fazék+Nyíl négyszer, Fazék+Törő egyszer

Hogy milyen értékes győzelmet aratott harminchat esztendeje ezen a napon a magyar labdarúgó-válogatott, tulajdonképp csak 1982 nyarán derült ki, amikor Lengyelország a harmadik helyen végzett a vb-n, a mieink pedig csomagolhattak a csoportkör után. Az 1980-as budapesti felkészülési találkozó már a spanyolországi Mundial jegyében zajlott: a magyarok akkori (kezdő)csapatából hatan, a vendégekéből nyolcan lehettek ott a két év múlva sorra kerülő világbajnokságon. Íme, piros-fehér-zöld retrosorozatunk legújabb darabja!

Lato a csúszós talajon áthámozza magát Zomborin és a földön fekvő Törökön (Fotó: Képes Sport)

 

HATALMAS POTYÁVAL VEZETÜNK

„A közönség megtapsolta a levonuló játékosokat. Meg is érdemelték, mert a nehéz talaj ellenére végig kemény, nagy iramú, izgalmas küzdelmet vívtak. Örömmel nyugtázhatjuk, hogy a mieink helytálltak ebben a fej fej melletti viaskodásban, jobban bírták a harcot erővel, több helyzetük volt, rászolgáltak a győzelemre!” – összegzett a Népsport másnapi tudósításában nemzeti együttesünk 2–1-es sikere után.

LATO, ZMUDA, KÉT NAGY BAJNOK

A lengyel futball virágzott a hetvenes években, a nyolcvanas évek elején, amit jól jelez a következő eredménysor: olimpiai arany 1972-ben – a döntőben éppen a mieink ellenében! –, világbajnoki bronz 1974-ben, olimpiai ezüst újabb két év múlva, ötödik hely az 1978-as és újfent harmadik az 1982-es vb-n. Ennek fényében megsüvegelendő a 2–1-es győzelem, még ha barátságos küzdelemről is van szó.

Lengyel barátaink fiatal csapattal, de az új csillag, Zbigniew Boniek nélkül érkeztek 1980-ban Budapestre, a rutint Grzegorz Lato és Władysław Zmuda képviselte. Előbbi az egyetlen lengyel labdarúgó, aki a fent említett éremkollekcióval büszkélkedhet, utóbbinak pedig csak a ’72-es olimpiai aranyérem hiányzik gyűjteményéből.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Magyarország–Lengyelország 2–1 (2–1)
1980. március 26., Budapest,
Népstadion, 15 000 néző
MAGYARORSZÁG: Mészáros Ferenc – Török Péter, Bálint László, Kereki Zoltán, Tóth József – Pál József, Müller Sándor (Borsó János, 66.), Zombori Sándor – Fazekas László, Törőcsik András (Kuti László, 80.), Várady Béla. Szövetségi kapitány: Lakat Károly
Gólszerző: Fazekas (3.), Törőcsik (22.), ill. Lato (23.)

A mérkőzés érdemi része már az első játékrész derekáig lezajlott: a 23. percben kialakult a végeredmény.

A 3. percben „Fazekas elfutott a jobb szélen, 13 méterről lőtt, a labda az előre vetődő kapus (Józef Młynarczyk – a szerk.) keze között és hasa alatt a kapuba vánszorgott, hatalmas potya.

A 22. percben „Törőcsik 12 méterről, estében a kifutó kapus fölött a kapu jobb oldalába lőtt. Grzegorz Lato egy perc múlva elért „üres kapus” találata csak a szépítéshez volt elegendő.

LAKAT HELYETT MÉSZÖLY

Bár a szövetségi kapitány hivatalosan még dr. Lakat Károly volt a meccs idején, sőt egészen április végéig, a csehszlovákok elleni 1–0-s vereségig, valójában már Mészöly Kálmán dirigált.

A válogatott megbízott edzőjeként ténykedett és nyilatkozott is, hogy neve májustól megbízott szövetségi kapitányként tűnjön fel a lapokban, mígnem július első napjaiban érkezzen ez az újsághír: „Az OTSH elnöke, az MLSZ javaslatára, 1980. július 1-től Mészöly Kálmánt nevezte ki szövetségi kapitánynak. Segítőtársa, edzői minőségben, Mezey György lett.

A Mészöly, Mezey tandem teljesítette küldetését, a csapat kijutott a két év múlva esedékes spanyolországi vb-re.

Lakat Károly kapitányként (Forrás: tempofradi.hu)

A LEGSZEBB ESTE: 2+2

De vissza az 1980. március 26-ai magyar–lengyel találkozóhoz!

A két hazai gól szerzője, Fazekas László és Törőcsik András először és utoljára talált be egyazon meccsen a nemzeti csapatban, ami – tekintve, hogy egy 92-szeres és egy 45-szörös válogatottról van szó – kuriózumnak tekinthető.

Mit gondolnak, a nemzeti színeket 70-szer viselő Nyilasi Tibor, illetve Törőcsik András hányszor volt együttes gólszerző a válogatottban? És ugyanez a tétel hogy néz ki Fazekas+Nyilasi párosításban?

Nos, itt a megoldás: a Nyíl, Törő duó tagjai kétszer, a Fazék, Nyíl párosé négyszer bizonyultak egyszerre eredményesnek a válogatottban. Utóbbi kettős legszebb estéje épp az 1982-es világbajnokságra esett, amikor 10–1-re mostuk le Salvadort. Fazekas és Nyilasi két-két találatot szerzett – Törőcsik viszont egyet sem, le is cserélték az 57. percben…

És a helyére beálló Kiss László máig érvényben lévő vb-rekordot állított fel azzal, hogy nyolc perc leforgása alatt három gólt vágott szegény Luis Morának.

SOROZATUNK EDDIG MEGJELENT RÉSZEI
1. Válogatott meccs január elsején? Igen! Ráadásul győzelem!
2. Hatalmas ünneplésben részesültek labdarúgóink Olaszországban
3. Négyökrös szekér sem tudta megállítani – csak Sebes Gusztáv
4. „Hej, Garaba, mekkora gól!” Megfélemlítettük a spanyolokat?!
5. Egy tragédia miatt utaztak legjobb futballistáink Hamburgba
6. Copacabana helyett a Balaton – 90 éve született Grosics Gyula
7. A magyar őserő el nem vész: futballválogatottunk kaput nyit
8. 6:1-gyel búcsúzott válogatottunktól, majd a Barcelona legendája lett
9. Lapunk nem kímélte Budapest egykori rendőrfőkapitányát
10. A magyarok istene vicces góllal büntette az időhúzó kapuscserét
11. A BLASZ I-ben kezdett fényleni Montpellier magyar csillaga
12. Király, a Hertha bohóca nem tréfált, a futballisten ráfizetett
2021.07.20 14:03:05

Magyar válogatott THURY GÁBOR

Noha a magyar futballválogatott gyengélkedett, a vezetők nem mondták le a brazilok riói meghívását.

2021.07.15 22:41:39

Magyar válogatott N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Mészöly Kálmánban mintha a tárt karú szeretet hajlamát, s a fékezhetetlen – nem rossz értelemben vett! – „dúvadságot” gyúrta volna össze a Teremtő, ami így egyben a lebírhatatlan életörömöt, életakaratot mutatja nekünk.

2021.07.15 22:14:35

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Örüljünk annak, hogy csakhamar kettő lesz az egyből.

2021.07.14 23:11:43

Magyar válogatott KAMLER JÁNOS

NS-VÉLEMÉNY. Tökéletesen behatárolható a profi labdarúgásban betöltött szerepe.