Pátkai első meccsén majdnem pokolra jutott, a horvátok ellen mennybe ment

HARMATH ÁKOSHARMATH ÁKOS
Vágólapra másolva!
2019.03.26. 10:58
Március elején volt Pátkai Máté 31. születésnapja. A középpályás aztán a hó vége felé újra ünnepelhetett: 19. mérkőzésén megszerezte első gólját a felnőttválogatottban, s ez a találat győzelmet ért a horvátok ellen. Az MTK-ból induló, s a Győri ETO-nál töltött évek után ma már Székesfehérváron, a Mol Vidiben futballozó középpályás bő másfél évvel ezelőtt még abban sem volt biztos, hogy addigi öt válogatottságát gyarapíthatja.

Pátkai Máté Budapesthez közel, Pomázon nőtt fel, ott kezdett futballozni – igaz, ekkor még inkább csak a szomszédos üres telken rúgta a labdát az utcabéli gyerekekkel, míg végül nyolcévesen édesanyja egyik kollégájának a javaslatára jelentkezett a BVSC-be, ahonnan a Vasas, majd a Goldball érintésével 2003-ban az MTK-ba igazolt. Innen 2005-ben Agárdra a Sándor Károly Akadémiára került – többek között a szintén a felnőttválogatottig jutó Pintér Ádámmal együtt –, ahol leérettségizett, majd 2006 októberében bemutatkozott az NB I-ben. Pátkai Máté Budapesthez közel, Pomázon nőtt fel, ott kezdett futballozni – igaz, ekkor még inkább csak a szomszédos üres telken rúgta a labdát az utcabéli gyerekekkel, míg végül nyolcévesen édesanyja egyik kollégájának a javaslatára jelentkezett a BVSC-be, ahonnan a Vasas, majd a Goldball érintésével 2003-ban az MTK-ba igazolt. Innen 2005-ben Agárdra a Sándor Károly Akadémiára került – többek között a szintén a felnőttválogatottig jutó Pintér Ádámmal együtt –, ahol leérettségizett, majd 2006 októberében bemutatkozott az NB I-ben.

A honi élvonalban Garami József szavazott neki először bizalmat, és a válogatottban is egy, az MTK-hoz ezer szállal kötődő szakember adott neki először lehetőséget. A szintén pomázi kötődésű Egervári Sándor 2012 októberében az észtek és a törökök elleni vb-selejtezőkre hívta be a keretbe, s az utóbbiak ellen 3–1-re megnyert mérkőzésen a szünetben állt be Elek Ákos helyére.

„Örülök a bemutatkozásnak, igaz, szerencsém is volt, hiszen, ha a játékvezető büntetőt ítél a szabálytalanságom után három-egyes vezetésünknél, s ha kiállít, most lehet, nevetés helyett pironkodhatnék. Persze az ilyesféle szerencse is benne van a játékban, úgyhogy álmatlan éjszakáim nincsenek az eset miatt” – összegezte Pátkai a bemutatkozását a törökök elleni mérkőzést követően lapunk hasábjain, s a videóban 3:25-nél látható is az említett szabálytalanság.

PÁTKAI ELSŐ MECCSE A VÁLOGATOTTBAN

Vagyis, szerencséje volt az első válogatott meccsén, ahogy szerencséje volt a vasárnap esti mérkőzésen is, hiszen a találkozó után elmondta az M4 Sport kamerájának, nem számított arra, hogy kezdő lesz, aztán mégis bekerült, s megszerezhette első gólját a válogatottban.

„Az egész meglepetés volt, a gyakorlásokon nem voltam benne a kezdőben, reggelre azonban bekerültem. Álomszerű” – fogalmazott Pátkai vasárnap este.

Holott bő másfél évvel ezelőtt, amikor a Pátkai család az MLSZ Telkiben található edzőközpontja mellé költözött újonnan felépített otthonába, korántsem állt úgy, hogy hősünkből egyhamar ismét válogatott lesz. Noha, Egervári Sándornál háromszor, majd Pintér Attilánál még kétszer léphetett pályára, 2014 júniusa után sem Dárdai Pál, sem Bernd Storck nem számított rá.

„Augusztus elején költöztünk ide Telkibe, s mondtam is az egyik barátomnak: ugyan a válogatott edzőtábora mellé költözünk, és az ablakból rálátni a komplexumra, de oda úgysem kell már mennem. Erre rá két hétre hívott Tömő Attila, a válogatott menedzsere, hogy meghívtak a keretbe. Na mondom, ez is csak velem fordulhat elő” – idézte fel, amikor 2017 augusztusában, három év után újra, s Bernd Storcktól először meghívót kapott a nemzeti csapatba.

Innentől számítva már szinte állandóan „csöngetett a postás” a válogatott meccsek előtt a meghívóval Pátkaiéknál: 18 mérkőzésből csupán kétszer nem került a keretbe, és kétszer ülte végig a kispadon az aktuális találkozót, kilencszer kezdett (ebből egyszer lecserélték), ötször becserélték.

Címeres mezben a fehérvári középpályás kevésbé hatékony, mint klubcsapataiban: eddig kereken 300 NB I-es mérkőzésen szerepelt, s összesen 49 gólt szerzett, azaz gyakorlatilag minden hatodik bajnoki meccsén eredményes a honi élvonalban.

MÁSODSZOR RÉSZESE FORDÍTÁSNAK

Legutóbb 2015. október 8-án, Feröer ellen Böde Dániel két góljával tudott fordítani és nyerni nemzeti csapatunk azok után, hogy az ellenfél szerzett vezetést. Azt megelőzően 2012. október 16-án Törökország ellen sikerült a fordítás – pont azon a mérkőzésen, amelyen Pátkai is bemutatkozott az A-válogatottban. A Feröer elleni meccsen Pátkai nem volt kerettag, ám a törökök elleni debütálása alkalmával több olyan játékos is ott volt a magyar válogatottban, aki vasárnap a horvátok ellen is: Kádár Tamás és Szalai Ádám egyaránt végigjátszotta a mérkőzést – előbbi két gólpasszt is kiosztott, a másodikat utóbbinak.

Posztját tekintve – box-to-box középpályás, azaz a két tizenhatos között a védekezésért és a támadásokért egyaránt felelős – nem feltétlenül a gólszerzés az elsődleges feladata Pátkainak, ám míg klubjában, a Mol Vidiben Juhász Roland besegít a védekezésben és több lehetősége jut a támadásokra, addig a válogatottban erre nincs feltétlenül lehetősége, ezért kellett a 19. meccséig várni első góljára – mondta el klubja honlapjának egy két évvel ezelőtti interjúban.

A vasárnap este nemcsak az első találata miatt lehetett különleges a háromgyerekes családapának: Pátkai gyerekként Zinédine Zidane játékát csodálta, ám a francia aranylabdás klasszis visszavonulását követően jelenlegi kedvence, egy másik aranylabdás, Luka Modric lett, aki ellen ráadásul pályára is léphetett, s szerezhette meg az első gólját a válogatottban.

Amely egyébként abból a szempontból mindenképpen bravúros, hogy a 172 centi magas Pátkai Dzsudzsák szöglete után előbb a nála 8 centivel magasabb Leovacba fejelte a labdát, majd a rá ki nem mozduló 201 centiméteresre nőtt Kalinic kapus asszisztálása mellett a kapuba karatézta azt. Ritka teljesítmény, néhány másodperc alatt kétszer legyűrni összesen közel 40 centi magasságkülönbséget.

Legyűrte, s így az MTK-val, a Győri ETO-val és a Mol Vidivel is egy-egy magyar bajnoki címet szerző 31 középpályás találatával beírta magát a magyar labdarúgás históriás könyvébe.

PÁTKAI GYŐZTES GÓLJA

EMLÉKEZTETŐ

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ
E-CSOPORT

MAGYARORSZÁG–Horvátország 2–1
(Szalai Á. 34., Pátkai 76., ill. Rebic 13.)

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Szlovákia 2 1 1 2–1 +1 3
2. Wales 1 1 1–0 +1 3
3. Horvátország2 113–3 03
4. MAGYARORSZÁG2 112–3–13
5. Azerbajdzsán 1 1 1–2 –1 0

Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmények rangsorolnak. A hárompontos csapatok sorrendje (minitabellája) az egymás elleni eredmények alapján: 1. Szlovákia 3 pont (2–1), 2. Wales 3 pont (1–0), 3. Magyarország 3 pont (2–3), 4. Horvátország 0 pont (1–2).

A TOVÁBBI PROGRAM

Június 8., szombat
15.00: Horvátország–Wales
18.00: Azerbajdzsán–Magyarország
Június 11., kedd
18.00: Azerbajdzsán–Szlovákia
20.45: Magyarország–Wales
Szeptember 6., péntek
20.45: Szlovákia–Horvátország
20.45: Wales–Azerbajdzsán
Szeptember 9., hétfő
18.00: Azerbajdzsán–Horvátország
20.45: Magyarország–Szlovákia
Október 10., csütörtök
20.45: Horvátország–Magyarország
20.45: Szlovákia–Wales
Október 13., vasárnap
18.00: Magyarország–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Horvátország
November 16., szombat
18.00: Azerbajdzsán–Wales
20.45: Horvátország–Szlovákia
November 19., kedd
20.45: Szlovákia–Azerbajdzsán
20.45: Wales–Magyarország

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik