Álomba passzolják az ellenfelet: erre számíthatunk Svájctól

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2016.10.06. 10:54
null
Shaqiri „visszafogott” gólöröme a lengyelek elleni Eb-nyolcaddöntőn. Ő a dzsóker (Fotó: Action Images)
Pénteken 20.45-kor a magyar labdarúgó-válogatott világbajnoki selejtezőn fogadja Svájc csapatát – vendégünk az Európa-bajnok Portugália 2–0-s legyőzésével nyitotta a kvalifikációt, és a továbbjutás egyik esélyeseként érkezik Budapestre. Az UEFA Sir Alex Ferguson vezette technikai csapata és az InStat statisztikai futballelemző rendszer segítségével megnéztük, mire számíthatunk a svájciaktól.

Végtelenül türelmesek, nagyon képzettek, magabiztosak, és szinte minden ellenfelükkel szemben magukhoz tudják ragadni az irányítást: a magyar válogatottra nagy kihívás vár a pénteki meccsen. A svájci nemzeti csapatot figyelve sokszor az az érzésünk, hogy csupán egy lépésre vannak attól, hogy valódi elit együttest alkossanak – valószínűleg egy klasszis csatár tudná teljessé tenni Vladimir Petkovic gárdáját.

Lehet, hogy a portugálok ellen gólt szerző Breel Embolo az lesz – a kameruni születésű Schalke-támadó személyében az egyik legnagyobb svájci tehetség is próbára teszi a magyar védelmet. Nem a világ leglátványosabban futballozó csapata a svájci (még saját táborukból is jött olyan kritika, hogy álomba passzolják az ellenfeleket – és a közönséget), viszont topbajnokságokban edződő, tökéletesen képzett, rutinos játékosokból álló együttes. Nézzük át, mire számíthatunk!

FORMÁCIÓ. 4–2–3–1 vagy 4–3–3, de Vladimir Petkovic kísérletezett már kétcsatáros felállással is. Arról nem beszélve, hogy klubedzőként a 3–4–3 volt a kedvence, de a válogatottnál a csapat egyik legerősebb pontjának számító szélső védők miatt maradt a négy hátvédes felállásnál.

TÜRELMES FELLÉPÉS. „Labdabirtoklásra alapozott játék, türelmes támadásépítés. Granit Xhaka a kulcsfigura, ő osztja a legtöbb passzt és tartja össze a csapatot. Xhaka és Valon Behrami hatékonyan segíti a védőnégyest. A csapat sok labdát szerez, Sommer kapus a védelem mögött söprögetőként is működik. Hármas láncokban jól mozognak a csapat tagjai, átadási lehetőségeket kínálva Xhakának és Behraminak. A szélső középpályások befelé indulnak, teret nyitva a felfutó szélsőhátvédeknek. Veszélyesek a kombinációik a pálya támadó harmadában, keresik a büntetőterület szélein megnyíló folyosókat, és ide passzolják be a labdákat. Shaqiri a dzsóker, aki váratlant tud húzni, és egy az egy elleni párharcokra kényszeríti ellenfeleit. Stabil, sokoldalúan képzett válogatott, amely képes irányítani a mérkőzéseket” – ez a Sir Alex Ferguson vezette technikai munkacsoport véleménye röviden a svájci válogatottról. A csapat kulcsjátékosa és legjobbja, az Arsenalban futballozó Granit Xhaka eltiltása miatt nem játszhat a Groupama Arénában, és nekünk nem is hiányzik – Petkovicnak annál inkább, lévén a talán legnehezebben pótolható láncszem esett ki a csapatából.

Xhaka a svájci csapatjáték fókuszpontjában van, hozzá passzolnak a legtöbbször, és ő osztja a legtöbb labdát. Kiesése – és a csapatot sújtó sérüléshullám – ellenére is kiváló erőket tudnak felsorakoztatni a középpályán a svájciak, nem csoda, hogy mérkőzéseik többségén náluk van a labda és az irányítás is.

RÁÜLNEK A LABDÁRA. A svájciak rengeteget birtokolják a labdát, ezt jól illusztrálja, hogy az Európa-bajnokságon csak Németország, Spanyolország és Anglia válogatottja tudott jobb labdabirtoklási mutatót felmutatni. Svájc átlagosan 58 százalékban tartotta a labdát Eb-meccsein, Petkovic csapatánál csak Franciaország és Spanyolország dolgozott kevesebb hosszú passzal. A dominanciát idegenben is képesek kivívni: az, hogy az Eb-selejtezőn San Marino ellen 74 százalékban náluk volt a labda, még nem jelent semmit. De az már igen, hogy Litvánia (74 százalék, az ellenfélnél több mint két és félszer több passz, 15-tel több lövés), Észtország (57 százalék, az ellenfélnél másfélszer több passz, 4-gyel több lövés) és Szlovénia (64 százalék, az ellenfélnél kétszer több passz, 11-gyel több lövés) ellen is irányítottak vendégként. Egyedül az angol válogatott tudott ellenük labdabirtoklási fölényt kiharcolni az Eb-selejtezőn.

ERŐSEK A PÁRHARCOKBAN. A svájciak tíz Eb-selejtezőjükből kilencszer nyerték meg jobb százalékkal a párharcokat ellenfelüknél, sokszor nagy fölényt kiharcolva. A tizedik meccsen Anglia legalább az 50%-os párharcmutatót elérte ellenük. Párharcozásban gyenge pontjuk a fejjáték: a középpályásaik nem igazán erősek a levegőben, és ez rontja a mutatójukat.

A LEGERŐSEBB PONT. Még Xhaka kiesése után is kiemelkedően erős a középpálya, valamint kiváló képességű a két szélsőhátvéd (Lichtsteiner és Rodríguez).

A LEGGYENGÉBB PONT. A centert keresik, keresik, de eddig egyik megoldás sem volt az igazi. Egyik svájci csatár gólmutatója sem jó, Eren Derdiyok 54/10-nél, Admir Mehmedi 47/6-nál, Haris Seferovic 35/7-nél, Breel Embolo 15/2-nél jár. A három kiváló középpályás, Xherdan Shaqiri, Blerim Dzemaili és Granit Xhaka több gólnál jár a válogatottban, mint a keretbe meghívott négy csatár. A támadójáték – lehet, hogy azért, mert hiányzik elölről egy igazán „éles” csatár – gyakran nem elég kreatív.

NEM SZERETIK A HÁTRÁNYT. A svájciak határozottan rosszul viselik, ha nekik kell futniuk az eredmény után – 2015 őszén a 84. perc után, kétgólos hátrányból tudtak fordítani Szlovénia ellen, de nem ez a jellemző rájuk. Azóta ha Svájc hátrányba került egy mérkőzésen, akkor nem is tudta azt megnyerni. Márciusban Írország és Bosznia-Hercegovina is le tudta nullázni őket, pedig egyik válogatott sem kiemelkedő játékerejű. Hogy mivel tudtak nyerni?

A legjobb receptet talán a bosnyákok mutatták, akik szokott agresszív stílusukkal rombolták a svájci gépezetet. A bosnyákok a maguk javára fordították a párharcmutatót, jelentős légi fölényt harcoltak ki (a svájciakat szintén legyőző írek is így tettek), és a meccsenkénti átlagos 18 svájci lövést le tudták szorítani majdnem a felére.

KI HELYETTESÍTI XHAKÁT? Valószínűleg Gelson Fernandes, aki viszont más típusú játékos, inkább Behramihoz hasonló labdaszerző – és sokkal kevésbé erős a passzjátékban. A svájci lapok szerint az eddigi edzéseken látottak alapján a másik opció a 19 éves Young Boys-játékos, Denis Zakaria, aki viszont még sosem játszott végig válogatott mérkőzést, és minimális a rutinja. A C opció: Blerim Dzemaili játszik középen.


A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A SVÁJC ELLENI VB-SELEJTEZŐRE
Kapusok:
Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – német), Megyeri Balázs (Greuther Fürth – német)
Védők: Bese Barnabás (Le Havre – francia), Fiola Attila (Videoton FC), Guzmics Richárd (Wisla Kraków – lengyel), Kádár Tamás (Lech Poznan – lengyel), Korcsmár Zsolt (Vasas), Korhut Mihály (Hapoel Beer-Seva – izraeli), Lang Ádám (Dijon – francia)
Középpályások: Bognár István (DVTK), Elek Ákos (DVTK), Gera Zoltán (Ferencváros), Kleinheisler László (Darmstadt – német), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Nagy Ádám (Bologna – olasz), Vida Máté (Vasas)
Támadók: Dzsudzsák Balázs (al-Vahda – arab emírségekbeli), Gyurcsó Ádám (Pogon Szczecin – lengyel), Németh Krisztián (al-Garafa – katari), Nikolics Nemanja (Legia Warszawa – lengyel), Stieber Zoltán (Kaiserslautern – német), Szalai Ádám (Hoffenheim – német)

A SVÁJCI KERET
Kapusok:
Roman Bürki (Borussia Dortmund), Marwin Hitz (Augsburg), Yann Sommer (Mönchengladbach)
Védők:
Nico Elvedi (Mönchengladbach), Timm Klose (Norwich City), Léo Lacroix (Saint-Étienne), Michael Lang (Basel), Stephan Lichtsteiner (Juventus), Ricardo Rodríguez (Wolfsburg), Fabian Schär (Hoffenheim)
Középpályások:
Valon Behrami (Watford), Blerim Dzemaili (Bologna), Gelson Fernandes (Rennes), Xherdan Shaqiri (Stoke City), Renato Steffen (Basel), Valentin Stocker (Hertha, BSC), Granit Xhaka* (Arsenal), Denis Zakaria (Young Boys)
Támadók: Eren Derdiyok (Galatasaray), Admir Mehmedi (Bayer Leverkusen), Breel Embolo (Schalke), Haris Seferovic (Eintracht Frankfurt)
* Eltiltás miatt Magyarország ellen nem léphet pályára.

VB-SELEJTEZŐ
EURÓPAI ZÓNA , A B-CSOPORT MENETRENDJE

2016. szeptember 6., kedd
Feröer–Magyarország 00

Andorra–Lettország 0–1 (Sabala 48.)
Svájc–Portugália 2–0 (Embolo 24., Mehmedi 30.)

2016. október 7., péntek
20.45: Magyarország–Svájc

20.45: Lettország–Feröer
20.45: Portugália–Andorra

2016. október 10., hétfő
20.45: Lettország–Magyarország

20.45: Andorra–Svájc
20.45: Feröer–Portugália

2016. november 13., vasárnap
18.00: Magyarország–Andorra

20.45: Portugália–Lettország
20.45: Svájc–Feröer

2017. március 25., szombat
20.45: Portugália–Magyarország

18.00: Andorra–Feröer
18.00: Svájc–Lettország

2017. június 9., péntek
20.45: Andorra–Magyarország

20.45: Feröer–Svájc
20.45: Lettország–Portugália

2017. augusztus 31., csütörtök
20.45: Magyarország–Lettország

20.45: Portugália–Feröer
20.45: Svájc–Andorra

2017. szeptember 3., vasárnap
20.45: Magyarország–Portugália

18.00: Feröer–Andorra
20.45: Lettország–Svájc

2017. október 7., szombat
20.45: Svájc–Magyarország

18.00: Feröer–Lettország
18.00: Andorra–Portugália

2017. október 10., kedd
20.45: Magyarország–Feröer

20.45: Lettország–Andorra
20.45: Portugália–Svájc

A B-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Svájc 1 1 2–0 +2 3
2. Lettország 1 1 1–0 +1 3
3. MAGYARORSZÁG 1 1 0–0 0 1
Feröer 1 1 0–0 0 1
5. Andorra 1 1 0–1 –1 0
6. Portugália 1 1 0–2 –2 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik