Nyíl+Törő kétszer, Fazék+Nyíl négyszer, Fazék+Törő egyszer

H. T.H. T.
Vágólapra másolva!
2016.03.26. 15:44
null
Lato a csúszós talajon áthámozza magát Zomborin és a földön fekvő Törökön (Fotó: Képes Sport)
Hogy milyen értékes győzelmet aratott harminchat esztendeje ezen a napon a magyar labdarúgó-válogatott, tulajdonképp csak 1982 nyarán derült ki, amikor Lengyelország a harmadik helyen végzett a vb-n, a mieink pedig csomagolhattak a csoportkör után. Az 1980-as budapesti felkészülési találkozó már a spanyolországi Mundial jegyében zajlott: a magyarok akkori (kezdő)csapatából hatan, a vendégekéből nyolcan lehettek ott a két év múlva sorra kerülő világbajnokságon. Íme, piros-fehér-zöld retrosorozatunk legújabb darabja!

 

HATALMAS POTYÁVAL VEZETÜNK

„A közönség megtapsolta a levonuló játékosokat. Meg is érdemelték, mert a nehéz talaj ellenére végig kemény, nagy iramú, izgalmas küzdelmet vívtak. Örömmel nyugtázhatjuk, hogy a mieink helytálltak ebben a fej fej melletti viaskodásban, jobban bírták a harcot erővel, több helyzetük volt, rászolgáltak a győzelemre!” – összegzett a Népsport másnapi tudósításában nemzeti együttesünk 2–1-es sikere után.

LATO, ZMUDA, KÉT NAGY BAJNOK

A lengyel futball virágzott a hetvenes években, a nyolcvanas évek elején, amit jól jelez a következő eredménysor: olimpiai arany 1972-ben – a döntőben éppen a mieink ellenében! –, világbajnoki bronz 1974-ben, olimpiai ezüst újabb két év múlva, ötödik hely az 1978-as és újfent harmadik az 1982-es vb-n. Ennek fényében megsüvegelendő a 2–1-es győzelem, még ha barátságos küzdelemről is van szó.

Lengyel barátaink fiatal csapattal, de az új csillag, Zbigniew Boniek nélkül érkeztek 1980-ban Budapestre, a rutint Grzegorz Lato és Władysław Zmuda képviselte. Előbbi az egyetlen lengyel labdarúgó, aki a fent említett éremkollekcióval büszkélkedhet, utóbbinak pedig csak a ’72-es olimpiai aranyérem hiányzik gyűjteményéből.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Magyarország–Lengyelország 2–1 (2–1)
1980. március 26., Budapest,
Népstadion, 15 000 néző
MAGYARORSZÁG: Mészáros Ferenc – Török Péter, Bálint László, Kereki Zoltán, Tóth József – Pál József, Müller Sándor (Borsó János, 66.), Zombori Sándor – Fazekas László, Törőcsik András (Kuti László, 80.), Várady Béla. Szövetségi kapitány: Lakat Károly
Gólszerző: Fazekas (3.), Törőcsik (22.), ill. Lato (23.)

A mérkőzés érdemi része már az első játékrész derekáig lezajlott: a 23. percben kialakult a végeredmény.

A 3. percben „Fazekas elfutott a jobb szélen, 13 méterről lőtt, a labda az előre vetődő kapus (Józef Młynarczyk – a szerk.) keze között és hasa alatt a kapuba vánszorgott, hatalmas potya.

A 22. percben „Törőcsik 12 méterről, estében a kifutó kapus fölött a kapu jobb oldalába lőtt. Grzegorz Lato egy perc múlva elért „üres kapus” találata csak a szépítéshez volt elegendő.

LAKAT HELYETT MÉSZÖLY

Bár a szövetségi kapitány hivatalosan még dr. Lakat Károly volt a meccs idején, sőt egészen április végéig, a csehszlovákok elleni 1–0-s vereségig, valójában már Mészöly Kálmán dirigált.

A válogatott megbízott edzőjeként ténykedett és nyilatkozott is, hogy neve májustól megbízott szövetségi kapitányként tűnjön fel a lapokban, mígnem július első napjaiban érkezzen ez az újsághír: „Az OTSH elnöke, az MLSZ javaslatára, 1980. július 1-től Mészöly Kálmánt nevezte ki szövetségi kapitánynak. Segítőtársa, edzői minőségben, Mezey György lett.

A Mészöly, Mezey tandem teljesítette küldetését, a csapat kijutott a két év múlva esedékes spanyolországi vb-re.

Lakat Károly kapitányként (Forrás: tempofradi.hu)
Lakat Károly kapitányként (Forrás: tempofradi.hu)

A LEGSZEBB ESTE: 2+2

De vissza az 1980. március 26-ai magyar–lengyel találkozóhoz!

A két hazai gól szerzője, Fazekas László és Törőcsik András először és utoljára talált be egyazon meccsen a nemzeti csapatban, ami – tekintve, hogy egy 92-szeres és egy 45-szörös válogatottról van szó – kuriózumnak tekinthető.

Mit gondolnak, a nemzeti színeket 70-szer viselő Nyilasi Tibor, illetve Törőcsik András hányszor volt együttes gólszerző a válogatottban? És ugyanez a tétel hogy néz ki Fazekas+Nyilasi párosításban?

Nos, itt a megoldás: a Nyíl, Törő duó tagjai kétszer, a Fazék, Nyíl párosé négyszer bizonyultak egyszerre eredményesnek a válogatottban. Utóbbi kettős legszebb estéje épp az 1982-es világbajnokságra esett, amikor 10–1-re mostuk le Salvadort. Fazekas és Nyilasi két-két találatot szerzett – Törőcsik viszont egyet sem, le is cserélték az 57. percben…

És a helyére beálló Kiss László máig érvényben lévő vb-rekordot állított fel azzal, hogy nyolc perc leforgása alatt három gólt vágott szegény Luis Morának.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik